Wielką fanką pączków nie jestem. Hmmmm, może nie powinnam tego pisać przed „tłustym czwartkiem” 🙂
Chyba bliżej mi do pysznych jagodzianek i ukochanych drożdżówek.
Wykombinowałam coś co sprawdzi się idealnie w ten dzień! Pączko-bułeczki. Ich plusem jest to, że nie są smażone tak jak tradycyjne pączki więc oszczędzamy na oleju, czasie i przede wszystkim na kaloriach. Robi się je o wiele szybciej i łatwiej, a smakują:)))) ………………… i tu Was zostawię – zróbcie i się przekonajcie czy bliżej im do pączków, a może do maślanych bułeczek 🙂 Mogę Wam tylko powiedzieć, że zachwycają.
Smacznego:)
Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać.
Wszystkie składniki ciasta wyrabiać około 10 minut. Jeżeli ciasto bardzo się klei podsypać mąką jednak uważać aby nie dać jej za dużo gdyż wtedy ciasto może zrobić się twarde.
Do natłuszczonej miski włożyć wyrobione ciasto i przykryć bawełnianym ręcznikiem. Miskę odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 50 minut -do momentu kiedy podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie uderzyć w nie pięścią i ponownie wyrabiać około 5 minut. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Wycinać krążki, pączki z dziurką i odkładać na blachę wyłożoną papierem. Ostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C i piec około 10-15 minut aż nabiorą złotego koloru.
Udekorować lukrem lub czekoladą.*
* udekorowałam pączki białą czekoladą rozpuszczoną w mikrofali oraz pistacjami, żurawiną, cukrem ozdobnym oraz gwiazdkami.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać.
Wszystkie składniki ciasta wyrabiać około 10 minut. Jeżeli ciasto bardzo się klei podsypać mąką jednak uważać aby nie dać jej za dużo gdyż wtedy ciasto może zrobić się twarde.
Do natłuszczonej miski włożyć wyrobione ciasto i przykryć bawełnianym ręcznikiem. Miskę odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 50 minut -do momentu kiedy podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie uderzyć w nie pięścią i ponownie wyrabiać około 5 minut. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Wycinać krążki, pączki z dziurką i odkładać na blachę wyłożoną papierem. Ostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C i piec około 10-15 minut aż nabiorą złotego koloru.
Udekorować lukrem lub czekoladą.*
* udekorowałam pączki białą czekoladą rozpuszczoną w mikrofali oraz pistacjami, żurawiną, cukrem ozdobnym oraz gwiazdkami.