Zdrowe, smaczne i świeże – takie są nowalijki – korzystam z nich do woli. Młode warzywa, które witają wiosnę sprawiają, że moja kuchnia jest lekka i naładowana witaminami. Pora przygotować się na lato!
W dzisiejszym daniu wykorzystałam sporą ilość pietruszki i szczypiorku. Z powodzeniem możecie dodać inne nowalijki rzeżuchę czy dymkę lub główny składnik cudowny seler (ułatwia odchudzanie) zamienić młodą marchewką.
Ważne jest aby kupować warzywa z pewnych źródeł, gdyż wtedy mamy pewność że to prawdziwe bomby witamin. Unikajmy upraw przemysłowych, nafaszerowanych nawozami – to zbrodnia dla naszego ciała.
Moje Fit placuszki są przyjemnie pikantne, wilgotne i syte. Polecam Wam je z domowym chłodnikiem – obowiązkowo z nowalijkami.
Na wiosnę mam głowę pełną kulinarnych pomysłów -dlatego już dzisiaj zapraszam osoby z Poznania i okolic do Centrum King Cross Marcelin gdzie razem odświeżymy naszą dietę, porozmawiamy i najważniejsze zrobimy coś pysznego z nowalijek. Kochani proszę podchodźcie do mnie zawsze kiedy chcecie – jestem taka jak Wy – uwielbiam gotować, uśmiechać się i poznawać nowych ludzi. Poznań przybywam!!!
Smacznego:)
Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.
Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.*
*Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony. Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.
Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.*
*Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony. Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni.
Świetny przepis 🙂 od kiedy postanowiłam wziąć się za siebie poznałam tyyle nowych smaków 🙂 Przy okazji chciałam zapytać (bo widzę że się na tym znacie) co sądzicie o diecie ketogenicznej. Koleżanka bardzo sobie chwali, ale ja znalazłam np. takie informacje o skutkach ubocznych https://healno.com/pl/dieta-ketogeniczna Jak to jest z tą dietą?
Placki wyśmienite dziekuję za ten przepis!
a ja dziękuję za wypróbowanie i komentarz 🙂
Placuszki bardzo dobre w smaku, ale nie były tak ładne wygladem jak Pani 😉 Przyklejały mi się do papieru do pieczenia 🙁 Jakiej powinny być grubości?
Dzięki za ten przepis!
Dopiero odkryłam Pani stronę i wypróbowuję przepisy … i jestem zachwycona. Te placki są po prostu boskie i bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Już na każdy następny dzień tygodnia mam wybraną potrawę do przygotowania i jestem naprawdę podekscytowana. Super !!!
Fantastyczne danie! Lekkie, ale można sie najeść 🙂 Ja dodałam jeszcze ziarna: dynia, słonecznik i sezam i zajadam ze smakiem. A patent na papier do smażenia beztłuszczowego – super! Dzięki serdeczne 🙂
Placuszki bardzo smaczne.Konsystencja jest ok mimo,iż obawiałam się,że mogą się rozlatywać.Wyłożyłam dużym papierem patelnię więc nie było problemu z przewracaniem.Jedliśmy je z jogurtem czosnkowym.Dziękuję za ciekawy przepis.Pozdrawiam
polecam się na przyszłość 🙂 dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂
Ile kcal ma taka porcja placuszkow?
Pyszne placuszki, ja polałam sobie jeszcze jogurtem naturalnym i miałam smaczny fit obiad:) Placuszki wyszły mi nieco rzadkie, czy to może być przyczyna płatków owsianych bo zamiast górskich użyłam błyskawicznych?
wygląda super – muszę zrobić 🙂
___________________________________
http://childfree.pl
polecam 🙂
Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis. Ze dwadzieścia lat temu zrobiłam placki selerowe ale przepis zawierał mąkę i smażone były na oleju. Twoje są leciutkie jak chmurka. Pychota ?
bardzo się ciesze 🙂 dzięki za komentarz :* polecam też inne przepisy 🙂
Pani Kingo ,
Kotleciki są po prostu mega ! Od razu zrobiłam podwójna porcje ciasta gdyż wiedziałam ze oczywiście pożre wszystkie na raz 🙂 Nie miałam szczypiorku ale dodałam chili wzamian. Wyszły pysznie ,nawet mąż się zajadał 🙂
Dziękuje Pani za piękne i pyszne inspiracje x
Pani Basiu jest mi niezmiernie miło czytać takie komentarze 🙂 dziękuję że poświeciła Pani czas na wypróbowanie przepisu i napisanie komentarza 🙂
Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Przepyszne!
🙂
I jeszcze dziękuję Ci bardzo za ten patent ze smażeniem na papierze do pieczenia. Bardzo mi to ułatwiło smażenie nie tylko tych placuszków. Super pomysł. W ogóle jesteś pomysłowa dziewczyna z ogromnym poczuciem smaku 🙂
Bardzo dziękuję za wspaniały przepis !!!!!! Poprostu pyszne. Już nie pierwszy raz korzystam z Pani przepisów zwłaszcza na zdrowe fit slodkosci – dziękuję i gratuluję wyczucia smaku. Pozdrawiam gorąco
Pani Doroto dziękuję za wypróbowanie i miły komentarz. Proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Placuszki z Pani przepisu są rewelacyjne ? Z pewnością będę stałym bywalcem Pani bloga ? Dziękuję za tak ogromną inspiracje kulinarną ☺
a ja dziękuję za tak miły komentarz 🙂
Heja, może jakaś podpowiedź czy mogę zastąpić płatki owsiane? Bo już od dłuższego czasu jem Paleo i testuje nowe przepisy! Z góry dzięki za odp!
płatkami jaglanymi, żytnimi lub bułką tartą wykonaną z razowego chleba
Ojjj zapowiada się pyszna kolacja dzisiaj 🙂 choc z reguły, gdy się napale na zrobienie czegoś fIT zawsze coś mi się nie uda. Ale wierzę, że tym razem wyjdzie mega. Musze przyznać, że wczoraj przez przypadek odkryłam Pani bloga i te cudowne fit przepisy szczególnie na słodkości. Zakupiłam mąkę kokosowa i szukałam przepisu, z jej użyciem. Trafiłam na fit ciasto z mąka kokosowa i malinami. Dzis rano musialam je upiec. Wyszło pyszne. Bardzo bardzo dziękuję 🙂 pozdrawiam serdecznie
a ja bardzo bardzo dziękuję za taki komentarz 🙂 to niesamowicie miłe 🙂
proszę zwracać się do mnie po imieniu i czuć się na moim blogu jak w domu 🙂
jeżeli masz jakieś życzenia to śmiało pisz 🙂 – jestem do usług 🙂
Placuszki wyszly wysmienite ? Kolejny przepis z Pani blogu bardzo przypadl mi do gustu ? Z pewnoscia bede tu czesciej zagladac!
Natalio bardzo ci dziękuję i zapraszam jak najczęściej 🙂
Dziś chciałam podarować zakatarzonemu synkowi coś zdrowego, w domu tylko brokuł i seler…hmm…Skusiłam się na placuszki a że syn uwielbia słonecznik to dodałam go wcześniej podprażając. Wedle przepisu jest i szczypiorek i wyciągnięta niestety już z zamrażalki pietruszka. CAŁOŚĆ? Pyszne! Syn zajadał a ja mam nowy, ukochany, jakże szybki i ciekawy przepis! Niedługo zaskoczę nim gości dorabiając dip czosnkowy oraz frytki z batata. MNIAM 🙂 Dziękuję, pozdrawiam i zapraszam do siebie w odwiedziny 🙂
Evik bardzo dziękuję za odwiedziny, wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂 lecę do Ciebie 🙂
Pani Kingo, a czy w wersji wegańskiej mogę zastąpić jajko siemieniem lnianym i wodą (w jakich proporcjach)?
Świetny blog, nawet weganin znajdzie tu sporo przepisów i inspiracji. Gratuluję i czekam na więcej. Pozdrawiam serdecznie.
Muszę napisać, bo nie da rady nie napisać i podziękować autorce przepisu za przepyszne danie:) Właśnie zjadłam 3 placuszki:) Nie miałam szczypiorku ani pietruszki więc dodałam troszke cebulki drobno posiekanej a z przypraw troszkę chilli. Placuszki wyśmienite szczególnie przy mojej diecie!!! Bardzo, ale to bardzo dziękuej za genialny przepis i proszę o więcej:)
Asiu a ja dziękuję za komentarz! nawet nie wiesz ile to dla mnie znaczy :*
Placuszki pyszne, ale upiekłam je w piekarniku. Podałam z jogurtem naturalnym wymieszanym z tartym zielonym ogórkiem – pychota. Gorąco polecam
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
Mmmm, całkiem niezłe! i znacznie fajniejsze od selero-frytek. Dodatkowo ja zupełnie nie przepadam za smakiem selera-a to mi smakuje 🙂 tylko przyznam się, że dodałam trochę mąki ziemniaczanej i siemienia, bo bałam się, że ta masa nie połączy się dobrze (miałam tylko płatki orkiszowe, a one nie 'glutują’ jak owsiane), więc w smaku trochę nawiązują do ziemniaczanych – no i już nie są pewno takie fit?
I kolejna kwestia, że miałam ten przepis wypróbować kilka miesięcy temu, ale po frytkach (do których mam lekkie obrzydzenie) miałam wątpliwości – tym bardziej cieszę się, że się pokusiłam – nie żałuję – na prawdę polecam 🙂
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
Fantastyczna inspiracja 🙂 Pozdrawiamy 🙂
:*