Przepis ten powstał spontanicznie. Ostatnio na wszystko brakuje czasu i tak sięgam po ekspresowe przepisy. Uwielbiam domowe jedzenie, znam historię każdego składnika:), cenię sobie jego jakość. Uwielbiam jesień nie tylko za piękne kolory liści ale przede wszystkim za plony jakie daje. Dla mnie chyba kulinarnie to ulubiona pora roku. Jabłka, śliwki, dynie, orzechy, grzyby to wszystko czym pachnie teraz moja kuchnia. Kiedy wstałam rano przed pracą zdążyłam na śniadanie przygotować pyszne muffinki z jogurtem, mąką razową i soczystymi jabłkami.
Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ciasteczka są lekkie (obliczyłam, że jedna sztuka ma około 110 kcal), lekko orzechowe przez użycie mąki razowej i w sam raz na słodką przekąskę w pracy.
Smacznego:)
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dól. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
W jednej misce połącz i dokładnie wymieszaj: jajko, olej, jogurt, cukier oraz na końću dodaj pokrojone jabłko.
Do masy z jabłkiem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.
Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min az patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy.
Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Porcji 8
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dól. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
W jednej misce połącz i dokładnie wymieszaj: jajko, olej, jogurt, cukier oraz na końću dodaj pokrojone jabłko.
Do masy z jabłkiem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.
Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min az patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy.
Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Witam czy moglabym dodac oliwa z oliwek zamiast oleju rzepakowego??
tak
Upieklam wczoraj, pyszne sa. I to jest taki przepis ze mozna go modyfikowac wedlug wlasnych upodoban. Kocham Twoje przeisy Kingo!
Pozdrawiam serdecznie
:*
Czy olej w tym przepisie jest konieczny?
Świetny przepis, babeczki wyszły przepyszne i w mig zniknęły ? są wilgotne i nie za słodkie. Dziękuję za przepis!
polecam się na przyszłość! 🙂
Pani Kingo, czy można użyć mąki gryczanej lub kukurydzianej?
można użyć maki gryczanej 🙂
Można użyc mąki ryżowej albo kukurydzianej? 🙂
nie polecam do tego przepisu – ryżowa sprawi że będą bardzo kruche, kukurydziana lepkie – mozna zamienić np. na mąkę jaglaną, migdałową, połowe porcji kokosowej
Wow! Wyszły przepyszne! Dzieki jabłkom wilgotne 🙂 rewelacja
bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*
czy oprocz zmniejszenia ilosci i zmiany cukru na ksylitol mozna jakoś zmodyfikować przepis zeby „odchudzić” te babeczki???
Kingo a czy z rabarbarem wyjdą? Muszę tez zamienić mąkę na bzg. Czy jaglana, ryżowa lub kokosowa? Czy je pomieszać? I w jakich proporcjach?.
wyjdą w 100% z rabarbarem – jeżeli chcesz zamienić mąkę polecam dodać połowę porcji maki kokosowej
Po raz pierwszy zrobiłam. Piekłam na mące orkiszowej 400g i 100g żytniej (takie miałam). Do tego roztopiłam olej kokosowy. Fakt, jak ciepłe to papier się ładnie z papilotek nie oddziela. Po wystygnięciu od razu odchodzi.
Ku przestrodze – od razu dwie porcje polecam zrobić. Najlepsze jakie jadłam. POLECAM!
wspaniale – dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Smakujemy swiezo wyjęte z piekarnika. Nie za słodkie, wilgotne ☺ jedyne co bym zmieniła to cynamon do środka ☺
bardzo się cieszę że je wypróbowałaś – dzięki za komentarz :*
trzymałam muffinki w piecyku 30 minut, ale po wyjęciu ich i przekrojeniu jednej z nich, okazało się, że się nie upiekły 🙁 włożyłam do piekarnika na kolejne 15 minut i też niestety niedopieczone 🙁 wierzch muffinek za to prawie, że spalony. piekłam w 180 st opcja góra-dół. co mogłam zrobić nie tak?
Czy cukier brązowy można zastapic ksylitolem? A olej olejem kokosowym?
tak 🙂
można 🙂
wyszły rewelacyjne! zrobiłam z półtora porcji z małymi zmianami: dodałam kopiatą łyżeczkę cynamonu (i tak niewyczuwalny po upieczeniu), cały aromat waniliowy (pierwszy raz aż tyle dodałam ale dzięki temu smakują jak najbardziej kaloryczne muffinki waniliowe- a jaki zapach w domu!), półtora gruszki zamiast jabłka oraz ok 140 ml kefiru, ponieważ nie miałam jogurtu, a cukier zredukowałam i na 1.5 porcji dałam 50 g cukru pudru. Wyszły super wilgotne i były gotowe po 25 minutach. Najlepsze dietetyczne muffinki jakie robiłam (zazwyczaj nie smakują tak jak te niefit), dziękuję za przepis 🙂
Klaudia mam nadzieję że skusisz się również na inne fit przepisy 🙂 dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Fajny przepis:)upieklam z malymi zmianami-zrobilam z podwojnej porcji:jogurt zastopilam 200 ml mleka kokosowego,maka:pol na pol orkiszowa i zwykla,duza szczypta cynamonu;),proporcji cukru nie zmienilam:dodalam 1,5 jablka startego i 1,5 w kawalkach.Wyszly bardzo smaczne!Kingo,dziekuje za inspiracje!Pozdrawiam
Super – bardzo się cieszę że smakowały dziękuję również za podanie modyfikacji to może pomóc innym ?
OMG babeczki mega sztosss ??? moje ziomki bedą maxx zadowolone jak im jutro na sylwka zaserwuje ?? Godne polecenia
bardzo się cieszę 🙂 dzięki za komentarz :* wszystkiego najpiękniejszego na 2017 r :*
Przepyszne tylko mimo że wystygly nie chciały mi odejść od bibułki
Witam, czy mąkę pszenną można zastąpić kokosową lub jaglaną? Pozdrawiam serdecznie.
tak jednak mąki kokosowej dajemy o ok połowę mniej, jaglana zostaje w takich samych proporcjach
Dziękuję bardzo?
Czy moge użyć innego oleju? Kokosowego np. ? 🙂
tak 🙂
Czy można zamiast jabłka użyć innego owocu np. Banana ?
oczywiście 🙂 polecam też borówki, jagody lub maliny 🙂
Czy można użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej?:)
tak
Witam,
Wczoraj robiłam te muffinki i w smaku wyszły bardzo dobre tylko.Mam pytanie: oleju dałam ok.40 ml zamiast 60 bo robiłam półtora porcji i mi zabraklo:) a pomimo tego olej wypływa i potem jeszcze po wystygnieciu wsiaknal w papier.wie Pani dlaczego? Użyłam mąki żytniej.
prawdopodobnie ciasto było za długo mieszane. W tym przepisie wystarczą dosłownie 2 ruchy ręki 🙂
Dziękuję za odpowiedź ..bardzo możliwe. .musze spróbować jeszcze raz..pozdrawiam
Czy proszek można zastąpić sodą oczyszczoną?
tak można
Szkoda że jest proszek i rafinowany olej- zdrowe to one niestety nie są:-(
Babeczki wyśmienite 🙂 Zajadam z kawką na drugie śniadanko 🙂
Cukier zastąpiłam miodem ale mimo wszystko wyszły przepyszne <3
Witam! Przepis bardzo mi się podoba i chętnie jutro wypróbuję, tylko nie mam wszystkich składników, więc czy mogę dodać maślanki zamiast jogurtu i np mąki gryczanej,orkiszowej,żytniej (a przy okazji która będzie najlepsza i najbardziej fit?:))
oczywiście można zastąpić składniki wymienionymi przez Ciebie. Polecam Ci mąkę żytnią
Zrobiłam podwójną porcję i już 5szt nie ma:P wyszły bardzo dobre,nie za słodkie:) przed pieczeniem posypałam brązowym cukrem, więc cukier puder później już ominęłam;)
Kingo, ten przepis jest wspaniały.
Pokochalam go i znalazlam dzieki kolezance – dzis
Zrobilam sama po raz pierwszy.
Wszystko robilam z waga i aptekarska precyzja.
Wyszly pyszne natomiast mam problem- nie moglam odkleic
Od nich papilotek (papierowe).
Odchodzily razem z ciastem i zamiast ksztaltnych muffin
Mialam prawie sam srodek. Mozesz cos podpowiedziec? Moze
Dodac wiecej oleju?
Agata dziękuję ci za miłe słowa :*
napisz mi proszę czy czekałaś aż ostygną. Często dzieje się tak z muffinkami jeszcze ciepłymi.
Czy może być mąką orkiszowa?
tak może być
niestety opcja pieczenia góra dół w moim piekarniku nie funkcjonuje jak powinna, piekłam na termoobiegu 170^, po 35 minutach patyk był suchy, po wyciągnięciu okazały sie surowe w środku, spróbowałam – nawet surowe pyyyyszne, wstawiłam na jeszcze 10 min i ok, chociaż zdecydowanie ciemniejsze niż twoje… ( może powodem całego zamieszania była dodatkowa łyżka jogurtu – dodałam ,bo ciasto było baaaaardzo gęste, czy takie ma być?
Będę wkrótce piekła drugi raz, proszę o informację jaką konsystencje powinno mieć ciasto ?
Ps. Piekłam też zdrową pizze z twojego przepisu – była ZAJE… IŚCIE pyszna ! Robiłam akurat dwie wersje jednocześnie – zdrową i z mąki pszennej. Troje dorosłych facetów stwierdziło, że ta ZDROWA jest lepsza w smaku!
Dziękuję bardzo za przepisy. POLECAM !
ciasto jest gęste. A jakiego jogurtu użyłaś? czy składniki miały temperaturę pokojową?
cieszę się że korzystasz z przepisów i że się udają 🙂 gorąco pozdrawiam
czy moze byc uzyta mąka pszenna razowa?
oczywiście:)
dziękuję! dziś rano zrobiłam – wyszły niesamowicie.. chyba po pracy powtórzę następną porcję. robi się szybko a smak wspaniały!
wyszły pyszne, bo nie są słodkie.znikają w mgnieniu oka 🙂
czy na Twoim blogu pojawiać się będą jakieś wpisy sponsorowane
odwiedzam różne blogi i dużo blogerów właśnie takie wpisy dodaje
Pozdrawiam
nie wiem:) może kiedyś 🙂 nie wykluczam takiej opcji 🙂
Pyszne 🙂
ile ma być proszku do pieczenia?
1 łyzeczka
Wygląda pysznie!!! Lubię takie szybkie i proste przepisy =]
Świetny, szbki i z pewnością prosty przepis. Muszę go koniecznie wypróbować 🙂
Pozdrawiam