Wielu z Was pyta czy coś mi czasami w kuchni nie wychodzi? Otóż TAK:) i zazwyczaj się to dzieje wtedy kiedy za bardzo eksperymentuję. Na moim blogu znajdują się tylko te sprawdzone przepisy, które wiem że i na 100% Wam się udadzą. W ten weekend wymarzyłam sobie dwa torty. Napiszę tylko tyle – wyszedł jeden:) – marchewkowy. Drugi jest nadal w fazie testów i posilają się nim obecnie wróble:) – lubię dokarmiać zwierzęta zimą 🙂 A na poważnie kiedy nie wychodzi mi coś w kuchni dosłownie wpadam w złość i zajmuję się dogłębną analizą zjawiska porażki. No ale koniec tego wywodu.
Tort marchewkowy to czysta przyjemność pracy i raj dla podniebienia. Ciasto soczyste i sprężyste, w smaku korzenne z pyszną masą serową i orzechami. Uwielbiam takie przepisy dlatego i Wam go polecam.
Smacznego:)
Foremki wysmarować tłuszcze i wyłożyć papierem lub oprószyć mąką. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół.
W misce połączyć ze sobą jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i olej. Ubijać około 6 min aż wszystko dobrze się połączy.
Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mieszaniny z jajkami i dobrze wymieszać. Orzechy pokroić i również dodać do masy.
Mąkę dodać do mokrych składników całość dokładnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.
Ciasto przelać do 2 foremek i piec około 40-50 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Wyjąc i ostudzić.
Masło ucierać około 3 min aż stanie się puszyste.
Dodać cukier (ilość wg uznania - ja wolę mniej słodkie dlatego dodałam 200g) i serek naturalny. Całość zmiksować na gładki krem.
Jeden krążek wyłożyć na paterę, posmarować go kremem, przykryć drugim i ponownie posmarować kremem. Udekorować orzechami.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Foremki wysmarować tłuszcze i wyłożyć papierem lub oprószyć mąką. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół.
W misce połączyć ze sobą jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i olej. Ubijać około 6 min aż wszystko dobrze się połączy.
Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mieszaniny z jajkami i dobrze wymieszać. Orzechy pokroić i również dodać do masy.
Mąkę dodać do mokrych składników całość dokładnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.
Ciasto przelać do 2 foremek i piec około 40-50 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Wyjąc i ostudzić.
Masło ucierać około 3 min aż stanie się puszyste.
Dodać cukier (ilość wg uznania - ja wolę mniej słodkie dlatego dodałam 200g) i serek naturalny. Całość zmiksować na gładki krem.
Jeden krążek wyłożyć na paterę, posmarować go kremem, przykryć drugim i ponownie posmarować kremem. Udekorować orzechami.
Hej, Hej!
Upiekłam kilka razy i… mam kilka sugestii. 🙂
Przede wszystkim ciasto wyszło bardzo tłuste – polecam zmniejszyć ilość tłuszczu do 200 g. (i tu zdecydowanie masło zamiast oleju!), jeśli dodatkowo ktoś bardziej liczy kalorie, albo woli mniej słodko – spokojnie ilość cukru można zmniejszyć do 140-150 g.
Zamiast samego cynamonu – przyprawa do piernika sprawdzi się doskonale. 🙂
Ciasto wyszło bardzo gęste, więc ja dodałam ok. 1/4 szklanki mleka, wtedy składniki bardzo fajnie się rozprowadziły.
Proporcje marchewki i orzechów, które się u mnie sprawdziły to: ok. 180 g tartej marchewki i 100 g orzechów włoskich lub migdałów.
Krem kompletnie mi nie podpasował, więc zamieniłam na własny (ubiłam śmietankę 30% i zmiksowałam z mascarpone i domowej roboty serkiem z jogurtu greckiego – był dużo sztywniejszy niż Twój, ale taki był mi potrzebny do przełożenia tortu).
Po tych zmianach – najlepsze marchewkowe ciasto ever i… z połowy przepisu wychodzi ok. 12 obłędnych babeczek. @.@
Cieplutkie pozdrowienia!
Czy można uciec ciasto w zwykłej prostokątnej formie?
oczywiście
Upieklam, jest pychotkowy, taki lekki, puszysty. Mega smaczny. Nie zrobilam kremu, ale przegryzalam malinami. Dziekuje za przepis i polecam!
Pani Kingo upieklam wlasnie tort marchewkowy w smaku przepyszny ale nie wyrosł wysoki i nie byl taki ciemny jak u pani na zdjeciu co moze byc przyczyna
a czy zamieniała PAni jakieś składniki?
Wszystko tak jak w przepisie nie wiem co poszlo nie tak będę robic jeszcze raz
A ja mam pytanko czy mozna uzyc jakiejs innej maki ( w sensie wersja bardziej prozdrowotna ) np maki gryczanej lub pszennej bio razowej?zytniej gracham lub ewentualnie orkiszowej??? czy tylko i wylacznie maka tortowa?
ile dac dokładnie masła zamiast oleju?
z góry bardzo dziekuje za info :):)
Jak długo piec w tortownicy o wymiarach 26 cm?
ok 30-40 minut
Witam
tez chce zrobic na urodziny wnusi tylko boje sie tych orzechow zeby nie okazalo sie ze dzieciaki sa uczulone jesli nie dodam ich czy cos sie stanie?
nic się nie stanie 🙂 śmiało można przygotować bez orezchów
Wspaniały przepis! Tort zrobiłam na 2 urodziny mojej córeczki i wszystkim nieziemsko smakował 🙂 Dzięki i na pewno będę próbować więcej z Twoich przepisów!
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
Czy mogę dodać do kremu łyżkę żelatyny, żeby był bardziej zbity?
tak 🙂
A czy jak ten krem się już rozleje to bardzo potem zastyga??
nie bardzo 🙂
Krem wyszedł mi bardzo gesty, nie rozlał się po cieście, użyłam mascarpone 🙁 to zapewne mój błąd?
dokładnie to wina mascarpone. Można go użyć ale wtedy należy dodać soku z pomarańczy aby go rozrzedzić.
Czy krem z podanych składników będzie się tak „rozlewał po ciescie? Czy zastosowałaś jakiś trick?
krem będzie się tak rozlewał 🙂
Dzięki 🙂
Kinga pomóż !:) jutro sa ur mojej dwuletniej coreczki i zamierzam upiec jej tort marchewkowy, nigdy nie pieklam i stąd moje przerażenie poniewaz nie moge znaleźć w sklepie serka topionego philadelfia jest tylko twarogowy, prosze napisz o jaki co to jest za serek lub ewentualnie jakim moge go zastąpić, pozdrawiam serdecznie
możesz zastąpić dowolnym serkiem śmietankowym:)
Ja nawet zastąpiłam zwykłym serkiem twarogowym, który wcześniej zmiksowałam tak, żeby był „gładki”. Połączyłam go z almette, którego miałam za mało i wyszło pysznie. Dodam, że zmieniłam też trochę samo pieczenie – piekłam w jednej tortownicy, ale szerszej 26cm, bo innej nie posiadam i ciasto przekroiłam na pół. Moja rodzinka zachwycona. Dziękuję za pomysł 🙂
Brak mi drugiej foremki , czy ciasto może czekać na upieczenie „w kolejce”?
lepiej podzielić proporcje na pół lub upiec całość w jednej większej foremce np. średnica 26 cm i przekroić potem na pół
Witam mam pytanie czy zamiast oleju można dodać masło.
można – ciasto będzie bardziej zwarte
Dzien dobry:) właśnie jestem w trakcie pieczenia tego ciasta, zrobiłam teraz krem. Krem jest pyszny! Tort robię na 38 urodziny mojego męża:) Dzieki za przepis!!!!
Wyszedł przepysznie!!!!!!!
Zawsze chciałam wypróbować ciasto marchewkowe, ale nie znałam żadnego przepisu i jakoś nigdy nie było okazji, a teraz-kilka dni przed urodzinami mojej ukochanej mamy, mam i okazję i przepis 😀 Dziękuję :*
Piękny torcik, ale wygląda jakby było całkiem sporo pracy. Z drugiej strony, to mogłaby być dobra okazja do wypróbowania silikonowych foremek, które kupiłam w ubiegłym tygodniu w Tescomie. Przy okazji: jakie są wasze doświadczenie z silikonowymi formami do pieczenia ?
ja bardzo lubię w nich piec:) nie muszę wykładać nic papierem albo tłuszczem smarować blachy. Poza tym dobrze się w nich piecze i są łatwe w zachowaniu czystości:)
Zgadzam się z przedmówczynią 😉
Jak jadę do mamy to najczęściej piekę w silikonowej keksówce, a u siebie w silikonowych foremkach na muffinki- o wiele mniej roboty. Poza tym uwielbiam piec ciastka. I już nie raz się przekonałam, że do papieru na blaszce zdarza im się przywrzeć, a do silikonowej maty ni hu-hu 🙂 No i na tartę jak dla mnie najlepsza silikonowa.
Ha! Upiekłam, wyszło pyyszne!
rozmiar tortownicy podany w przepisie
Składniki na ciasto: (na 2 tortownice o średnicy 21 cm)
Pycha!!! Jaka wielkość tortownicy?
Kingus a ta marchewke na takiej tarce jak na placki ziemniaczane czy takie drobne wiorki?
drobne wiórki:)
Wygląda rewelacyjnie! Na pewno wypróbuję przepis w weekend 🙂
Upiekłam i wyszedł pyszny! 🙂 Zamiast serka Philadelphia użyłam serka Łaciaty o smaku śmietankowym i krem był naprawdę świetny! A wierzch przyozdobiłam migdałami blanszowanymi 🙂