Muffinki to szybka słodkość która poprawia nastrój. Po ostatnich muffinkach piernikowych z marcepanem pora na jasną wersje z pomarańczą i krokantem orzechowym. Oczywiście dodatki możecie modyfikować. Pachną pomarańczą są niezwykle puszyste i lekkie. Dobra opcja kiedy domownicy czyhają na pierniczki 🙂
Wiecie co! uwielbiam kupować papilotki do muffinek mam ich całą szafkę 🙂
Zapraszam
Smacznego 🙂
200 g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 szczypta soli
1 jajko
150 ml soku z pomarańczy
3 łyżki oleju
5 łyżek krokantu orzechowego
1
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
2
Mąkę wymieszać z proszkiem pieczenia, sodą, solą, i krokantem.
3
W osobnej misce rozbełtać jajko, wymieszać z sokiem z pomarańczy, olejem.
4
Zawartość misek połączyć i mieszać aż powstanie gęste ciasto.
5
Ciasto wyłożyć do foremek i piec około 25 min.
6
Ja moje muffinki udekorowałam ubitą śmietaną kremówką i konfitura z brzoskwiniami lub sama konfiturą. Pasuje tu również posypanie tylko cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
12 porcji
Serving size
Składniki
200 g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 szczypta soli
1 jajko
150 ml soku z pomarańczy
3 łyżki oleju
5 łyżek krokantu orzechowego
(Wyświetlono 350 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)