Babeczki jaglano – razowe z jabłkiem

Te babeczki skradną wasze serca. Ekspresowe przygotowanie = fenomenalny smak. Przez dodanie do ciasta startego jabłka i jogurtu zachowują długo wilgotność. Mąka pełnoziarnista daje im orzechową nutę, cynamon wodzi na pokuszenie, a płatki jaglane ujawniają ich drugą osobowość. Wkradła mi się też żurawina, choć Wy możecie użyć rodzynek, orzechów lub pestek słonecznika.

Kochani do dzieła!

Smacznego:)

Ilość porcji12 porcji

Składniki na 12 sztuk:
 175 g maki pszennej pełnoziarnistej
 25 g płatków jaglanych
 1 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu
 50 g cukru z palmy kokosowej (można użyć trzcinowego)
 75 g oliwy z oliwek
 2 jajka
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 150 g musu jabłkowego (ok 2 starte na drobnych oczkach jabłka)
 1 jabłko
 50 g żurawiny
 sok z ½ cytryny

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.

2

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodać do niej płatki jaglane, cukier i żurawinę całość wymieszać.

3

W drugiej misce wymieszać ze sobą mokre składniki tj: jajka, jogurt, oliwę i mus jabłkowy.

4

Jabłko obrać i pokroić w plastry, każdy plaster skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5

Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto wymieszać i przelać do przygotowanych papilotek. Na każdą położyć plasterek jabłka.

6

Muffinki piec 20- 25 minut – do momentu kiedy patyczek włożony do środka jest suchy.

Składniki

Składniki na 12 sztuk:
 175 g maki pszennej pełnoziarnistej
 25 g płatków jaglanych
 1 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu
 50 g cukru z palmy kokosowej (można użyć trzcinowego)
 75 g oliwy z oliwek
 2 jajka
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 150 g musu jabłkowego (ok 2 starte na drobnych oczkach jabłka)
 1 jabłko
 50 g żurawiny
 sok z ½ cytryny

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.

2

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodać do niej płatki jaglane, cukier i żurawinę całość wymieszać.

3

W drugiej misce wymieszać ze sobą mokre składniki tj: jajka, jogurt, oliwę i mus jabłkowy.

4

Jabłko obrać i pokroić w plastry, każdy plaster skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5

Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto wymieszać i przelać do przygotowanych papilotek. Na każdą położyć plasterek jabłka.

6

Muffinki piec 20- 25 minut – do momentu kiedy patyczek włożony do środka jest suchy.

Babeczki jaglano – razowe z jabłkiem
(Wyświetlono 110 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

34 komentarzy

  1. Avatar iNA 17 grudnia 2017 o 23:52

    Jak długo te babeczki można przechowywać? Chcę te babeczki zrobić na urodziny córki dzień wcześniej, czy można?

    1. admin admin 20 grudnia 2017 o 16:51

      spokojnie można zrobić je dzień wcześniej i przechowywać w najlepiej w lodówce

  2. Avatar lunia 30 października 2017 o 21:38

    Kinga, Czy platki jaglane mogę zstąpić ugotowana kasza jaglana i w jakiej ilości?

    1. admin admin 2 listopada 2017 o 15:37

      oczywiście – polecam ok 2 łyżek

  3. Avatar ala 12 sierpnia 2017 o 19:23

    czy jogurt naturalny mozna zastapic greckim? + ile kalorii ma taka 1 babeczkaa?

    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 18:30

      oczywiście

  4. Avatar Małgosia 11 lutego 2017 o 23:35

    Właśnie się pieką- jutro u nas „dzień słodyczowy” więc nie może zabraknąć takich pyszności. Fit trufle już czekają w lodówce- mój trzylatek je uwielbia. Dzięki za super przepisy na zdrowe słodkości.

    1. admin admin 13 lutego 2017 o 15:54

      Małgosiu dziękuję za korzystanie z przepisów to wiele dla mnie znaczy 🙂

  5. Avatar Ola 22 stycznia 2017 o 12:46

    Właśnie wyjęłam z piekarnika i już jedna zniknęła! 😀
    super szybkie, zdrowe, smaczne!

    Ps: dodałam łyżkę masła orzechowego, bo uwielbiam połączenie masła z jabłkiem! 😀

    1. admin admin 22 stycznia 2017 o 19:33

      wspaniale – dziękuję Olu :*

  6. Avatar Julia 13 stycznia 2017 o 14:46

    Czy można zastąpić mąką kokosową lub gryczaną ?

    1. admin admin 13 stycznia 2017 o 15:17

      tak gryczaną w takiej samej proporcji, koksowej należy dać połowę podanej porcji

  7. Avatar Katarzyna 4 stycznia 2017 o 20:38

    Mam zamiar je zrobić i zastanawiam się czy lepsza będzie zwykła mąka pszenna czy pełnoziarnista żytnia? Pszenną pełnoziarnistą kupię przed kolejnym podejściem 😉
    Dziękuję za przepis! Pozdrawiam i życze dalszych smacznych pomysłów.

    1. admin admin 4 stycznia 2017 o 22:20

      KAsiu aby było zdrowiej proponuję wymieszać obie mąki 🙂

  8. Avatar Natalia 16 grudnia 2016 o 14:20

    Wyglądają cudownie! Czy można zastąpić oliwę z oliwek olejem rzepakowym? 🙂

    1. admin admin 17 grudnia 2016 o 16:23

      tak oczywiście 🙂

  9. Avatar Justyna 3 lipca 2016 o 20:30

    Zapomniałam dodać ze mój partner (na diecie ?) był bardzo zadowolony 🙂 dziękujemy za ten przepis :*

    1. admin admin 5 lipca 2016 o 23:19

      wspaniale 🙂 dziękuję :*

  10. Avatar Justyna 3 lipca 2016 o 17:50

    Właśnie zabieram się za babeczki 🙂 mam nadzieje, że bedą równie smaczne i ma stałe zagoszczą w moim menu fit deserów 🙂

    1. admin admin 3 lipca 2016 o 19:24

      Justyno koniecznie daj znać jak Ci się udały? i czy smakowały?

  11. Avatar Ela 23 czerwca 2016 o 13:06

    może głupie pytanie ale rozumiem, że żurawina suszona, nie świeża?:)

    1. admin admin 24 czerwca 2016 o 12:02

      tak suszona 🙂

  12. Avatar Patrycja 18 kwietnia 2016 o 12:17

    Pani Kingo czy może być zwykła mąka pszenna??

    1. admin admin 18 kwietnia 2016 o 15:36

      tak oczywiście 🙂

    1. admin admin 3 kwietnia 2016 o 21:36

      super! bardzo dziękuję :*

  13. Avatar Jolanta Szyndlarewicz 23 marca 2016 o 15:32

    Pani Kingo te babeczki są wspaniałe, mięciutkie, puchate i takie pyszne:). Dziękuję za przepis … i czekam na tę książkę z zdrowymi słodkościami:)

    1. admin admin 23 marca 2016 o 19:22

      ?

  14. Avatar anna 6 marca 2016 o 20:03

    czym można zastapic platki jaglane?

    1. admin admin 6 marca 2016 o 23:25

      np. płatkami gryczanymi, owsianymi błyskawicznymi

  15. Avatar Karina 4 grudnia 2015 o 14:45

    Czekam z niecierpliwością Kochana!!! Ściskam mocno?

  16. Avatar Karina 4 grudnia 2015 o 11:18

    Uwielbiam Cie Kinga za ten przepis,za kazdy,który już sprawdziłam i który jeszcze przede mną 🙂
    Te babeczki to MISTRZOSTWO ŚWIATA!!! I ❤ U

    1. admin admin 4 grudnia 2015 o 14:02

      Karina bardzo się cieszę :)właśnie pracuję nad książką w której ukażą się tylko takie słodkości 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *