Zdrowe muffinki z jabłkami

Przepis ten powstał spontanicznie. Ostatnio na wszystko brakuje czasu i tak sięgam po ekspresowe przepisy. Uwielbiam domowe jedzenie, znam historię każdego składnika:), cenię sobie jego jakość. Uwielbiam jesień nie tylko za piękne kolory liści ale przede wszystkim za plony jakie daje. Dla mnie chyba kulinarnie to ulubiona pora roku. Jabłka, śliwki, dynie, orzechy, grzyby to wszystko czym pachnie teraz moja kuchnia. Kiedy wstałam rano przed pracą zdążyłam na śniadanie przygotować pyszne muffinki z jogurtem, mąką razową i soczystymi jabłkami.

Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ciasteczka są lekkie (obliczyłam, że jedna sztuka ma około 110 kcal), lekko orzechowe przez użycie mąki razowej i w sam raz na słodką przekąskę w pracy.

Smacznego:)

Ilość porcji8 porcji

Składniki na 8 sztuk
 1 duże jabłko
 sok z cytryny
 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do piecznia
 1 małe jajko
 60 g brązowego cukru
 40 ml oleju rzepakowego
 125 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dól. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami.

2

Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

3

W jednej misce połącz i dokładnie wymieszaj: jajko, olej, jogurt, cukier oraz  na końću dodaj pokrojone jabłko.

4

Do masy z jabłkiem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.

5

Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min az patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy.

6

Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Wartości odżywcze

Porcji 8

Składniki

Składniki na 8 sztuk
 1 duże jabłko
 sok z cytryny
 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do piecznia
 1 małe jajko
 60 g brązowego cukru
 40 ml oleju rzepakowego
 125 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)

Przygotowanie

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dól. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami.

2

Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

3

W jednej misce połącz i dokładnie wymieszaj: jajko, olej, jogurt, cukier oraz  na końću dodaj pokrojone jabłko.

4

Do masy z jabłkiem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.

5

Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min az patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy.

6

Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Zdrowe muffinki z jabłkami
(Wyświetlono 38 027 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

67 komentarzy

  1. agus89 4 lutego 2020 o 19:29

    Witam czy moglabym dodac oliwa z oliwek zamiast oleju rzepakowego??

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 4 lutego 2020 o 20:37

      tak

      Odpowiedz
  2. Beata 1 sierpnia 2019 o 10:42

    Upieklam wczoraj, pyszne sa. I to jest taki przepis ze mozna go modyfikowac wedlug wlasnych upodoban. Kocham Twoje przeisy Kingo!
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 4 sierpnia 2019 o 10:52

      :*

      Odpowiedz
  3. anna 6 lutego 2018 o 10:55

    Czy olej w tym przepisie jest konieczny?

    Odpowiedz
  4. marlena12316 11 stycznia 2018 o 22:36

    Świetny przepis, babeczki wyszły przepyszne i w mig zniknęły ? są wilgotne i nie za słodkie. Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
    1. admin 18 stycznia 2018 o 09:58

      polecam się na przyszłość! 🙂

      Odpowiedz
  5. Julia 6 stycznia 2018 o 14:34

    Pani Kingo, czy można użyć mąki gryczanej lub kukurydzianej?

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2018 o 11:05

      można użyć maki gryczanej 🙂

      Odpowiedz
  6. Marta 22 listopada 2017 o 19:23

    Można użyc mąki ryżowej albo kukurydzianej? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2017 o 23:38

      nie polecam do tego przepisu – ryżowa sprawi że będą bardzo kruche, kukurydziana lepkie – mozna zamienić np. na mąkę jaglaną, migdałową, połowe porcji kokosowej

      Odpowiedz
  7. AngelikaM 13 listopada 2017 o 21:39

    Wow! Wyszły przepyszne! Dzieki jabłkom wilgotne 🙂 rewelacja

    Odpowiedz
    1. admin 21 listopada 2017 o 23:02

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  8. ala 12 sierpnia 2017 o 19:45

    czy oprocz zmniejszenia ilosci i zmiany cukru na ksylitol mozna jakoś zmodyfikować przepis zeby „odchudzić” te babeczki???

    Odpowiedz
  9. Ania 6 maja 2017 o 11:48

    Kingo a czy z rabarbarem wyjdą? Muszę tez zamienić mąkę na bzg. Czy jaglana, ryżowa lub kokosowa? Czy je pomieszać? I w jakich proporcjach?.

    Odpowiedz
    1. admin 7 maja 2017 o 14:50

      wyjdą w 100% z rabarbarem – jeżeli chcesz zamienić mąkę polecam dodać połowę porcji maki kokosowej

      Odpowiedz
  10. Ela 23 kwietnia 2017 o 13:43

    Po raz pierwszy zrobiłam. Piekłam na mące orkiszowej 400g i 100g żytniej (takie miałam). Do tego roztopiłam olej kokosowy. Fakt, jak ciepłe to papier się ładnie z papilotek nie oddziela. Po wystygnięciu od razu odchodzi.
    Ku przestrodze – od razu dwie porcje polecam zrobić. Najlepsze jakie jadłam. POLECAM!

    Odpowiedz
    1. admin 25 kwietnia 2017 o 17:00

      wspaniale – dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  11. anbana 22 marca 2017 o 19:32

    Smakujemy swiezo wyjęte z piekarnika. Nie za słodkie, wilgotne ☺ jedyne co bym zmieniła to cynamon do środka ☺

    Odpowiedz
    1. admin 22 marca 2017 o 21:57

      bardzo się cieszę że je wypróbowałaś – dzięki za komentarz :*

      Odpowiedz
  12. Stellaria Nemorum 19 marca 2017 o 18:10

    trzymałam muffinki w piecyku 30 minut, ale po wyjęciu ich i przekrojeniu jednej z nich, okazało się, że się nie upiekły 🙁 włożyłam do piekarnika na kolejne 15 minut i też niestety niedopieczone 🙁 wierzch muffinek za to prawie, że spalony. piekłam w 180 st opcja góra-dół. co mogłam zrobić nie tak?

    Odpowiedz
  13. magda 26 lutego 2017 o 17:53

    Czy cukier brązowy można zastapic ksylitolem? A olej olejem kokosowym?

    Odpowiedz
    1. admin 2 marca 2017 o 18:44

      tak 🙂

      Odpowiedz
    2. admin 3 marca 2017 o 11:04

      można 🙂

      Odpowiedz
  14. Klaudia 26 lutego 2017 o 15:50

    wyszły rewelacyjne! zrobiłam z półtora porcji z małymi zmianami: dodałam kopiatą łyżeczkę cynamonu (i tak niewyczuwalny po upieczeniu), cały aromat waniliowy (pierwszy raz aż tyle dodałam ale dzięki temu smakują jak najbardziej kaloryczne muffinki waniliowe- a jaki zapach w domu!), półtora gruszki zamiast jabłka oraz ok 140 ml kefiru, ponieważ nie miałam jogurtu, a cukier zredukowałam i na 1.5 porcji dałam 50 g cukru pudru. Wyszły super wilgotne i były gotowe po 25 minutach. Najlepsze dietetyczne muffinki jakie robiłam (zazwyczaj nie smakują tak jak te niefit), dziękuję za przepis 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 26 lutego 2017 o 16:41

      Klaudia mam nadzieję że skusisz się również na inne fit przepisy 🙂 dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  15. Anka 8 lutego 2017 o 10:41

    Fajny przepis:)upieklam z malymi zmianami-zrobilam z podwojnej porcji:jogurt zastopilam 200 ml mleka kokosowego,maka:pol na pol orkiszowa i zwykla,duza szczypta cynamonu;),proporcji cukru nie zmienilam:dodalam 1,5 jablka startego i 1,5 w kawalkach.Wyszly bardzo smaczne!Kingo,dziekuje za inspiracje!Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 8 lutego 2017 o 12:34

      Super – bardzo się cieszę że smakowały dziękuję również za podanie modyfikacji to może pomóc innym ?

      Odpowiedz
  16. Pato Karolina 30 grudnia 2016 o 21:19

    OMG babeczki mega sztosss ??? moje ziomki bedą maxx zadowolone jak im jutro na sylwka zaserwuje ?? Godne polecenia

    Odpowiedz
    1. admin 31 grudnia 2016 o 00:08

      bardzo się cieszę 🙂 dzięki za komentarz :* wszystkiego najpiękniejszego na 2017 r :*

      Odpowiedz
  17. Madziakus 12 listopada 2016 o 18:46

    Przepyszne tylko mimo że wystygly nie chciały mi odejść od bibułki

    Odpowiedz
  18. Gyfr 13 października 2016 o 13:34

    Witam, czy mąkę pszenną można zastąpić kokosową lub jaglaną? Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    1. admin 13 października 2016 o 17:19

      tak jednak mąki kokosowej dajemy o ok połowę mniej, jaglana zostaje w takich samych proporcjach

      Odpowiedz
      1. Gyfr 22 października 2016 o 18:31

        Dziękuję bardzo?

        Odpowiedz
  19. Justa 28 września 2016 o 13:39

    Czy moge użyć innego oleju? Kokosowego np. ? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 28 września 2016 o 16:06

      tak 🙂

      Odpowiedz
  20. Madziakus 26 lipca 2016 o 22:17

    Czy można zamiast jabłka użyć innego owocu np. Banana ?

    Odpowiedz
    1. admin 27 lipca 2016 o 10:42

      oczywiście 🙂 polecam też borówki, jagody lub maliny 🙂

      Odpowiedz
  21. Sara16 11 lipca 2016 o 17:56

    Czy można użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej?:)

    Odpowiedz
    1. admin 11 lipca 2016 o 18:46

      tak

      Odpowiedz
  22. Agnieszka 31 maja 2016 o 13:21

    Witam,
    Wczoraj robiłam te muffinki i w smaku wyszły bardzo dobre tylko.Mam pytanie: oleju dałam ok.40 ml zamiast 60 bo robiłam półtora porcji i mi zabraklo:) a pomimo tego olej wypływa i potem jeszcze po wystygnieciu wsiaknal w papier.wie Pani dlaczego? Użyłam mąki żytniej.

    Odpowiedz
    1. admin 31 maja 2016 o 22:56

      prawdopodobnie ciasto było za długo mieszane. W tym przepisie wystarczą dosłownie 2 ruchy ręki 🙂

      Odpowiedz
      1. Agnieszka 24 czerwca 2016 o 02:55

        Dziękuję za odpowiedź ..bardzo możliwe. .musze spróbować jeszcze raz..pozdrawiam

        Odpowiedz
  23. Monika 26 kwietnia 2016 o 23:07

    Czy proszek można zastąpić sodą oczyszczoną?

    Odpowiedz
    1. admin 27 kwietnia 2016 o 09:57

      tak można

      Odpowiedz
  24. Joanna 11 kwietnia 2016 o 21:54

    Szkoda że jest proszek i rafinowany olej- zdrowe to one niestety nie są:-(

    Odpowiedz
  25. Karolina 19 marca 2016 o 11:49

    Babeczki wyśmienite 🙂 Zajadam z kawką na drugie śniadanko 🙂
    Cukier zastąpiłam miodem ale mimo wszystko wyszły przepyszne <3

    Odpowiedz
  26. natalia 5 lutego 2016 o 21:39

    Witam! Przepis bardzo mi się podoba i chętnie jutro wypróbuję, tylko nie mam wszystkich składników, więc czy mogę dodać maślanki zamiast jogurtu i np mąki gryczanej,orkiszowej,żytniej (a przy okazji która będzie najlepsza i najbardziej fit?:))

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2016 o 16:22

      oczywiście można zastąpić składniki wymienionymi przez Ciebie. Polecam Ci mąkę żytnią

      Odpowiedz
      1. natalia 7 lutego 2016 o 13:43

        Zrobiłam podwójną porcję i już 5szt nie ma:P wyszły bardzo dobre,nie za słodkie:) przed pieczeniem posypałam brązowym cukrem, więc cukier puder później już ominęłam;)

        Odpowiedz
  27. Agata 15 grudnia 2015 o 20:32

    Kingo, ten przepis jest wspaniały.
    Pokochalam go i znalazlam dzieki kolezance – dzis
    Zrobilam sama po raz pierwszy.
    Wszystko robilam z waga i aptekarska precyzja.
    Wyszly pyszne natomiast mam problem- nie moglam odkleic
    Od nich papilotek (papierowe).
    Odchodzily razem z ciastem i zamiast ksztaltnych muffin
    Mialam prawie sam srodek. Mozesz cos podpowiedziec? Moze
    Dodac wiecej oleju?

    Odpowiedz
    1. admin 15 grudnia 2015 o 22:48

      Agata dziękuję ci za miłe słowa :*
      napisz mi proszę czy czekałaś aż ostygną. Często dzieje się tak z muffinkami jeszcze ciepłymi.

      Odpowiedz
  28. Ania 8 listopada 2015 o 09:06

    Czy może być mąką orkiszowa?

    Odpowiedz
    1. admin 10 listopada 2015 o 15:39

      tak może być

      Odpowiedz
  29. magda 9 listopada 2013 o 22:25

    niestety opcja pieczenia góra dół w moim piekarniku nie funkcjonuje jak powinna, piekłam na termoobiegu 170^, po 35 minutach patyk był suchy, po wyciągnięciu okazały sie surowe w środku, spróbowałam – nawet surowe pyyyyszne, wstawiłam na jeszcze 10 min i ok, chociaż zdecydowanie ciemniejsze niż twoje… ( może powodem całego zamieszania była dodatkowa łyżka jogurtu – dodałam ,bo ciasto było baaaaardzo gęste, czy takie ma być?

    Będę wkrótce piekła drugi raz, proszę o informację jaką konsystencje powinno mieć ciasto ?
    Ps. Piekłam też zdrową pizze z twojego przepisu – była ZAJE… IŚCIE pyszna ! Robiłam akurat dwie wersje jednocześnie – zdrową i z mąki pszennej. Troje dorosłych facetów stwierdziło, że ta ZDROWA jest lepsza w smaku!
    Dziękuję bardzo za przepisy. POLECAM !

    Odpowiedz
    1. admin 11 listopada 2013 o 22:44

      ciasto jest gęste. A jakiego jogurtu użyłaś? czy składniki miały temperaturę pokojową?
      cieszę się że korzystasz z przepisów i że się udają 🙂 gorąco pozdrawiam

      Odpowiedz
  30. ola 7 listopada 2013 o 14:13

    czy moze byc uzyta mąka pszenna razowa?

    Odpowiedz
    1. admin 8 listopada 2013 o 21:08

      oczywiście:)

      Odpowiedz
      1. ola 9 listopada 2013 o 10:22

        dziękuję! dziś rano zrobiłam – wyszły niesamowicie.. chyba po pracy powtórzę następną porcję. robi się szybko a smak wspaniały!

        Odpowiedz
  31. Asia 26 października 2013 o 15:28

    wyszły pyszne, bo nie są słodkie.znikają w mgnieniu oka 🙂

    Odpowiedz
  32. evcia 17 października 2013 o 15:06

    czy na Twoim blogu pojawiać się będą jakieś wpisy sponsorowane
    odwiedzam różne blogi i dużo blogerów właśnie takie wpisy dodaje
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 17 października 2013 o 16:09

      nie wiem:) może kiedyś 🙂 nie wykluczam takiej opcji 🙂

      Odpowiedz
  33. www.krzywakromeczka.blogspot.com 17 października 2013 o 12:38

    Pyszne 🙂

    Odpowiedz
  34. Asia 17 października 2013 o 12:13

    ile ma być proszku do pieczenia?

    Odpowiedz
    1. admin 17 października 2013 o 16:06

      1 łyzeczka

      Odpowiedz
  35. hajko 17 października 2013 o 10:56

    Wygląda pysznie!!! Lubię takie szybkie i proste przepisy =]

    Odpowiedz
  36. Paweł 17 października 2013 o 08:15

    Świetny, szbki i z pewnością prosty przepis. Muszę go koniecznie wypróbować 🙂
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.