Serniczki z białą czekoladą i marakują

Ten przepis to hit ostatnich tygodni. Jest fantastyczny! Delikatny przez gatunki użytego sera i aksamitny przez dodatek śmietany i białej czekolady. Nie wymaga długiego mieszania składników, ubijania piany. Wystarczy tylko wymieszać. Niższa temperatura pieczenia powoduje, że zachowuje on śliczny kolor i nie pęka, a dodatek marakui ożywia smak.  Ważne jest aby użyć czekolady dobrej jakości i dać mu odpocząć noc w lodówce bez obręczy, wtedy tworzy się w nim magia.

Sami poczujecie jak tylko spróbujecie:)

Smacznego:)

Ilość porcji3 porcje

Składniki:  na 3 serniczki o średnicy 10 cm lub 1 o średnicy 20 cm
 100 g herbatników
 50 g masła
 130 g białej czekolady (ja używam tej z Lidla)
 120 ml śmietany 30% lub 36%
 225 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
 225 g mascarpone
 4 łyżki cukru
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 4 jajka
 4 świeże marakuje

1

Piekarnik nastawić na temperaturę  180° C z funkcją grzania góra - dół. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową.

2

Herbatniki zmiksować i połączyć z roztopionym masłem. Masą wyłożyć równo dno foremki. Piec 10 - 15 min min, wyjąć i przestudzić.

3

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150° C. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną, ostawić aby przestygła.

4

W osobnej misce połączyć ze sobą: dwa rodzaje sera,  cukier i ekstrakt. Cały czas miksując dodawać rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną oraz jajka.

5

Masę serową przelać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika i piec 50-60 min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać aż ostygnie.

6

Kiedy sernik będzie już zimny zdjąć obręcz i włożyć na noc do lodówki.

7

Przed podaniem udekorować świeżą marakują.

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size

Składniki

Składniki:  na 3 serniczki o średnicy 10 cm lub 1 o średnicy 20 cm
 100 g herbatników
 50 g masła
 130 g białej czekolady (ja używam tej z Lidla)
 120 ml śmietany 30% lub 36%
 225 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
 225 g mascarpone
 4 łyżki cukru
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 4 jajka
 4 świeże marakuje

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę  180° C z funkcją grzania góra - dół. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową.

2

Herbatniki zmiksować i połączyć z roztopionym masłem. Masą wyłożyć równo dno foremki. Piec 10 - 15 min min, wyjąć i przestudzić.

3

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150° C. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną, ostawić aby przestygła.

4

W osobnej misce połączyć ze sobą: dwa rodzaje sera,  cukier i ekstrakt. Cały czas miksując dodawać rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną oraz jajka.

5

Masę serową przelać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika i piec 50-60 min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać aż ostygnie.

6

Kiedy sernik będzie już zimny zdjąć obręcz i włożyć na noc do lodówki.

7

Przed podaniem udekorować świeżą marakują.

Notes

Serniczki z białą czekoladą i marakują
(Wyświetlono 1 760 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)