Zdrowe, smaczne i świeże – takie są nowalijki – korzystam z nich do woli. Młode warzywa, które witają wiosnę sprawiają, że moja kuchnia jest lekka i naładowana witaminami. Pora przygotować się na lato!
W dzisiejszym daniu wykorzystałam sporą ilość pietruszki i szczypiorku. Z powodzeniem możecie dodać inne nowalijki rzeżuchę czy dymkę lub główny składnik cudowny seler (ułatwia odchudzanie) zamienić młodą marchewką.
Ważne jest aby kupować warzywa z pewnych źródeł, gdyż wtedy mamy pewność że to prawdziwe bomby witamin. Unikajmy upraw przemysłowych, nafaszerowanych nawozami – to zbrodnia dla naszego ciała.
Moje Fit placuszki są przyjemnie pikantne, wilgotne i syte. Polecam Wam je z domowym chłodnikiem – obowiązkowo z nowalijkami.
Na wiosnę mam głowę pełną kulinarnych pomysłów -dlatego już dzisiaj zapraszam osoby z Poznania i okolic do Centrum King Cross Marcelin gdzie razem odświeżymy naszą dietę, porozmawiamy i najważniejsze zrobimy coś pysznego z nowalijek. Kochani proszę podchodźcie do mnie zawsze kiedy chcecie – jestem taka jak Wy – uwielbiam gotować, uśmiechać się i poznawać nowych ludzi. Poznań przybywam!!!
Smacznego:)
Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.
Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.*
*Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony. Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni.
4 porcji
Składniki
Przygotowanie
Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.
Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.*
*Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony. Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni.