Wielu z Was pyta czy coś mi czasami w kuchni nie wychodzi? Otóż TAK:) i zazwyczaj się to dzieje wtedy kiedy za bardzo eksperymentuję. Na moim blogu znajdują się tylko te sprawdzone przepisy, które wiem że i na 100% Wam się udadzą. W ten weekend wymarzyłam sobie dwa torty. Napiszę tylko tyle – wyszedł jeden:) – marchewkowy. Drugi jest nadal w fazie testów i posilają się nim obecnie wróble:) – lubię dokarmiać zwierzęta zimą 🙂 A na poważnie kiedy nie wychodzi mi coś w kuchni dosłownie wpadam w złość i zajmuję się dogłębną analizą zjawiska porażki. No ale koniec tego wywodu.
Tort marchewkowy to czysta przyjemność pracy i raj dla podniebienia. Ciasto soczyste i sprężyste, w smaku korzenne z pyszną masą serową i orzechami. Uwielbiam takie przepisy dlatego i Wam go polecam.
Smacznego:)
Foremki wysmarować tłuszcze i wyłożyć papierem lub oprószyć mąką. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół.
W misce połączyć ze sobą jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i olej. Ubijać około 6 min aż wszystko dobrze się połączy.
Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mieszaniny z jajkami i dobrze wymieszać. Orzechy pokroić i również dodać do masy.
Mąkę dodać do mokrych składników całość dokładnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.
Ciasto przelać do 2 foremek i piec około 40-50 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Wyjąc i ostudzić.
Masło ucierać około 3 min aż stanie się puszyste.
Dodać cukier (ilość wg uznania - ja wolę mniej słodkie dlatego dodałam 200g) i serek naturalny. Całość zmiksować na gładki krem.
Jeden krążek wyłożyć na paterę, posmarować go kremem, przykryć drugim i ponownie posmarować kremem. Udekorować orzechami.
2 porcji
Składniki
Przygotowanie
Foremki wysmarować tłuszcze i wyłożyć papierem lub oprószyć mąką. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół.
W misce połączyć ze sobą jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i olej. Ubijać około 6 min aż wszystko dobrze się połączy.
Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mieszaniny z jajkami i dobrze wymieszać. Orzechy pokroić i również dodać do masy.
Mąkę dodać do mokrych składników całość dokładnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.
Ciasto przelać do 2 foremek i piec około 40-50 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Wyjąc i ostudzić.
Masło ucierać około 3 min aż stanie się puszyste.
Dodać cukier (ilość wg uznania - ja wolę mniej słodkie dlatego dodałam 200g) i serek naturalny. Całość zmiksować na gładki krem.
Jeden krążek wyłożyć na paterę, posmarować go kremem, przykryć drugim i ponownie posmarować kremem. Udekorować orzechami.