Ten tort przygotowałam latem i dopiero teraz doczekał się swojej premiery na blogu. Jest to ciasto, które nie wymaga przygotowania w piekarniku za to bardzo służy mu niska temperatura. Najlepiej jeżeli spędzi noc w lodówce wtedy powala smakiem. Przepis ten to wariacja na temat klasycznego tiramisu podanego w formie uroczystej czyli tortu.
Polecam ten przepis bo robi się go ekspresowo, można wykorzystać żółtka, które zostały po ubiciu białek do bezy no i najważniejsze można zaszaleć smakiem. Moja wersja była zrobiona z myślą o dzieciach więc nie ma w niejalkoholu tylko herbata malinowa wymieszana z takim samym syropem. Idealnie sprawdzi się też do nasączenia kakao z cynamonem, herbata z mlekiem lub advocat dla dorosłych. Przekładać można go biszkoptem, owocami, wafelkami. Pełna dowolność 🙂
Smacznego:)
Żółtka ucierać wraz z cukrem około 6 minut nad garnkiem z gotująca się na średnim ogniu wodą (w kąpieli wodnej) uważając aby żółtka się nie ścięły.
Dookoła tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkopty - języczki obcinając 1 cm od dołu po to aby ładnie przylegały. Na dno wyłożyć ciasteczka maślane.
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić na 5 min aż napęcznieje. Zrobić herbatę osłodzić syropem malinowym i ostudzić.
Mascarpone wymieszać z utartymi na puch żółtkami i cukrem. W osobnej misce ubić na sztywno schłodzoną mocno śmietanę.
Do żelatyny wlać 2 łyżki ciepłej wody, dobrze wymieszać i całą wlać do masy żółtek z serem. Dokładnie wymieszać.
Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną. Wyłożyć 1/3 masy na dno tortownicy, oprószyć kakao, wyłożyć namoczone w herbacie ciasteczka maślane i ponowić tą czynność jeszcze 2 razy. Wykończyć tort posypując obficie kakako.
Włożyć tort do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Żółtka ucierać wraz z cukrem około 6 minut nad garnkiem z gotująca się na średnim ogniu wodą (w kąpieli wodnej) uważając aby żółtka się nie ścięły.
Dookoła tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkopty - języczki obcinając 1 cm od dołu po to aby ładnie przylegały. Na dno wyłożyć ciasteczka maślane.
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić na 5 min aż napęcznieje. Zrobić herbatę osłodzić syropem malinowym i ostudzić.
Mascarpone wymieszać z utartymi na puch żółtkami i cukrem. W osobnej misce ubić na sztywno schłodzoną mocno śmietanę.
Do żelatyny wlać 2 łyżki ciepłej wody, dobrze wymieszać i całą wlać do masy żółtek z serem. Dokładnie wymieszać.
Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną. Wyłożyć 1/3 masy na dno tortownicy, oprószyć kakao, wyłożyć namoczone w herbacie ciasteczka maślane i ponowić tą czynność jeszcze 2 razy. Wykończyć tort posypując obficie kakako.
Włożyć tort do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.