Ciasteczka marcepanowe ekspresowe

Na smutek najlepsze  dla mnie jest coś słodkiego i pobyt w kuchni. Unoszące się zapachy wprawiają mnie w momencie w dobry nastrój, a wygniatanie ciasta sprawia, że daję ujść złej energii. Stajnia i kuchnia to jedyne miejsca, które mnie uspokajają, pozwalają nabrać dystansu i spojrzeć na sprawy z innej perspektywy.

Na złą aurę, na humor i na „małą nagrodę” przygotowałam sobie pyszne ciasteczka marcepanowe. Wystarczy tylko wymieszać składniki, schłodzić, wyciąć i upiec.

I znowu wskakuję na właściwe tory -to przecież takie proste 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 250 g mąki pszennej
 150 g  masła o temperaturze pokojowej.
 100 g marcepanu gotowego lub domowy (50 g migdałów bez skórki, 50 g cukru pudru, ½ białka jaja, ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego)
 50 g  cukru
 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 1 żółtko
 1 szczypta soli
 ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
 1 łyżka zimnej wody - jeżeli ciasto jest za luźne

1

Wszystkie składniki wymieszać do momentu równego ich połączenia na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto nie łączy się i jest sypkie należy dodać zimnej wody około 1-2 łyżek.

2

Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

3

Cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.

4

Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piec w nagrzanym do temperatury 175 C piekarniku z funkcja grzania góra -dół przez około 12 - 15 minut . Do momentu kiedy będą złote.

Składniki

 250 g mąki pszennej
 150 g  masła o temperaturze pokojowej.
 100 g marcepanu gotowego lub domowy (50 g migdałów bez skórki, 50 g cukru pudru, ½ białka jaja, ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego)
 50 g  cukru
 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 1 żółtko
 1 szczypta soli
 ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
 1 łyżka zimnej wody - jeżeli ciasto jest za luźne

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki wymieszać do momentu równego ich połączenia na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto nie łączy się i jest sypkie należy dodać zimnej wody około 1-2 łyżek.

2

Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

3

Cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.

4

Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piec w nagrzanym do temperatury 175 C piekarniku z funkcja grzania góra -dół przez około 12 - 15 minut . Do momentu kiedy będą złote.

Ciasteczka marcepanowe ekspresowe
(Wyświetlono 4 654 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

18 komentarzy

  1. Ola 11 marca 2017 o 11:09

    Witam czym zastąpić mąkę pszenną? Moj syn jest bezglutenowcem czy może byc kokosowa lub jaglana? Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    1. admin 13 marca 2017 o 12:06

      Olu spokojnie możesz zastąpić jaglaną lub połową porcji maki kokosowej

      Odpowiedz
  2. milena 21 grudnia 2015 o 18:55

    A ile z tych proporcji wychodzi ciasteczek?

    Odpowiedz
    1. admin 21 grudnia 2015 o 19:01

      około 25 sztuk

      Odpowiedz
  3. Ania 20 grudnia 2015 o 12:36

    a jak dlugo ciasteczka pozostaja swieze? czy moze ciezko stwierdzic, bo za szybko znikaja 😉 bo chcialabym upiec dzisiaj do paczek swiatecznych i zastanawiam sie czy wytrzymaja.

    Odpowiedz
    1. MagdaM 20 grudnia 2015 o 12:51

      Ja piekłam ciasteczka z tego przepisu już kilka razy. Spokojnie wytrzymają w zamkniętym pojemniczku 2 tygodnie (przynajmniej u nas dłużej nie udało się ich utrzymać w tajemnicy)

      Odpowiedz
      1. admin 20 grudnia 2015 o 19:25

        Magdo bardzo dziękuję za cenny komentarz :*

        Odpowiedz
  4. Joanna 20 listopada 2015 o 17:20

    Witam.Pani Kingo ciasteczka są doskonale i super szybko sie robi a to ważne.Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 24 listopada 2015 o 23:09

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  5. mmMałgosia bochyńska 9 stycznia 2014 o 15:55

    upiekłam i są pyszne

    Odpowiedz
  6. Ola 8 stycznia 2014 o 22:51

    może być masa marcepanowa dodana?

    Odpowiedz
    1. admin 8 stycznia 2014 o 23:08

      tak:)

      Odpowiedz
      1. ola 9 stycznia 2014 o 08:54

        Ppani Kingo a co z moim pytaniem.czy batoniki marcepanowe moga byc?

        Odpowiedz
        1. admin 9 stycznia 2014 o 12:48

          tak mogą być:)

          Odpowiedz
          1. ola 10 stycznia 2014 o 20:06

            i super! wyszly pyszne

  7. ola 8 stycznia 2014 o 22:41

    a czy mozna wykorzystac marcepan z batonow? nie wiem gdzie kupic taki z przepisu..

    Odpowiedz
  8. da 8 stycznia 2014 o 22:32

    a ja zastanawiałam się co zrobić z paczką marcepanu, którego nie użyłam do świątecznych wypieków =) wielkie dzięki za przepis na pewno wypróbuję
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. maja 13 stycznia 2014 o 17:09

      Masa marcepanowa jest jeszcze w dużych ilościach w Lidlu. Ja też mam poświateczną paczkę więc cieszę się z przepisu.

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.