Ciasto w 10 minut

Dzisiejszy post dedykuję wszystkim zabieganym. Ciasto, które przedstawiam przygotowuje się maksymalnie w 3 minuty, a „piecze” 4. Do jego przygotowania potrzebna jest jedna miska, łyżka i mikrofalówka. Smakuje świetnie jeszcze lekko ciepłe do szklanki zimnego mleka. Ja podałam je z mini bananami i sosem karmelowym. Dla jeszcze lepszego smaku można podprażyć orzechy jednak jeśli czas nas nagli wystarczy tylko wszystko razem wymieszać.

Ps. Idealna propozycja na ciepłe, świeże ciastko w pracy 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji0.5 porcji

Składniki na ciasto: pojemność 0,5 l
 85 g bardzo miękkiego masła
 85 g cukru brązowego
 2 jajka
 85 g mąki pszennej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżeczki kawy instant w proszku - kawa rozpuszczalna
 1 garść orzechów nerkowca
Składniki na sos karmelowy:
 5 łyżek cukru muscovado
 1 łyżka masła
 50 ml śmietany 30%
 opcjonalnie szczypta soli i cynamonu

Ciasto:
1

W plastikowej misce wymieszać ze sobą:  miękkie masło, cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kawę w proszku oraz orzechy.

2

Miskę umieścić na 4 minuty w mikrofali na jej największej mocy. Po tym czasie sprawdzić czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki - jeżeli pozostanie sucha ciasto jest gotowe, jeżeli nie włączyć program jeszcze na 1 minutę.

3

Wyjąć ciasto na talerz i poczekać około 5-10 min aż przestygnie.

4

Ciasto można zrobić w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C na około 15-20 min, oczywiście masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej.

Sos karmelowy:
5

Na rozgrzaną patelnie o grubym dnie wysypać cukier, kiedy zacznie się topić dodać ostrożnie masło i śmietanę.

6

Całość mieszać, aż cukier nie będzie miał grudek i powstanie gęsty sos. Można wzbogacić o szczyptę soli i cynamonu.

7

Ciasto podałam z bananami mini i sosem karmelowym oraz posypałam orzechami nerkowca.

Wartości odżywcze

Porcji 0.5

Składniki

Składniki na ciasto: pojemność 0,5 l
 85 g bardzo miękkiego masła
 85 g cukru brązowego
 2 jajka
 85 g mąki pszennej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżeczki kawy instant w proszku - kawa rozpuszczalna
 1 garść orzechów nerkowca
Składniki na sos karmelowy:
 5 łyżek cukru muscovado
 1 łyżka masła
 50 ml śmietany 30%
 opcjonalnie szczypta soli i cynamonu

Przygotowanie

Ciasto:
1

W plastikowej misce wymieszać ze sobą:  miękkie masło, cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kawę w proszku oraz orzechy.

2

Miskę umieścić na 4 minuty w mikrofali na jej największej mocy. Po tym czasie sprawdzić czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki - jeżeli pozostanie sucha ciasto jest gotowe, jeżeli nie włączyć program jeszcze na 1 minutę.

3

Wyjąć ciasto na talerz i poczekać około 5-10 min aż przestygnie.

4

Ciasto można zrobić w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C na około 15-20 min, oczywiście masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej.

Sos karmelowy:
5

Na rozgrzaną patelnie o grubym dnie wysypać cukier, kiedy zacznie się topić dodać ostrożnie masło i śmietanę.

6

Całość mieszać, aż cukier nie będzie miał grudek i powstanie gęsty sos. Można wzbogacić o szczyptę soli i cynamonu.

7

Ciasto podałam z bananami mini i sosem karmelowym oraz posypałam orzechami nerkowca.

Ciasto w 10 minut

 

(Wyświetlono 470 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

22 komentarzy

  1. Avatar SSSssS 26 lutego 2014 o 19:47

    Robie podobne:
    100 g masła
    100 g gorzkiej czekolady
    3 jajka
    1/2 sklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyczeczka proszku
    1 łyczeczka soli
    1 kieliszek (około 30-50 ml) czegoś 40% 😉
    Wykonanie jak u Ciebie 🙂

  2. Avatar GOŚĆ 25 lutego 2014 o 09:15

    a zamiast masła nie można użyć margaryny?

  3. Avatar Ulka 19 lutego 2014 o 22:45

    Zamieniłam kawe na cynamon, bo uwielbiam. Na dno wrzuciłam pokrojonego w plastry banana bo miałam taka fanaberię… Ciastko nie wygląda przecudownie ale smak.. Jak ktoś bywa na Woodstock to rozpozna TEN smak! Przepis uratował mnie przed śmiercia z braku słodkiego na wieczór 😉 DZIEKI PS dla wszystkich bojących się ciastka z mikrofali – nie bójcie się:)

    1. admin admin 22 lutego 2014 o 15:43

      :*

  4. Avatar dana 19 lutego 2014 o 17:35

    właśnie się robi =)

  5. Avatar Elila 19 lutego 2014 o 12:38

    cholera, mam w domu wszystko prócz śmietany!!! co za pech 🙁

    1. admin admin 19 lutego 2014 o 13:46

      pomiń śmietanę 🙂 daj więcej masła

  6. Avatar Aga 19 lutego 2014 o 09:46

    Co to kawa instanst w proszku? Zwykła kawa rozpuszczalna bardzo drobno zmielona? Czy jakas kawa capuccino? Czy jeszcze inny magiczny twór? ;>

    Pozdrawiam ! 🙂

  7. Avatar Sebastian M 19 lutego 2014 o 09:37

    A na ile W ustawić mikrofalówkę? 600W ? 🙂

    1. admin admin 19 lutego 2014 o 10:16

      najwyższa moc

  8. Avatar izapop 19 lutego 2014 o 08:36

    A jak duża byla miska? Ciasto wyglada super apetycznie …

    1. admin admin 19 lutego 2014 o 10:16

      0,5 L

  9. Avatar Magda 19 lutego 2014 o 08:18

    Kinga, a jaka moc mikrofali na te 4 minuty? 700, czy więcej, czy mniej? 🙂

    1. admin admin 19 lutego 2014 o 10:16

      największa moc

  10. Avatar tysia 19 lutego 2014 o 07:38

    Co to jest muscovado? Nie widzialam tego u nas w sklepie

    1. Avatar OliviaPłaczek 19 lutego 2014 o 10:16

      Muscovado to cukier trzcinowy ciemny 🙂 Dostępny w marketach: np tesco kaufland selgros etc…

  11. Avatar LenaL 19 lutego 2014 o 00:41

    Jeśli pieczemy w piekarniku, to wlewamy do jakieś normalnej foremki, tak? Tak pytam, żeby się upewnić 😀

    1. admin admin 19 lutego 2014 o 10:30

      tak:) najlepiej do wyłożonej papierem lub silikonowej

  12. Avatar ania.k 18 lutego 2014 o 23:25

    A dla nieposiadających mikrofali jest szansa ze upiecze sie jakos w piekarniku? 🙂

    1. admin admin 18 lutego 2014 o 23:38

      tak:) 20 min w temp 180 C

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *