Brownie dietetyczne

I dobro i zło obecne są w naszym życiu. Każdy z nas chciałby aby pierwszego było więcej. Tak ten świat jest skonstruowany, że wszystko działa w odpowiedniej równowadze.

Dzisiaj bardzo krótki post.

Ksiądz Twardowski pisał „Ze złem skrada się siła” ja napiszę „za dobrem twardo stoi życie”!

Przepis na dietetyczne Brownie ma siłę, i dba o nasze samopoczucie!

Życie i zdrowie jest w naszych rękach więc dbajmy o nie!

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 10 śliwek suszonych
 2 jajka
 5 łyżek soku z pomarańczy
 1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić zwykłym)
 ½ szklanka cukru muscavado
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ½ szklanka kakao
 ½ szklanka mąki pełnoziarnistej
 1 szczypta soli
 50 g czekolady 70%
 50 g jagód

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Kwadratową formę do pieczenia 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W blenderze zmiksować śliwki, sok, olej, jajka i wanilię aż będzie gładka  masa.

3

W dużej misce dobrze wymieszać cukier, kakao, mąkę i sól.

4

Dodać mieszaninę do mokrych składników do mąki, wymieszać aż dobrze się połączą. Całość wymieszać z posiekaną czekoladą. Wyłożyć na przygotowaną formę, posypać jagodami.

5

Piec około 20 minut. Ostudzić .

Składniki

 10 śliwek suszonych
 2 jajka
 5 łyżek soku z pomarańczy
 1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić zwykłym)
 ½ szklanka cukru muscavado
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ½ szklanka kakao
 ½ szklanka mąki pełnoziarnistej
 1 szczypta soli
 50 g czekolady 70%
 50 g jagód

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Kwadratową formę do pieczenia 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W blenderze zmiksować śliwki, sok, olej, jajka i wanilię aż będzie gładka  masa.

3

W dużej misce dobrze wymieszać cukier, kakao, mąkę i sól.

4

Dodać mieszaninę do mokrych składników do mąki, wymieszać aż dobrze się połączą. Całość wymieszać z posiekaną czekoladą. Wyłożyć na przygotowaną formę, posypać jagodami.

5

Piec około 20 minut. Ostudzić .

Brownie dietetyczne
(Wyświetlono 625 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

36 komentarzy

  1. Avatar gosiabiel190@gmail.com 12 grudnia 2017 o 11:05

    Można maliny mrożone zamiast borówek ? Jaka kaloryczność ciasta ?

    1. admin admin 12 grudnia 2017 o 17:33

      można zastąpić – potrzebuję trochę więcej czasu aby wyliczyć kaloryczność

  2. Avatar Kolia 2 lutego 2017 o 22:02

    Czym zastąpić ekstrakt waniliowy?

    1. admin admin 4 lutego 2017 o 10:44

      ziarenkami z laski wanilii lub zwyczajnie pominąć

  3. Avatar Agula 11 sierpnia 2016 o 09:03

    pycha pycha ! <3
    zrobiłam je wczoraj, masy z jajek i moreli wyszło mi troszkę za mało, dodałam już mieszając składniki odrobinę zwykłego oleju i wody. wyszło bardzo dobre 😀

    1. admin admin 11 sierpnia 2016 o 13:06

      bardzo się cieszę! dziękuję za komentarz :*

  4. Avatar Złośniczka 3 sierpnia 2016 o 23:37

    Co to jest ten cukier muscavado i gdzie można go kupić??

    1. admin admin 4 sierpnia 2016 o 15:09

      To cukier z trzciny cukrowej o silnym smaku melasy. Można go kupić w marketach

  5. Avatar Martyna 22 listopada 2015 o 12:50

    Udało sie ! Świetny przepis Kinga 🙂

    1. admin admin 24 listopada 2015 o 23:09

      bardzo się cieszę 🙂

  6. Avatar JustynaJustyna 13 grudnia 2014 o 05:43

    Jeszcze bylo by super jakbys dodala jakiś przepis na rybkę po grecku. Nie musi byc fit, oby byla pyszna !:)

  7. Avatar Justyna 13 grudnia 2014 o 05:41

    Jest 5 rano a ja mam na wszystkie dania ochote !:) jestesmy z mężem na diecie i szukalam jakichś pomysłów na zupy czy salatki. Wykorzystam każdy z Twoich przepisów. Idealnie trafiają w nasze podniebienia:) dzieki Kinga !!!

    1. admin admin 13 grudnia 2014 o 23:43

      :* od nowego roku będzie więcej 🙂 obiecuję 🙂

  8. Avatar mmamagda 6 grudnia 2014 o 18:30

    o boze, jakie slodkie ;(

  9. Avatar akasiaisak 27 listopada 2014 o 16:48

    czy można użyć stewii zamiast cukru?

    1. admin admin 28 listopada 2014 o 15:28

      tak

  10. Avatar EEweee 27 listopada 2014 o 15:39

    zrobiłam bez śliwek tylko z gojii i bez owoców na wierzchu bo nie mialam 🙂 nie miałam tez odpowiedniej foremki więc zrobiłam w formie na muffinki – wyszły OBŁĘDNE!! najlepszy przepis ever :)))

    1. admin admin 27 listopada 2014 o 16:25

      Ewelina już na fb Ci pisałam że działasz zaskakująco szybko 🙂 dziękuję :*******

  11. Avatar kaś 27 listopada 2014 o 14:16

    Wygląda bosko 😉 wyjdzie z mąki pełnoziarnistej żytniej, typ 2000? Można pominąć czekoladę i dodać więcej kakao?

    1. admin admin 27 listopada 2014 o 14:57

      oczywiście że można pominąć czekoladę, z mąki żytniej też wyjdzie 🙂

  12. Avatar anka 27 listopada 2014 o 13:51

    Czy sok z pomaranczy jest niezbedny?jesli tak,to czym moge go zastapic?
    Piekna,pyszna strona!pozdrawiam goraco!

    1. admin admin 27 listopada 2014 o 14:58

      sok z pomarańczy można zastąpić innym sokiem owocowym lub mlekiem kokosowym, startym jabłkiem

  13. Avatar Aurora 27 listopada 2014 o 12:25

    Pragnę go !!! 😀

  14. Avatar kinia 27 listopada 2014 o 11:25

    Czy można użyć jakiejś innej mąki, aby przepis był dodatkowo bezglutenowy? 🙂

    1. admin admin 27 listopada 2014 o 13:10

      oczywiście – np. mielonych migdałów

  15. Avatar Paulina 27 listopada 2014 o 10:35

    Doskonaly, kolejny do wyprobowania. A mozna dac jakas inna make?;))))) Pozdrawiam:)) AAA i jak kcal?

    1. admin admin 27 listopada 2014 o 13:11

      porcja około 170 kcal cała blacha ok 1400kcal

    2. admin admin 27 listopada 2014 o 13:11

      można zamienić na mielone migdały

  16. Avatar Rogal 27 listopada 2014 o 09:56

    Aż motyle mam w brzuchu, że coś tak prostego w wykonaniu, może dać satysfakcję i przyjemność samą w sobie 🙂 Do dzieła! Dzięki Kingo!

  17. Avatar Madzia 27 listopada 2014 o 09:02

    Szkoda, że nie lubię suszonych śliwek :(( bo wygląda super!

    1. admin admin 27 listopada 2014 o 09:49

      Madzia możesz zastąpić suszonymi daktylami lub morelami 🙂

  18. Avatar Dorota 27 listopada 2014 o 08:52

    Wygląda smakowicie :)ale proszę o podanie dokładniejsze z jakiej mąki jest zrobione, bo nie bardzo znam mąkę pełnoziarnistą. Pozdrawiam

    1. admin admin 27 listopada 2014 o 09:50

      już poprawiam – chodziło mi o pszenną pełnoziarnistą 🙂

  19. Avatar Piotrh G 27 listopada 2014 o 08:22

    ależ piękne i apetyczne! inspirujesz Kingo od samego rana! 🙂 Jakich owoców można użyć zamiast jagód?

    Pozdrawiam! xx

    1. admin admin 27 listopada 2014 o 09:50

      można użyć malin, pomarańczy, brzoskwiń, śliwek

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *