Na smutek najlepsze dla mnie jest coś słodkiego i pobyt w kuchni. Unoszące się zapachy wprawiają mnie w momencie w dobry nastrój, a wygniatanie ciasta sprawia, że daję ujść złej energii. Stajnia i kuchnia to jedyne miejsca, które mnie uspokajają, pozwalają nabrać dystansu i spojrzeć na sprawy z innej perspektywy.
Na złą aurę, na humor i na „małą nagrodę” przygotowałam sobie pyszne ciasteczka marcepanowe. Wystarczy tylko wymieszać składniki, schłodzić, wyciąć i upiec.
I znowu wskakuję na właściwe tory -to przecież takie proste 🙂
Smacznego:)
Wszystkie składniki wymieszać do momentu równego ich połączenia na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto nie łączy się i jest sypkie należy dodać zimnej wody około 1-2 łyżek.
Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.
Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do temperatury 175 C piekarniku z funkcja grzania góra -dół przez około 12 - 15 minut . Do momentu kiedy będą złote.
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać do momentu równego ich połączenia na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto nie łączy się i jest sypkie należy dodać zimnej wody około 1-2 łyżek.
Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.
Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do temperatury 175 C piekarniku z funkcja grzania góra -dół przez około 12 - 15 minut . Do momentu kiedy będą złote.
Witam czym zastąpić mąkę pszenną? Moj syn jest bezglutenowcem czy może byc kokosowa lub jaglana? Pozdrawiam:)
Olu spokojnie możesz zastąpić jaglaną lub połową porcji maki kokosowej
A ile z tych proporcji wychodzi ciasteczek?
około 25 sztuk
a jak dlugo ciasteczka pozostaja swieze? czy moze ciezko stwierdzic, bo za szybko znikaja 😉 bo chcialabym upiec dzisiaj do paczek swiatecznych i zastanawiam sie czy wytrzymaja.
Ja piekłam ciasteczka z tego przepisu już kilka razy. Spokojnie wytrzymają w zamkniętym pojemniczku 2 tygodnie (przynajmniej u nas dłużej nie udało się ich utrzymać w tajemnicy)
Magdo bardzo dziękuję za cenny komentarz :*
Witam.Pani Kingo ciasteczka są doskonale i super szybko sie robi a to ważne.Pozdrawiam
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
upiekłam i są pyszne
może być masa marcepanowa dodana?
tak:)
Ppani Kingo a co z moim pytaniem.czy batoniki marcepanowe moga byc?
tak mogą być:)
i super! wyszly pyszne
a czy mozna wykorzystac marcepan z batonow? nie wiem gdzie kupic taki z przepisu..
a ja zastanawiałam się co zrobić z paczką marcepanu, którego nie użyłam do świątecznych wypieków =) wielkie dzięki za przepis na pewno wypróbuję
pozdrawiam
Masa marcepanowa jest jeszcze w dużych ilościach w Lidlu. Ja też mam poświateczną paczkę więc cieszę się z przepisu.