Tort marchewkowy

Wielu z Was pyta czy coś mi czasami w kuchni nie wychodzi? Otóż TAK:) i zazwyczaj się to dzieje wtedy  kiedy za bardzo eksperymentuję. Na moim blogu znajdują się tylko te sprawdzone przepisy, które wiem że i na 100% Wam się udadzą. W ten weekend wymarzyłam sobie dwa torty. Napiszę tylko tyle – wyszedł jeden:) – marchewkowy. Drugi jest nadal w fazie testów i posilają się nim obecnie wróble:) – lubię  dokarmiać zwierzęta zimą 🙂 A na poważnie kiedy nie wychodzi mi coś w kuchni dosłownie wpadam w złość i zajmuję się dogłębną analizą zjawiska porażki. No ale koniec tego wywodu.

Tort marchewkowy to czysta przyjemność pracy i raj dla podniebienia. Ciasto soczyste i sprężyste, w smaku korzenne z pyszną masą serową i orzechami. Uwielbiam takie przepisy dlatego i Wam go polecam.

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na ciasto:  (na 2 tortownice o średnicy 21 cm)
 280 ml oleju
 4 jajka
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 300 g mąki pszennej tortowej
 180 g cukru
 2 łyżeczki sody
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 1 szklanka orzechów włoskich
 5 marchewek średniej wielkości (około 2 szklanek marchewki tartej)
Składniki na krem:
 100 g miękkiego masła
 250 g cukru pudru
 225 g serka topionego typu Philadelphia o smaku naturalnym (lub dowolny inny serek śmietankowy do kanapek)
 do dekoracji użyłam orzechów pacan

Ciasto:
1

Foremki wysmarować tłuszcze i wyłożyć papierem lub oprószyć mąką. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół.

2

W misce połączyć ze sobą jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i olej. Ubijać około 6 min aż wszystko dobrze się połączy.

3

Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

4

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mieszaniny z jajkami i dobrze wymieszać. Orzechy pokroić i również dodać do masy.

5

Mąkę dodać do mokrych składników całość dokładnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.

6

Ciasto przelać do 2 foremek i piec około 40-50 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

7

Wyjąc i ostudzić.

Krem:
8

Masło ucierać około 3 min aż stanie się puszyste.

9

Dodać cukier (ilość wg uznania - ja wolę mniej słodkie dlatego dodałam 200g) i serek naturalny. Całość zmiksować na gładki krem.

Przygotowanie tortu.
10

Jeden krążek wyłożyć na paterę, posmarować go kremem, przykryć drugim i ponownie posmarować kremem. Udekorować orzechami.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na ciasto:  (na 2 tortownice o średnicy 21 cm)
 280 ml oleju
 4 jajka
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 300 g mąki pszennej tortowej
 180 g cukru
 2 łyżeczki sody
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 1 szklanka orzechów włoskich
 5 marchewek średniej wielkości (około 2 szklanek marchewki tartej)
Składniki na krem:
 100 g miękkiego masła
 250 g cukru pudru
 225 g serka topionego typu Philadelphia o smaku naturalnym (lub dowolny inny serek śmietankowy do kanapek)
 do dekoracji użyłam orzechów pacan

Przygotowanie

Ciasto:
1

Foremki wysmarować tłuszcze i wyłożyć papierem lub oprószyć mąką. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół.

2

W misce połączyć ze sobą jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i olej. Ubijać około 6 min aż wszystko dobrze się połączy.

3

Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

4

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mieszaniny z jajkami i dobrze wymieszać. Orzechy pokroić i również dodać do masy.

5

Mąkę dodać do mokrych składników całość dokładnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.

6

Ciasto przelać do 2 foremek i piec około 40-50 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

7

Wyjąc i ostudzić.

Krem:
8

Masło ucierać około 3 min aż stanie się puszyste.

9

Dodać cukier (ilość wg uznania - ja wolę mniej słodkie dlatego dodałam 200g) i serek naturalny. Całość zmiksować na gładki krem.

Przygotowanie tortu.
10

Jeden krążek wyłożyć na paterę, posmarować go kremem, przykryć drugim i ponownie posmarować kremem. Udekorować orzechami.

Notes

Tort marchewkowy
(Wyświetlono 7 641 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)