Najlepsze kokosanki

Kokosanki to smak moich egzotycznych wakacji. Nigdzie nie jadłam tak doskonałych. Miękkie w środku, niesamowicie aromatyczne i przyjemnie słodkie. Nie byłabym sobą gdybym nie wzięła ze sobą przepisu. Musiałam go mieć.

Każdego dnia musiałam zjeść kokosankę w towarzystwie świeżego mango, którego smak powalał mnie na kolana. Życzę każdemu tak aromatycznych i pysznych wakacji.

W kraju gdzie kokos, wanilia i rum są tak pospolite ja u nas ziemniaki czy jabłka powstają cudowne potrawy z nimi w roli głównej. Kuchnia zupełnie inna, biedna jednak bogata w niesamowity, aromatyczny smak. Już wkrótce napiszę relację z mojej podróży. Nie zdradzę teraz miejsca które odwiedziłam, ale za to zdradzę przepis  który zdobyłam 🙂

Smacznego 🙂

Ilość porcji28 porcji

Składniki na około 28 sztuk:
 400 g wiórków kokosowych
 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 2 łyżki rumu
 2 białka
 1 łyżeczka soku z limonki
 1 skórka z limonki

1

Blachę dopieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nastawić na temperaturę  160 º C z funkcją grzania góra-dół.

2

Kokos wymieszać z mlekiem skondensowanym, rumem, ekstraktem waniliowym i skórką z limonki.

3

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając sok z limonki.

4

Połączyć ubite białka z masą kokosową. Delikatnie wymieszać. Formować kulki i wykładać w odstępach na blachę, najlepiej odmierzać masę za pomocą łyżki.

5

Piec około 10-15 minut aż nabiorą  lekko złotego koloru. Ostudzić.

6

Kokosanki można polać gorzką czekoladą lub podawać z lodami, jogurtem czy świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

28 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na około 28 sztuk:
 400 g wiórków kokosowych
 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 2 łyżki rumu
 2 białka
 1 łyżeczka soku z limonki
 1 skórka z limonki

Przygotowanie

1

Blachę dopieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nastawić na temperaturę  160 º C z funkcją grzania góra-dół.

2

Kokos wymieszać z mlekiem skondensowanym, rumem, ekstraktem waniliowym i skórką z limonki.

3

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając sok z limonki.

4

Połączyć ubite białka z masą kokosową. Delikatnie wymieszać. Formować kulki i wykładać w odstępach na blachę, najlepiej odmierzać masę za pomocą łyżki.

5

Piec około 10-15 minut aż nabiorą  lekko złotego koloru. Ostudzić.

6

Kokosanki można polać gorzką czekoladą lub podawać z lodami, jogurtem czy świeżymi owocami.

Notes

Najlepsze kokosanki

 

(Wyświetlono 8 245 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)