Szybkie ciasteczka owsiane FIT

FITmania:) u mnie stanowczo  tak!

Czy to chwilowa moda? Wydaję mi się, że ta chwila już trochę trwa i chyba na dobre zakorzeni się w naszych domach (oby 🙂 )  Chcę pokazać Wam, że zdrowy styl życia daje przede wszystkim dużo radości i energii.  Z początkiem roku uruchomiłam zakładkę „dieta ze smakiem” aby pokazać Wam, że możemy jeść smacznie, zdrowo i lekko. Wielu z Was pisało, że dieta jest mi niepotrzebna, jednak nie chodziło mi uporczywe zbijanie kg, a o poprawę samopoczucia, ładną cerę i zrobienie czegoś dla siebie. Dzięki tej zakładce moja kuchnia w przeciągu tego roku bardzo się zmieniła, a ja czuję się doskonale.

Dzisiaj zachęcam do wypróbowania ekspresowych ciasteczek owsianych. Bez mąki, cukru,  jajek i tłuszczu, za to z dużą ilością błonnika 🙂  To doskonała propozycja, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, to przede wszystkim zdrowa propozycja. Ciasteczka zachowują długo swoją świeżość przetrzymywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, robi się je niecałe 3 min. Także dzisiaj zachęcam Was do wspólnej FITmani:), a tych z Was, którzy wypróbują ten lub inny przepis zachęcam do wysłania zdjęć w wiadomości na adres kinga@kingaparuzel.pl lub  na mój profil FB gdzie znajdują się wszystkie Wasze dzieła:) w galerii „Wasze zdjęcia moich przepisów”.

Smacznego:)

Ilość porcji15 porcji

 1 dojrzały banan
 50 g płatków owsianych błyskawicznych
 50 g moreli suszonych
 50 g śliwki kalifornijskiej

1

Do miski wsyp płatki owsiane, drobno pokrojone śliwki i morele.

2

W osobnej misce zblenduj jednego banana lub rozgnieć go widelcem. Zmiksowanego banana dodaj do mieszanki płatków i bakalii.

3

Całość dokładnie wymieszaj na spójna masę. Wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

Piecz 10-15 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru w  piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

Wartości odżywcze

Porcji 15

Składniki

 1 dojrzały banan
 50 g płatków owsianych błyskawicznych
 50 g moreli suszonych
 50 g śliwki kalifornijskiej

Przygotowanie

1

Do miski wsyp płatki owsiane, drobno pokrojone śliwki i morele.

2

W osobnej misce zblenduj jednego banana lub rozgnieć go widelcem. Zmiksowanego banana dodaj do mieszanki płatków i bakalii.

3

Całość dokładnie wymieszaj na spójna masę. Wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

Piecz 10-15 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru w  piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

Szybkie ciasteczka owsiane FIT
(Wyświetlono 21 202 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

44 komentarzy

  1. Paulina 14 grudnia 2019 o 17:59

    rewelacja…robi się je błyskawicznie i to z tak niewielu składników, a jak otworzyłam piekarnik i rozszedł się ten cudownie słodki zapach owoców już wiedziałam, że będą pyszne, nie poczekałam nawet aż ostygną, do swoich dodałam trochę mielonych migdałów bo nie chciały się lepić
    przepysznie dziękuję 🙂

  2. BBASIK 11 listopada 2017 o 11:23

    A czy mozna użyć płatków górskich?

    1. admin 11 listopada 2017 o 18:36

      tak ale ciasteczka będą trwadsze

  3. Martyna 18 października 2017 o 13:19

    Bardzo fajne i fit ciasteczka. Warto sobie właśnie takie przekąski zrobić bo jak jesteśmy głodni a mi się to często zdarza to nie sięgam już po batony tylko po takie ciasteczka fit 😉

  4. Gaba 26 września 2017 o 19:44

    Własnie zajadam sie tymi ciasteczkami, co prawda, dosyć mocno zmodyfikowałam przepis ale Twój przepis dał mi bodziec do działania. Ja dodałam łyzkę masła orzechowego, suszona zurawinę, pestki dyni i słonecznika. Mniaaaam 🙂

    1. admin 26 września 2017 o 21:06

      :*

  5. Iwona 9 sierpnia 2017 o 21:49

    Ciasteczka pyszności! Swoje zrobiłam ze składników jakie miałam 'pod ręką': suszone daktyle, suszona śliwka, słonecznik, żurawina, ale inspirowane tym przepisem. Dziękuję za ciekawą propozycję zdrowej łakoci:)

  6. Domi 26 lipca 2017 o 15:55

    Hej zrobiłam ciastka ale po 15 min jak chciałam zdjąć z papieru rozwalaly się … zostawiłam je żeby ostygly … ale nie qiem czy to pomorze ? Co mogę zrobić ?

    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:30

      dokładnie należy poczekać aż wystygną

  7. Hanula 2 marca 2017 o 12:05

    PYCHA!!!
    Leżał banan juz z czarnymi plamkami…. pierwsza myśl – u Kingi napewno znajdę przepis na fit ciacha:-)

    1. admin 3 marca 2017 o 10:35

      bardzo się cieszę że do mnie wpadasz i o mnie myślisz 🙂 – dziękuję za komentarz :* i polecam się na przyszyłość 🙂

  8. Justyna 15 lipca 2016 o 18:37

    Mam pytanie czy zamiast suszonych moreli czy śliwek mogę dodać świeże owoce takie jak np maliny czy borówki?

    1. admin 16 lipca 2016 o 16:11

      tak można

  9. Ola 11 czerwca 2016 o 11:30

    Pyszne! Świetnie się lepią, są miękkie i słodziutkie! A zrobiłam je chyba w 5 min! Takie właśnie przepisy uwielbiam!

    1. admin 12 czerwca 2016 o 16:44

      bardzo się ciesze i dziękuję za komentarz :*

  10. nitusnasdd 24 października 2013 o 17:56

    Witam
    czy zamiast moreli i sliwek można dać rodzynki i orzechy bo akurat mam w domu?
    Pozdrawiam 🙂

  11. Marti 23 października 2013 o 14:49

    Witam serdecznie. Zaintrygował mnie ten przepis, ponieważ mąż jest zwolennikiem takiego rodzaju słodyczy. Zastanawiam się, czy w ten sposób można zrobić spód do tortu urodzinowego dla męża no i czym go wypełnić? Spotkałam się z tortami owsianymi, jednak te miały w sobie masło, cukier… a chciałabym tego uniknąć. Wolałabym naturalne tłuszcze i cukry.

    1. admin 23 października 2013 o 23:12

      Oczywiście że można. NAjlepeij wypełnić zdrowym kremem na bazie np jogurtu, ananasa, cukru trzcinowego/miodu i bazylii

      1. Marti 27 października 2013 o 18:52

        Zrobiłam :). Mąż i goście, którzy również cenią naturalne jedzenie byli zachwyceni. Baza wyszła super, wszyscy chcieli dokładkę. Co prawda nie umiałam zrobić kremu z bazylią (nie wiedziałam jakie proporcje, a nie chciałam zepsuć) był krem jogurtowy i do tego świeże winogrona. Wiem, że gościom smakowało, bo prosili o przepis, więc odesłałam do Pani stronki. Pozdrawiam i będę zaglądała po więcej przepisów :).

        1. admin 28 października 2013 o 13:49

          bardzo się cieszę że wszystkim smakowało:) proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

  12. eeeeelżbieta 19 października 2013 o 13:54

    PYCHTA!!!!!!!!!!!!! Dziękuję właśnie zajadam się ciasteczkami są wspaniałe jestem po operacji serca więc muszę uważać na kalorie a słotkie ciągnie więc idealnie trafiłaś nic nie trzeba słodzić.

  13. AniaAAniaA 14 października 2013 o 17:31

    Oczywiście miałam na myśli brak śliwek nie rodzynek 🙂 dzisiaj też mi ich zabrakło

  14. AniaA 14 października 2013 o 17:29

    Pyszne ciasteczka. Zrobiłam właśnie przed chwilą kolejną porcję a dodam że i tak za każdym razem robie od razu podwójną 🙂 Płatki mieszam dzisiaj były owsiane i orkiszowe. Do poprzeniej wersji dodałam żurawiny bo nie miałam akurat rodzynek oraz orzechy żeby było w nich trochę tłuszczu potrzebnego do wchłaniania witamin. Dzisiaejsze są z daktylami, morelami,żurawiną, rodzynkami oraz orzechami i słonecznikiem aż nie mogę się doczekać aż ich skosztuję okruszki sa przepyszne 🙂 Dzękuję za przepis. Poprzednie ciasteczka też sa przepyszne tylko faktycznie się kiepsko kleją, zastanawiałam się czy jeśli by ubić białka na pianę czy by to pomogło, oczywiście wtedy trzeba by domieszać pewnie tą piane przed samym pieczeniem???? Hmmmm co Pani o tym myśli?

    1. admin 17 października 2013 o 00:15

      aby lepiej się kleiły można dodać więcej banana. Jeżeli doda się piane z białek wtedy najlepiej wykładać je łyżką.

  15. Kamil 13 października 2013 o 09:36

    Bardzo dobre. Czy one powinny wyjść kruche czy tak jak mi w środku lekko gumowe?

    1. admin 13 października 2013 o 23:11

      w środku są mięciutkie ale nie gumowe 🙂

  16. www.krzywakromeczka.blogspot.com 4 października 2013 o 23:09

    Bardzo fajne takie jakby pralinki tylko bez czekolady ; p

  17. Incia 1 października 2013 o 19:24

    Ciastka pycha, ja dodałam jeszcze odrobinę żurawiny mniam;)

  18. Asia 1 października 2013 o 18:23

    Pycha ciasteczka, ale chyba dalam za duzego banana i po wyjeciu z piekarnika sa gumowe 🙁

  19. Karolina 1 października 2013 o 12:59

    A masa będzie się w ogóle lepić? Poprzednia wersja ciasteczek owsianych (notabene przepysznych!) sypała mi się przez palce, pomimo użycia oleju i jajek (więc je ciut zmodyfikowałam), a tu nie ma się jak kleić 😉

    1. admin 1 października 2013 o 13:42

      Banan sprawia że wszystko się ładnie ze sobą klei:)

  20. Jola W. 1 października 2013 o 11:36

    mmmm

  21. mz 1 października 2013 o 09:08

    czy można dodać jakies orzechy np nerkowca??

    1. admin 1 października 2013 o 10:25

      oczywiście! dowolne bakalie:)

      1. mz 1 października 2013 o 13:17

        Dziękuje… Pycha juz wcinamy z dzieciaczkami 😉

        1. admin 1 października 2013 o 13:43

          super:) dziękuję za wypróbowanie :*

  22. uluukkazgi 1 października 2013 o 08:11

    b. fajny przepis

  23. optymistka 30 września 2013 o 23:36

    witam
    czy można czymś zastąpić banana? nie znoszę tego owoca ;/

    1. admin 30 września 2013 o 23:38

      oczywiście:) np.zmiksowana dynią:) lecz wtedy najlepiej dodać odrobinę miodu i cynamonu 🙂

      1. optymistka 30 września 2013 o 23:51

        a czym jeszcze? bo dynię to tylko taką robioną przez babcię w occie lubię. A z jakiś owoców tropikalnych?

        1. jan 1 października 2013 o 00:33

          dynie owocem tropikalnym? proponuje zastapic bananem! (i przestac marudzic)

          1. optymistka 1 października 2013 o 12:39

            nie marudzę tylko jest fajny przepis a każdy może nie lubić pewnych rzeczy i chce się dowiedzieć czy da się zastąpić. jeżeli nie możesz nic zaproponować to nie komentuj i nie obrażaj.

        2. admin 1 października 2013 o 10:25

          papaja lub mango:)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *