Zróbmy chleb w 5 minut – mistrzowska receptura

Chyba nie ma piękniejszego zapachu od zapachu chleba – domowego chleba. Dziś przedstawiam Wam przepis, który totalnie mnie zachwycił. Robi się  go wbrew pozorom bardzo prosto. Sekretem tego przepisu jest nie wyrabianie ciasta i jego leżakowanie w lodówce. Ciasto może tam spędzić 14 dni i każdego dnia możemy rozkoszować się smakiem naszego własnego chleba. Sam „bohater” dzisiejszego wpisu jest niesamowicie wilgotny (zachowuje długo wilgotność – około 3-5 dni) z pyszną chrupiącą skórką.

Ten fenomenalny przepis oryginalnie nazywa się Artisan Bread in Five Minutes a Day, a jego  twórcami są Jeff Hertzberg – wielbiciel chleba i pizzy, promotor zdrowej i różnorodnej diety oraz  i Zoë François – cukiernik, absolwentka Culinary Institute of America. Autorka wielu deserowych menu nagradzanych restauracji.

Zachęcam Was do spróbowania tego przepisu. Niech pieczenie domowego chleba stanie się waszym codzinennym rytuałem. Bawcie się kształtem i dodatkami. Cieszcie się smakiem 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 3 szklanki ciepłej wody (680 g)
 1 ½ łyżki drożdży instant (10 g)
 1 ½ łyżki soli (17 -26 g)
 6 ½ szklanki mąki pszennej (910 g)
 mąka kukurydziana do podsypywania

1

Do dużego plastikowego pojemnika wlać wodę dodać drożdże i sól. UWAGA: pojemnik musi być duży ponieważ ciasto bardzo wyrasta - rośnie również w lodówce. JA użyłam pojemnika o  pojemności  ok 3L.

2

Dodać mąkę i całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite (nie trzeba wyrabiać). Ciasto będzie mokre i luźne.

3

Przykryć pojemnik  pokrywką lub folią spożywczą (nieszczelne). Ciasto pozostawia się do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż zacznie się zapadać - około 2 godzin w zależności od temperatury pomieszczenia i temperatury początkowej wody. Dłuższy czas wyrastania ciasta (do 5 godzin) nie zaszkodzi.

4

Od tego momentu można już wypiekać. Jednak najlepiej włożyć je do lodówki - ciasto staje się mniej lepkie i łatwiej jest z nim pracować. 

Uwaga!
5

Pojemnik musi być duży ponieważ ciasto rośnie również w lodówce.

W dniu pieczenia 
6

Ciasto wyjąć z lodówki, rękę oprószyć mąką i wyciągnąć potrzebną ilość ciasta, odciąć nożyczkami lub nożem z ząbkami. Nie wyrabiać go tylko formować kształt bochenka, bułki, placka itp. (ja zawsze wybieram wielkość pomarańczy)

7

INSTRUKCJA: Trzymając masę ciasta w ręce dodać trochę więcej mąki jeżeli przywiera do rąk. Delikatnie rozciągać powierzchnię ciasta i zakładać w dół  ze wszystkich czterech stron. Spód bochenka może wydawać się uformowany niekształtnie ale wyrówna się podczas odpoczynku i pieczenia. Finalnie bochenek musi być gładki i spójny. Cały proces w tym etapie nie powinien trwać dłużej niż 30 do 60 sekund.

8

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i oprószyć mąką kukurydzianą aby chleb nie przywierał (najlepiej jeżeli zamiast blachy użyjemy kamienia do pieczenia pizzy - instrukcja pieczenia poniżej)

9

Pozostawić chleb przez około 40 minut w temperaturze pokojowej (nie musi być przykryty). (Chleb pozostawiamy na blaszce na której będzie się  piekł).   Chleb nie wyrośnie  znacznie w tym czasie. Jego wzrost będzie zachodził podczas pieczenia.

10

Dwadzieścia minut przed pieczeniem, rozgrzać piekarnik do 240 º C z funkcją grzania góra - dół.Na dnie piekarnika umieścić brytfankę. Chleb posypać obficie z góry mąką  aby łatwo można nacinać nożem wzory. Naciąć bochenek w krzyż lub promieniście. Za pomocą pędzla usunąć nadmiar mąki.

11

Przed włożeniem chleba do pieca wlać do brytfanki na dnie piekarnika gorącą wodę.  Piec przez około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i jędrne w dotyku. Pozostawić chleb do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kratce.

12

Pozostałe ciasto przechowywać zamknięte w lodówce ( w nie szczelnym pojemniku) i używać go w ciągu najbliższych 14 dni.   Ciasto "dojrzewa" w okresie 14 dni, poprawiając smak i konsystencję naszego chleba.

13

Przed każdym pieczeniem postępować jak wyżej: odciąć, kształtować i piec kolejne chleby.

UWAGA PIECZENIE NA KAMIENIU DO PIZZY:
14

Uformować bochenek chleba  i wyłożyć go na  oprószoną mąką deskę. 20 minut przed pieczeniem kamień włożyć do piekarnika aby się nagrzał. Przed włożeniem chleba do pieca wlać do brytfanki na dnie piekarnika gorącą wodę.
Szybkim,  szarpiącym ruchem do przodu przesunąć bochenek z deski posypanej mąką kukurydzą na nagrzany kamień do pieczenia pizzy.

Składniki

 3 szklanki ciepłej wody (680 g)
 1 ½ łyżki drożdży instant (10 g)
 1 ½ łyżki soli (17 -26 g)
 6 ½ szklanki mąki pszennej (910 g)
 mąka kukurydziana do podsypywania

Przygotowanie

1

Do dużego plastikowego pojemnika wlać wodę dodać drożdże i sól. UWAGA: pojemnik musi być duży ponieważ ciasto bardzo wyrasta - rośnie również w lodówce. JA użyłam pojemnika o  pojemności  ok 3L.

2

Dodać mąkę i całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite (nie trzeba wyrabiać). Ciasto będzie mokre i luźne.

3

Przykryć pojemnik  pokrywką lub folią spożywczą (nieszczelne). Ciasto pozostawia się do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż zacznie się zapadać - około 2 godzin w zależności od temperatury pomieszczenia i temperatury początkowej wody. Dłuższy czas wyrastania ciasta (do 5 godzin) nie zaszkodzi.

4

Od tego momentu można już wypiekać. Jednak najlepiej włożyć je do lodówki - ciasto staje się mniej lepkie i łatwiej jest z nim pracować. 

Uwaga!
5

Pojemnik musi być duży ponieważ ciasto rośnie również w lodówce.

W dniu pieczenia 
6

Ciasto wyjąć z lodówki, rękę oprószyć mąką i wyciągnąć potrzebną ilość ciasta, odciąć nożyczkami lub nożem z ząbkami. Nie wyrabiać go tylko formować kształt bochenka, bułki, placka itp. (ja zawsze wybieram wielkość pomarańczy)

7

INSTRUKCJA: Trzymając masę ciasta w ręce dodać trochę więcej mąki jeżeli przywiera do rąk. Delikatnie rozciągać powierzchnię ciasta i zakładać w dół  ze wszystkich czterech stron. Spód bochenka może wydawać się uformowany niekształtnie ale wyrówna się podczas odpoczynku i pieczenia. Finalnie bochenek musi być gładki i spójny. Cały proces w tym etapie nie powinien trwać dłużej niż 30 do 60 sekund.

8

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i oprószyć mąką kukurydzianą aby chleb nie przywierał (najlepiej jeżeli zamiast blachy użyjemy kamienia do pieczenia pizzy - instrukcja pieczenia poniżej)

9

Pozostawić chleb przez około 40 minut w temperaturze pokojowej (nie musi być przykryty). (Chleb pozostawiamy na blaszce na której będzie się  piekł).   Chleb nie wyrośnie  znacznie w tym czasie. Jego wzrost będzie zachodził podczas pieczenia.

10

Dwadzieścia minut przed pieczeniem, rozgrzać piekarnik do 240 º C z funkcją grzania góra - dół.Na dnie piekarnika umieścić brytfankę. Chleb posypać obficie z góry mąką  aby łatwo można nacinać nożem wzory. Naciąć bochenek w krzyż lub promieniście. Za pomocą pędzla usunąć nadmiar mąki.

11

Przed włożeniem chleba do pieca wlać do brytfanki na dnie piekarnika gorącą wodę.  Piec przez około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i jędrne w dotyku. Pozostawić chleb do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kratce.

12

Pozostałe ciasto przechowywać zamknięte w lodówce ( w nie szczelnym pojemniku) i używać go w ciągu najbliższych 14 dni.   Ciasto "dojrzewa" w okresie 14 dni, poprawiając smak i konsystencję naszego chleba.

13

Przed każdym pieczeniem postępować jak wyżej: odciąć, kształtować i piec kolejne chleby.

UWAGA PIECZENIE NA KAMIENIU DO PIZZY:
14

Uformować bochenek chleba  i wyłożyć go na  oprószoną mąką deskę. 20 minut przed pieczeniem kamień włożyć do piekarnika aby się nagrzał. Przed włożeniem chleba do pieca wlać do brytfanki na dnie piekarnika gorącą wodę.
Szybkim,  szarpiącym ruchem do przodu przesunąć bochenek z deski posypanej mąką kukurydzą na nagrzany kamień do pieczenia pizzy.

Zróbmy chleb w 5 minut – mistrzowska receptura

(Wyświetlono 2 656 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

38 komentarzy

  1. Avatar Magda 31 lipca 2019 o 16:54

    Czy do chleba można dodać jakieś ziarna? Jeśli tak, to na którym etapie?

  2. Avatar Beata 17 października 2018 o 11:24

    Witam pani Kingo jestem zainteresowana wypiekiem pani chleba jednak mam prośbę czy jest pani w stanie dobrać proporcje mąki żytniej z pszenną. Pozdrawiam 🙂

  3. Avatar magda 19 marca 2018 o 18:26

    Cześć, Pani Kingo, nie jestem pewna, o co dokładnie chodzi z tą brytfanka wody? Czy mam włozyć chleb do tej wody czy na dnie ją włozyć? mój piekarnik ma tylko dwa piętr. dzieki, pozdrawiam.

    1. admin admin 20 marca 2018 o 15:05

      Na dnie piekarnika wyłożyć bratfankę z wodą następnie na środkową kratka do pieczenia wyłożyć chleb.

      1. Avatar magda 20 marca 2018 o 19:15

        dziekuję serdecznie 🙂 dam znać, jak poszło ;)!

  4. Avatar Dragon 25 lutego 2018 o 20:38

    Chlebek przepyszny 🙂 dzis upieczony po raz pierwszy, na pewno nie ostatni 🙂

    1. admin admin 28 lutego 2018 o 12:19

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

  5. Avatar Iwona 3 lutego 2018 o 20:08

    Zrobiłam. Bardzo łatwo się robi. Wszyscy chwalili. Dziękuję Pani Kingo. Polecam

    1. admin admin 4 lutego 2018 o 11:43

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂

  6. Avatar EwaRutkowska 2 lutego 2018 o 20:11

    Kinga zrobiłam ten chleb jest to najlepszy chleb jaki jadłam w życiu! !! Wprawdzie wyszedł trochę płaski ale smak wynagradza wyszedlszystko. Jesteś Mistrzynią! !! Pozdrawiam Cię serdecznie i oby tak dalej

    1. admin admin 3 lutego 2018 o 16:07

      🙂 ale mi miło 🙂 dzięki że skusiłaś się na wypróbowanie przepisu 🙂

  7. Avatar Wanilia 5 września 2017 o 20:54

    Witaj 🙂 chleb pyszny , ciasto wyrosło pięknie ale chyba za rzadkie zrobiłam, bo strasznie plaskaty wyszedł na blasze wygladał prawie jak naleśnik:( teraz już się chyba nie da naprawic? No i bardzo spiekł się z góry…nic będę eksperymentować. A bułki ile czasu mają się piec?

    1. admin admin 6 września 2017 o 15:54

      bułki pieczemy ok 15 minut

  8. Avatar Aguuula 17 sierpnia 2017 o 13:59

    Ile bułek, ile chlebka wyjdzie z podanej porcji?
    Jakiej wielkosci kulki na buleczki lepic,aby nie za male, nie za duze wyszly?

    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 18:23

      bułki należy lepić bardzo małe średnicy ok 3 cm – ciasto bardzo rośnie
      chleb ok 15 cm
      z proporcji ciasta wyjdą 2 chleby

  9. Avatar Monikaa 23 lutego 2017 o 13:26

    Czy można go piec w foremce? 🙂

    1. Avatar Monikaa 23 lutego 2017 o 17:09

      Upiekłam bułki i w foremce chleb, jednak nie wyrósł za bardzo. Samo ciasto bardzo ładnie urosło, ale chleb w piekarniku już nie… Ale ciasto jeszcze lodówki nie zaliczyło, więc może z czasem będzie lepiej 🙂 jutro spróbuję znowu. Pachnie ładnie, ale jeszcze nie wiem jak smakuję bo gorące 🙂

      1. Avatar Monikaa 23 lutego 2017 o 17:37

        Bułkami można sąsiada ogłuszyć 😀 takie chrupiące 😀

        1. Avatar Monikaa 23 lutego 2017 o 18:30

          W smaku super 🙂 jutro piekę następny

          1. admin admin 23 lutego 2017 o 18:53

            bardzo się cieszę że się udał i smakuje 🙂

        2. admin admin 23 lutego 2017 o 18:52

          super!

    2. admin admin 23 lutego 2017 o 18:54

      tak 🙂

  10. Avatar MoniSz74 10 lutego 2017 o 12:05

    Czy można użyć innej mąki?

    1. admin admin 13 lutego 2017 o 15:37

      można jednak najlepiej wymieszać ją z odrobiną mąki pszennej aby chleb wyrósł

  11. Avatar Pelargonia0 8 stycznia 2017 o 20:56

    Robilam chleb i trzymalam sie bardzo przepisu ale niestety chleb nie wyszedl. U gory byl super spieczony. Ale od spodu prawie surowy. Czytalam ze niedopieczony spód to kwestia brytfanki z woda. Mam jeszcze ciasto w lodowce wiec podejme kolejne proby ale potrzebuje rady co zrobic zeby wyszedl jak u Ciebie na zdjeciu. Nie mam kamienia do pizzy.

    1. admin admin 8 stycznia 2017 o 22:19

      A czy piekarnik był mocno nagrzany?

      1. Avatar Pelargonia0 9 stycznia 2017 o 10:43

        Tak, nagrzewałam go 40 minut. Myślę że to może być kwestia piekarnika – nie mam klasycznie zabudowanego tylko taki wolnostojący. Ale spróbuję jeszcze raz 🙂

        1. admin admin 9 stycznia 2017 o 11:15

          koniecznie daj znać czy się udało – spróbuj zawyżyć temperaturę o 10 C – trzymam kciuki

          1. Avatar Pelargonia0 10 stycznia 2017 o 10:10

            Udało się jak przestawiłam temperaturę na termoobieg, zamiast zwykłego grzania. Dzięki bardzo ! Chleb świetny.

          2. admin admin 10 stycznia 2017 o 23:15

            uffffffff 🙂 dzięki 🙂

  12. Avatar ruda32 5 listopada 2016 o 07:28

    Czy można użyć zwykłych drożdży?

    1. admin admin 7 listopada 2016 o 16:47

      tak 🙂

  13. Avatar Jolanta 20 lipca 2016 o 09:44

    Czy dobrze zrozumiałam? Na bochenek chleba wystarczy porcja surowego ciasta wielkości pomarańczy ?

    1. admin admin 20 lipca 2016 o 20:26

      dokładnie 🙂

  14. Avatar eli18 3 grudnia 2015 o 15:26

    Czy można użyć innej mąki niż pszenna?

    1. admin admin 3 grudnia 2015 o 23:08

      tak można zrobić:
      swoją bezglutenową mieszankę:
      z poniższych proporcji wychodzi 2 kg bezglutenowej mąki:
      6 szklanek mąki ryżowej (białej)
      3 i 1/4 szklanki mąki sorgo – można zastąpić mąką owsianą
      1 i 3/4 szklanki mąki z tapioki – można zastąpić skrobią kukurydzianą
      1 i 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
      1/4 szklanki łuski psyllium

  15. Avatar Edyta 25 listopada 2015 o 16:38

    pyszny chlebek

    1. admin admin 25 listopada 2015 o 22:59

      bardzo się cieszę że smakował 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *