Wątróbka doskonała – VIDEO odc. 2

Zapraszam na kolejny odcinek mojego kulinarnego VIDEO. Przygotowałam dla Was wątróbkę drobiową podaną na smażonym jabłku z karmelizowaną czerwoną cebulą.

Danie to jest bardzo szybkie w przygotowaniu, ładnie prezentuję się na talerzu a co najważniejsze smakuje fenomenalnie. Połączenie jabłka z wątróbką dla mnie jest sprawdzonym:), zestawieniem idealnym. Wątróbkę pod koniec smażenia podlałam octem balsamicznym, który powoduje po zredukowaniu, że jest ona miękka w środku a z zewnątrz ma chrupiąca skórkę. Podroby są niedocenione w naszym kraju, a według mnie to naprawdę znakomity składnik wielu dań. W moim domu jadło się je często dlatego w mojej kuchni też są one obecne.

Dla osób, które nie lubią wątróbki napiszę aby spróbowały choć mały kawałek. Tak było z moim mężem, który dzisiaj uwielbia to danie.

Zapraszam na filmik:)

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

 300 g wątróbki drobiowej
 1 jabłko
 1 czerwona cebula
 4 łyżki octu balsamicznego
 80 g masła
 1 garść cukru
 sól i pieprz

1

Jabłko umyj, wydrąż i pokrój na plasterki grubości ok 3 mm.

2

Wątróbkę oczyść, umyj, i osusz.

3

Czerwoną cebulę obierz i pokrój w talarki.

4

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż na nim talarki jabłek do momentu kiedy będą miękkie jednak nadal jędrne. Odłóż na talerz.

5

Na osobną rozgrzaną patelnię wrzuć garść cukru i poczekaj aż się rozpuści. Wrzuć na niego czerwoną cebulę i równomiernie w nim obtocz. Dodaj 1 łyżkę octu balsamicznego, cały czas mieszając czekaj aż się zredukuje.

6

Na rozgrzaną patelnię na której smażyłeś  jabłka wrzuć osuszoną wątróbkę. Smaż ją ok 5-8 min doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki octu balsamicznego i ponownie poczekaj aż się zredukuje.

7

Na talerze wyłóż talarki jabłka, na nie usmażoną wątróbkę drobiową oraz karmelizowaną czerwoną cebulę. Posyp zieloną pietruszką.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 300 g wątróbki drobiowej
 1 jabłko
 1 czerwona cebula
 4 łyżki octu balsamicznego
 80 g masła
 1 garść cukru
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Jabłko umyj, wydrąż i pokrój na plasterki grubości ok 3 mm.

2

Wątróbkę oczyść, umyj, i osusz.

3

Czerwoną cebulę obierz i pokrój w talarki.

4

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż na nim talarki jabłek do momentu kiedy będą miękkie jednak nadal jędrne. Odłóż na talerz.

5

Na osobną rozgrzaną patelnię wrzuć garść cukru i poczekaj aż się rozpuści. Wrzuć na niego czerwoną cebulę i równomiernie w nim obtocz. Dodaj 1 łyżkę octu balsamicznego, cały czas mieszając czekaj aż się zredukuje.

6

Na rozgrzaną patelnię na której smażyłeś  jabłka wrzuć osuszoną wątróbkę. Smaż ją ok 5-8 min doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki octu balsamicznego i ponownie poczekaj aż się zredukuje.

7

Na talerze wyłóż talarki jabłka, na nie usmażoną wątróbkę drobiową oraz karmelizowaną czerwoną cebulę. Posyp zieloną pietruszką.

Wątróbka doskonała – VIDEO odc. 2
(Wyświetlono 130 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

6 komentarzy

  1. Avatar gocha791 26 maja 2018 o 14:26

    O rany, ale to jest pyszne dzięki za kolejny pyszny przepis ?

    1. admin admin 1 czerwca 2018 o 20:35

      polecam się na przyszłość 🙂 jak zwykle 🙂

  2. Avatar Karolina 14 lipca 2013 o 19:51

    z czym najlepiej podać taką wątróbkę na obiad?

    1. admin admin 14 lipca 2013 o 22:21

      z pieczonymi ziemniakami

  3. Avatar Karolina 9 lipca 2013 o 18:44

    wygląda świetnie

  4. Avatar ulazgi 6 lipca 2013 o 20:53

    ja uwielbiam watróbkę, w połączeniu z jabłuszkiem jest pyszna, na pewno wypróbuję Twój przepis bo jestes ciekawa smaku który da ocet balsamiczny. filmik super, taki szczery, prawdziwy, mi podoba się bardzo 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *