Co lubię, a czego nie?
Zdecydowanie uwielbiam wiosnę i nowalijki. Nie lubię braku odpowiedzi, niesłowności, mydlenia oczu i braku konkretu. Rozkoszuję się wolną chwilą, ciekawą nutą i dobrą książką. Dręczy i męczy mnie dzień bez słońca, czasami bezsilność, a czasami naiwność. I nareszcie lubię gotować, fotografować i smakować.
Dzisiejszy sernik powstał spontanicznie i takie zauważyłam zawsze się udają. Nie jest skomplikowany, a zebrał tak wyrafinowane pochwały. I znowu nie lubię kawy, a w cistach, cukierkach, lodach sprawia, że za nią szaleję. Nie lubię
masy cukrowej, strojnych, ciężkich, kremowych wypieków, za to urzekają mnie ciasta rustykalne, dekorowane kwiatami, owocami lub po prostu czekoladą, która w tym wypadku wygląda na serniku jak szlachetne kamienie. I na sam koniec uwielbiam ten sernik 🙂
Smacznego:)
Serek mascarpone, cukier, jajka i żółtko oraz kawę, skrobię kukurydzianą i ekstrakt mieszać mikserem aż dobrze się połączą.
Czekoladę posiekać na grube kawałki, zastawiając około 20 g do dekoracji.
Piekarnik nastawić na temperaturę 150 °C z funkcją grzania góra-dół. Przygotowaną masę wylać na schłodzony spód i piec 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do momentu wystudzenia pieca.
Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej przez całą noc.
Udekorować posypując kakao i kawałkami czekolady.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Masło roztopić.
W misce połączyć ze sobą pokruszone za pomocą malaksera ciasteczka , kakao, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
Masę wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy, dobrze docisnąć i włożyć do lodówki na czas przygotowanej masy serowej.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Serek mascarpone, cukier, jajka i żółtko oraz kawę, skrobię kukurydzianą i ekstrakt mieszać mikserem aż dobrze się połączą.
Czekoladę posiekać na grube kawałki, zastawiając około 20 g do dekoracji.
Piekarnik nastawić na temperaturę 150 °C z funkcją grzania góra-dół. Przygotowaną masę wylać na schłodzony spód i piec 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do momentu wystudzenia pieca.
Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej przez całą noc.
Udekorować posypując kakao i kawałkami czekolady.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Masło roztopić.
W misce połączyć ze sobą pokruszone za pomocą malaksera ciasteczka , kakao, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
Masę wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy, dobrze docisnąć i włożyć do lodówki na czas przygotowanej masy serowej.