Bardzo zdrowy placek

Leniwa niedziela…. – to nie możliwe! Nie u mnie! Była już stajnia, poranna gimnastyka, pyszne śniadanie, a w oczekiwaniu na obiad u Mamy przygotowałam coś słodkiego na popołudnie. Miały być ciasteczka orzechowe, wyszedł bardzo zdrowy placek z gorzką czekoladą i orzechami. Jest odpowiednio słodki, nie zawiera tłuszczu i glutenu. Jest „suchy” i najlepiej smakuje ze szklanka mleka lub owocami.

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 1 duże jajko
 2 białka
 ¼ szklanki mleka migdałowego (lub innego dowolnego mleka )
 ¼ szklanki miodu
 ½ soku z cytryny
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 miarka (33g) białka w proszku (można pominąć i dodać 2 łyżki siemienia lnianego lub mleka w proszku)
 2 ½ szklanki mąki owsianej
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 1 garść orzechów włoskich
 ½ tabliczki czekolady

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem lub użyć silikonowej formy.

2

W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej suche. Połączyć zawartość obu misek.

3

Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Ciasto przelać do formy i udekorować z góry orzechami.

4

Piec 15-20 minut

Składniki

 1 duże jajko
 2 białka
 ¼ szklanki mleka migdałowego (lub innego dowolnego mleka )
 ¼ szklanki miodu
 ½ soku z cytryny
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 miarka (33g) białka w proszku (można pominąć i dodać 2 łyżki siemienia lnianego lub mleka w proszku)
 2 ½ szklanki mąki owsianej
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 1 garść orzechów włoskich
 ½ tabliczki czekolady

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem lub użyć silikonowej formy.

2

W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej suche. Połączyć zawartość obu misek.

3

Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Ciasto przelać do formy i udekorować z góry orzechami.

4

Piec 15-20 minut

Bardzo zdrowy placek
(Wyświetlono 111 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Avatar Paulina 23 kwietnia 2017 o 15:47

    Czy można użyć mąki orkiszowej zamiast owsianej?

    1. admin admin 25 kwietnia 2017 o 16:59

      tak ale należy dodać jej więcej o ok 1/3

  2. Avatar Basia 13 stycznia 2017 o 15:42

    Kinga, upiekłam ☺ super smaczne ? ratunek na słodycz dla niespodziewanych gości, bo czasowo bardzo szybkie do zrobienie – czeka na degustacje ?

    1. admin admin 13 stycznia 2017 o 16:55

      Basiu bardzo się cieszę że skusiłaś się na przepis 🙂 już wkrótce pojawią się kolejne ekspresowe słodkości 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *