Ten tort jest fenomenalny. Wygląda na skomplikowany, a prawda jest taka, że jest nadzwyczaj prosty i stosunkowo szybki do zrobienia. Gwarantuję Ci, że jeżeli go zrobisz zbierzesz same pochwały. Każdy kto zrobi choć kęs – przepadnie. Fantastyczny smak czekolady , beza z kawałkami orzechów i cudowny krem waniliowo – malinowy. Mój tort zniknął od razu, a zrobiłam go naurodziny naszej rodzinnej najmłodszej „iskierki”. Od dzisiaj na blogu polecam tylko ten tort. Moje kulinarne arcydzieło 🙂
Smacznego!
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C i przygotować 2 formy o średnicy 21 cm wykładając ich dno papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki zostawiając 6 kostek na później. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem trzcinowym przez około 5 minut.
Dodać jajka – po jednym na minutę, niech połączą się dobrze z masłem.
Stopniowo dodawać mąkę i cały czas miksować aż ciasto będzie gładkie.
Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, a następnie dodać pozostałą czekoladę (6 kostek uprzednio pokrojonych na drobniejsze kawałki). Całość wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec przez 10-12 minut.
W czasie kiedy Brownie się piecze ubić białka na sztywno dodając do nich po 1 łyżce na minutę cukru.
Pod koniec miksowania białek dodać ocet i miksować jeszcze kolejna minutę.
Orzechy posiekać i wymieszać z masą białkową. Całość podzielić na pół i wyłożyć na podpieczone Brownie wyjęte z piekarnika.
Całość ponownie wsadzić do piekarnika na 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 ° C.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.KREM:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Dodać do ubitej śmietany mascarpone, cukier, ziarenka z przeciętej na pół wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 2 garście malin. Całość dobrze wymieszać.
Na paterę wyłożyć pierwszy blat ciasta – bezą do dołu, gałkownicą do lodów wyłożyć kulki kremu, całość przykryć drugim blatem ciasta tym razem bezą do góry. Udekorować pozostałym kremem i malinami oraz listkami mięty lub melisy.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C i przygotować 2 formy o średnicy 21 cm wykładając ich dno papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki zostawiając 6 kostek na później. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem trzcinowym przez około 5 minut.
Dodać jajka – po jednym na minutę, niech połączą się dobrze z masłem.
Stopniowo dodawać mąkę i cały czas miksować aż ciasto będzie gładkie.
Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, a następnie dodać pozostałą czekoladę (6 kostek uprzednio pokrojonych na drobniejsze kawałki). Całość wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec przez 10-12 minut.
W czasie kiedy Brownie się piecze ubić białka na sztywno dodając do nich po 1 łyżce na minutę cukru.
Pod koniec miksowania białek dodać ocet i miksować jeszcze kolejna minutę.
Orzechy posiekać i wymieszać z masą białkową. Całość podzielić na pół i wyłożyć na podpieczone Brownie wyjęte z piekarnika.
Całość ponownie wsadzić do piekarnika na 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 ° C.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.KREM:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Dodać do ubitej śmietany mascarpone, cukier, ziarenka z przeciętej na pół wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 2 garście malin. Całość dobrze wymieszać.
Na paterę wyłożyć pierwszy blat ciasta – bezą do dołu, gałkownicą do lodów wyłożyć kulki kremu, całość przykryć drugim blatem ciasta tym razem bezą do góry. Udekorować pozostałym kremem i malinami oraz listkami mięty lub melisy.