Ten przepis nie zalicza się do tych „lekkich”, za to do szybkich i pysznych. Zazwyczaj przygotowuje te batoniki w urządzeniu wielofunkcyjnym. Kiedy pokazałam Wam na IGstories jak je przygotowywałam posypała się lawina wiadomości z prośbą o przepis.
Gwarantuje Wam, że jeżeli tylko ich spróbujecie zakochacie się w ich smaku. Czekam na wasze komentarze jak tylko się skusicie na te batoniki.
Piekarnik nagrzać do 160 ° C. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Morele i orzechy posiekać nożem lub niezbyt drobno za pomocą blendera. Odłożyć na bok.
Do rondla wlać syrop klonowy i dodać masło, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Następnie dodać owies, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, kawałki czekolady i uprzednio posiekane morele wraz z nerkowcami. Wymieszać.
Mieszaninę przełożyć równomiernie przygotowanej foremki. Zwilżyć dłonie, aby mocno docisnąć mieszankę. Piec przez 20 minut lub do momentu, kiedy batoniki będą złote. Wystudzić i pokroić na batony.
morele można zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami - wtedy należy ograniczyć ilość syropu klonowego
zamiast masła można użyć oleju kokosowego lub masła orzechowego
zamiast płatków owsianych dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych, orkiszowych
9 porcji
- Amount per serving
- Kalorie405
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 27.8g36%
- Węglowodany 33.9g13%
- Białko 8.7g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 160 ° C. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Morele i orzechy posiekać nożem lub niezbyt drobno za pomocą blendera. Odłożyć na bok.
Do rondla wlać syrop klonowy i dodać masło, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Następnie dodać owies, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, kawałki czekolady i uprzednio posiekane morele wraz z nerkowcami. Wymieszać.
Mieszaninę przełożyć równomiernie przygotowanej foremki. Zwilżyć dłonie, aby mocno docisnąć mieszankę. Piec przez 20 minut lub do momentu, kiedy batoniki będą złote. Wystudzić i pokroić na batony.
morele można zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami - wtedy należy ograniczyć ilość syropu klonowego
zamiast masła można użyć oleju kokosowego lub masła orzechowego
zamiast płatków owsianych dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych, orkiszowych
Notes