FIT placuszki z selera – spalające tłuszcz

Zdrowe, smaczne i świeże – takie są nowalijki – korzystam z nich do woli. Młode warzywa, które witają wiosnę sprawiają, że moja kuchnia jest lekka i naładowana witaminami.  Pora przygotować się na lato!

W dzisiejszym daniu wykorzystałam sporą ilość pietruszki i szczypiorku. Z powodzeniem możecie dodać inne nowalijki  rzeżuchę czy dymkę lub główny składnik cudowny seler (ułatwia odchudzanie) zamienić młodą marchewką.

Ważne jest aby kupować warzywa z pewnych źródeł, gdyż wtedy mamy pewność że to prawdziwe bomby witamin. Unikajmy upraw przemysłowych, nafaszerowanych nawozami – to zbrodnia dla naszego ciała.

Moje Fit placuszki są przyjemnie pikantne, wilgotne i syte. Polecam Wam je z domowym chłodnikiem – obowiązkowo z nowalijkami.

Na wiosnę mam głowę pełną kulinarnych pomysłów -dlatego już dzisiaj zapraszam osoby z Poznania i okolic do Centrum King Cross Marcelin gdzie razem odświeżymy naszą dietę, porozmawiamy i najważniejsze zrobimy coś pysznego z nowalijek. Kochani proszę podchodźcie do mnie zawsze kiedy chcecie – jestem taka jak Wy – uwielbiam gotować, uśmiechać się i poznawać nowych ludzi. Poznań przybywam!!!

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 placuszki dla 1 osoby
 1 jajko
 4 łyżki (40 g) płatków owsianych górskich
 ¼ (100 g) korzenia selera
 ½ (125 ml) szklanki wody
 2 łyżki pietruszki
 2 łyżki szczypiorku
 sól i pieprz

1

Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.

2

Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.

3

Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.*

4

*Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony.  Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

Składniki na 4 placuszki dla 1 osoby
 1 jajko
 4 łyżki (40 g) płatków owsianych górskich
 ¼ (100 g) korzenia selera
 ½ (125 ml) szklanki wody
 2 łyżki pietruszki
 2 łyżki szczypiorku
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.

2

Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.

3

Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.*

4

*Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony.  Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni.

FIT placuszki z selera – spalające tłuszcz
(Wyświetlono 1 146 razy, 10 wyświetleń dzisiaj)

40 komentarzy

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:41

      a ja dziękuję za wypróbowanie i komentarz 🙂

  1. Avatar JB 4 stycznia 2019 o 22:06

    Placuszki bardzo dobre w smaku, ale nie były tak ładne wygladem jak Pani 😉 Przyklejały mi się do papieru do pieczenia 🙁 Jakiej powinny być grubości?

  2. Avatar mborkosia 3 października 2018 o 08:51

    Dopiero odkryłam Pani stronę i wypróbowuję przepisy … i jestem zachwycona. Te placki są po prostu boskie i bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Już na każdy następny dzień tygodnia mam wybraną potrawę do przygotowania i jestem naprawdę podekscytowana. Super !!!

  3. Avatar Małgorzata 7 września 2018 o 17:09

    Fantastyczne danie! Lekkie, ale można sie najeść 🙂 Ja dodałam jeszcze ziarna: dynia, słonecznik i sezam i zajadam ze smakiem. A patent na papier do smażenia beztłuszczowego – super! Dzięki serdeczne 🙂

  4. Avatar Goga 13 marca 2018 o 12:23

    Placuszki bardzo smaczne.Konsystencja jest ok mimo,iż obawiałam się,że mogą się rozlatywać.Wyłożyłam dużym papierem patelnię więc nie było problemu z przewracaniem.Jedliśmy je z jogurtem czosnkowym.Dziękuję za ciekawy przepis.Pozdrawiam

    1. admin admin 14 marca 2018 o 16:18

      polecam się na przyszłość 🙂 dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂

  5. Avatar Natalia 16 lutego 2018 o 11:24

    Ile kcal ma taka porcja placuszkow?

  6. Avatar Gabi 13 lutego 2018 o 07:58

    Pyszne placuszki, ja polałam sobie jeszcze jogurtem naturalnym i miałam smaczny fit obiad:) Placuszki wyszły mi nieco rzadkie, czy to może być przyczyna płatków owsianych bo zamiast górskich użyłam błyskawicznych?

  7. Avatar mawea 22 października 2017 o 16:59

    wygląda super – muszę zrobić 🙂
    ___________________________________
    http://childfree.pl

    1. admin admin 23 października 2017 o 19:06

      polecam 🙂

  8. Avatar AniaS 31 maja 2017 o 19:52

    Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis. Ze dwadzieścia lat temu zrobiłam placki selerowe ale przepis zawierał mąkę i smażone były na oleju. Twoje są leciutkie jak chmurka. Pychota ?

    1. admin admin 1 czerwca 2017 o 18:02

      bardzo się ciesze 🙂 dzięki za komentarz :* polecam też inne przepisy 🙂

  9. Avatar Barbara Jaworska 10 kwietnia 2017 o 19:31

    Pani Kingo ,
    Kotleciki są po prostu mega ! Od razu zrobiłam podwójna porcje ciasta gdyż wiedziałam ze oczywiście pożre wszystkie na raz 🙂 Nie miałam szczypiorku ale dodałam chili wzamian. Wyszły pysznie ,nawet mąż się zajadał 🙂
    Dziękuje Pani za piękne i pyszne inspiracje x

    1. admin admin 11 kwietnia 2017 o 16:28

      Pani Basiu jest mi niezmiernie miło czytać takie komentarze 🙂 dziękuję że poświeciła Pani czas na wypróbowanie przepisu i napisanie komentarza 🙂
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

  10. Avatar eliza 22 marca 2017 o 16:32

    Przepyszne!

    1. admin admin 22 marca 2017 o 22:02

      🙂

      1. Avatar eliza 22 marca 2017 o 23:15

        I jeszcze dziękuję Ci bardzo za ten patent ze smażeniem na papierze do pieczenia. Bardzo mi to ułatwiło smażenie nie tylko tych placuszków. Super pomysł. W ogóle jesteś pomysłowa dziewczyna z ogromnym poczuciem smaku 🙂

  11. Avatar Dorota 16 marca 2017 o 10:47

    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis !!!!!! Poprostu pyszne. Już nie pierwszy raz korzystam z Pani przepisów zwłaszcza na zdrowe fit slodkosci – dziękuję i gratuluję wyczucia smaku. Pozdrawiam gorąco

    1. admin admin 17 marca 2017 o 10:41

      Pani Doroto dziękuję za wypróbowanie i miły komentarz. Proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

  12. Avatar Martyna 5 lutego 2017 o 14:37

    Placuszki z Pani przepisu są rewelacyjne ? Z pewnością będę stałym bywalcem Pani bloga ? Dziękuję za tak ogromną inspiracje kulinarną ☺

    1. admin admin 5 lutego 2017 o 22:26

      a ja dziękuję za tak miły komentarz 🙂

  13. Avatar Patka 31 stycznia 2017 o 19:06

    Heja, może jakaś podpowiedź czy mogę zastąpić płatki owsiane? Bo już od dłuższego czasu jem Paleo i testuje nowe przepisy! Z góry dzięki za odp!

    1. admin admin 31 stycznia 2017 o 22:19

      płatkami jaglanymi, żytnimi lub bułką tartą wykonaną z razowego chleba

  14. Avatar Monia 17 stycznia 2017 o 15:20

    Ojjj zapowiada się pyszna kolacja dzisiaj 🙂 choc z reguły, gdy się napale na zrobienie czegoś fIT zawsze coś mi się nie uda. Ale wierzę, że tym razem wyjdzie mega. Musze przyznać, że wczoraj przez przypadek odkryłam Pani bloga i te cudowne fit przepisy szczególnie na słodkości. Zakupiłam mąkę kokosowa i szukałam przepisu, z jej użyciem. Trafiłam na fit ciasto z mąka kokosowa i malinami. Dzis rano musialam je upiec. Wyszło pyszne. Bardzo bardzo dziękuję 🙂 pozdrawiam serdecznie

    1. admin admin 19 stycznia 2017 o 09:55

      a ja bardzo bardzo dziękuję za taki komentarz 🙂 to niesamowicie miłe 🙂
      proszę zwracać się do mnie po imieniu i czuć się na moim blogu jak w domu 🙂
      jeżeli masz jakieś życzenia to śmiało pisz 🙂 – jestem do usług 🙂

  15. Avatar Natalia 9 stycznia 2017 o 22:17

    Placuszki wyszly wysmienite ? Kolejny przepis z Pani blogu bardzo przypadl mi do gustu ? Z pewnoscia bede tu czesciej zagladac!

    1. admin admin 10 stycznia 2017 o 00:21

      Natalio bardzo ci dziękuję i zapraszam jak najczęściej 🙂

  16. Avatar Evik 16 listopada 2016 o 17:50

    Dziś chciałam podarować zakatarzonemu synkowi coś zdrowego, w domu tylko brokuł i seler…hmm…Skusiłam się na placuszki a że syn uwielbia słonecznik to dodałam go wcześniej podprażając. Wedle przepisu jest i szczypiorek i wyciągnięta niestety już z zamrażalki pietruszka. CAŁOŚĆ? Pyszne! Syn zajadał a ja mam nowy, ukochany, jakże szybki i ciekawy przepis! Niedługo zaskoczę nim gości dorabiając dip czosnkowy oraz frytki z batata. MNIAM 🙂 Dziękuję, pozdrawiam i zapraszam do siebie w odwiedziny 🙂

    1. admin admin 16 listopada 2016 o 18:34

      Evik bardzo dziękuję za odwiedziny, wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂 lecę do Ciebie 🙂

  17. Avatar magdah 9 sierpnia 2016 o 00:15

    Pani Kingo, a czy w wersji wegańskiej mogę zastąpić jajko siemieniem lnianym i wodą (w jakich proporcjach)?
    Świetny blog, nawet weganin znajdzie tu sporo przepisów i inspiracji. Gratuluję i czekam na więcej. Pozdrawiam serdecznie.

  18. Avatar Joanna 13 lipca 2016 o 12:21

    Muszę napisać, bo nie da rady nie napisać i podziękować autorce przepisu za przepyszne danie:) Właśnie zjadłam 3 placuszki:) Nie miałam szczypiorku ani pietruszki więc dodałam troszke cebulki drobno posiekanej a z przypraw troszkę chilli. Placuszki wyśmienite szczególnie przy mojej diecie!!! Bardzo, ale to bardzo dziękuej za genialny przepis i proszę o więcej:)

    1. admin admin 13 lipca 2016 o 12:30

      Asiu a ja dziękuję za komentarz! nawet nie wiesz ile to dla mnie znaczy :*

  19. Avatar Marta 13 maja 2016 o 17:00

    Placuszki pyszne, ale upiekłam je w piekarniku. Podałam z jogurtem naturalnym wymieszanym z tartym zielonym ogórkiem – pychota. Gorąco polecam

    1. admin admin 14 maja 2016 o 19:25

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

  20. Avatar joanna 26 kwietnia 2016 o 21:16

    Mmmm, całkiem niezłe! i znacznie fajniejsze od selero-frytek. Dodatkowo ja zupełnie nie przepadam za smakiem selera-a to mi smakuje 🙂 tylko przyznam się, że dodałam trochę mąki ziemniaczanej i siemienia, bo bałam się, że ta masa nie połączy się dobrze (miałam tylko płatki orkiszowe, a one nie ‚glutują’ jak owsiane), więc w smaku trochę nawiązują do ziemniaczanych – no i już nie są pewno takie fit?
    I kolejna kwestia, że miałam ten przepis wypróbować kilka miesięcy temu, ale po frytkach (do których mam lekkie obrzydzenie) miałam wątpliwości – tym bardziej cieszę się, że się pokusiłam – nie żałuję – na prawdę polecam 🙂

    1. admin admin 27 kwietnia 2016 o 09:57

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

    1. admin admin 2 kwietnia 2016 o 15:57

      :*

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *