Dzisiejszy post dedykuję wszystkim zabieganym. Ciasto, które przedstawiam przygotowuje się maksymalnie w 3 minuty, a „piecze” 4. Do jego przygotowania potrzebna jest jedna miska, łyżka i mikrofalówka. Smakuje świetnie jeszcze lekko ciepłe do szklanki zimnego mleka. Ja podałam je z mini bananami i sosem karmelowym. Dla jeszcze lepszego smaku można podprażyć orzechy jednak jeśli czas nas nagli wystarczy tylko wszystko razem wymieszać.
Ps. Idealna propozycja na ciepłe, świeże ciastko w pracy 🙂
Smacznego:)
W plastikowej misce wymieszać ze sobą: miękkie masło, cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kawę w proszku oraz orzechy.
Miskę umieścić na 4 minuty w mikrofali na jej największej mocy. Po tym czasie sprawdzić czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki - jeżeli pozostanie sucha ciasto jest gotowe, jeżeli nie włączyć program jeszcze na 1 minutę.
Wyjąć ciasto na talerz i poczekać około 5-10 min aż przestygnie.
Ciasto można zrobić w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C na około 15-20 min, oczywiście masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej.
Na rozgrzaną patelnie o grubym dnie wysypać cukier, kiedy zacznie się topić dodać ostrożnie masło i śmietanę.
Całość mieszać, aż cukier nie będzie miał grudek i powstanie gęsty sos. Można wzbogacić o szczyptę soli i cynamonu.
Ciasto podałam z bananami mini i sosem karmelowym oraz posypałam orzechami nerkowca.
0.5 porcji
Składniki
Przygotowanie
W plastikowej misce wymieszać ze sobą: miękkie masło, cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kawę w proszku oraz orzechy.
Miskę umieścić na 4 minuty w mikrofali na jej największej mocy. Po tym czasie sprawdzić czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki - jeżeli pozostanie sucha ciasto jest gotowe, jeżeli nie włączyć program jeszcze na 1 minutę.
Wyjąć ciasto na talerz i poczekać około 5-10 min aż przestygnie.
Ciasto można zrobić w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C na około 15-20 min, oczywiście masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej.
Na rozgrzaną patelnie o grubym dnie wysypać cukier, kiedy zacznie się topić dodać ostrożnie masło i śmietanę.
Całość mieszać, aż cukier nie będzie miał grudek i powstanie gęsty sos. Można wzbogacić o szczyptę soli i cynamonu.
Ciasto podałam z bananami mini i sosem karmelowym oraz posypałam orzechami nerkowca.
Notes