Szybkie batoniki owsiane

Ten przepis nie zalicza się do tych „lekkich”, za to do szybkich i pysznych. Zazwyczaj przygotowuje te batoniki w urządzeniu wielofunkcyjnym. Kiedy pokazałam Wam na IGstories  jak je przygotowywałam posypała się lawina wiadomości z prośbą o przepis.

Gwarantuje Wam, że jeżeli tylko ich spróbujecie zakochacie się w ich smaku. Czekam na wasze komentarze jak tylko się skusicie na te batoniki.

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas40 minut

 150 g suszonych moreli
 150 g orzechów nerkowca
 80 g syropu klonowego
 100 g masła
 150 g płatków owsianych
 40 g sezamu
 40 g pestek dyni
 40 g nasion słonecznika
 100 g gorzkiej czekolady

1

Piekarnik nagrzać do 160 ° C.  Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Morele i orzechy posiekać nożem lub niezbyt drobno za pomocą blendera. Odłożyć na bok.

3

Do rondla wlać syrop klonowy i dodać masło, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.

4

Następnie dodać owies, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, kawałki czekolady i uprzednio posiekane morele wraz z nerkowcami. Wymieszać.

5

Mieszaninę przełożyć równomiernie przygotowanej foremki. Zwilżyć dłonie, aby mocno docisnąć mieszankę. Piec przez 20 minut lub do momentu, kiedy batoniki będą złote. Wystudzić i pokroić na batony.

Możliwości:
6

morele można zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami - wtedy należy ograniczyć ilość syropu klonowego

7

zamiast masła można użyć oleju kokosowego lub masła orzechowego

8

zamiast płatków owsianych dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych, orkiszowych

Składniki

 150 g suszonych moreli
 150 g orzechów nerkowca
 80 g syropu klonowego
 100 g masła
 150 g płatków owsianych
 40 g sezamu
 40 g pestek dyni
 40 g nasion słonecznika
 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 160 ° C.  Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Morele i orzechy posiekać nożem lub niezbyt drobno za pomocą blendera. Odłożyć na bok.

3

Do rondla wlać syrop klonowy i dodać masło, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.

4

Następnie dodać owies, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, kawałki czekolady i uprzednio posiekane morele wraz z nerkowcami. Wymieszać.

5

Mieszaninę przełożyć równomiernie przygotowanej foremki. Zwilżyć dłonie, aby mocno docisnąć mieszankę. Piec przez 20 minut lub do momentu, kiedy batoniki będą złote. Wystudzić i pokroić na batony.

Możliwości:
6

morele można zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami - wtedy należy ograniczyć ilość syropu klonowego

7

zamiast masła można użyć oleju kokosowego lub masła orzechowego

8

zamiast płatków owsianych dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych, orkiszowych

Szybkie batoniki owsiane

 

(Wyświetlono 768 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

26 komentarzy

  1. Avatar JanLuka 16 stycznia 2019 o 12:58

    Czy nie za dużo węglowodanów ?

  2. Avatar Natalia 11 stycznia 2019 o 14:45

    Fajnie to wyszło, na prawdę prezentuje się dobrze taki batonik nie przepadam za owsianką ale ten batonik z tym czekoladowym nadzieniem wygląda na prawdę smacznie i pożywnie.

  3. Avatar Olga 11 stycznia 2019 o 13:59

    Wyglądają smakowicie <3 Tylko mi zawsze coś nie tak wychodzi z konsystencją tego typu przekąsek… Ciężko mi uformować prostokątny kształt i zawsze coś mi odstaje, masa nie chce "stężeć". Jakies patenty na to?

  4. Avatar Aneta 9 stycznia 2019 o 09:57

    Bardzo smacznie wyglądają, muszę obliczyć sobie kalorie takich ciastek i zobaczymy może uda mi się je wrzucić w dietę bo są owsiane to myślę że da radę.

  5. Avatar Gabriela 8 stycznia 2019 o 07:49

    Przeszłam na dietę i mam nadzieję, że 4 takie batoniki starczą mi na cały dzień, w końcu to będzie ponad 1500 kcal. Oby wyszła taka miesięczna dietka.

  6. Avatar Men Blog 7 stycznia 2019 o 16:16

    Bardzo dziękuję za ten przepis batoników 🙂

  7. Avatar Magda 7 stycznia 2019 o 15:39

    Super, bardzo fajny przepis o takie fit przekąski mi chodzi. Lubię właśnie sobie podjadać a staram się trzymać dietę i szukam takich przepisów. Pozdrawiam serdecznie.

  8. Avatar Aga 5 stycznia 2019 o 17:20

    Witam, co może być przyczyną że moje batoniki się krusza?

  9. Avatar Kamcia 4 stycznia 2019 o 13:42

    Na pierwszy rzut oka wyglądają trochę jak szyszki w formie batoników 😀 Ale ile w nich pysznych składników, mniam! Chyba już wiem, co przygotować w najbliższy weekend. Dzięki za przepis!

  10. Avatar Krystyna 4 stycznia 2019 o 09:52

    Bardzo ciężka przekąska, ale zawiera pełno dobrych i zdrowych składników. Dużo lepiej sprawdzi się taki owsiany batonik niż sklepowy baton proteinowy.

  11. Avatar Iwonka 2 stycznia 2019 o 22:21

    A da się zrobić je bez gorzkiej czekolady? Nie lubię żadnej ciemnej czekolady.

  12. Avatar Patrycja 30 grudnia 2018 o 14:42

    Świetne na dobry start rano.Wypróbuję twój przepis na następny tydzień w pracy . Na pewno dają multum energii, czego np, ja potrzebuję z samego rana. Pozdrawiam serdecznie.

  13. Avatar Kasia 28 grudnia 2018 o 12:16

    Świetne są te batoniki, idealnie pasują do pracy jako przekąska lub drugie śniadanie! Na pewno będę je często robić do pracy, bo są pyszne!!

  14. Avatar Amelia 26 grudnia 2018 o 15:21

    Koniecznie musisz dodawać więcej takich przepisów. Szybkie i proste desery zawsze będą miały wzięcie. W szczególności tak smaczne desery. Myślę że to dobry pomysł ;P

  15. Avatar Magda 26 grudnia 2018 o 14:11

    Wow, jestem pod wrażeniem. Zaimponowałaś mi. Takie batoniki powinny być tymi słynnymi batonami mocy od tej niewydarzonej yhym… Genialny przepis!

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:50

      dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂

  16. Avatar Dagmara 24 grudnia 2018 o 12:24

    Bardzo dobre są te batoniki. O wiele lepsze niż to co można kupić w prawie każdym sklepie. Muszę ich narobić na cały przyszły tydzień, co by nie umrzeć z głodu w pracy 😉

  17. Avatar Kasia 20 grudnia 2018 o 09:53

    Naprawdę bardzo ładnie wyglądają te batoniki 🙂 Muszę przetestować w najbliższym czasie ten przepis 🙂 Taka odskocznia od tego jedzenia świątecznego, które przed nami.

  18. Avatar Daria 17 grudnia 2018 o 11:56

    Fajny pomysł na świąteczną potrawę, szybko i na pewno bardzo smacznie 😉 Masz pewność, że w tym roku przetestuję , zdam raport czy smakowało domownikom.

  19. Avatar Dawid 17 grudnia 2018 o 09:39

    Przepyszne batoniki, wyczuwam w nich potencjał jako słodycz świąteczna. Trzeba będzie zacząć wypieki czym prędzej.

  20. Avatar Angelika 12 grudnia 2018 o 16:28

    Czy można zastąpić orzechy nerkowca migdałami? 🙂

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:57

      można

  21. Avatar Pamela 10 grudnia 2018 o 22:10

    Czy czekolada jest konieczna ?;)

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:55

      nie

  22. Avatar Adaa 10 grudnia 2018 o 21:26

    Musze wypróbować :). Czy zamiast syropu klonowego można dać miód?

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:55

      można

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *