FIT placuszki z selera – spalające tłuszcz

Zdrowe, smaczne i świeże – takie są nowalijki – korzystam z nich do woli. Młode warzywa, które witają wiosnę sprawiają, że moja kuchnia jest lekka i naładowana witaminami.  Pora przygotować się na lato!

W dzisiejszym daniu wykorzystałam sporą ilość pietruszki i szczypiorku. Z powodzeniem możecie dodać inne nowalijki  rzeżuchę czy dymkę lub główny składnik cudowny seler (ułatwia odchudzanie) zamienić młodą marchewką.

Ważne jest aby kupować warzywa z pewnych źródeł, gdyż wtedy mamy pewność że to prawdziwe bomby witamin. Unikajmy upraw przemysłowych, nafaszerowanych nawozami – to zbrodnia dla naszego ciała.

Moje Fit placuszki są przyjemnie pikantne, wilgotne i syte. Polecam Wam je z domowym chłodnikiem – obowiązkowo z nowalijkami.

Na wiosnę mam głowę pełną kulinarnych pomysłów -dlatego już dzisiaj zapraszam osoby z Poznania i okolic do Centrum King Cross Marcelin gdzie razem odświeżymy naszą dietę, porozmawiamy i najważniejsze zrobimy coś pysznego z nowalijek. Kochani proszę podchodźcie do mnie zawsze kiedy chcecie – jestem taka jak Wy – uwielbiam gotować, uśmiechać się i poznawać nowych ludzi. Poznań przybywam!!!

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 placuszki dla 1 osoby
 1 jajko
 4 łyżki (40 g) płatków owsianych górskich
 ¼ (100 g) korzenia selera
 ½ (125 ml) szklanki wody
 2 łyżki pietruszki
 2 łyżki szczypiorku
 sól i pieprz

1

Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.

2

Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.

3

Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.*

4

*Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony.  Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 4 placuszki dla 1 osoby
 1 jajko
 4 łyżki (40 g) płatków owsianych górskich
 ¼ (100 g) korzenia selera
 ½ (125 ml) szklanki wody
 2 łyżki pietruszki
 2 łyżki szczypiorku
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.

2

Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.

3

Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.*

4

*Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony.  Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni.

Notes

FIT placuszki z selera – spalające tłuszcz
(Wyświetlono 16 055 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)