Kakao na gorąco – eliksir wybranych

Moje życie jest jak… czekolada. Każdy kawałek potrafi zaskoczyć i odkryć zupełnie nowy smak. Czasami czuję jak bardzo potrafi być gorzka, po czym odczekam chwilę i pojawia się słodycz. Tak jak w życiu – są kawałki, które są cierpkie i te, które uwielbiamy.

Kiedy trzymam w ręku kubek z gorącym kakao – trzymam w ręku moje życie, w którym tańczą rozbawione w parze radość i smutek, uśmiech i łzy, smak i   niesmak. Uwielbiam moją gorzką czekoladę, jej aromat i smak.
I tak czekolada jak i życie nigdy mi się nie znudzi, bo to ja wnoszę do nich najważniejsze przyprawy: miłość, cynamon, szczęście, sól, uśmiech, rozmaryn, słodycz i miód. Czekolada eliksir wybranych!

Smacznego 🙂

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 500 ml mleka migdałowego (lub dowolnego innego mleka)
 4 łyżki kakao
 1 szczypta kryształków soli różowej himalajskiej
 2 gałązki rozmarynu
 2 łyżki miodu spadziowego (dla vegan: syrop z agawy lub stewia)
 ½ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)

1

Mleko wlać do rondelka odlewając 3 łyżki do szklanki. Dodać pozostałe składniki kakao, sól, gałązki rozmarynu, miód i cynamon.

2

Cały czas mieszając zagotować. W szklance z mlekiem rozpuścić skrobię kukurydzianą i wlać ją do rondla z gorącą czekoladą. Gotować jeszcze minutę aż napój nieco zgęstnieje.

3

Usunąć gałązki rozmarynu i wlać do szklanek. Udekorować kawałkami gorzkiej czekolady, gałązką rozmarynu lub kostkami kokosa. Podawać na ciepło.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 500 ml mleka migdałowego (lub dowolnego innego mleka)
 4 łyżki kakao
 1 szczypta kryształków soli różowej himalajskiej
 2 gałązki rozmarynu
 2 łyżki miodu spadziowego (dla vegan: syrop z agawy lub stewia)
 ½ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)

Przygotowanie

1

Mleko wlać do rondelka odlewając 3 łyżki do szklanki. Dodać pozostałe składniki kakao, sól, gałązki rozmarynu, miód i cynamon.

2

Cały czas mieszając zagotować. W szklance z mlekiem rozpuścić skrobię kukurydzianą i wlać ją do rondla z gorącą czekoladą. Gotować jeszcze minutę aż napój nieco zgęstnieje.

3

Usunąć gałązki rozmarynu i wlać do szklanek. Udekorować kawałkami gorzkiej czekolady, gałązką rozmarynu lub kostkami kokosa. Podawać na ciepło.

Notes

Kakao na gorąco – eliksir wybranych
(Wyświetlono 3 102 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)