Babeczki jaglano – razowe z jabłkiem

Te babeczki skradną wasze serca. Ekspresowe przygotowanie = fenomenalny smak. Przez dodanie do ciasta startego jabłka i jogurtu zachowują długo wilgotność. Mąka pełnoziarnista daje im orzechową nutę, cynamon wodzi na pokuszenie, a płatki jaglane ujawniają ich drugą osobowość. Wkradła mi się też żurawina, choć Wy możecie użyć rodzynek, orzechów lub pestek słonecznika.

Kochani do dzieła!

Smacznego:)

Ilość porcji12 porcji

Składniki na 12 sztuk:
 175 g maki pszennej pełnoziarnistej
 25 g płatków jaglanych
 1 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu
 50 g cukru z palmy kokosowej (można użyć trzcinowego)
 75 g oliwy z oliwek
 2 jajka
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 150 g musu jabłkowego (ok 2 starte na drobnych oczkach jabłka)
 1 jabłko
 50 g żurawiny
 sok z ½ cytryny

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.

2

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodać do niej płatki jaglane, cukier i żurawinę całość wymieszać.

3

W drugiej misce wymieszać ze sobą mokre składniki tj: jajka, jogurt, oliwę i mus jabłkowy.

4

Jabłko obrać i pokroić w plastry, każdy plaster skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5

Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto wymieszać i przelać do przygotowanych papilotek. Na każdą położyć plasterek jabłka.

6

Muffinki piec 20- 25 minut – do momentu kiedy patyczek włożony do środka jest suchy.

Wartości odżywcze

12 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 12 sztuk:
 175 g maki pszennej pełnoziarnistej
 25 g płatków jaglanych
 1 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu
 50 g cukru z palmy kokosowej (można użyć trzcinowego)
 75 g oliwy z oliwek
 2 jajka
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 150 g musu jabłkowego (ok 2 starte na drobnych oczkach jabłka)
 1 jabłko
 50 g żurawiny
 sok z ½ cytryny

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.

2

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodać do niej płatki jaglane, cukier i żurawinę całość wymieszać.

3

W drugiej misce wymieszać ze sobą mokre składniki tj: jajka, jogurt, oliwę i mus jabłkowy.

4

Jabłko obrać i pokroić w plastry, każdy plaster skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5

Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto wymieszać i przelać do przygotowanych papilotek. Na każdą położyć plasterek jabłka.

6

Muffinki piec 20- 25 minut – do momentu kiedy patyczek włożony do środka jest suchy.

Notes

Babeczki jaglano – razowe z jabłkiem
(Wyświetlono 2 728 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)