Piernik świętokrzyski – aromatyczny

To ciasto jest niesamowicie aromatyczne, idealnie wilgotne, zdrowe i bardzo łatwe w wykonaniu. Zachęcam Was do spróbowania tego tradycyjnego świętokrzyskiego przepisu. Piernik należy zrobić nawet 2 tygodnie przed Świętami, owinąć starannie w lnianą ścierką i schować w suchym i chłodnym miejscu.
Będziecie zaskoczeni tym fantastycznym smakiem. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym od razu po zrobieniu zdjęć 🙂
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 4 ½ szklanki żytniej mąki
 6 jajek
 150 g masła
 1 szklanka miodu naturalnego spadziowego
 1 ½ szklanki cukru
 3 łyżeczki sody
 2 łyżki przyprawy do pierników
 1 szklanka mleka
 50 g śliwek suszonych
 50 g moreli suszonych

1

Żółtka oddzielić od białek.

2

Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka.

3

Do utartej masy dodać płynny miód, sodę, przyprawy korzenne, mąkę żytnią i mleko, pokrojone w paski śliwki i morele. Wszystko dobrze wymieszać.

4

Osobno ubić 6 białek na sztywną piane i dodać do utartej masy piernikowej. Delikatnie wymieszać łyżką.

5

Ciasto przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec ok 1 godziny do momentu suchego patyczka.

6

Ciasto należy zrobić nawet 2 tygodnie przed świętami, owinąć starannie w lniana ścierkę i schować w suchym i chłodnym miejscu.

7

Przed podaniem udekorować czekolada i bakaliami.

Składniki

 4 ½ szklanki żytniej mąki
 6 jajek
 150 g masła
 1 szklanka miodu naturalnego spadziowego
 1 ½ szklanki cukru
 3 łyżeczki sody
 2 łyżki przyprawy do pierników
 1 szklanka mleka
 50 g śliwek suszonych
 50 g moreli suszonych

Przygotowanie

1

Żółtka oddzielić od białek.

2

Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka.

3

Do utartej masy dodać płynny miód, sodę, przyprawy korzenne, mąkę żytnią i mleko, pokrojone w paski śliwki i morele. Wszystko dobrze wymieszać.

4

Osobno ubić 6 białek na sztywną piane i dodać do utartej masy piernikowej. Delikatnie wymieszać łyżką.

5

Ciasto przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec ok 1 godziny do momentu suchego patyczka.

6

Ciasto należy zrobić nawet 2 tygodnie przed świętami, owinąć starannie w lniana ścierkę i schować w suchym i chłodnym miejscu.

7

Przed podaniem udekorować czekolada i bakaliami.

Piernik świętokrzyski – aromatyczny
(Wyświetlono 164 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *