Nie ma słów uwielbienia jakimi traktuje to danie – gryczankę, czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej. Jem je ostatnio codziennie na śniadanie. Nie potrafi mi się znudzić. Jest sycące, energetyczne i doskonałe. Jesienną porą dodaję do niej suszone śliwki przez noc moczone w wodzie (którą wypijam od razu po przebudzeniu – doskonale działa na pracę jelit 🙂 ), a kiedy nie mam mleka dodaję soku pomarańczowego. Każda wersja mnie smakiem powala i zachwyca! Kasza gryczana niepalona w kolorze jest jasna i to właśnie ona jest o wiele zdrowsza w porównaniu z ogólnie dostępną prażoną (w kolorze jest ciemniejsza, brązowa), nie jest to zboże lecz owoc rośliny gryki. Ma dużą zawartość białka i błonnika, nie zakwasza organizmu, jest bezglutenowa.
Wcale nie musi być wcześniej gotowana, wystarczy namoczyć ją prze noc lub kilka godzin, a wtedy uwalnia cały swój delikatny smak i całą gamę wartości odżywczych. Takie śniadanie to jest podstawa!
Ps. Nie mylić z Grycanką:)
Smacznego:)
Kaszę gryczaną i migdały zalać zimną wodą. Pozostawić na noc lub na kilka godzin.
Namoczone migdały i kaszę odcedzić na sicie. Wrzucić do miksera wraz z bananem, cynamonem i mlekiem.
Całość zblendować na gładki krem i udekorować owocami.
Składniki
Przygotowanie
Kaszę gryczaną i migdały zalać zimną wodą. Pozostawić na noc lub na kilka godzin.
Namoczone migdały i kaszę odcedzić na sicie. Wrzucić do miksera wraz z bananem, cynamonem i mlekiem.
Całość zblendować na gładki krem i udekorować owocami.
Kingusia zaraz będę próbować jeść ten Twój wynalazek. Zachęciłas na IG. Wpadlam tu sprawdzić opis. Nie wiedziałam że kasza g jest bezglutenowa. Myślałam że to zboże którego się nie uprawia na południu (bo nigdy go nie widzałam ?) ja kp dalej, u nas okazało się ze Hania ma alergie na bmk :(( staram się wychodzić z chrupek kukurydzianych. Mało mogę jeść i modyfikuje Twoje przepisy 🙂 mam nadzieje ze po gryce nic jej nie będzie 🙂
Hej:-) czy migdały bez skórki?? I można też siemie lniane do namoczenia włożyć??
migdały ze skórką i oczywiście można siemię wcześniej namoczyć
Moja wyszla srednio. Mialam kasze z Biedronki. Dodalam trochę wiecej mleka i bylo zjadliwe, ale nie tak smaczne jak jaglanka czy owsianka. Czy to moze byc kwestia kaszy?
tak – jednak nie martw się – spotkałam osoby które po prostu nie przepadają za tym smakiem 🙂
A u mnie gryczanka niezjadliwa… ☹ Moczona całą noc, po zmiksowaniu smak surowej mąki. Dopiero po podgotowaniu trochę i dodaniu prawie kubka mleka (bardzo zgęstniała) wyszła kaszka bananowa w miarę smaczna. Co było nie tak?
Aniu a jaka miłaś kaszę? podaj prosze producenta
Zastanawiam sie, z jakimi kaszami jeszcze mozna tak zrobić !? doczytałam wyżej, ze z jaglana nie, a np z wiejska ???
Kingo! Ta gryczanka to prawdziwa petarda! To miłość od pierwszego spróbowania :)) Teraz będę próbować kolejnych wariacji – z jagodami i kakao – już nie mogę się doczekać kolejnych poranków 🙂
Pani Kingo to jest pyszne, wybitne ! ?
bardzo się cieszę że smakuje – polecam się na przyszłość ??
PS. proszę zwracać się do mnie po imieniu ??
Czy przed namoczeniem kaszy z migdałami mam dodać cytrynę jak do moczonej kaszy gryczanej przed uprażeniem, czy nie jest to potrzebne?
Z góry dzięki i pozdrawiam ciepło.
KAsiu możesz dodać sok z cytryny do podczas moczenia ziaren
Uwielbiam Twoją gryczankę! Jestem wręcz od niej uzależniona. Ma świetny smak i jest szybka w przygotowaniu. Jedyne co bym zmieniła to jej rzadka konsystencja. Może by do niej dodać płatków owsianych?
A jaka ilością wody zalewać kaszę?
ja zalewam kaszę tak aby przykryta była wodą ponad 2 cm
Ja się nie mogę doczekać powrotu do domu i będzie szaleństwo w kuchni.Pani przepisy są boskie.
:*
Kingo, pomimo moich wątpliwości co do zdrowotności takiego posiłku, zrobiłam….synek kręcił nosem, ja POCHŁONĘŁM wręcz wszystko( zrobiłam podwójną porcję). Nie spodziewałam się że będzie tak pyszne!!! Kingo!Jedna ze wspanialszych rzeczy jakie jadłam!!!!
bardzo mnie cieszą takie słowa – ps. synek może z czasem się przekona 🙂
Pyszny przepis! Ja z kasza namoczyłam jeszcze różne ziarna, które akurat znalazłam w szafce: siemię lniane, sezam, chia i dodałam kakao zamiast cynamonu.Zjadłam już bez owoców.Przepyszne!Dziękuję:)))
Gosiu bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis. Dziękuję za komentarz :*
Wiem że masz tysiące spraw na głowie, ale proszę, zerknij w te artykuły, a raczej podpowiedzi lekarza….
już zerkam i zaraz dam znać 🙂
Ps….podobny artykuł był w sprawie namoczonej kaszy…. https://portal.abczdrowie.pl/pytania/spozywanie-surowej-kaszy-gryczanej
https://portal.abczdrowie.pl/pytania/wplyw-surowej-kaszy-gryczanej-na-organizm KOCHANA KINGO. JEŚLI MOŻESZ ZERKNIJ W TEN LINK….CHCĘ PODAĆ TAKĄ KASZĘ DZIECKU, A TU MASZ….CO O TYM SĄDZISZ???
Izabelo a więc przedstawiam mój stosunek:
Choć wiele osób uważa, że gryka to ziarna zbóż, w rzeczywiści to nasiona owoców (gatunek rośliny z rodziny rdestowatych)
Nasiona gryki zawierają od 10 do 16% białka w zależności od strefy uprawy. Są one cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych.
Uważam, że surowa kasza gryczana niepalona i namoczona – tak jak pisze w przepisie – jest bardzo zdrowa – wyobraź sobie, że takie ziarenko ma w sobie taką siłę aby stworzyć kolejną roślinę, musi umieć wykiełkować – tutaj przykład https://kingaparuzel.pl/blog/2015/05/kielki-nasion-gryki-kaszy-gryczanej-nie-palonej/ Więc w takim ziarenku ile musi być wszystkich witamin i substancji odżywczych aby dać to nowe życie 🙂 Kiełki same w sobie są prawdziwą bombą witamin- namaczana kasza gryczana powoduje aktywowanie całego procesu więc przez to składniki są lepiej przyswajane przez nasz organizm. Zgodzę się, że surowa kasza nieapalona nie poddana żadnej obróbce (gotowaniu, namaczaniu) będzie gorzej przyswajalna. Ja w moich przepisach chcę przekazać maksimum korzyści dla naszego zdrowia dlatego uważam, że namoczona (aktywowana) kasza gryczana niepalona jest dobra dla nas.
Poniżej link do zagranicznej strony mówiącj o wartościach aktywowanej gryki http://rawgorilla.co.uk/sprouted-buckwheat-the-golden-secret-in-the-modern-paleo-diet/
Witam, moje dzisiesze śniadanie zaskoczyło mnie na maksa :))) nie przypuszczałam, że kasza w takim wydaniu może być smaczna :))) na pewno zagości w moim menu śniadaniowym na stałe tym bardzie, że jestem fanką kasz różnych :))) dziękuję za takie pyszne śniadanie :))))
Olu cieszę się że wypróbowałaś przepis 🙂 kasza tak podana ma mnóstwo wartości więc warto ja przemycać do naszego jadłospisu 🙂
witaj, uwielbiam Twoje przepisy i często gęsto z nich korzystam 🙂
mam pytanie, które od jakiegoś czasu mnie nurtuje a mianowicie, czy kasza gryczana niepalona (jak w przepisie powyżej i gryczanka którą uwielbiam) rzeczywiście dostarcza nam całą gamę wartości odżywczych??
szukałam informacji na ten temat i znalazłam jedynie te negatywne:(
napisz proszę coś więcej na ten temat
z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂
Aniu postaram się przygotować cały post o kaszy gryczanej niepalonej 🙂
To najlepszy pomysł na zdrowe śniadanie, a tylko takie chcemy:) Połączenie składników doskonale uwypukla naturalnie orzechowy smak kaszy gryczanej. I jakie sycące! Wielkie gratulacje.
dziękuję i polecam się na przyszłość :*
A jakie mleko kokosowe polecasz?
moim zdaniem najlepsze jest Bio z Rossmana
Wygląda pysznie, ale też się dziwię że kasza nieugotowana, a tylko moczona w wodzie. Czy oby taką da się zjeść? Niemniej jednak czytałam o niej wiele dobrego: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/kasza-gryczana Już nie mówiąc o witaminach i że leczy pewne problemy zdrowotne, to akurat najbardziej zainteresowała mnie kwestia odchudzania i że ona jest bardzo dobra pod tym względem, ze względu na bogactwo błonnika, który pęcznieje w żołądku. Totez muszę sobie przyrządzic taką gryczankę, bo to połaczęnie zdrowego ze smacznym i pozytecznym. 🙂
Sylwio gwarantuję Ci, że taką kaszę można zjeść na surowo i nic złego się nie stanie, a raczej dużo dobrego dla Twojego organizmu 🙂
Przepyszna i sycąca, robiłam wczoraj, ale mam pytanie bo nie mogę jeść banana 🙁 Co mogę użyć w zastępstwie? może morele? Czy banan ma tu funkcję słodzącą i sklejającą?
…ależ ze mnie gapa, jest powyżej odpowiedź na to samo pytanie 🙂 Dziękuję, spróbuje jutro z morelą
będzie pyszne! 🙂 daj znać jak Ci smakuje 🙂
Witam, a czym w tym daniu zastąpić banana bo nie jem?
można jabłkiem, gruszką, można również dodać odrobin mleka kokosowego lub jogurtu
Super, dzięki za podpowiedź, coś pokombinuję:) Dam znać jak tylko zrobię.
Ale ekstra przepis 🙂 trochę się obawiałam co to wyjdzie z surowej kaszy, ale nie zawiodłam się. Kolejny Twój przepis, który zapisuje i na pewno będę często robić. W głowie mam już różne kombinacje bakalii i owoców. Wyśmienitości 🙂 i jakie zdrowe. Pozdrawiam serdecznie.
BARDZO SIĘ CIESZĘ! 🙂 JA JESTEM WIELKĄ FANKĄ GRYCZANEJ NIE PALONEJ 🙂
Witam, Wypróbowałam przepis na gryczankę, smakowało mi :), teraz czas na własne dodatki do przepisu – dziękuję za inspiracje
pozdrawiam
bardzo się cieszę 🙂
Pani Kingo, jak dużo wody wlać do zalania kaszy i migdałów- tylko do pokrycia czy nieco więcej? można użyć innych orzechów?
może być więcej – i tak się wodę odcedza 🙂
Zatem przygotowuje na jutro rano. Nie mogę się doczekać smaku ?
Koniecznie daj znać czy ci smakowało 🙂
Przepis jest super, ekspresowe przygotowanie największym plusem. Smakowała bardzo zjadłam z większym apetytem niż zwykłą owsiankę. Już myślę jakie dodatki można jeszcze dodać 🙂 Pozdrawiam
Pani Kingo, czego użyła Pani do posypki na wierzch ( malin i … ? )
popping gryczany
zrobiłam! jest pycha!
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję :*
a czy to jest danie na zimno?czy można dać gorące mleko bo nie wiem czy na śniadanko zimne danie u mnie przejdzie…chyba,że jako podwieczorek
można zrobić je też na ciepło miksując kaszę z ciepłym mlekiem
Kinga, dziękuję za gryczankę! Wchodzi do mojego menu! Zrozumiałam, że właśnie czegoś takiego potrzebowałam.
genialnie!!!! bardzo się cieszę!
A gdzie kupić taka kaszę?
można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, w Tesco w dziale Bio, lub widziałam we Fresh Markecie
Ja polecam BioBabalskich, polski producent z eko produktami w naprawdę dobrej cenie! Jest też gryka:)
Ja sobie zamówiłam właśnie gryke i juz nie mogę się doczekać, aż zrobie deser Kingi: wege sernik na gryczanym spodzie
(odsylam po przepis do kuchni lidla) 🙂
Ja jestem fanką kaszy jaglanej, ale ostatnio czuję, że się nią przejadlam, takze dzięki Kinga za inspiracje!!!
:*
A czy może być kasza prażona? 🙂
nie
Kinia dzisiaj przygotowałam na śniadanie poprostu poezja doskonałość roku dzieki Elzbieta z Opola
Elu!!!!!!!!!!! dziękuję!!!!!!!!!!! uwielbiam takie komentarze!!!!!!!!
Czy jaglaną tez mozna tak zrovic ? Bez gotowania ? :))
nie:(
Super pomysł 🙂 ale ta surowa kasza, hmm … Dla 1,5-rocznego dziecka to chyba nie bardzo? 🙁
kasza taka jest bardzo zdrowa, wydaje mi się że nie zaszkodzi
Ale kasza gryczana nie ugotowana?
dokładnie! nieugotowana 🙂
Okazuje sie ze kasza gryczana nie jest zbozem tylko owocem gryki. Dodatkowo znajduje sie w tej samej rodzinie warzyw co rabarbar lub szczaw 🙂
Ja po zamoczeniu troche podgotowuje mimo wszystko i jem bez mielenia, ale chetnie sprobuje wersji zblendowanej 🙂