Wegańska tarta limonkowa

To ciasto zrobiłam z ciekawości i przepadłam! Najfajniejsze w nim jest to, że zjesz kawałek i:

– poczujesz się jak na egzotycznej wyspie

– jesteś syty i odczuwasz przyjemną słodycz

– wiesz, że są to zdrowe kalorie

– wiesz, że to słodycz z korzyścią.

Ten przepis jest łatwy, szybki i doskonały. Ważne jest aby tylko odpowiednio wcześniej namoczyć szklankę orzechów i namoczyć przez minimum 2 godziny, a najlepiej zostawić je tak na noc. Na samym dole strony znajdziecie listę zamienników jakby ktoś nie lubił lub nie miał danego składnika

Już mam kolejne pomysły na zdrowe ciasta bez pieczenia, batony a w piekarniku ciasto marchewkowe. Cudowne jest zdrowe jedzenie 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Spód tarty:
 8 sztuk daktyli
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta soli
 2 łyżki wiórków kokosowych
Krem limonkowy:
 1 awokado
 1 limonka
 ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych
 2 łyżki syropu z agawy
 1 szczypta soli
 2 łyżki mąki koksowej.
Krem kokosowo-bananowy:
 1 banan
 sok z ½ cytryny
 ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych
 2 łyżki mąki kokosowej
DODATKOWO:
 1 limonka(Limonkę pokroić w plastry i wyłożyć na tartę)

Przygotowanie spodu:
1

Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki kokosowe.

2

Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10  cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych kremów

Przygotowanie kremu limonkowego:
3

Awokado umieścić w malakserze, dodać skórkę i sok z limonki, orzechy nerkowca, syrop z agawy, szczyptę soli i 2 łyżki maki koksowej. Całość zmiksować na gładki krem którym należy wypełnić wcześniej przygotowaną tartę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kolejnego kremu.

Przygotowanie kremu kokosowo-bananowego:
4

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)

5

Krem wyłożyć na sam koniec na wierzch tarty.

Możliwości:
6

syrop z agawy można zastąpić miodem (wtedy już wersja nie wegańśka), cukrem trzcinowym, xylitolem lub stevią
mąka kokosowa to drobno zmielone wiórki kokosowe
avocado można zastąpić bananem
orzechy nerkowca można zamienić migdałami
daktyle można zastąpić suszonymi morelami
mielone migdały można zastąpić płatkami owsianymi, mielonym słonecznikiem

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

Spód tarty:
 8 sztuk daktyli
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta soli
 2 łyżki wiórków kokosowych
Krem limonkowy:
 1 awokado
 1 limonka
 ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych
 2 łyżki syropu z agawy
 1 szczypta soli
 2 łyżki mąki koksowej.
Krem kokosowo-bananowy:
 1 banan
 sok z ½ cytryny
 ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych
 2 łyżki mąki kokosowej
DODATKOWO:
 1 limonka(Limonkę pokroić w plastry i wyłożyć na tartę)

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:
1

Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki kokosowe.

2

Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10  cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych kremów

Przygotowanie kremu limonkowego:
3

Awokado umieścić w malakserze, dodać skórkę i sok z limonki, orzechy nerkowca, syrop z agawy, szczyptę soli i 2 łyżki maki koksowej. Całość zmiksować na gładki krem którym należy wypełnić wcześniej przygotowaną tartę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kolejnego kremu.

Przygotowanie kremu kokosowo-bananowego:
4

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)

5

Krem wyłożyć na sam koniec na wierzch tarty.

Możliwości:
6

syrop z agawy można zastąpić miodem (wtedy już wersja nie wegańśka), cukrem trzcinowym, xylitolem lub stevią
mąka kokosowa to drobno zmielone wiórki kokosowe
avocado można zastąpić bananem
orzechy nerkowca można zamienić migdałami
daktyle można zastąpić suszonymi morelami
mielone migdały można zastąpić płatkami owsianymi, mielonym słonecznikiem

Notes

Wegańska tarta limonkowa

 

(Wyświetlono 3 261 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)