Pączki pieczone o może bułeczki?

Wielką fanką pączków nie jestem. Hmmmm,  może nie powinnam tego pisać przed „tłustym czwartkiem” 🙂

Chyba bliżej mi do pysznych jagodzianek i ukochanych drożdżówek.

Wykombinowałam coś co sprawdzi się idealnie w ten dzień! Pączko-bułeczki. Ich plusem jest to, że nie są smażone tak jak tradycyjne pączki więc oszczędzamy na oleju, czasie i przede wszystkim na kaloriach. Robi się je o wiele szybciej i łatwiej, a smakują:)))) …………………  i tu Was zostawię  – zróbcie i się przekonajcie czy bliżej im do pączków, a może do maślanych bułeczek 🙂 Mogę Wam tylko powiedzieć, że zachwycają.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 230 ml ciepłego mleka
 50 g masła
 350 g mąki
 15 g świeżych drożdży lub  1½ łyżeczki drożdży instant
 ¾ szklanki cukru

1

Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać.

2

Wszystkie składniki ciasta wyrabiać około 10 minut. Jeżeli ciasto bardzo się klei podsypać mąką jednak uważać aby nie dać jej za dużo gdyż wtedy ciasto może zrobić się twarde.

3

Do natłuszczonej miski włożyć wyrobione ciasto i przykryć bawełnianym ręcznikiem. Miskę odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 50 minut -do momentu kiedy podwoi swoją objętość.

4

Kiedy ciasto wyrośnie uderzyć w nie pięścią i ponownie wyrabiać około 5 minut. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Wycinać krążki, pączki z dziurką i odkładać na blachę wyłożoną papierem. Ostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia.

5

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C i piec około 10-15 minut aż nabiorą złotego koloru.

6

Udekorować lukrem lub czekoladą.*
* udekorowałam pączki białą czekoladą rozpuszczoną w mikrofali oraz pistacjami, żurawiną, cukrem ozdobnym oraz gwiazdkami.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 230 ml ciepłego mleka
 50 g masła
 350 g mąki
 15 g świeżych drożdży lub  1½ łyżeczki drożdży instant
 ¾ szklanki cukru

Przygotowanie

1

Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać.

2

Wszystkie składniki ciasta wyrabiać około 10 minut. Jeżeli ciasto bardzo się klei podsypać mąką jednak uważać aby nie dać jej za dużo gdyż wtedy ciasto może zrobić się twarde.

3

Do natłuszczonej miski włożyć wyrobione ciasto i przykryć bawełnianym ręcznikiem. Miskę odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 50 minut -do momentu kiedy podwoi swoją objętość.

4

Kiedy ciasto wyrośnie uderzyć w nie pięścią i ponownie wyrabiać około 5 minut. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Wycinać krążki, pączki z dziurką i odkładać na blachę wyłożoną papierem. Ostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia.

5

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C i piec około 10-15 minut aż nabiorą złotego koloru.

6

Udekorować lukrem lub czekoladą.*
* udekorowałam pączki białą czekoladą rozpuszczoną w mikrofali oraz pistacjami, żurawiną, cukrem ozdobnym oraz gwiazdkami.

Notes

Pączki pieczone o może bułeczki?
(Wyświetlono 1 093 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)