Z pewnością to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Zupełnie o nim zapomniałam, dopiero już brązowiejące banany podsunęły mi pomysł na ich doskonałe wykorzystanie. Polecam do ciasta użyć właśnie takich (czasami w sklepach można kupić je przecenione ) są bardziej słodkie przez co można użyć mniej cukru.
Istotna też w tym przepisie jest temperatura 140 ° C, dzięki niej ciasto jest niesamowicie wilgotne i pięknie wyrasta. To idealna propozycja na podróż, piknik lub jako słodka przekąska do pracy ponieważ ciasto się nie kruszy i nie wysycha. Najlepiej przechowywać zawinięte folią spożywczą w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 140° C **z funkcją grzania góra-dół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. (ja użyłam 2 foremek o wielkościach 10 x 22 cm )
Masło utrzeć wraz z cukrem przez około 5 min aż stanie się kremowe i puszyste.
Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito. Banany zmiksować z sokiem z połowy cytryny.
Do masła dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Pod koniec dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Do masy maślano- jajecznej dodać w 3 turach na zmianę przesianą mąkę,a następnie maślankę.
Do ciasta dodać zmiksowane banany, dobrze wymieszać i przełożyć ją do przygotowanej foremki.
Piec 1 godzinę lub do momentu kiedy patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.
* im ciemniejsze banany tym bardziej słodkie więc można zredukować ilość cukru.
** temperatura 140 C jest celowa! to nie jest pomyłka, ciasto wychodzi wilgotne i ładnie wyrasta jednak potrzebuje więcej czasu.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 140° C **z funkcją grzania góra-dół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. (ja użyłam 2 foremek o wielkościach 10 x 22 cm )
Masło utrzeć wraz z cukrem przez około 5 min aż stanie się kremowe i puszyste.
Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito. Banany zmiksować z sokiem z połowy cytryny.
Do masła dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Pod koniec dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Do masy maślano- jajecznej dodać w 3 turach na zmianę przesianą mąkę,a następnie maślankę.
Do ciasta dodać zmiksowane banany, dobrze wymieszać i przełożyć ją do przygotowanej foremki.
Piec 1 godzinę lub do momentu kiedy patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.
* im ciemniejsze banany tym bardziej słodkie więc można zredukować ilość cukru.
** temperatura 140 C jest celowa! to nie jest pomyłka, ciasto wychodzi wilgotne i ładnie wyrasta jednak potrzebuje więcej czasu.
Pani Kingo, a czy maślankę mozna zastąpić jogurtem naturalnym? ?
tak 🙂
Witam, Kingo czym można zastąpić masło w tym przepisie? może olej by się sprawdził? tylko w jakiej ilości?
pozdrawiam
Iwono zastąp je kolejnym bananem zmiksowanym
Pani Kingo, z przykrością stwierdzam iż wyszedł mi zakalec :'( chociaż ściśle trzymałam się Pani zaleceń (pierwszy raz w życiu, wyszedł mi zakalec) a taki jęzorem wisiał mojemu synciowi… Rano będzie zawiedziony 🙁 co mogło pójść nie tak !???
a czy wszystkie składniki miały temperaturę pokojową?
ciekawy pomysl na ciasto juz kiedys robilem podobne i pyszne wyszlo. zapraszam na mojego bloga: http://www.leonard300.blog.interia.pl
Witaj, Kingo 🙂
Cudowne ciasto! Naprawdę szybkie i proste. Masz może jakiś pomysł na smaczny sernik dyniowy? Ostatnio często to ciasto krąży w powietrzu dookoła mnie i jestem ciekaw, czy masz może jakiś sprawdzony przepis :).
Pozdrawiam! 🙂
Świetne ciasto Kinguś
Obłędne ciasto Kingo!
Dawno nie robiłam bananowca. Pozdrawiam Cię. 🙂
Czy zamiast maślanki można użyć kefiru?
tak:)
Pani Kingo, Pani przepisy są rewelacyjne, mam jednak jedną prośbę – bardzo proszę o podawanie ilości skladnika nie tylko w gramaturze, ale też np. w szklankach, łyżeczkach 🙂 chętnie zrobiłabym to ciasto ale nie wiem ile to jest 440g mąki – nie mam wagi kuchennej 🙁 Dziękuję i pozdrawiam
jasne nie ma problemu:) a wie Pani że ja też wszystko robię na szklanki i celowo przeliczam 🙂
Pani Kingo potrzebuję porady! jakie proporcje będa najlepsze jeśli zamiast maślanki chciałabym użyć mleka kokosowego? 1 puszka mleka, 200g cukru i 100g masła?
Czy forma 24×34 będzie w takim wypadku odpowiednia na jedno ciasto przy podanej temperaturze i czasie pieczenia?
I ostatnie pytanie – można użyć 1 łyżeczki proszku i 0,5 łyżeczki sody nie tracąc efektu? 😉
Jeśli ma Pani jakiś inny pomysł w kwestii zastosowania w tym przepisie proporcji mleka kokosowego to będę bardzo wdzięczna
oczywiście można zamienić jednak należy dodać wtedy proszek do pieczenia z sodą, ponieważ sama soda działa w towarzystwie maślanki lub kefiru. Forma powinna być odpowiednia tak samo proporcje.
Zwiększyłabym temperaturę do 170 C i piekła około 40 min sprawdzając po tym czasie czy patyczek wychodzi suchy
Super! dzięki! 🙂 wypróbuję a jak wyjdzie to na blogu dodam oczywiście odnośnik do tego rewelacyjnego przepisu 😀
Hmm… a jak się ma przepis na muffiny? To ssmo, tylko krócej piec?
dokładnie:)
😉 Dziękuję
1 1/2 opakowania, czy łyżeczki sody ?:}
łyżeczki już dopisałam:) dzięki
Można zamiast ekstraktu z wanilii użyć olejku waniliowego? Super przepis, na pewno skorzystam! :*
oczywiście:)
Brzmi ekstra! Można zastąpić czymś sok z cytryny (czymś nie cytrusowym)?
pozdrawiam
cytryna sprawia że banan nie ciemnieje, można pominąć:)
ja dodaję rum, a oprócz bananów tabliczkę gorzkiej czekolady posiekaną i posiekane orzechy laskowe.
pozdrawiam
świetny pomysł