Sernik kawowo-czekoladowy

Co lubię, a czego nie?

Zdecydowanie uwielbiam wiosnę i nowalijki. Nie lubię braku odpowiedzi, niesłowności, mydlenia oczu i braku konkretu. Rozkoszuję się wolną chwilą, ciekawą nutą i dobrą książką. Dręczy i męczy mnie dzień bez słońca, czasami bezsilność, a czasami naiwność. I nareszcie lubię gotować, fotografować i smakować.

Dzisiejszy sernik powstał spontanicznie i takie zauważyłam zawsze się udają. Nie jest skomplikowany, a zebrał tak wyrafinowane pochwały. I znowu nie lubię kawy, a w cistach, cukierkach, lodach sprawia, że za nią szaleję. Nie lubię
masy cukrowej, strojnych, ciężkich, kremowych wypieków, za to urzekają mnie ciasta rustykalne, dekorowane kwiatami, owocami lub po prostu czekoladą, która w tym wypadku wygląda na serniku jak szlachetne kamienie. I na sam koniec uwielbiam ten sernik 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 200 g ciasteczek owsianych
 2 łyżki kakao
 60 g masła
 1 szczypta soli
Składniki na masę serową:
 500 g sera mascarpone
 100 g cukru
 2 jajka
 1 żółtko
 1 ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej albo proszku budyniowego)
 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 70 g gorzkiej czekolady (około 1 tabliczki)
 kakao do posypania

Przygotowanie masy serowej:
1

Serek mascarpone, cukier, jajka i żółtko oraz kawę, skrobię kukurydzianą i ekstrakt mieszać mikserem aż dobrze się połączą.

2

Czekoladę posiekać na grube kawałki, zastawiając około 20 g do dekoracji.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 150 °C z funkcją grzania góra-dół. Przygotowaną masę wylać na schłodzony spód i piec 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do momentu wystudzenia pieca.

4

Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej przez całą noc.

5

Udekorować posypując kakao i kawałkami czekolady.

Przygotowanie spodu:
6

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Masło roztopić.

7

W misce połączyć ze sobą pokruszone za pomocą malaksera ciasteczka , kakao, szczyptę soli i rozpuszczone masło.

8

Masę wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy, dobrze docisnąć i włożyć do lodówki na czas przygotowanej masy serowej.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na spód:
 200 g ciasteczek owsianych
 2 łyżki kakao
 60 g masła
 1 szczypta soli
Składniki na masę serową:
 500 g sera mascarpone
 100 g cukru
 2 jajka
 1 żółtko
 1 ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej albo proszku budyniowego)
 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 70 g gorzkiej czekolady (około 1 tabliczki)
 kakao do posypania

Przygotowanie

Przygotowanie masy serowej:
1

Serek mascarpone, cukier, jajka i żółtko oraz kawę, skrobię kukurydzianą i ekstrakt mieszać mikserem aż dobrze się połączą.

2

Czekoladę posiekać na grube kawałki, zastawiając około 20 g do dekoracji.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 150 °C z funkcją grzania góra-dół. Przygotowaną masę wylać na schłodzony spód i piec 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do momentu wystudzenia pieca.

4

Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej przez całą noc.

5

Udekorować posypując kakao i kawałkami czekolady.

Przygotowanie spodu:
6

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Masło roztopić.

7

W misce połączyć ze sobą pokruszone za pomocą malaksera ciasteczka , kakao, szczyptę soli i rozpuszczone masło.

8

Masę wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy, dobrze docisnąć i włożyć do lodówki na czas przygotowanej masy serowej.

Notes

Sernik kawowo-czekoladowy
(Wyświetlono 2 370 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)