Zupa z fioletowego kalafiora FIT

Moi drodzy mogę już oficjalnie pochwalić się moim programem na kanale Kuchnia+. ZUPA – czyli Zdrowa, Ulubiona, Pyszna, Apetyczna to program w którym co niedzielę o 18.30 od 1 grudnia przedstawię Wam moje pomysły na to doskonałe danie.

Chciałam Wam podziękować bo to właśnie dzięki Wam spełniam moje marzenia. Mam świadomość, że jeszcze wiele ciężkiej pracy przede mną i, że z czasem złapię trochę więcej luzu :)) Nagrania były dla mnie zupełnie nowym doświadczeniem. Przyznam, że bardzo ciekawym. Z tego miejsca chciałam również bardzo podziękować wszystkim zaangażowanym w projekt i stacji za szansę:) Będę szczęśliwa jeśli choć jedna osoba wykona przepis z programu we własnej kuchni. Dodam, że zupy które dla Was przygotowałam są proste, zdrowe i pyszne.

Dzisiejszy post oczywiście z zupą w roli głównej:) Zupa z fioletowego kalafiora to moje dość dziwne doświadczenie. Kiedy zobaczyłam w naszym warzywniaku to cudo bez wahania znalazło się ono w mojej torbie. Nie macie pojęcia jak mnie cieszą „nowe” produkty w moim mieście. Czuję się jak zdobywca co najmniej Kilimandżaro 🙂

Kalafior filetowy nie rożni się smakiem od zwykłego, jednak jego barwa niesamowicie przyciąga. Muszę przyznać, że na początku nieco dziwnie umysł nastawiony był do tego dania, nawet wahałam się czy Wam je pokazać:) jednak uważam, że zupa ta smakuje bardzo ciekawie i można ją wykonać również z odmianą klasyczną. Ta zupa to bardzo ciekawy eksperyment.

W programie prezentuję zupełnie nowe zupy, których jeszcze nie poznaliście na blogu. Zapraszam na ZUPĘ 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

 1 kalafior filetowy lub zwykły
 1 szalotka
 3 ząbki czosnku
 świeżo starty imbir około 1 łyżeczki
 1 L bulionu warzywnego
 kiełki rzodkiewki
 feta light
 1 gałka muszkatołowa
 sól i pieprz
 olej

1

Do rozgrzanego rondla wlej olej, dodaj pokrojona w kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek oraz świeżo starty imbir. Całość smaż około 2 min

2

Dodaj różyczki kalafiora i smaż jeszcze około 2 min.

3

Całość zalej bulionem i duś do momentu kiedy warzywo będzie miękkie.

4

Zblenduj. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

5

Podawaj z fetą i kiełkami rzodkiewki.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

 1 kalafior filetowy lub zwykły
 1 szalotka
 3 ząbki czosnku
 świeżo starty imbir około 1 łyżeczki
 1 L bulionu warzywnego
 kiełki rzodkiewki
 feta light
 1 gałka muszkatołowa
 sól i pieprz
 olej

Przygotowanie

1

Do rozgrzanego rondla wlej olej, dodaj pokrojona w kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek oraz świeżo starty imbir. Całość smaż około 2 min

2

Dodaj różyczki kalafiora i smaż jeszcze około 2 min.

3

Całość zalej bulionem i duś do momentu kiedy warzywo będzie miękkie.

4

Zblenduj. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

5

Podawaj z fetą i kiełkami rzodkiewki.

Notes

Zupa z fioletowego kalafiora FIT
(Wyświetlono 1 074 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)