Muffinki świąteczne

Zaczynam istne świąteczne szaleństwo. Na pierwszy rzut – bardzo szybki – zapraszam na muffinki piernikowe z marcepanem i żurawiną.  Kiedy je robiłam w całym domu pachniało cynamonem. Uwielbiam ten zapach. Idealnie smakowały ze szklanką ciepłego mleka z miodem. Fajne rozwiązanie jak się nie ma czasu na pierniki.
Moi drodzy już dzisiaj zapraszam na pierniczki z migdałami które pojawią się jutro na blogu 🙂 Musimy je zrobić jak najszybciej ponieważ potrzebują czasu by zmięknąć w metalowych puszkach.
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki suche:
 1 ½ szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i razowej)
 3 łyżki kakao
 ½ szklanki cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki przeprawy do pierników
Składniki mokre:
 2 jajka
 4 łyżki oleju
 2 łyżki miodu
 1 szklanka mleka
Dodatki :
 100 g marcepanu pokrojonego w kostkę
 30 g żurawiny
 50 g groszków czekoladowych
 cukier puder do posypania

1

W jednej misce dokładnie wymieszać składniki suche.

2

W drugiej misce wymieszać dokładnie składniki mokre.

3

Połączyć zawartość misek wlewając składniki mokre do suchych składników  Wymieszać tylko do ich połączenia. Ważne aby nie mieszać za długo.

4

Dodać pozostałe dodatki i jeszcze raz wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffinki.

5

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 min w temp 180 C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.

6

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Składniki

Składniki suche:
 1 ½ szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i razowej)
 3 łyżki kakao
 ½ szklanki cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki przeprawy do pierników
Składniki mokre:
 2 jajka
 4 łyżki oleju
 2 łyżki miodu
 1 szklanka mleka
Dodatki :
 100 g marcepanu pokrojonego w kostkę
 30 g żurawiny
 50 g groszków czekoladowych
 cukier puder do posypania

Przygotowanie

1

W jednej misce dokładnie wymieszać składniki suche.

2

W drugiej misce wymieszać dokładnie składniki mokre.

3

Połączyć zawartość misek wlewając składniki mokre do suchych składników  Wymieszać tylko do ich połączenia. Ważne aby nie mieszać za długo.

4

Dodać pozostałe dodatki i jeszcze raz wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffinki.

5

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 min w temp 180 C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.

6

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Muffinki świąteczne
(Wyświetlono 28 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *