Dzisiejszy post dedykuję wszystkim zabieganym. Ciasto, które przedstawiam przygotowuje się maksymalnie w 3 minuty, a „piecze” 4. Do jego przygotowania potrzebna jest jedna miska, łyżka i mikrofalówka. Smakuje świetnie jeszcze lekko ciepłe do szklanki zimnego mleka. Ja podałam je z mini bananami i sosem karmelowym. Dla jeszcze lepszego smaku można podprażyć orzechy jednak jeśli czas nas nagli wystarczy tylko wszystko razem wymieszać.
Ps. Idealna propozycja na ciepłe, świeże ciastko w pracy 🙂
Smacznego:)
W plastikowej misce wymieszać ze sobą: miękkie masło, cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kawę w proszku oraz orzechy.
Miskę umieścić na 4 minuty w mikrofali na jej największej mocy. Po tym czasie sprawdzić czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki - jeżeli pozostanie sucha ciasto jest gotowe, jeżeli nie włączyć program jeszcze na 1 minutę.
Wyjąć ciasto na talerz i poczekać około 5-10 min aż przestygnie.
Ciasto można zrobić w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C na około 15-20 min, oczywiście masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej.
Na rozgrzaną patelnie o grubym dnie wysypać cukier, kiedy zacznie się topić dodać ostrożnie masło i śmietanę.
Całość mieszać, aż cukier nie będzie miał grudek i powstanie gęsty sos. Można wzbogacić o szczyptę soli i cynamonu.
Ciasto podałam z bananami mini i sosem karmelowym oraz posypałam orzechami nerkowca.
Porcji 0.5
Składniki
Przygotowanie
W plastikowej misce wymieszać ze sobą: miękkie masło, cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kawę w proszku oraz orzechy.
Miskę umieścić na 4 minuty w mikrofali na jej największej mocy. Po tym czasie sprawdzić czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki - jeżeli pozostanie sucha ciasto jest gotowe, jeżeli nie włączyć program jeszcze na 1 minutę.
Wyjąć ciasto na talerz i poczekać około 5-10 min aż przestygnie.
Ciasto można zrobić w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C na około 15-20 min, oczywiście masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej.
Na rozgrzaną patelnie o grubym dnie wysypać cukier, kiedy zacznie się topić dodać ostrożnie masło i śmietanę.
Całość mieszać, aż cukier nie będzie miał grudek i powstanie gęsty sos. Można wzbogacić o szczyptę soli i cynamonu.
Ciasto podałam z bananami mini i sosem karmelowym oraz posypałam orzechami nerkowca.
Robie podobne:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
3 jajka
1/2 sklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyczeczka proszku
1 łyczeczka soli
1 kieliszek (około 30-50 ml) czegoś 40% 😉
Wykonanie jak u Ciebie 🙂
a zamiast masła nie można użyć margaryny?
Zamieniłam kawe na cynamon, bo uwielbiam. Na dno wrzuciłam pokrojonego w plastry banana bo miałam taka fanaberię… Ciastko nie wygląda przecudownie ale smak.. Jak ktoś bywa na Woodstock to rozpozna TEN smak! Przepis uratował mnie przed śmiercia z braku słodkiego na wieczór 😉 DZIEKI PS dla wszystkich bojących się ciastka z mikrofali – nie bójcie się:)
:*
właśnie się robi =)
cholera, mam w domu wszystko prócz śmietany!!! co za pech 🙁
pomiń śmietanę 🙂 daj więcej masła
Co to kawa instanst w proszku? Zwykła kawa rozpuszczalna bardzo drobno zmielona? Czy jakas kawa capuccino? Czy jeszcze inny magiczny twór? ;>
Pozdrawiam ! 🙂
tak dokładnie to kawa rozpuszczalna – tak wygląda http://kawomaniak.com/wp-content/uploads/2010/10/kawa-rozpuszczalna-2010.jpg
A na ile W ustawić mikrofalówkę? 600W ? 🙂
najwyższa moc
A jak duża byla miska? Ciasto wyglada super apetycznie …
0,5 L
Kinga, a jaka moc mikrofali na te 4 minuty? 700, czy więcej, czy mniej? 🙂
największa moc
Co to jest muscovado? Nie widzialam tego u nas w sklepie
Muscovado to cukier trzcinowy ciemny 🙂 Dostępny w marketach: np tesco kaufland selgros etc…
cukier:) z trzciny cukrowej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Muscovado
Jeśli pieczemy w piekarniku, to wlewamy do jakieś normalnej foremki, tak? Tak pytam, żeby się upewnić 😀
tak:) najlepiej do wyłożonej papierem lub silikonowej
A dla nieposiadających mikrofali jest szansa ze upiecze sie jakos w piekarniku? 🙂
tak:) 20 min w temp 180 C