Tort tiramisu

Ten tort przygotowałam latem i dopiero teraz doczekał się swojej premiery na blogu. Jest to ciasto, które nie wymaga przygotowania w piekarniku za to bardzo służy mu niska temperatura.  Najlepiej jeżeli spędzi noc w lodówce wtedy powala smakiem. Przepis ten to wariacja na temat klasycznego tiramisu podanego w formie uroczystej czyli tortu.

Polecam ten przepis bo robi się go ekspresowo, można wykorzystać żółtka, które zostały po ubiciu białek do bezy no i najważniejsze można zaszaleć smakiem. Moja wersja była zrobiona z myślą o dzieciach więc nie ma w niejalkoholu tylko herbata malinowa wymieszana z takim samym syropem. Idealnie sprawdzi się też do nasączenia kakao z cynamonem, herbata z mlekiem lub advocat dla dorosłych. Przekładać można go biszkoptem, owocami, wafelkami. Pełna dowolność 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 ½ opakowanie biszkoptów - języczki
 2 opakowania ciasteczek maślanych
 500 g mascarpone
 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
 6 żółtek
 10 łyżek cukru
 1 ½ łyżeczki żelatyny
 1 szklanka herbaty malinowej z sokiem malinowym
 kakao

1

Żółtka ucierać wraz z cukrem około 6 minut nad garnkiem z gotująca się na średnim ogniu wodą (w kąpieli wodnej) uważając aby żółtka się nie ścięły.

2

Dookoła tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkopty - języczki obcinając 1 cm od dołu po to aby ładnie przylegały. Na dno wyłożyć ciasteczka maślane.

3

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić na 5 min aż napęcznieje. Zrobić herbatę osłodzić syropem malinowym i ostudzić.

4

Mascarpone wymieszać z utartymi na puch żółtkami i cukrem. W osobnej misce ubić na sztywno schłodzoną mocno śmietanę.

5

Do żelatyny wlać 2 łyżki ciepłej wody, dobrze wymieszać i całą wlać do masy żółtek z serem. Dokładnie wymieszać.

6

Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną. Wyłożyć 1/3 masy na dno tortownicy, oprószyć kakao, wyłożyć namoczone w herbacie ciasteczka maślane i ponowić tą czynność jeszcze 2 razy. Wykończyć tort posypując obficie kakako.

7

Włożyć tort do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 1 ½ opakowanie biszkoptów - języczki
 2 opakowania ciasteczek maślanych
 500 g mascarpone
 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
 6 żółtek
 10 łyżek cukru
 1 ½ łyżeczki żelatyny
 1 szklanka herbaty malinowej z sokiem malinowym
 kakao

Przygotowanie

1

Żółtka ucierać wraz z cukrem około 6 minut nad garnkiem z gotująca się na średnim ogniu wodą (w kąpieli wodnej) uważając aby żółtka się nie ścięły.

2

Dookoła tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkopty - języczki obcinając 1 cm od dołu po to aby ładnie przylegały. Na dno wyłożyć ciasteczka maślane.

3

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić na 5 min aż napęcznieje. Zrobić herbatę osłodzić syropem malinowym i ostudzić.

4

Mascarpone wymieszać z utartymi na puch żółtkami i cukrem. W osobnej misce ubić na sztywno schłodzoną mocno śmietanę.

5

Do żelatyny wlać 2 łyżki ciepłej wody, dobrze wymieszać i całą wlać do masy żółtek z serem. Dokładnie wymieszać.

6

Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną. Wyłożyć 1/3 masy na dno tortownicy, oprószyć kakao, wyłożyć namoczone w herbacie ciasteczka maślane i ponowić tą czynność jeszcze 2 razy. Wykończyć tort posypując obficie kakako.

7

Włożyć tort do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Notes

Tort tiramisu
(Wyświetlono 2 152 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)