Wegańska tarta limonkowa

To ciasto zrobiłam z ciekawości i przepadłam! Najfajniejsze w nim jest to, że zjesz kawałek i:

– poczujesz się jak na egzotycznej wyspie

– jesteś syty i odczuwasz przyjemną słodycz

– wiesz, że są to zdrowe kalorie

– wiesz, że to słodycz z korzyścią.

Ten przepis jest łatwy, szybki i doskonały. Ważne jest aby tylko odpowiednio wcześniej namoczyć szklankę orzechów i namoczyć przez minimum 2 godziny, a najlepiej zostawić je tak na noc. Na samym dole strony znajdziecie listę zamienników jakby ktoś nie lubił lub nie miał danego składnika

Już mam kolejne pomysły na zdrowe ciasta bez pieczenia, batony a w piekarniku ciasto marchewkowe. Cudowne jest zdrowe jedzenie 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Spód tarty:
 8 sztuk daktyli
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta soli
 2 łyżki wiórków kokosowych
Krem limonkowy:
 1 awokado
 1 limonka
 ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych
 2 łyżki syropu z agawy
 1 szczypta soli
 2 łyżki mąki koksowej.
Krem kokosowo-bananowy:
 1 banan
 sok z ½ cytryny
 ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych
 2 łyżki mąki kokosowej
DODATKOWO:
 1 limonka(Limonkę pokroić w plastry i wyłożyć na tartę)

Przygotowanie spodu:
1

Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki kokosowe.

2

Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10  cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych kremów

Przygotowanie kremu limonkowego:
3

Awokado umieścić w malakserze, dodać skórkę i sok z limonki, orzechy nerkowca, syrop z agawy, szczyptę soli i 2 łyżki maki koksowej. Całość zmiksować na gładki krem którym należy wypełnić wcześniej przygotowaną tartę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kolejnego kremu.

Przygotowanie kremu kokosowo-bananowego:
4

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)

5

Krem wyłożyć na sam koniec na wierzch tarty.

Możliwości:
6

syrop z agawy można zastąpić miodem (wtedy już wersja nie wegańśka), cukrem trzcinowym, xylitolem lub stevią
mąka kokosowa to drobno zmielone wiórki kokosowe
avocado można zastąpić bananem
orzechy nerkowca można zamienić migdałami
daktyle można zastąpić suszonymi morelami
mielone migdały można zastąpić płatkami owsianymi, mielonym słonecznikiem

Składniki

Spód tarty:
 8 sztuk daktyli
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta soli
 2 łyżki wiórków kokosowych
Krem limonkowy:
 1 awokado
 1 limonka
 ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych
 2 łyżki syropu z agawy
 1 szczypta soli
 2 łyżki mąki koksowej.
Krem kokosowo-bananowy:
 1 banan
 sok z ½ cytryny
 ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych
 2 łyżki mąki kokosowej
DODATKOWO:
 1 limonka(Limonkę pokroić w plastry i wyłożyć na tartę)

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:
1

Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki kokosowe.

2

Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10  cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych kremów

Przygotowanie kremu limonkowego:
3

Awokado umieścić w malakserze, dodać skórkę i sok z limonki, orzechy nerkowca, syrop z agawy, szczyptę soli i 2 łyżki maki koksowej. Całość zmiksować na gładki krem którym należy wypełnić wcześniej przygotowaną tartę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kolejnego kremu.

Przygotowanie kremu kokosowo-bananowego:
4

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)

5

Krem wyłożyć na sam koniec na wierzch tarty.

Możliwości:
6

syrop z agawy można zastąpić miodem (wtedy już wersja nie wegańśka), cukrem trzcinowym, xylitolem lub stevią
mąka kokosowa to drobno zmielone wiórki kokosowe
avocado można zastąpić bananem
orzechy nerkowca można zamienić migdałami
daktyle można zastąpić suszonymi morelami
mielone migdały można zastąpić płatkami owsianymi, mielonym słonecznikiem

Wegańska tarta limonkowa

 

(Wyświetlono 167 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

46 komentarzy

  1. Avatar Asia 24 maja 2017 o 10:25

    Kingo, tak mnie to zastanawia. W obu kremach ilość składników jest prawie taka sama, różnią się być może minimalnie. Jak to się w takim razie stało, że kremem limonkowym wypełniamy całą tartę, a kokosowo-bananowym tylko wierzch. Nie zostanie go nam w takim razie za dużo? Czy raczej koniec końców tarta wyjdzie z kremem po pół? Wiem, że może się to pytanie wydać mało znaczące, ale nie chciałabym, żeby kremu mi zostało, bo go pewnie nie dam rady potem zjeść (będzie za dużo) i się zmarnuje. A ja nie luuubię marnować jedzenia! 🙂

    1. admin admin 24 maja 2017 o 17:32

      Asiu masz racje co do ilości ale chodzi o to że krem kokosowo – bananowy wystaje ponad tartę – oczywiście możesz go dodać mniej 🙂 i tym który zostanie posmarować kanapkę lub gofry czy naleśniki

    2. admin admin 24 maja 2017 o 17:35

      piuekłam w formie silikonowej i ciasto bardzo ładnie się zachowuje. Można je z łatwością wyjąć.

  2. Avatar Giulietta 18 maja 2017 o 11:21

    Witam Pani Kingo 🙂
    Nabyłam Pani książkę fit słodycze i w wieku przepisach jednym ze składników są migdały mielone czy to ten sam składnik co mąka migdałowa? Bo nie wiem jaki dokładnie zakupić, kiedy wpisuje w Allegro migdały mielone wyskakuje właśnie przeważnie mąka migdałowa :-/ Bardzo będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Julia

    1. admin admin 21 maja 2017 o 10:22

      dokładnie to ten sam składnik

  3. Avatar Zula 7 lutego 2017 o 07:08

    Wiórków, rodzynków (w dopełniaczu – kogo? czego?; wiórek tak jak rodzynek jest jeden)! Tak powszechne błędy… Dbajmy o język polski.

    Wspaniałe przepisy, pozdrawiam

    1. admin admin 7 lutego 2017 o 10:24

      Zula dziękuję bardzo za cenną wskazówkę- masz rację dbajmy o język polski – przepraszam najmocniej

  4. Avatar Basia 13 czerwca 2016 o 18:20

    wersja z truskawkami wyszła bardzo dobra 🙂 pozdrawiam czekam na więcej przepisów bez glutenu cukru i nabiału 🙂

  5. Avatar Basia 9 czerwca 2016 o 12:22

    Super dziekuje bardzo bo właśnie się zastanawiałam czy masą się będzie trzymać ale za pewne nerkowce ja związa. dzisiaj robiłam amarantuski z Pani książki świetne! a ostatnio ciasto truskawkowe fIT również pyszne !pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 9 czerwca 2016 o 16:50

      ale się cieszę! proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

  6. Avatar Basia 8 czerwca 2016 o 21:53

    to znaczy czy skład kremu na blaszke 20 cm mógłby byc 0,5 kg truskawek szklanka namoczonych nerkowców i 4 łyżki mąki kokosowej ?

    1. admin admin 9 czerwca 2016 o 11:44

      dokładnie – w razie problemu dodaj więcej mąki kokosowej 🙂

  7. Avatar Basia 8 czerwca 2016 o 10:34

    czy w takim razie krem może się składać z nerkowcow truskawek i mąki kokosowej?czy masą osiągnie konsystencję dobra do krojenia ?:-)

  8. Avatar Basia 7 czerwca 2016 o 13:30

    robiłam tartą wyszła wspaniala, jednak naszła mnie taka mysl, czy mozna zrobic tartą z tym samym spodem ale z kremem na bazie truskawek ? w sensie zamiast awokado i limonki ? tylko nie wiem czy sie uda bo truskawki są jednak wodniste… co Pani myśli ? Pozdrawiam:)

    1. admin admin 8 czerwca 2016 o 09:27

      można ale wtedy należy zmiksować je z mąką kokosową lub płatkami owsianymi wtedy wchłoną one cały płyn lub po prostu zrobić miks truskawek z nasionami chia

  9. Avatar BBBeaBeata 17 października 2014 o 21:51

    NIebo w gębie 🙂 Kinga jesteś niesamowita . Właśnie spróbowałam tego cuda i brak mi słów. Twój blog dodany do ulubionych a jutro lecę po książkę i robię zupę z ziemniaków z łososiem. Pozdrawiam i czekam na więcej Twoich przepisów.

    1. admin admin 18 października 2014 o 23:07

      Beata :* dziękuje za te słowa! w książce są zupełnie nowe przepisy których nie ma i nie będzie na blogu 🙂 także zachęcam 🙂
      jeszcze raz dziękuję za taki miły komentarz :*

  10. Avatar Ola 17 października 2014 o 14:04

    Witam. Czy mogłaby Pani zdradzić czy w książce znajdują się przepisy z działu „dieta ze smakiem” lub inne fit? Pozdrawiam. Blog pełen inspiracji 🙂

    1. admin admin 18 października 2014 o 15:54

      Większość przepisów jest fit. Są to zupełnie nowe przepisy które znajdują się tylko w książce. Nie ma ich na blogu. Cała książka powstała w duchu diety ze smakiem:) jest np woda spalają ca tłuszcz, ciasteczka owsiane, zdrowe ciasta, sałatki pomysły na zdrowy obiad:)

      1. Avatar Ola 19 października 2014 o 22:38

        Dziękuję za odpowiedź 🙂 Na pewno kupię Pani książkę. Zafascynowana jestem Pani przepisami. Kilka wypróbowałam i zawsze wszystko wyszło super. Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością na nowe pyszne dania :-):-):-):-)

  11. Avatar Asia 17 października 2014 o 11:09

    Dziękuję Kingo za super przepis! Właśnie skończyłam robić tę tartę, „przegryza się” w lodówce 😉 wszystkie 3 warstwy smakują cudnie 🙂 nie miałam takiej małej okrągłej foremki, ale w szklanym prostokątnym pojemniku też wygląda nieźle 😉 szkoda, że nie mogę dodać fotki, to bym się pochwaliła 😉

    Kinguś jesteś suuuper, odwalasz kawał do rej roboty i tak trzymaj!

    Uwielbiam Cię!

    Ps. Pizza z kalafiora z Twojego przepisu REWELACJA!!!

    1. admin admin 17 października 2014 o 13:03

      super! daj koniecznie znać jak Ci smakuje!

  12. Avatar Sylwia 15 października 2014 o 22:26

    Wow, tarta super 🙂 zrobiłam i jest rewelacja 🙂
    Książka jest super, dużo fajnych i prostych przepisów do wykorzystania na co dzień. Dziękuję za przepyszną lekturę :-))

    1. admin admin 16 października 2014 o 16:06

      Sylwia takie komentarze uskrzydlają ! Dziękuję:*

  13. Avatar iza 15 października 2014 o 21:02

    Pani Kingo kocham pani przepisy! Książka jest wspaniala.

    1. admin admin 15 października 2014 o 22:07

      Pani Izo dziękuję za takie słowa! ale się cieszę! to dla mnie prawdziwa nagroda 🙂 dziękuję i życzę samych smacznych chwil 🙂

  14. Avatar caralayna 15 października 2014 o 15:34

    Kingo, o ile zwiększyć składniki na formę o średnicy 17 cm?? Z góry dziękuję za odpowiedź;-)

    1. admin admin 15 października 2014 o 17:38

      należy podwoić ilość 🙂

      1. Avatar caralayna 17 października 2014 o 14:08

        Dziekuje!;-)

  15. Avatar marta 15 października 2014 o 13:13

    Jeśli zamaist orzechów nerkowca używam migdałów to też je moczymy?

    1. admin admin 15 października 2014 o 17:38

      tak

  16. Avatar Konczi i kSzkpileczka 15 października 2014 o 11:03

    Interesujący przepis!! Bardzo ciekawa jestem smaku

  17. Avatar Bea 15 października 2014 o 07:52

    Witaj Kingo, czym można w tym przepisie zastąpić mąkę kokosową oraz wiórki kokosowe? niestety u nas panuje na to alergia 🙁 a ciasto jest świetne! Pozdrawiam

    1. admin admin 15 października 2014 o 10:43

      oczywiście:) mąkę kokosową można zamienić na mielone migdały, mielony słonecznik, płatki owsiane

  18. Avatar aska 15 października 2014 o 07:17

    to jedna porcja? 😉

    1. admin admin 15 października 2014 o 10:43

      oj nie:) ja zjadłam dosłownie trójkącik i byłam syta. Ciasto ma dużo orzechów które ją potęgują także stanowczo starczy dla 3 -4 osób

  19. Avatar charmante 15 października 2014 o 06:58

    Dżizas, jakie to wysokie…… A ile powinno się chłodzić w lodówce nim się będzie można dobrać do skonsumowania?

    1. admin admin 15 października 2014 o 10:44

      nie musi być długo:) jeżeli cię będzie kusić to wcinaj od razu :)))

  20. Avatar Agnieszka 14 października 2014 o 23:10

    Mąka koksowa w kremie limonkowym – widzę że to przepis dla prawdziwych koksów! 😀 Wszystko brzmi pysznie i bardzo fit i na pewno ma dużo białka, na budowanie masy w sam raz 😉

    1. admin admin 14 października 2014 o 23:18

      tylko 2 łyżki 🙂 ale ma moc :))

  21. Avatar gin 14 października 2014 o 23:08

    To najwyższa tarta, jaką w życiu widziałam! 🙂

  22. Avatar Maja 14 października 2014 o 22:53

    Przy kremie bananowo-kokosowym w składnikach jest napisane 1/2 soku z cytryny, ale czy chodzi o 1/2 szklanki czy o połówkę cytryny? 🙂

    1. admin admin 14 października 2014 o 23:08

      połówka:) już poprawiłam

  23. Avatar Ola 14 października 2014 o 22:46

    P.S. Czy mogłabyś podać wymiary foremki?:)

    1. admin admin 14 października 2014 o 23:08

      10 cm 🙂 poprawione

  24. Avatar Ola 14 października 2014 o 22:45

    Bomba! Wygląda cudownie i zachęca do jedzenia 🙂 na 100% je wypróbuję, mam nadzieję, że wyjdzie równie piękne jak Tobie 😉 dziękuję za przepis i czekam na kolejne takie 😉 pozdrowionka

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *