Przepis ten powstał spontanicznie. Ostatnio na wszystko brakuje czasu i tak sięgam po ekspresowe przepisy. Uwielbiam domowe jedzenie, znam historię każdego składnika:), cenię sobie jego jakość. Uwielbiam jesień nie tylko za piękne kolory liści ale przede wszystkim za plony jakie daje. Dla mnie chyba kulinarnie to ulubiona pora roku. Jabłka, śliwki, dynie, orzechy, grzyby to wszystko czym pachnie teraz moja kuchnia. Kiedy wstałam rano przed pracą zdążyłam na śniadanie przygotować pyszne muffinki z jogurtem, mąką razową i soczystymi jabłkami.
Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ciasteczka są lekkie (obliczyłam, że jedna sztuka ma około 110 kcal), lekko orzechowe przez użycie mąki razowej i w sam raz na słodką przekąskę w pracy.
Smacznego:)
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dól. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
W jednej misce połącz i dokładnie wymieszaj: jajko, olej, jogurt, cukier oraz na końću dodaj pokrojone jabłko.
Do masy z jabłkiem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.
Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min az patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy.
Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
8 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dól. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
W jednej misce połącz i dokładnie wymieszaj: jajko, olej, jogurt, cukier oraz na końću dodaj pokrojone jabłko.
Do masy z jabłkiem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.
Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min az patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy.
Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.