Szybkie batoniki owsiane

Ten przepis nie zalicza się do tych „lekkich”, za to do szybkich i pysznych. Zazwyczaj przygotowuje te batoniki w urządzeniu wielofunkcyjnym. Kiedy pokazałam Wam na IGstories  jak je przygotowywałam posypała się lawina wiadomości z prośbą o przepis.

Gwarantuje Wam, że jeżeli tylko ich spróbujecie zakochacie się w ich smaku. Czekam na wasze komentarze jak tylko się skusicie na te batoniki.

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas40 minut

 150 g suszonych moreli
 150 g orzechów nerkowca
 80 g syropu klonowego
 100 g masła
 150 g płatków owsianych
 40 g sezamu
 40 g pestek dyni
 40 g nasion słonecznika
 100 g gorzkiej czekolady

1

Piekarnik nagrzać do 160 ° C.  Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Morele i orzechy posiekać nożem lub niezbyt drobno za pomocą blendera. Odłożyć na bok.

3

Do rondla wlać syrop klonowy i dodać masło, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.

4

Następnie dodać owies, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, kawałki czekolady i uprzednio posiekane morele wraz z nerkowcami. Wymieszać.

5

Mieszaninę przełożyć równomiernie przygotowanej foremki. Zwilżyć dłonie, aby mocno docisnąć mieszankę. Piec przez 20 minut lub do momentu, kiedy batoniki będą złote. Wystudzić i pokroić na batony.

Możliwości:
6

morele można zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami - wtedy należy ograniczyć ilość syropu klonowego

7

zamiast masła można użyć oleju kokosowego lub masła orzechowego

8

zamiast płatków owsianych dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych, orkiszowych

Wartości odżywcze

9 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie405
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 27.8g36%
Węglowodany 33.9g13%
Białko 8.7g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 150 g suszonych moreli
 150 g orzechów nerkowca
 80 g syropu klonowego
 100 g masła
 150 g płatków owsianych
 40 g sezamu
 40 g pestek dyni
 40 g nasion słonecznika
 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 160 ° C.  Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Morele i orzechy posiekać nożem lub niezbyt drobno za pomocą blendera. Odłożyć na bok.

3

Do rondla wlać syrop klonowy i dodać masło, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.

4

Następnie dodać owies, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, kawałki czekolady i uprzednio posiekane morele wraz z nerkowcami. Wymieszać.

5

Mieszaninę przełożyć równomiernie przygotowanej foremki. Zwilżyć dłonie, aby mocno docisnąć mieszankę. Piec przez 20 minut lub do momentu, kiedy batoniki będą złote. Wystudzić i pokroić na batony.

Możliwości:
6

morele można zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami - wtedy należy ograniczyć ilość syropu klonowego

7

zamiast masła można użyć oleju kokosowego lub masła orzechowego

8

zamiast płatków owsianych dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych, orkiszowych

Notes

Szybkie batoniki owsiane

 

(Wyświetlono 11 629 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)