Kopytka, leniwe, kluski z sera – zwał jak zwał -wersja FIT

To danie mojego dzieciństwa. U nas w domu mówi się na nie kopytka. Są to kluski z sera, mąki i jajka, podawane ze roztopionym masłem i posypane cukrem. Najlepsze robiła moja Babcia Ania, potrafiłam pochłonąć niewyobrażalne ich ilości – do dziś mi tak zostało 🙂

Dzisiaj jednak wybieram odchudzoną wersję. Zamiast masła – olej kokosowy, zamiast cukru – cukier z palmy koksowej, zamiast zwykłej mąki – mąka pszenna razowa, chudy twaróg i mąka kukurydziana, która sprawia, że ciasto jest delikatne, a kopytka rozpływają się w ustach. Polecam je na ciepło i na zimno lub odsmażane na patelni.  Musicie spróbować tej wersji 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 250 g białego chudego sera twaróg
 ½ szklanki mąki pszennej razowej
 ¼ szklanki mąki kukurydzianej (może być kasza manna)
 1 łyżka oleju koksowego
 2 łyżki cukru z palmy kokosowej
 1 jajko
 1 szczypta soli

1

Twaróg wymieszać z jajkiem, solą,mąką pszenną razową i mąką kukurydzianą (tylko nie skrobią kukurydzianą!!!!).

2

Z masy twarogowej uformować wałek i kroić go pod kątem na 1 cm kluseczki. (gdyby masa źle się formowała należy podsypać stolnicę mąką)

3

Kopytka gotować w garnku z zagotowaną, osoloną wodą. Około 4 minut - do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

4

Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Kopytka polać tłuszczem i posypać cukrem z palmy kokosowej.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 250 g białego chudego sera twaróg
 ½ szklanki mąki pszennej razowej
 ¼ szklanki mąki kukurydzianej (może być kasza manna)
 1 łyżka oleju koksowego
 2 łyżki cukru z palmy kokosowej
 1 jajko
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Twaróg wymieszać z jajkiem, solą,mąką pszenną razową i mąką kukurydzianą (tylko nie skrobią kukurydzianą!!!!).

2

Z masy twarogowej uformować wałek i kroić go pod kątem na 1 cm kluseczki. (gdyby masa źle się formowała należy podsypać stolnicę mąką)

3

Kopytka gotować w garnku z zagotowaną, osoloną wodą. Około 4 minut - do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

4

Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Kopytka polać tłuszczem i posypać cukrem z palmy kokosowej.

Kopytka, leniwe, kluski z sera – zwał jak zwał -wersja FIT

(Wyświetlono 19 732 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

40 komentarzy

  1. Marta 11 października 2019 o 06:22

    Dzień dobry!
    Nie wyświetlają się wartości odżywcze, niestety.

    Odpowiedz
  2. Hania 10 czerwca 2019 o 17:13

    Wersja FIT czyli jaka kalorycznosc przy wykorzystaniu podanych proporci? 🙂

    Odpowiedz
  3. kamila 6 stycznia 2019 o 18:01

    Czy zamiast mąki pszennej razowej ,można dać pszenną pełnoziarnistą ?

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:49

      oczywiście

      Odpowiedz
  4. Maggie 2 grudnia 2018 o 11:42

    Czy zamiast mąki razowej można użyć owsianej? Pozdrawiam 😀

    Odpowiedz
    1. admin 7 grudnia 2018 o 09:34

      tak ale proszę dodać 3/4 podanej porcji

      Odpowiedz
  5. Emili 11 lutego 2018 o 19:20

    Kolejny Twój przepis ktory uwielbiam! Do tej pory się nie zawiodłam, próbuje kolejnych! :))

    Odpowiedz
  6. Karola 25 stycznia 2018 o 10:47

    Dziękuję za wspaniały przepis. Kluski są przepyszne !! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:33

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję

      Odpowiedz
  7. Matylda 30 grudnia 2017 o 16:18

    pyszne! dziś po raz pierwszy zrobiłam własnoręcznie leniwe i wyszły cudowne:) zrobiłam malutkie, też były super. mega dobre!

    Odpowiedz
  8. Bogna 2 grudnia 2017 o 21:37

    A ja mam nawet Twoją książkę w domu: „fit słodkości” i kocham ją calym sercem 😉 wszystkie słodkości wychodzą i są pyszne! :*

    Odpowiedz
    1. admin 3 grudnia 2017 o 17:40

      🙂 dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  9. Natalia 17 sierpnia 2017 o 17:54

    Troszke je zmodyfikowałam i zrobiłam na żytniej mące. Wyszły genialne ? super przepis! ?

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:22

      :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  10. ala 12 sierpnia 2017 o 20:36

    ile sztuk kopytek wychodzi?

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:26

      około 20 sztuk

      Odpowiedz
  11. zuzik` 3 czerwca 2017 o 11:30

    czy konieczne jest dodanie mąki kukurydzianej?

    Odpowiedz
    1. admin 8 czerwca 2017 o 11:01

      one sklejają całość można zamienić na mąkę ziemniaczaną 🙂

      Odpowiedz
  12. Magda 5 maja 2017 o 14:59

    Mega dobre leniwe! Chodziły za mną juz dłuższy czas i w końcu dzisiaj zrobiłam ?bomba

    Odpowiedz
    1. admin 7 maja 2017 o 14:47

      bardzo się cieszę 🙂

      Odpowiedz
  13. Paulina 28 marca 2017 o 15:22

    Kinga, jesteś najlepsza! Wszystko co robiłam z Twojej strony wyszło przepysznie, a muszę dodać, że w kuchni mam dwie lewe ręce 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2017 o 11:51

      Paulina dziękuję 🙂 nawet nie wiesz ile radości dają mi takie komentarze 🙂

      Odpowiedz
  14. eliza 22 marca 2017 o 16:34

    Bardzo łatwe i smakowite danie. Ja robiłam je akurat na słono jako dodatek do mięsa, były pyszne! Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
    1. admin 22 marca 2017 o 22:01

      :*

      Odpowiedz
  15. Ola 25 listopada 2016 o 16:25

    Pani Kingo, właśnie zjadłam pierwsze kopytka zrobione własnoręcznie i to z Pani przepisu i są obłędne!
    Sycące i razowe, czego chcieć więcej!

    Odpowiedz
    1. admin 25 listopada 2016 o 16:39

      Pani Olu bardzo się cieszę! dziękuję 🙂
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

      Odpowiedz
  16. Jula 14 października 2016 o 13:26

    Wyszły rewelacyjne??? delikatne i pulchne takie jak lubie. Kingo kocham twoją strone jestem pewna że jeszcze nie jeden przepis zdobędzie moje serce☺❤❤❤

    Odpowiedz
    1. admin 16 października 2016 o 22:37

      :*

      Odpowiedz
  17. Gosia 30 września 2016 o 14:37

    A ile kalorii ma 1 taka porcja bez podsmazenia? Chodzi mi o tylko takie wyjęte z wody?

    Odpowiedz
  18. Ola N 3 sierpnia 2016 o 21:32

    a dlaczego nie można dodać skrobii kukurydzianej, już takie robiłam właśnie ze skrobią i były pyszne, czy chodzi o kalorie?

    Odpowiedz
    1. admin 4 sierpnia 2016 o 15:11

      Można dodać skrobi kukurydzianej ?

      Odpowiedz
  19. Ola 14 czerwca 2016 o 13:11

    W KOŃCU mi sie udało zrobić pyszne i zdrowe leniwe!!! Hurra!

    Odpowiedz
    1. admin 14 czerwca 2016 o 23:40

      ale się cieszę! dziękuję Olu za komentarz :*

      Odpowiedz
  20. Michalina 26 maja 2016 o 16:40

    Przygotowałam i wyszły niesamowite! Podałam z truskawkami karmelizowanymi na miodzie. Dziękuję za ten przepis! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 26 maja 2016 o 17:59

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  21. Tamara 20 lutego 2016 o 18:07

    Chcialam zapytac czy make razowa mozna zastapic jakas inna? (Mam kokosowa, gryczana, …)

    Odpowiedz
    1. admin 21 lutego 2016 o 23:31

      najlepiej gryczaną

      Odpowiedz
      1. Tamara 7 marca 2016 o 18:03

        Dziękuję za odpowiedź! Nie mogę się doczekać aż je zrobię, mniam! 🙂

        Odpowiedz
  22. Kamila 16 grudnia 2015 o 11:42

    Co mogę dodać zamiast cukru z palmy kokosowej?

    Odpowiedz
    1. Kamila 16 grudnia 2015 o 11:45

      Dopiero doczytałam, ze to tylko do posypania ?

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.