FITmania:) u mnie stanowczo tak!
Czy to chwilowa moda? Wydaję mi się, że ta chwila już trochę trwa i chyba na dobre zakorzeni się w naszych domach (oby 🙂 ) Chcę pokazać Wam, że zdrowy styl życia daje przede wszystkim dużo radości i energii. Z początkiem roku uruchomiłam zakładkę „dieta ze smakiem” aby pokazać Wam, że możemy jeść smacznie, zdrowo i lekko. Wielu z Was pisało, że dieta jest mi niepotrzebna, jednak nie chodziło mi uporczywe zbijanie kg, a o poprawę samopoczucia, ładną cerę i zrobienie czegoś dla siebie. Dzięki tej zakładce moja kuchnia w przeciągu tego roku bardzo się zmieniła, a ja czuję się doskonale.
Dzisiaj zachęcam do wypróbowania ekspresowych ciasteczek owsianych. Bez mąki, cukru, jajek i tłuszczu, za to z dużą ilością błonnika 🙂 To doskonała propozycja, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, to przede wszystkim zdrowa propozycja. Ciasteczka zachowują długo swoją świeżość przetrzymywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, robi się je niecałe 3 min. Także dzisiaj zachęcam Was do wspólnej FITmani:), a tych z Was, którzy wypróbują ten lub inny przepis zachęcam do wysłania zdjęć w wiadomości na adres kinga@kingaparuzel.pl lub na mój profil FB gdzie znajdują się wszystkie Wasze dzieła:) w galerii „Wasze zdjęcia moich przepisów”.
Smacznego:)
Do miski wsyp płatki owsiane, drobno pokrojone śliwki i morele.
W osobnej misce zblenduj jednego banana lub rozgnieć go widelcem. Zmiksowanego banana dodaj do mieszanki płatków i bakalii.
Całość dokładnie wymieszaj na spójna masę. Wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 10-15 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra-dół.
Porcji 15
Składniki
Przygotowanie
Do miski wsyp płatki owsiane, drobno pokrojone śliwki i morele.
W osobnej misce zblenduj jednego banana lub rozgnieć go widelcem. Zmiksowanego banana dodaj do mieszanki płatków i bakalii.
Całość dokładnie wymieszaj na spójna masę. Wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 10-15 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra-dół.
rewelacja…robi się je błyskawicznie i to z tak niewielu składników, a jak otworzyłam piekarnik i rozszedł się ten cudownie słodki zapach owoców już wiedziałam, że będą pyszne, nie poczekałam nawet aż ostygną, do swoich dodałam trochę mielonych migdałów bo nie chciały się lepić
przepysznie dziękuję 🙂
A czy mozna użyć płatków górskich?
tak ale ciasteczka będą trwadsze
Bardzo fajne i fit ciasteczka. Warto sobie właśnie takie przekąski zrobić bo jak jesteśmy głodni a mi się to często zdarza to nie sięgam już po batony tylko po takie ciasteczka fit 😉
Własnie zajadam sie tymi ciasteczkami, co prawda, dosyć mocno zmodyfikowałam przepis ale Twój przepis dał mi bodziec do działania. Ja dodałam łyzkę masła orzechowego, suszona zurawinę, pestki dyni i słonecznika. Mniaaaam 🙂
:*
Ciasteczka pyszności! Swoje zrobiłam ze składników jakie miałam 'pod ręką’: suszone daktyle, suszona śliwka, słonecznik, żurawina, ale inspirowane tym przepisem. Dziękuję za ciekawą propozycję zdrowej łakoci:)
Hej zrobiłam ciastka ale po 15 min jak chciałam zdjąć z papieru rozwalaly się … zostawiłam je żeby ostygly … ale nie qiem czy to pomorze ? Co mogę zrobić ?
dokładnie należy poczekać aż wystygną
PYCHA!!!
Leżał banan juz z czarnymi plamkami…. pierwsza myśl – u Kingi napewno znajdę przepis na fit ciacha:-)
bardzo się cieszę że do mnie wpadasz i o mnie myślisz 🙂 – dziękuję za komentarz :* i polecam się na przyszyłość 🙂
Mam pytanie czy zamiast suszonych moreli czy śliwek mogę dodać świeże owoce takie jak np maliny czy borówki?
tak można
Pyszne! Świetnie się lepią, są miękkie i słodziutkie! A zrobiłam je chyba w 5 min! Takie właśnie przepisy uwielbiam!
bardzo się ciesze i dziękuję za komentarz :*
Witam
czy zamiast moreli i sliwek można dać rodzynki i orzechy bo akurat mam w domu?
Pozdrawiam 🙂
Witam serdecznie. Zaintrygował mnie ten przepis, ponieważ mąż jest zwolennikiem takiego rodzaju słodyczy. Zastanawiam się, czy w ten sposób można zrobić spód do tortu urodzinowego dla męża no i czym go wypełnić? Spotkałam się z tortami owsianymi, jednak te miały w sobie masło, cukier… a chciałabym tego uniknąć. Wolałabym naturalne tłuszcze i cukry.
Oczywiście że można. NAjlepeij wypełnić zdrowym kremem na bazie np jogurtu, ananasa, cukru trzcinowego/miodu i bazylii
Zrobiłam :). Mąż i goście, którzy również cenią naturalne jedzenie byli zachwyceni. Baza wyszła super, wszyscy chcieli dokładkę. Co prawda nie umiałam zrobić kremu z bazylią (nie wiedziałam jakie proporcje, a nie chciałam zepsuć) był krem jogurtowy i do tego świeże winogrona. Wiem, że gościom smakowało, bo prosili o przepis, więc odesłałam do Pani stronki. Pozdrawiam i będę zaglądała po więcej przepisów :).
bardzo się cieszę że wszystkim smakowało:) proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
PYCHTA!!!!!!!!!!!!! Dziękuję właśnie zajadam się ciasteczkami są wspaniałe jestem po operacji serca więc muszę uważać na kalorie a słotkie ciągnie więc idealnie trafiłaś nic nie trzeba słodzić.
Oczywiście miałam na myśli brak śliwek nie rodzynek 🙂 dzisiaj też mi ich zabrakło
Pyszne ciasteczka. Zrobiłam właśnie przed chwilą kolejną porcję a dodam że i tak za każdym razem robie od razu podwójną 🙂 Płatki mieszam dzisiaj były owsiane i orkiszowe. Do poprzeniej wersji dodałam żurawiny bo nie miałam akurat rodzynek oraz orzechy żeby było w nich trochę tłuszczu potrzebnego do wchłaniania witamin. Dzisiaejsze są z daktylami, morelami,żurawiną, rodzynkami oraz orzechami i słonecznikiem aż nie mogę się doczekać aż ich skosztuję okruszki sa przepyszne 🙂 Dzękuję za przepis. Poprzednie ciasteczka też sa przepyszne tylko faktycznie się kiepsko kleją, zastanawiałam się czy jeśli by ubić białka na pianę czy by to pomogło, oczywiście wtedy trzeba by domieszać pewnie tą piane przed samym pieczeniem???? Hmmmm co Pani o tym myśli?
aby lepiej się kleiły można dodać więcej banana. Jeżeli doda się piane z białek wtedy najlepiej wykładać je łyżką.
Bardzo dobre. Czy one powinny wyjść kruche czy tak jak mi w środku lekko gumowe?
w środku są mięciutkie ale nie gumowe 🙂
Bardzo fajne takie jakby pralinki tylko bez czekolady ; p
Ciasteczka są naprawdę wspaniałe:) Zrobimy je jeszcze z siostrą nie raz. Oto efekt mojej pracy: http://domowe-wypieki.com/ciasteczka-owsiane-fit-szybko-dietetycznie-i-smacznie/. Pozdrawiam!
Ciastka pycha, ja dodałam jeszcze odrobinę żurawiny mniam;)
Pycha ciasteczka, ale chyba dalam za duzego banana i po wyjeciu z piekarnika sa gumowe 🙁
A masa będzie się w ogóle lepić? Poprzednia wersja ciasteczek owsianych (notabene przepysznych!) sypała mi się przez palce, pomimo użycia oleju i jajek (więc je ciut zmodyfikowałam), a tu nie ma się jak kleić 😉
Banan sprawia że wszystko się ładnie ze sobą klei:)
mmmm
czy można dodać jakies orzechy np nerkowca??
oczywiście! dowolne bakalie:)
Dziękuje… Pycha juz wcinamy z dzieciaczkami 😉
super:) dziękuję za wypróbowanie :*
b. fajny przepis
witam
czy można czymś zastąpić banana? nie znoszę tego owoca ;/
oczywiście:) np.zmiksowana dynią:) lecz wtedy najlepiej dodać odrobinę miodu i cynamonu 🙂
a czym jeszcze? bo dynię to tylko taką robioną przez babcię w occie lubię. A z jakiś owoców tropikalnych?
dynie owocem tropikalnym? proponuje zastapic bananem! (i przestac marudzic)
nie marudzę tylko jest fajny przepis a każdy może nie lubić pewnych rzeczy i chce się dowiedzieć czy da się zastąpić. jeżeli nie możesz nic zaproponować to nie komentuj i nie obrażaj.
papaja lub mango:)