Kakao na gorąco – eliksir wybranych

Moje życie jest jak… czekolada. Każdy kawałek potrafi zaskoczyć i odkryć zupełnie nowy smak. Czasami czuję jak bardzo potrafi być gorzka, po czym odczekam chwilę i pojawia się słodycz. Tak jak w życiu – są kawałki, które są cierpkie i te, które uwielbiamy.

Kiedy trzymam w ręku kubek z gorącym kakao – trzymam w ręku moje życie, w którym tańczą rozbawione w parze radość i smutek, uśmiech i łzy, smak i   niesmak. Uwielbiam moją gorzką czekoladę, jej aromat i smak.
I tak czekolada jak i życie nigdy mi się nie znudzi, bo to ja wnoszę do nich najważniejsze przyprawy: miłość, cynamon, szczęście, sól, uśmiech, rozmaryn, słodycz i miód. Czekolada eliksir wybranych!

Smacznego 🙂

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 500 ml mleka migdałowego (lub dowolnego innego mleka)
 4 łyżki kakao
 1 szczypta kryształków soli różowej himalajskiej
 2 gałązki rozmarynu
 2 łyżki miodu spadziowego (dla vegan: syrop z agawy lub stewia)
 ½ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)

1

Mleko wlać do rondelka odlewając 3 łyżki do szklanki. Dodać pozostałe składniki kakao, sól, gałązki rozmarynu, miód i cynamon.

2

Cały czas mieszając zagotować. W szklance z mlekiem rozpuścić skrobię kukurydzianą i wlać ją do rondla z gorącą czekoladą. Gotować jeszcze minutę aż napój nieco zgęstnieje.

3

Usunąć gałązki rozmarynu i wlać do szklanek. Udekorować kawałkami gorzkiej czekolady, gałązką rozmarynu lub kostkami kokosa. Podawać na ciepło.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 500 ml mleka migdałowego (lub dowolnego innego mleka)
 4 łyżki kakao
 1 szczypta kryształków soli różowej himalajskiej
 2 gałązki rozmarynu
 2 łyżki miodu spadziowego (dla vegan: syrop z agawy lub stewia)
 ½ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)

Przygotowanie

1

Mleko wlać do rondelka odlewając 3 łyżki do szklanki. Dodać pozostałe składniki kakao, sól, gałązki rozmarynu, miód i cynamon.

2

Cały czas mieszając zagotować. W szklance z mlekiem rozpuścić skrobię kukurydzianą i wlać ją do rondla z gorącą czekoladą. Gotować jeszcze minutę aż napój nieco zgęstnieje.

3

Usunąć gałązki rozmarynu i wlać do szklanek. Udekorować kawałkami gorzkiej czekolady, gałązką rozmarynu lub kostkami kokosa. Podawać na ciepło.

Kakao na gorąco – eliksir wybranych
(Wyświetlono 260 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. Avatar Ola Gałek 25 sierpnia 2019 o 11:57

    Pyszne! 😊 Smakuje tak jakby była bardzo kaloryczna, a wcale taka nie jest. Jest delikatna, gęsta, syta , a przede wszystkim pyszna. Jest właśnie taka jak lubię. Długo szukałam takiego przepisu. Jest świetny!

  2. Avatar Kasia 22 marca 2018 o 15:30

    Ooo, ja właśnie w firmie siedzę i szukam co by tu wypić/zjeść żeby było ciepło i słodko 🙂 idealnie trafiłam 🙂

    1. admin admin 29 marca 2018 o 17:27

      🙂

  3. Avatar Diwa 28 lutego 2018 o 23:26

    Szacun za to co i jak robisz 🙂

    1. admin admin 4 marca 2018 o 19:07

      Bardzo dziękuję – nawet nie wiesz ile te słowa dla mnie znaczą.

  4. Avatar Diwa 28 lutego 2018 o 23:25

    fajnie, smacznie, cudnie!…..ale….. to jest KAKAO NA GORĄCO. Prosze nie myl ważnych pojęć. Czekolada – to składniki ziarna kakaowca, tzn masło kakaowe i sucha masa kakaowa zwana kakaem. Tylko jako kompletne połączenie jest CZEKOLADĄ. (czasem z dodatkiem cukru, wanilii i innych)

    Proszę nie róbmy z roweru, motorynki. Brak mu silnika 🙂
    Liczę na sprostowanie, by kłamstwo nie szło w eter

    1. admin admin 4 marca 2018 o 19:11

      Sprostowano 🙂

  5. Avatar pianinka 1 października 2017 o 11:24

    Świetny pomysł na jesienne wieczory:)
    ______________________________
    http://potencia.pl/

  6. Avatar dieta 20 lipca 2017 o 12:46

    Super wpis. Czekolada na gorąco to moja słabość i ulubieniec na cheat meal. Preferuję jednak „na ostro” 🙂

  7. Avatar Aśka 25 lutego 2017 o 12:15

    Kinga ciągle eksperymentuję z Twoimi przepisami i jestem bardzo zadowolona z efektów i smaków, tak jak ta czekolada bomba dobroci i bardzo syta ?

    1. admin admin 25 lutego 2017 o 17:37

      Aśka bardzo się cieszę że przepisy Ci smakują 🙂

  8. Avatar Marika 5 stycznia 2017 o 22:58

    Czy można zastąpić kakao gorzką czekoladą, na przykład 85%? Jeśli tak, jak zmieniłyby się proporcje i czy pani zdaniem to dobre wyjście pod względem zdrowotności? 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *