Ten przepis to hit ostatnich tygodni. Jest fantastyczny! Delikatny przez gatunki użytego sera i aksamitny przez dodatek śmietany i białej czekolady. Nie wymaga długiego mieszania składników, ubijania piany. Wystarczy tylko wymieszać. Niższa temperatura pieczenia powoduje, że zachowuje on śliczny kolor i nie pęka, a dodatek marakui ożywia smak. Ważne jest aby użyć czekolady dobrej jakości i dać mu odpocząć noc w lodówce bez obręczy, wtedy tworzy się w nim magia.
Sami poczujecie jak tylko spróbujecie:)
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 180° C z funkcją grzania góra - dół. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową.
Herbatniki zmiksować i połączyć z roztopionym masłem. Masą wyłożyć równo dno foremki. Piec 10 - 15 min min, wyjąć i przestudzić.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150° C. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną, ostawić aby przestygła.
W osobnej misce połączyć ze sobą: dwa rodzaje sera, cukier i ekstrakt. Cały czas miksując dodawać rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną oraz jajka.
Masę serową przelać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika i piec 50-60 min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać aż ostygnie.
Kiedy sernik będzie już zimny zdjąć obręcz i włożyć na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować świeżą marakują.
3 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180° C z funkcją grzania góra - dół. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową.
Herbatniki zmiksować i połączyć z roztopionym masłem. Masą wyłożyć równo dno foremki. Piec 10 - 15 min min, wyjąć i przestudzić.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150° C. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną, ostawić aby przestygła.
W osobnej misce połączyć ze sobą: dwa rodzaje sera, cukier i ekstrakt. Cały czas miksując dodawać rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną oraz jajka.
Masę serową przelać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika i piec 50-60 min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać aż ostygnie.
Kiedy sernik będzie już zimny zdjąć obręcz i włożyć na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować świeżą marakują.