Serniczki z białą czekoladą i marakują

Ten przepis to hit ostatnich tygodni. Jest fantastyczny! Delikatny przez gatunki użytego sera i aksamitny przez dodatek śmietany i białej czekolady. Nie wymaga długiego mieszania składników, ubijania piany. Wystarczy tylko wymieszać. Niższa temperatura pieczenia powoduje, że zachowuje on śliczny kolor i nie pęka, a dodatek marakui ożywia smak.  Ważne jest aby użyć czekolady dobrej jakości i dać mu odpocząć noc w lodówce bez obręczy, wtedy tworzy się w nim magia.

Sami poczujecie jak tylko spróbujecie:)

Smacznego:)

Ilość porcji3 porcje

Składniki:  na 3 serniczki o średnicy 10 cm lub 1 o średnicy 20 cm
 100 g herbatników
 50 g masła
 130 g białej czekolady (ja używam tej z Lidla)
 120 ml śmietany 30% lub 36%
 225 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
 225 g mascarpone
 4 łyżki cukru
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 4 jajka
 4 świeże marakuje

1

Piekarnik nastawić na temperaturę  180° C z funkcją grzania góra - dół. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową.

2

Herbatniki zmiksować i połączyć z roztopionym masłem. Masą wyłożyć równo dno foremki. Piec 10 - 15 min min, wyjąć i przestudzić.

3

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150° C. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną, ostawić aby przestygła.

4

W osobnej misce połączyć ze sobą: dwa rodzaje sera,  cukier i ekstrakt. Cały czas miksując dodawać rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną oraz jajka.

5

Masę serową przelać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika i piec 50-60 min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać aż ostygnie.

6

Kiedy sernik będzie już zimny zdjąć obręcz i włożyć na noc do lodówki.

7

Przed podaniem udekorować świeżą marakują.

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

Składniki:  na 3 serniczki o średnicy 10 cm lub 1 o średnicy 20 cm
 100 g herbatników
 50 g masła
 130 g białej czekolady (ja używam tej z Lidla)
 120 ml śmietany 30% lub 36%
 225 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
 225 g mascarpone
 4 łyżki cukru
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 4 jajka
 4 świeże marakuje

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę  180° C z funkcją grzania góra - dół. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową.

2

Herbatniki zmiksować i połączyć z roztopionym masłem. Masą wyłożyć równo dno foremki. Piec 10 - 15 min min, wyjąć i przestudzić.

3

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150° C. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną, ostawić aby przestygła.

4

W osobnej misce połączyć ze sobą: dwa rodzaje sera,  cukier i ekstrakt. Cały czas miksując dodawać rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną oraz jajka.

5

Masę serową przelać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika i piec 50-60 min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać aż ostygnie.

6

Kiedy sernik będzie już zimny zdjąć obręcz i włożyć na noc do lodówki.

7

Przed podaniem udekorować świeżą marakują.

Serniczki z białą czekoladą i marakują
(Wyświetlono 120 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

13 komentarzy

  1. Avatar amaamamamm 10 marca 2014 o 13:40

    Kingo dziękuję za ten przepis! rewelacyjny smak! zrobiłam w sobotę – zniknęlo jeszcze ciepłe, musialam wczoraj znów zrobic….nie miałam marakuji, dodałam do masy starta skórkę cytrynową i zwiększyłam ilość składników na spód x 2. Od dzis nasz ulubiony sernik! Pozdrawiam i dzięki również za super zdjęcia

    1. admin admin 11 marca 2014 o 10:42

      dziękuję bardzo za wypróbowanie. Bardzo się cieszę:)

  2. Avatar Ulka 19 lutego 2014 o 22:55

    Ja pominełam niestety marakuję, ale przy drugim pieczeniu sprawdzimy z owocem ! 🙂 Mama na serniczki patrzyła krzywo, że nie wyrośnie, że masa mało słodka (zawsze zmniejszam jednak ilosc cukru z przepisów jakichkolwiek), że dziwne i że wymyślam i że ona to tylko klasycznie. A wyszły przerewelacyjne, na prawde niesamowicie delikatne, przy zmniejszonej ilości cukru (2 łyżki plus to co w czekoladzie) wyszły nazwałabym.. wytrawne, idealne do kawy! Spód z herbatników zagości u mnie na wieki. DZIEKI KINGA ! Jesteś najlepsza 🙂

    1. admin admin 22 lutego 2014 o 15:43

      ULA:************ dziękuję za tak miły komentarz:) i za wypróbowanie przepisu 🙂

      1. Avatar Ula 25 lutego 2014 o 01:58

        Ja też zrobiłam w końcu bez marakuji i wyszły genialne! Będę robić regularnie:)

  3. Avatar Magducha Err 12 lutego 2014 o 12:32

    Kinga, jak tylko wyzdrowieję biorę to na warsztat 🙂

  4. Avatar Ula 11 lutego 2014 o 19:01

    Ile kosztuje marakuja i gdzie można ją kupić?

    1. Avatar Marta 11 lutego 2014 o 20:54

      Ja spotkałam marakuję jedynie w Tesco. Jeszcze jakieś dwa tygodnie temu była dostępna 🙂 Za sztukę ok. 2-3 zł 🙂 Smak… mhmmmm, jeden z moich ulubionych :))

    2. admin admin 11 lutego 2014 o 22:01

      ja kupiłam w Tesco i tak jak pisze Marta około 2-3 zł za sztukę

      1. Avatar Ula 12 lutego 2014 o 16:34

        Dzięki dziewczyny!:) Jutro jadę w takim razie do Tesco, a w piątek serwuję serniczki na Walentynki!!!)

        1. admin admin 12 lutego 2014 o 22:35

          Ula daj znać jak smakowało:)

          1. Avatar Ula 13 lutego 2014 o 00:41

            Byłam w Tesco i niestety marakuja wyprzedana:( Może jeszcze jutro gdzieś znajdę. Kupiłam pitaję i mango na koktajl:) Najwyżej sernik zrobię w innym terminie, ale trochę szkoda.

  5. Avatar Steddl 11 lutego 2014 o 18:38

    Idealny na Walentynki!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *