Karmelowy pudding chia

Lekki, prosty w przygotowaniu deser który zasmakuje każdemu.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas8 godziny

Składniki na Chia Pudding
 ¼ szklanka nasion chia
 1 szklanka mleka migdałowego
 1 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Składniki na wegański karmel
 ¼ szklanka oleju kokosowego
 ¼ szklanka syropu klonowego
 2 łyżki masła migdałowego
 1 szczypta szczypta soli
do dekoracji:
 banany i migdały

1

Wieczorem przygotować pudding chia poprzez wymieszanie wszystkich jego składników. Włożyć do lodówki i po 20 minutach ponownie zamieszać, aby nasiona nie opadły na dno.

2

Przygotowanie wegańskiego karmelu: w małym rondlu rozpuścić olej kokosowy i syrop klonowy, a następnie dodać masło migdałowe i sól.

3

Gotować chwilę aż całość zgęstnieje.

4

Pudding chia przełożyć do szklaneczek na wierzch wyłożyć wegański karmel i udekorować bananami i migdałami.

UWaga wartość kaloryczna policzona dla porcji puddingu chia z karmelem bez dodatków

Wartości odżywcze

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 356
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 29g45%
Węglowodany 21g8%
Błonnik pokarmowy 3.7g15%
Białko 4g8%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

Składniki na Chia Pudding
 ¼ szklanka nasion chia
 1 szklanka mleka migdałowego
 1 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Składniki na wegański karmel
 ¼ szklanka oleju kokosowego
 ¼ szklanka syropu klonowego
 2 łyżki masła migdałowego
 1 szczypta szczypta soli
do dekoracji:
 banany i migdały

Przygotowanie

1

Wieczorem przygotować pudding chia poprzez wymieszanie wszystkich jego składników. Włożyć do lodówki i po 20 minutach ponownie zamieszać, aby nasiona nie opadły na dno.

2

Przygotowanie wegańskiego karmelu: w małym rondlu rozpuścić olej kokosowy i syrop klonowy, a następnie dodać masło migdałowe i sól.

3

Gotować chwilę aż całość zgęstnieje.

4

Pudding chia przełożyć do szklaneczek na wierzch wyłożyć wegański karmel i udekorować bananami i migdałami.

UWaga wartość kaloryczna policzona dla porcji puddingu chia z karmelem bez dodatków
Karmelowy pudding chia
(Wyświetlono 24 755 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Gosua 30 grudnia 2019 o 21:14

    Czy można zastąpić masło migdałowe masłem orzechowym?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:07

      tak

      Odpowiedz
  2. Magda 26 września 2019 o 09:25

    Wyszło wyśmienicie. Karmel bardzo pasuje i jest prosty w przygotowaniu. Dziękuje za przepis.

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 27 września 2019 o 18:16

      dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.