Zdrowe muffinki z jabłkami

Przepis ten powstał spontanicznie. Ostatnio na wszystko brakuje czasu i tak sięgam po ekspresowe przepisy. Uwielbiam domowe jedzenie, znam historię każdego składnika:), cenię sobie jego jakość. Uwielbiam jesień nie tylko za piękne kolory liści ale przede wszystkim za plony jakie daje. Dla mnie chyba kulinarnie to ulubiona pora roku. Jabłka, śliwki, dynie, orzechy, grzyby to wszystko czym pachnie teraz moja kuchnia. Kiedy wstałam rano przed pracą zdążyłam na śniadanie przygotować pyszne muffinki z jogurtem, mąką razową i soczystymi jabłkami.

Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ciasteczka są lekkie (obliczyłam, że jedna sztuka ma około 110 kcal), lekko orzechowe przez użycie mąki razowej i w sam raz na słodką przekąskę w pracy.

Smacznego:)

Ilość porcji8 porcji

Składniki na 8 sztuk
 1 duże jabłko
 sok z cytryny
 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do piecznia
 1 małe jajko
 60 g brązowego cukru
 40 ml oleju rzepakowego
 125 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dól. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami.

2

Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

3

W jednej misce połącz i dokładnie wymieszaj: jajko, olej, jogurt, cukier oraz  na końću dodaj pokrojone jabłko.

4

Do masy z jabłkiem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.

5

Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min az patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy.

6

Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Wartości odżywcze

8 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 8 sztuk
 1 duże jabłko
 sok z cytryny
 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do piecznia
 1 małe jajko
 60 g brązowego cukru
 40 ml oleju rzepakowego
 125 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)

Przygotowanie

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dól. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami.

2

Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

3

W jednej misce połącz i dokładnie wymieszaj: jajko, olej, jogurt, cukier oraz  na końću dodaj pokrojone jabłko.

4

Do masy z jabłkiem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.

5

Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min az patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy.

6

Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Notes

Zdrowe muffinki z jabłkami
(Wyświetlono 38 339 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)