Brownie na majówkę

Przepis ten znalazłam w Galerii Potraw zebrał on tam wiele pozytywnych komentarzy, autorką jest Nigella. Muszę przyznać, że to Brownie  jest idealne! Mój mąż, który nie lubi ciast czekoladowy był nim zachwycony! Smakuje nieziemsko!! Dowodem jest to iż w ciągu jednego dnia piekłam je 2 razy. Jedna wersja z truskawkami druga z malinami – obie doskonałe. Idealne połączenie składników.

Spróbujcie zrobić będziecie oczarowani.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 200 g gorzkiej czekolady
 200 g masła
 400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo)
 5 jajek
 110 g mąki
 400 g sera kremowego (nie miałam, więc użyłam zwykłego tłustego sera, który wcześniej zmiksowałam)
 cukier waniliowy lub 1 ł ekstraktu z wanilii
 120 g świeżych malin (mogą być mrożone)

1

Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

2

Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę.
Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodac mąkę.
3/4 mikstury wlac do blaszki.

3

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa
powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.

4

Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny.
Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekłam 1 h). Studziłam w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

Składniki

 200 g gorzkiej czekolady
 200 g masła
 400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo)
 5 jajek
 110 g mąki
 400 g sera kremowego (nie miałam, więc użyłam zwykłego tłustego sera, który wcześniej zmiksowałam)
 cukier waniliowy lub 1 ł ekstraktu z wanilii
 120 g świeżych malin (mogą być mrożone)

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

2

Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę.
Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodac mąkę.
3/4 mikstury wlac do blaszki.

3

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa
powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.

4

Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny.
Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekłam 1 h). Studziłam w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

Brownie na majówkę
(Wyświetlono 152 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

7 komentarzy

  1. Avatar Aga 12 października 2018 o 11:30

    Czy ricotta będzie odpwiednia?

    1. admin admin 13 września 2017 o 11:18

      bardzo się cieszę :* dziękuję za komentarz :*

  2. Avatar Anka 20 maja 2017 o 08:37

    Upiekłam. Mega słodki, mega kaloryczny, ale za to jaki pyszny! Dzieki 🙂

    1. admin admin 21 maja 2017 o 10:17

      🙂 bardzo się cieszę że smakowało 🙂

  3. Avatar Kasia 23 grudnia 2016 o 11:40

    Witam,
    Czy można upiec w tortownicy 24cm?

    1. admin admin 26 grudnia 2016 o 21:07

      tak

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *