Te babeczki skradną wasze serca. Ekspresowe przygotowanie = fenomenalny smak. Przez dodanie do ciasta startego jabłka i jogurtu zachowują długo wilgotność. Mąka pełnoziarnista daje im orzechową nutę, cynamon wodzi na pokuszenie, a płatki jaglane ujawniają ich drugą osobowość. Wkradła mi się też żurawina, choć Wy możecie użyć rodzynek, orzechów lub pestek słonecznika.
Kochani do dzieła!
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodać do niej płatki jaglane, cukier i żurawinę całość wymieszać.
W drugiej misce wymieszać ze sobą mokre składniki tj: jajka, jogurt, oliwę i mus jabłkowy.
Jabłko obrać i pokroić w plastry, każdy plaster skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto wymieszać i przelać do przygotowanych papilotek. Na każdą położyć plasterek jabłka.
Muffinki piec 20- 25 minut – do momentu kiedy patyczek włożony do środka jest suchy.
12 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodać do niej płatki jaglane, cukier i żurawinę całość wymieszać.
W drugiej misce wymieszać ze sobą mokre składniki tj: jajka, jogurt, oliwę i mus jabłkowy.
Jabłko obrać i pokroić w plastry, każdy plaster skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto wymieszać i przelać do przygotowanych papilotek. Na każdą położyć plasterek jabłka.
Muffinki piec 20- 25 minut – do momentu kiedy patyczek włożony do środka jest suchy.