Sernik kawowo-czekoladowy

Co lubię, a czego nie?

Zdecydowanie uwielbiam wiosnę i nowalijki. Nie lubię braku odpowiedzi, niesłowności, mydlenia oczu i braku konkretu. Rozkoszuję się wolną chwilą, ciekawą nutą i dobrą książką. Dręczy i męczy mnie dzień bez słońca, czasami bezsilność, a czasami naiwność. I nareszcie lubię gotować, fotografować i smakować.

Dzisiejszy sernik powstał spontanicznie i takie zauważyłam zawsze się udają. Nie jest skomplikowany, a zebrał tak wyrafinowane pochwały. I znowu nie lubię kawy, a w cistach, cukierkach, lodach sprawia, że za nią szaleję. Nie lubię
masy cukrowej, strojnych, ciężkich, kremowych wypieków, za to urzekają mnie ciasta rustykalne, dekorowane kwiatami, owocami lub po prostu czekoladą, która w tym wypadku wygląda na serniku jak szlachetne kamienie. I na sam koniec uwielbiam ten sernik 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 200 g ciasteczek owsianych
 2 łyżki kakao
 60 g masła
 1 szczypta soli
Składniki na masę serową:
 500 g sera mascarpone
 100 g cukru
 2 jajka
 1 żółtko
 1 ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej albo proszku budyniowego)
 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 70 g gorzkiej czekolady (około 1 tabliczki)
 kakao do posypania

Przygotowanie masy serowej:
1

Serek mascarpone, cukier, jajka i żółtko oraz kawę, skrobię kukurydzianą i ekstrakt mieszać mikserem aż dobrze się połączą.

2

Czekoladę posiekać na grube kawałki, zastawiając około 20 g do dekoracji.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 150 °C z funkcją grzania góra-dół. Przygotowaną masę wylać na schłodzony spód i piec 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do momentu wystudzenia pieca.

4

Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej przez całą noc.

5

Udekorować posypując kakao i kawałkami czekolady.

Przygotowanie spodu:
6

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Masło roztopić.

7

W misce połączyć ze sobą pokruszone za pomocą malaksera ciasteczka , kakao, szczyptę soli i rozpuszczone masło.

8

Masę wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy, dobrze docisnąć i włożyć do lodówki na czas przygotowanej masy serowej.

Składniki

Składniki na spód:
 200 g ciasteczek owsianych
 2 łyżki kakao
 60 g masła
 1 szczypta soli
Składniki na masę serową:
 500 g sera mascarpone
 100 g cukru
 2 jajka
 1 żółtko
 1 ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej albo proszku budyniowego)
 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 70 g gorzkiej czekolady (około 1 tabliczki)
 kakao do posypania

Przygotowanie

Przygotowanie masy serowej:
1

Serek mascarpone, cukier, jajka i żółtko oraz kawę, skrobię kukurydzianą i ekstrakt mieszać mikserem aż dobrze się połączą.

2

Czekoladę posiekać na grube kawałki, zastawiając około 20 g do dekoracji.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 150 °C z funkcją grzania góra-dół. Przygotowaną masę wylać na schłodzony spód i piec 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do momentu wystudzenia pieca.

4

Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej przez całą noc.

5

Udekorować posypując kakao i kawałkami czekolady.

Przygotowanie spodu:
6

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Masło roztopić.

7

W misce połączyć ze sobą pokruszone za pomocą malaksera ciasteczka , kakao, szczyptę soli i rozpuszczone masło.

8

Masę wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy, dobrze docisnąć i włożyć do lodówki na czas przygotowanej masy serowej.

Sernik kawowo-czekoladowy
(Wyświetlono 214 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

36 komentarzy

  1. Avatar asia 1 marca 2018 o 15:48

    Kingo, zrobiłam już Twój sernik i wyszedł obłędnie przepyszny! 🙂 Mam jednak pytanie – gdybym chciała go zrobić z dwóch porcji to czy trzeba zwiększyć czas pieczenia?
    I czy można go zrobić ze zwykłego sera sernikowego? 🙂
    Pozdrawiam Cię serdecznie! 🙂

    1. admin admin 4 marca 2018 o 19:10

      Wszystko zależy od średnicy formy której będzie piekł się sernik. Możesz użyć zwykłego sera sernikowego jednak Zwróć uwagę aby miał dużą zawartość tłuszczu.

  2. Avatar Gabrysia 16 kwietnia 2017 o 00:47

    Kingo jak zawsze Twój blog jest pierwszym miejscem na którym szukam pomysłu 🙂 i również i tym razem znalazłam to czego szukałam!

    Serniczek wyszedł pyszny! Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam sok i skórkę z pomarańczy 🙂

    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych!

    1. admin admin 16 kwietnia 2017 o 10:53

      Gabrysiu bardzo się cieszę że sernik się udał i że smakuje:) dziękuję :* Tobie również pięknych, smacznych i kolorowych Świąt

  3. Avatar Monika 27 kwietnia 2016 o 13:40

    Jakie ciasteczka owsiane będą najlepsze?Jakiej marki?

    1. admin admin 27 kwietnia 2016 o 14:47

      ja kupuję Digestive Lu

  4. Avatar Iwona C. 29 stycznia 2016 o 12:55

    Czy zamiast serka mascarpone może być zwykły np. Piątnicy?

    1. admin admin 29 stycznia 2016 o 22:03

      tak ale zwróć uwagę na ilość tłuszczu – nie kupuj tego odtłuszczonego. Ser twarogowy z Piątnicy do serników jest bardzo dobry a chodzi mi o ten
      Kliknij TUTAJ

      1. Avatar Iwona C. 30 stycznia 2016 o 14:16

        Kinga dziękuję za odpowiedz – takiego właśnie używam, uważam że jest najlepszy z dostępnych na rynku, nigdy mnie nie zawiódł. Kochana a może pokusiłabyś się o post o serach jakie stosujesz w swoich wypiekach? Sery białe gotowe z wiaderek, ricotta, mascarpone itp. Przepraszam jeśli zrobiłam błąd w pisowni. Pozdrawiam

  5. Avatar stySstStylowa kuchnia 2 kwietnia 2014 o 09:27

    Wygląda świetnie, już na samą myśl cieknie mi ślinka 🙂

  6. Avatar Ewelina 25 marca 2014 o 00:35

    Dodam po spróbowaniu że niestety sernik bardzo opadł i gorzka czekolada zabiła delikatny smak kawy i mascarpone, ode mnie nie polecam tego aby ją dodawać

    1. admin admin 25 marca 2014 o 18:23

      wszystko zależy od czekolady polecam gorzką 70% z Lidla 🙂

  7. Avatar Ewelina 24 marca 2014 o 20:17

    Ten sernik tak apetycznie wygląda, że postanowiłam go zrobić 😀 Po pierwsze jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba przeciskać sera przez maszynkę, po drugie masa jest tak smaczna że można ją jeść łyżkami równie dobrze na surowo. Nie obłożyłam tylko ciasta papierem do pieczenia, bo mam taką odpinaną formę i mam nadzieje że wszystko pięknie wyjdzie. Dziękuje za ten przepis i pozdrawiam ! Ciesze się, że je zrobiłam bo nie jest specjalnie skomplikowane 🙂

  8. Avatar ewa28 22 marca 2014 o 07:49

    Kinga sernik jest mistrzostwo swiata z mascarpone:) nie moglam sie powstrzymac i sprobowałam jeszcze przed sniadaniem. Gratuluje talentu i kolejnego udanego przepisu. cos czuje ze on długo w tej lodowce nie bedzie 😉 pozdrawiam i milego dnia dla Ciebie i Twoich bliskich

    1. admin admin 22 marca 2014 o 13:12

      super! ale się cieszę:) dziękuję za ten komentarz:*

  9. Avatar Bea 22 marca 2014 o 07:42

    Pani Kingo
    Sernik w smaku pyszny ale opadl mi i zrobił się płaski mimo tego, że zgodnie z Pani zaleceniami pozostawiłam go do ostygnięcia w piekarniku. Co mogłam zrobić źle?

    1. admin admin 22 marca 2014 o 13:13

      ten sernik jest z rodzaju opadających i ciężkich. Nic Pani źle nie zrobiła – on taki jest:)

  10. Avatar ewa28 21 marca 2014 o 17:00

    Sernik juz w piekarniku, wygląda tak pysznie ze zrobiłam z potrorej porcji. PANI Kingo! Uwielbiam Panią, dla mnie jest Pani Master chefka bez dwóch zdan Pozdrawiam

    1. admin admin 21 marca 2014 o 18:44

      Pani Ewo bardzo dziękuję:) nie ma Pani pojęcia jak się cieszę:) proszę zwracać się do mnie po imieniu i oczywiście poinformować jak się udał i smakował:)

      1. Avatar ewa28 21 marca 2014 o 22:52

        oczywiscie , jutro zaraz dam znac jak smakuje;) przyznam sie ze juz bardzo chciałam spróbowac i ciutke dziubnełam od gory,zapowiada sie prawdziwa rozkosz dla podniebienia 🙂 uwielbiam generalnie mascarpone i wszelkie wariacje z nim zwiazane 😉 jestes swietna w tym co robisz:) i widac twoja pasje w kazdym słowie,opisie, tyle emocji przekazujesz cudownych….swietnie ze sa tacy ludzie 🙂 swiat odrazu staje sie lepszy i smaczniejszy

  11. Avatar Iza 21 marca 2014 o 10:42

    Polecam coś nowego na spód sernika. Sucharki potarte i pomieszane z nutellą. Wychodzi takie chrupiące coś, rewelacja

  12. Avatar Dori 21 marca 2014 o 10:37

    Nie mam funkcji grzania góra dół

    1. admin admin 21 marca 2014 o 11:30

      to użyć termoobiegu i temperaturę zmniejszyć o 10 C

  13. Avatar Kulinarnie Niebanalnie 21 marca 2014 o 10:05

    Wygląda niezwykle apetycznie:)

  14. Avatar ewka1986 21 marca 2014 o 09:53

    Czy zamiast czekolady do masy mogę dodać pokruszoną chałwę ?? Proszę pilnie o odpowiedź 🙂 Zaraz pędzę kupić wszystkie produkty ;-))

    1. Avatar kasia 21 marca 2014 o 11:05

      Powiem z doświadczenia, że mimo że nie znoszę chałwy, to dodatek pokruszonej do sernika jest dla mnie obłędnie smaczny:) Więc polecam:) a Na wierzch glazura chałwowa – chałwa podgrzana ze śmietanką i wylana na wierzch ♥

    2. admin admin 21 marca 2014 o 11:30

      jasne:)

  15. Avatar Marzena 21 marca 2014 o 09:52

    Piękny:) forma o jakiej średnicy ?

    1. admin admin 21 marca 2014 o 11:30

      20 cm – pisze w przepisie 🙂

    2. Avatar kasia 22 marca 2014 o 00:17

      W przepisie podana jest średnica 😉

  16. Avatar kJoa 21 marca 2014 o 08:14

    Wygląda nieziemsko! I te cudownie romantyczne zdjęcia…nie można tego przepisu nie wypróbować! 🙂

  17. Avatar SylwiaRuda 21 marca 2014 o 07:25

    A co to za 3 warstwa na górze przy kakao, taka obwódka delikatnie galaretowata? Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 21 marca 2014 o 11:30

      to sernik:)

  18. Avatar Agata 21 marca 2014 o 00:02

    Czy czekoladę rozkładamy na schłodzonym spodzie przed wlaniem masy ? Pzdr

    1. admin admin 21 marca 2014 o 11:36

      ja wrzuciłam do masy:) sama opadnie na spód:)

  19. Avatar kasia 20 marca 2014 o 23:45

    Będzie na weekend:) mama kocha serniki:)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *