Pełnoziarnista najlepsza tortilla

Jak zrobić najlepsze placki tortilli? Wszystko w tym przepisie. Jest mega prosty i szybki, a tortilla smakuje obłędnie. Ja przygotowałam wersję zdrowszą z maki pszennej pełnoziarnistej ale z powodzeniem możecie użyć zwykłej. To świetna alternatywa kiedy w domu zabraknie chleba, często podaję je też jako dodatek do humusu, a kiedy zostanie mi chili con carne  robię z niego farsz i zawijam wraz z papryką i sałatą.

Zapraszam Was na najlepsze domowe placki tortilli.

UWAGA! na moim FB organizuje konkurs w którym można wygrać świąteczne warsztaty, wystarczy tylko w komentarzu pod konkursowym zdjęciem na FB napisać swoją najzabawniejszą wpadkę kulinarną 🙂 – kliknij TUTAJ po więcej szczegółów.

Smacznego 🙂

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas30 minut

 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta cukru
 2 łyżki oleju rzepakowego
 ½ szklanki ciepłej wody

1

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia umieścić w misie robota kuchennego z końcówką haka (można też zrobić tortillę ręcznie jednak należy dłużej wyrabiać).

2

Dodać wodę i olej. Całość wyrabiać około 3 minut aż wszystkie składniki się  połączą w kulę. (jeżeli robimy za pomocą dłoni należy ciasto wyrabiać dłużej, ma być gładkie i lśniące)

3

Wyjąć i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczając ją tak aby przypominała placek. Odłożyć na posypany mąką blat i przykryć lnianą ściereczką. Odczekać 15 minut aby ciasto odpoczęło.

4

Rozwałkować każdy placek na grubość 2 mm i piec na nagrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż zaczną powstawać bąble i zacznie się rumienić. Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.

5

Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Podawać od razu lub jeść na zimno z dowolnymi dodatkami.

Uwaga!
6

Jeżeli ciasto jest zbyt klejące należy dodać więcej mąki, jeżeli za suche należy dodać wody.

Wartości odżywcze

10 porcji

Serving size

Składniki

 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta cukru
 2 łyżki oleju rzepakowego
 ½ szklanki ciepłej wody

Przygotowanie

1

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia umieścić w misie robota kuchennego z końcówką haka (można też zrobić tortillę ręcznie jednak należy dłużej wyrabiać).

2

Dodać wodę i olej. Całość wyrabiać około 3 minut aż wszystkie składniki się  połączą w kulę. (jeżeli robimy za pomocą dłoni należy ciasto wyrabiać dłużej, ma być gładkie i lśniące)

3

Wyjąć i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczając ją tak aby przypominała placek. Odłożyć na posypany mąką blat i przykryć lnianą ściereczką. Odczekać 15 minut aby ciasto odpoczęło.

4

Rozwałkować każdy placek na grubość 2 mm i piec na nagrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż zaczną powstawać bąble i zacznie się rumienić. Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.

5

Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Podawać od razu lub jeść na zimno z dowolnymi dodatkami.

Uwaga!
6

Jeżeli ciasto jest zbyt klejące należy dodać więcej mąki, jeżeli za suche należy dodać wody.

Notes

Pełnoziarnista najlepsza tortilla
(Wyświetlono 45 260 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)