Tort marchewkowy

Wielu z Was pyta czy coś mi czasami w kuchni nie wychodzi? Otóż TAK:) i zazwyczaj się to dzieje wtedy  kiedy za bardzo eksperymentuję. Na moim blogu znajdują się tylko te sprawdzone przepisy, które wiem że i na 100% Wam się udadzą. W ten weekend wymarzyłam sobie dwa torty. Napiszę tylko tyle – wyszedł jeden:) – marchewkowy. Drugi jest nadal w fazie testów i posilają się nim obecnie wróble:) – lubię  dokarmiać zwierzęta zimą 🙂 A na poważnie kiedy nie wychodzi mi coś w kuchni dosłownie wpadam w złość i zajmuję się dogłębną analizą zjawiska porażki. No ale koniec tego wywodu.

Tort marchewkowy to czysta przyjemność pracy i raj dla podniebienia. Ciasto soczyste i sprężyste, w smaku korzenne z pyszną masą serową i orzechami. Uwielbiam takie przepisy dlatego i Wam go polecam.

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na ciasto:  (na 2 tortownice o średnicy 21 cm)
 280 ml oleju
 4 jajka
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 300 g mąki pszennej tortowej
 180 g cukru
 2 łyżeczki sody
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 1 szklanka orzechów włoskich
 5 marchewek średniej wielkości (około 2 szklanek marchewki tartej)
Składniki na krem:
 100 g miękkiego masła
 250 g cukru pudru
 225 g serka topionego typu Philadelphia o smaku naturalnym (lub dowolny inny serek śmietankowy do kanapek)
 do dekoracji użyłam orzechów pacan

Ciasto:
1

Foremki wysmarować tłuszcze i wyłożyć papierem lub oprószyć mąką. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół.

2

W misce połączyć ze sobą jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i olej. Ubijać około 6 min aż wszystko dobrze się połączy.

3

Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

4

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mieszaniny z jajkami i dobrze wymieszać. Orzechy pokroić i również dodać do masy.

5

Mąkę dodać do mokrych składników całość dokładnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.

6

Ciasto przelać do 2 foremek i piec około 40-50 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

7

Wyjąc i ostudzić.

Krem:
8

Masło ucierać około 3 min aż stanie się puszyste.

9

Dodać cukier (ilość wg uznania - ja wolę mniej słodkie dlatego dodałam 200g) i serek naturalny. Całość zmiksować na gładki krem.

Przygotowanie tortu.
10

Jeden krążek wyłożyć na paterę, posmarować go kremem, przykryć drugim i ponownie posmarować kremem. Udekorować orzechami.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

Składniki na ciasto:  (na 2 tortownice o średnicy 21 cm)
 280 ml oleju
 4 jajka
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 300 g mąki pszennej tortowej
 180 g cukru
 2 łyżeczki sody
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 1 szklanka orzechów włoskich
 5 marchewek średniej wielkości (około 2 szklanek marchewki tartej)
Składniki na krem:
 100 g miękkiego masła
 250 g cukru pudru
 225 g serka topionego typu Philadelphia o smaku naturalnym (lub dowolny inny serek śmietankowy do kanapek)
 do dekoracji użyłam orzechów pacan

Przygotowanie

Ciasto:
1

Foremki wysmarować tłuszcze i wyłożyć papierem lub oprószyć mąką. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół.

2

W misce połączyć ze sobą jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i olej. Ubijać około 6 min aż wszystko dobrze się połączy.

3

Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

4

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mieszaniny z jajkami i dobrze wymieszać. Orzechy pokroić i również dodać do masy.

5

Mąkę dodać do mokrych składników całość dokładnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.

6

Ciasto przelać do 2 foremek i piec około 40-50 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

7

Wyjąc i ostudzić.

Krem:
8

Masło ucierać około 3 min aż stanie się puszyste.

9

Dodać cukier (ilość wg uznania - ja wolę mniej słodkie dlatego dodałam 200g) i serek naturalny. Całość zmiksować na gładki krem.

Przygotowanie tortu.
10

Jeden krążek wyłożyć na paterę, posmarować go kremem, przykryć drugim i ponownie posmarować kremem. Udekorować orzechami.

Tort marchewkowy
(Wyświetlono 5 243 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

43 komentarzy

  1. Teo Vanu 1 listopada 2019 o 18:16

    Hej, Hej!
    Upiekłam kilka razy i… mam kilka sugestii. 🙂
    Przede wszystkim ciasto wyszło bardzo tłuste – polecam zmniejszyć ilość tłuszczu do 200 g. (i tu zdecydowanie masło zamiast oleju!), jeśli dodatkowo ktoś bardziej liczy kalorie, albo woli mniej słodko – spokojnie ilość cukru można zmniejszyć do 140-150 g.
    Zamiast samego cynamonu – przyprawa do piernika sprawdzi się doskonale. 🙂
    Ciasto wyszło bardzo gęste, więc ja dodałam ok. 1/4 szklanki mleka, wtedy składniki bardzo fajnie się rozprowadziły.
    Proporcje marchewki i orzechów, które się u mnie sprawdziły to: ok. 180 g tartej marchewki i 100 g orzechów włoskich lub migdałów.
    Krem kompletnie mi nie podpasował, więc zamieniłam na własny (ubiłam śmietankę 30% i zmiksowałam z mascarpone i domowej roboty serkiem z jogurtu greckiego – był dużo sztywniejszy niż Twój, ale taki był mi potrzebny do przełożenia tortu).
    Po tych zmianach – najlepsze marchewkowe ciasto ever i… z połowy przepisu wychodzi ok. 12 obłędnych babeczek. @.@
    Cieplutkie pozdrowienia!

  2. Patrycja 26 sierpnia 2019 o 15:53

    Czy można uciec ciasto w zwykłej prostokątnej formie?

    1. Kinga Paruzel 27 sierpnia 2019 o 09:47

      oczywiście

  3. Beata 15 kwietnia 2018 o 18:11

    Upieklam, jest pychotkowy, taki lekki, puszysty. Mega smaczny. Nie zrobilam kremu, ale przegryzalam malinami. Dziekuje za przepis i polecam!

  4. Elka 27 listopada 2017 o 11:30

    Pani Kingo upieklam wlasnie tort marchewkowy w smaku przepyszny ale nie wyrosł wysoki i nie byl taki ciemny jak u pani na zdjeciu co moze byc przyczyna

    1. admin 30 listopada 2017 o 23:31

      a czy zamieniała PAni jakieś składniki?

      1. Elka 4 grudnia 2017 o 10:43

        Wszystko tak jak w przepisie nie wiem co poszlo nie tak będę robic jeszcze raz

  5. Anna 20 stycznia 2017 o 11:04

    A ja mam pytanko czy mozna uzyc jakiejs innej maki ( w sensie wersja bardziej prozdrowotna ) np maki gryczanej lub pszennej bio razowej?zytniej gracham lub ewentualnie orkiszowej??? czy tylko i wylacznie maka tortowa?
    ile dac dokładnie masła zamiast oleju?

    z góry bardzo dziekuje za info :):)

  6. Ania 24 listopada 2016 o 10:00

    Jak długo piec w tortownicy o wymiarach 26 cm?

    1. admin 24 listopada 2016 o 23:14

      ok 30-40 minut

  7. Beata 10 sierpnia 2016 o 13:17

    Witam
    tez chce zrobic na urodziny wnusi tylko boje sie tych orzechow zeby nie okazalo sie ze dzieciaki sa uczulone jesli nie dodam ich czy cos sie stanie?

    1. admin 10 sierpnia 2016 o 14:27

      nic się nie stanie 🙂 śmiało można przygotować bez orezchów

  8. Marynia 9 sierpnia 2016 o 12:56

    Wspaniały przepis! Tort zrobiłam na 2 urodziny mojej córeczki i wszystkim nieziemsko smakował 🙂 Dzięki i na pewno będę próbować więcej z Twoich przepisów!

    1. admin 9 sierpnia 2016 o 15:05

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

  9. Kasia 30 czerwca 2016 o 11:58

    Czy mogę dodać do kremu łyżkę żelatyny, żeby był bardziej zbity?

    1. admin 30 czerwca 2016 o 16:39

      tak 🙂

  10. Wilma 13 maja 2016 o 10:11

    A czy jak ten krem się już rozleje to bardzo potem zastyga??

    1. admin 14 maja 2016 o 19:25

      nie bardzo 🙂

  11. Basia 6 marca 2016 o 09:22

    Krem wyszedł mi bardzo gesty, nie rozlał się po cieście, użyłam mascarpone 🙁 to zapewne mój błąd?

    1. admin 6 marca 2016 o 12:30

      dokładnie to wina mascarpone. Można go użyć ale wtedy należy dodać soku z pomarańczy aby go rozrzedzić.

  12. Aneta 18 grudnia 2015 o 10:08

    Czy krem z podanych składników będzie się tak „rozlewał po ciescie? Czy zastosowałaś jakiś trick?

    1. admin 18 grudnia 2015 o 10:43

      krem będzie się tak rozlewał 🙂

      1. Aneta 18 grudnia 2015 o 17:55

        Dzięki 🙂

  13. Kasia 1 lutego 2014 o 22:18

    Kinga pomóż !:) jutro sa ur mojej dwuletniej coreczki i zamierzam upiec jej tort marchewkowy, nigdy nie pieklam i stąd moje przerażenie poniewaz nie moge znaleźć w sklepie serka topionego philadelfia jest tylko twarogowy, prosze napisz o jaki co to jest za serek lub ewentualnie jakim moge go zastąpić, pozdrawiam serdecznie

    1. admin 2 lutego 2014 o 18:55

      możesz zastąpić dowolnym serkiem śmietankowym:)

      1. kaja 2 lutego 2014 o 22:17

        Ja nawet zastąpiłam zwykłym serkiem twarogowym, który wcześniej zmiksowałam tak, żeby był „gładki”. Połączyłam go z almette, którego miałam za mało i wyszło pysznie. Dodam, że zmieniłam też trochę samo pieczenie – piekłam w jednej tortownicy, ale szerszej 26cm, bo innej nie posiadam i ciasto przekroiłam na pół. Moja rodzinka zachwycona. Dziękuję za pomysł 🙂

  14. olamari 1 lutego 2014 o 14:39

    Brak mi drugiej foremki , czy ciasto może czekać na upieczenie „w kolejce”?

    1. admin 2 lutego 2014 o 19:12

      lepiej podzielić proporcje na pół lub upiec całość w jednej większej foremce np. średnica 26 cm i przekroić potem na pół

  15. Katarzyna 30 stycznia 2014 o 10:40

    Witam mam pytanie czy zamiast oleju można dodać masło.

    1. admin 31 stycznia 2014 o 16:10

      można – ciasto będzie bardziej zwarte

  16. marcelina 29 stycznia 2014 o 12:13

    Dzien dobry:) właśnie jestem w trakcie pieczenia tego ciasta, zrobiłam teraz krem. Krem jest pyszny! Tort robię na 38 urodziny mojego męża:) Dzieki za przepis!!!!

    1. marcelina 29 stycznia 2014 o 17:14

      Wyszedł przepysznie!!!!!!!

  17. Luś92 28 stycznia 2014 o 15:19

    Zawsze chciałam wypróbować ciasto marchewkowe, ale nie znałam żadnego przepisu i jakoś nigdy nie było okazji, a teraz-kilka dni przed urodzinami mojej ukochanej mamy, mam i okazję i przepis 😀 Dziękuję :*

  18. MartaM 28 stycznia 2014 o 12:37

    Piękny torcik, ale wygląda jakby było całkiem sporo pracy. Z drugiej strony, to mogłaby być dobra okazja do wypróbowania silikonowych foremek, które kupiłam w ubiegłym tygodniu w Tescomie. Przy okazji: jakie są wasze doświadczenie z silikonowymi formami do pieczenia ?

    1. admin 28 stycznia 2014 o 14:15

      ja bardzo lubię w nich piec:) nie muszę wykładać nic papierem albo tłuszczem smarować blachy. Poza tym dobrze się w nich piecze i są łatwe w zachowaniu czystości:)

      1. Ruda 31 stycznia 2014 o 20:07

        Zgadzam się z przedmówczynią 😉
        Jak jadę do mamy to najczęściej piekę w silikonowej keksówce, a u siebie w silikonowych foremkach na muffinki- o wiele mniej roboty. Poza tym uwielbiam piec ciastka. I już nie raz się przekonałam, że do papieru na blaszce zdarza im się przywrzeć, a do silikonowej maty ni hu-hu 🙂 No i na tartę jak dla mnie najlepsza silikonowa.

        1. MartaM 3 lutego 2014 o 18:31

          Ha! Upiekłam, wyszło pyyszne!

  19. izulka 28 stycznia 2014 o 08:16

    rozmiar tortownicy podany w przepisie
    Składniki na ciasto: (na 2 tortownice o średnicy 21 cm)

  20. olaanioł 28 stycznia 2014 o 06:05

    Pycha!!! Jaka wielkość tortownicy?

  21. tysia 28 stycznia 2014 o 03:30

    Kingus a ta marchewke na takiej tarce jak na placki ziemniaczane czy takie drobne wiorki?

    1. admin 28 stycznia 2014 o 10:41

      drobne wiórki:)

  22. Asia 28 stycznia 2014 o 00:50

    Wygląda rewelacyjnie! Na pewno wypróbuję przepis w weekend 🙂

    1. Asia 2 lutego 2014 o 19:01

      Upiekłam i wyszedł pyszny! 🙂 Zamiast serka Philadelphia użyłam serka Łaciaty o smaku śmietankowym i krem był naprawdę świetny! A wierzch przyozdobiłam migdałami blanszowanymi 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *