Muffinki z pomarańczą i krokantem

Muffinki to szybka słodkość która poprawia nastrój. Po ostatnich muffinkach piernikowych z marcepanem pora na jasną wersje z pomarańczą i krokantem orzechowym. Oczywiście dodatki możecie modyfikować. Pachną pomarańczą są niezwykle puszyste i lekkie. Dobra opcja kiedy domownicy czyhają na pierniczki 🙂
Wiecie co! uwielbiam kupować papilotki do muffinek mam ich całą szafkę 🙂
Zapraszam
Smacznego 🙂

Ilość porcji12 porcji

 200 g mąki
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 1 szczypta soli
 1 jajko
 150 ml soku z pomarańczy
 3 łyżki oleju
 5 łyżek krokantu orzechowego

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

2

Mąkę wymieszać z proszkiem  pieczenia, sodą, solą, i krokantem.

3

W osobnej misce rozbełtać jajko, wymieszać z sokiem z pomarańczy, olejem.

4

Zawartość misek połączyć i mieszać aż powstanie gęste ciasto.

5

Ciasto wyłożyć do foremek i piec około 25 min.

6

Ja moje muffinki udekorowałam ubitą śmietaną kremówką i konfitura z brzoskwiniami lub sama konfiturą. Pasuje tu również posypanie tylko cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

12 porcji

Serving size

Składniki

 200 g mąki
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 1 szczypta soli
 1 jajko
 150 ml soku z pomarańczy
 3 łyżki oleju
 5 łyżek krokantu orzechowego

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

2

Mąkę wymieszać z proszkiem  pieczenia, sodą, solą, i krokantem.

3

W osobnej misce rozbełtać jajko, wymieszać z sokiem z pomarańczy, olejem.

4

Zawartość misek połączyć i mieszać aż powstanie gęste ciasto.

5

Ciasto wyłożyć do foremek i piec około 25 min.

6

Ja moje muffinki udekorowałam ubitą śmietaną kremówką i konfitura z brzoskwiniami lub sama konfiturą. Pasuje tu również posypanie tylko cukrem pudrem.

Notes

Muffinki z pomarańczą i krokantem
(Wyświetlono 344 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)