Kopytka, leniwe, kluski z sera – zwał jak zwał -wersja FIT

To danie mojego dzieciństwa. U nas w domu mówi się na nie kopytka. Są to kluski z sera, mąki i jajka, podawane ze roztopionym masłem i posypane cukrem. Najlepsze robiła moja Babcia Ania, potrafiłam pochłonąć niewyobrażalne ich ilości – do dziś mi tak zostało 🙂

Dzisiaj jednak wybieram odchudzoną wersję. Zamiast masła – olej kokosowy, zamiast cukru – cukier z palmy koksowej, zamiast zwykłej mąki – mąka pszenna razowa, chudy twaróg i mąka kukurydziana, która sprawia, że ciasto jest delikatne, a kopytka rozpływają się w ustach. Polecam je na ciepło i na zimno lub odsmażane na patelni.  Musicie spróbować tej wersji 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 250 g białego chudego sera twaróg
 ½ szklanki mąki pszennej razowej
 ¼ szklanki mąki kukurydzianej (może być kasza manna)
 1 łyżka oleju koksowego
 2 łyżki cukru z palmy kokosowej
 1 jajko
 1 szczypta soli

1

Twaróg wymieszać z jajkiem, solą,mąką pszenną razową i mąką kukurydzianą (tylko nie skrobią kukurydzianą!!!!).

2

Z masy twarogowej uformować wałek i kroić go pod kątem na 1 cm kluseczki. (gdyby masa źle się formowała należy podsypać stolnicę mąką)

3

Kopytka gotować w garnku z zagotowaną, osoloną wodą. Około 4 minut - do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

4

Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Kopytka polać tłuszczem i posypać cukrem z palmy kokosowej.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 250 g białego chudego sera twaróg
 ½ szklanki mąki pszennej razowej
 ¼ szklanki mąki kukurydzianej (może być kasza manna)
 1 łyżka oleju koksowego
 2 łyżki cukru z palmy kokosowej
 1 jajko
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Twaróg wymieszać z jajkiem, solą,mąką pszenną razową i mąką kukurydzianą (tylko nie skrobią kukurydzianą!!!!).

2

Z masy twarogowej uformować wałek i kroić go pod kątem na 1 cm kluseczki. (gdyby masa źle się formowała należy podsypać stolnicę mąką)

3

Kopytka gotować w garnku z zagotowaną, osoloną wodą. Około 4 minut - do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

4

Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Kopytka polać tłuszczem i posypać cukrem z palmy kokosowej.

Notes

Kopytka, leniwe, kluski z sera – zwał jak zwał -wersja FIT

(Wyświetlono 19 948 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)