Wpadam na chwilę z cudownym przepisem na placuszki z cukinii. W sam raz na upalne dni, kiedy brakuje nam czasu. Ciasto można przygotować wcześniej, lub smażyć od razu. Placuszki świetnie smakują na ciepło i zimno, są bardzo lekkie i wilgotne. Czasami robię je jako chrupiący dodatek do zupy – kremu z kalafiora. Koniecznie wypróbujcie, poznajcie ich smak i moja technikę smażenia bez tłuszczu – na papierze do pieczenia. Smacznego dnia :
Smacznego:)
W dużej misce wymieszać cukinię stratą na tarce o grubych oczkach, ser ricotta, jajko, skórkę startą z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę drobno posiekane chili i koperek oraz sól i pieprz.
Dobrze wymieszać, a następnie dodać płatki owsiane i ponownie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.
Rozgrzać patelnię. Wykładać na arkusz papieru do pieczenia na dno patelni. Na nie łyżką ciasto - formować placuszki.
Smażyć na średnim ogniu*, obracając placuszki po około 4 minutach aż nabiorą złotego koloru na drugą stronę.
Placuszki podawać z jogurtem naturalnym lub twarożkiem z ziołami.
* placuszki można smażyć również na oleju. Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej płatków. Jeżeli ciężko będą smażyć się na papierze należy zwiększyć temperaturę lub delikatnie posmarować papier odrobiną oleju. Można również z góry przykryć drugim kawałkiem papieru i szybko odwrócić aby ładnie przysmażyć drugą stronę.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać cukinię stratą na tarce o grubych oczkach, ser ricotta, jajko, skórkę startą z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę drobno posiekane chili i koperek oraz sól i pieprz.
Dobrze wymieszać, a następnie dodać płatki owsiane i ponownie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.
Rozgrzać patelnię. Wykładać na arkusz papieru do pieczenia na dno patelni. Na nie łyżką ciasto - formować placuszki.
Smażyć na średnim ogniu*, obracając placuszki po około 4 minutach aż nabiorą złotego koloru na drugą stronę.
Placuszki podawać z jogurtem naturalnym lub twarożkiem z ziołami.
* placuszki można smażyć również na oleju. Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej płatków. Jeżeli ciężko będą smażyć się na papierze należy zwiększyć temperaturę lub delikatnie posmarować papier odrobiną oleju. Można również z góry przykryć drugim kawałkiem papieru i szybko odwrócić aby ładnie przysmażyć drugą stronę.