Murzynek z orzechami. Biegaj z sercem i Żarłostacja.

Kochani przede mną niesamowity weekend. Już jutro biorę udział w charytatywnym biegu Fundacji „Biegaj z Sercem”. Cieszę się bo uwielbiam sport. Jeżeli tak mogę pomóc to dopiero czuję się wspaniale. Zachęcam wszystkich do biegania to niesamowita forma relaksu (oczywiście oprócz gotowania 🙂 ).

Natomiast w niedzielę kolejne wielkie wydarzenie –  „Żarłostacja” w Opolu (program i plakat poniżej)!!! Niesamowita inicjatywa blogerów opolskich, pełna cudownych smaków, niezapomnianej atmosfery i rożnych atrakcji. Cieszę się, że na mojej drodze stanęli tacy ludzie. Od nich zarażam się energią, pomysłami i uśmiechem! Jeżeli chcecie poczuć te klimaty obowiązkowo przybywajcie do Opola.  Gwarantuję Wam doskonałą zabawę!

Tymczasem w oczekiwaniu na te dni posilam się pysznym ciastem czekoladowym z mega dawką orzechów. Ciasto z mąki razowej, brązowego cukru i oleju – tak aby było zdrowiej i lżej. Smakuje niebiańsko ze szklanką zimnego mleka!

Kochani jak widać w ten weekend zachęcam Was do upieczenia tego ekspresowego ciasta, następnie pobiegania, a na koniec odwiedzenia nas w Opolu na „Żarłostacji”! No cóż i na koniec dodam:) taka sytuacja:)

Pozdrawiam:)

PRZYBYWAJCIE:)

Ilość porcji1 porcja

 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
 ½ szklanki kakao
 ¼ łyżeczki soli
 ¼ łyżeczki sody
 1 duże jajko
 2 białka
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić aromatem)
 ½ szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam brazylijskich i pistacji)
Polewa czekoladowa:
 100 g czekolady gorzkiej
 4 łyżki śmietany 12% do kawy

1

W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę)

2

W drugiej misce ubijaj jedno jajko z dwoma białkami około 6 min.

3

Dodaj cukier, olej i ekstrakt z wanilii ciągle ubijając.

4

Powoli dosypuj suche składniki tak aby powstała gładka masa.

5

Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:
6

Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej misce nad garnkiem z gotująca się wodą). Polewą czekoladowa dekorujemy ciasto.

Składniki

 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
 ½ szklanki kakao
 ¼ łyżeczki soli
 ¼ łyżeczki sody
 1 duże jajko
 2 białka
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić aromatem)
 ½ szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam brazylijskich i pistacji)
Polewa czekoladowa:
 100 g czekolady gorzkiej
 4 łyżki śmietany 12% do kawy

Przygotowanie

1

W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę)

2

W drugiej misce ubijaj jedno jajko z dwoma białkami około 6 min.

3

Dodaj cukier, olej i ekstrakt z wanilii ciągle ubijając.

4

Powoli dosypuj suche składniki tak aby powstała gładka masa.

5

Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:
6

Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej misce nad garnkiem z gotująca się wodą). Polewą czekoladowa dekorujemy ciasto.

Murzynek z orzechami. Biegaj z sercem i Żarłostacja.
(Wyświetlono 3 515 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

34 komentarzy

  1. Laura93 30 grudnia 2018 o 13:25

    zamiast mąki pełnoziarnistej*

    Odpowiedz
  2. Laura93 30 grudnia 2018 o 13:23

    Jeśli chciałabym dodać do tego murzynka mąkę pszenną zwykłą to w jakich proporcjach?. Chciałabym go upiec na sylwestra :). Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Filip 28 grudnia 2017 o 17:45

    Murzynek prezentuje się super <3 Wygląda na taki wilgotny i mocno czekoladowy, mniam!

    Odpowiedz
  4. gosiabiel190@gmail.com 12 grudnia 2017 o 10:56

    Można z mniejszych ilość oleju do 1/4szklanki ?

    Odpowiedz
    1. admin 12 grudnia 2017 o 17:33

      tak mozna

      Odpowiedz
  5. Laura 19 maja 2017 o 14:56

    Pyszne ciasto :*. Jestem w szoku, że mi wyszło, bo w moim piekarniku, który nic nie chce piec to było awykonalne xd. Mam tylko takie pytanie czy można zamiast pół szklanki oleju dodać roztopione masło klarowane w tej samej ilości (przestudzone oczywiście)? :). I jeszcze jedno, czy można dodać do ciasta wiśnie mrożone? :*

    Odpowiedz
    1. admin 21 maja 2017 o 10:19

      Lauro wszystko co podałaś można spokojnie zrobić – ciasto i tak się uda 🙂

      Odpowiedz
  6. Ewa 7 marca 2017 o 19:10

    Witam 🙂
    Mam pytanie,pewnie dość głupie,ale… W którym momencie dodać orzechy? Powinny być uprażone? Na zdjęciach wygladaja tak smakowicie,rumiane, ale gdzieś zgubiłam informacje co i jak z nimi zrobić ?
    Będę wdzięczna za dobrą radę. Chcę jutro upiec to ciacho z okazji swoich urodzin ?Tak żeby było coś pysznego i zdrowego!
    Pozdrawiam
    Ewa

    Odpowiedz
    1. admin 7 marca 2017 o 21:26

      Ewa punkt 5 : Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.

      Odpowiedz
  7. Anna 3 marca 2017 o 09:40

    SUper ciacho , wszystkim gościom smakowało 😉 kolejny przepis do zapisania;)

    Odpowiedz
    1. admin 3 marca 2017 o 10:27

      Aniu bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  8. Monikaa 9 stycznia 2017 o 12:58

    Ten przepis jest po prostu genialny 🙂 I to że można to zastąpić tamtym i siamtym sprawia, że się chce spróbować tego ciasta w tych wszystkich różnych odsłonach. Próbowaliśmy już w 3 i za każdym razem pyszne 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2017 o 00:27

      i takie komenatrze lubię najbardziej – dziękuję że korzystasz z przepisów :* to wiele dla mnie znaczy:*

      Odpowiedz
  9. Doro 1 grudnia 2016 o 13:03

    Czy moge zastapic make pelnoziarnista maka kokosowa? Jezeli tak to w jakiej proporcji?
    Nie jem tez Cukru. Do tej pory zastepuje cukier Stevia, a brakujaca objetosc zastepuje wiorkami kokosowymi. Czy w Tym przypadku tez moge tak zrobic? 😉
    Ciasto wyglada super!!

    Odpowiedz
    1. admin 1 grudnia 2016 o 15:01

      Polecam użyć połowę porcji mąki kokosowej ponieważ jest ona bardzo chłonna. Cukier można zastąpić tak jak piszesz 🙂

      Odpowiedz
  10. Agnieszka O. 29 listopada 2016 o 09:41

    Jaka maka bezglutenowa bedzie sprawdzala sie do tego wypieku?

    Odpowiedz
    1. admin 29 listopada 2016 o 15:32

      mąka gryczana lub maka migdałowa 🙂

      Odpowiedz
  11. Iwona C. 20 grudnia 2015 o 11:44

    Witam serdecznie
    Właśnie zasiadłam do niedzielnej kawy z tym ciastem – PYCHOTA – lekko go zmodyfikowała, dałam mniej ksylitolu, mniej oleju 1/3 szkl., ciasta typu „murzynek” bo do takich bym to ciacho zaliczyła to moja słabość i wspomnienie pierwszego samodzielnie wykonanego wypieku. Dziękuję za inspirację p. Kingo.
    Pozwolę sobie napisać że zakupiłam ostatnio Pani książkę i jestem nią oczarowana. Nie pamiętam by jakakolwiek inna pozycja kulinarna tak mnie zainteresowała. Po raz pierwszy chcę z jakiejś książki kucharskiej ugotować WSZYSTKO :). Proszę pomyśleć o wydaniu kolejnej książki bo z pewnością będzie hitem. Nawet taka z samymi zupami byłaby SUPER. Dziękuję i pozdrawiam niedzielnie.

    Odpowiedz
    1. admin 20 grudnia 2015 o 19:30

      Kochana Iwono (pozwolę sobie pisać d Ciebie po imieniu i proszę Cię o to samo) dziękuję, że napisałaś do mnie ten komentarz. To wiele dla mnie znaczy.
      Największą nagrodą dla mnie jest to kiedy przepisy żyją i goszczą w waszych kuchniach. Cieszę się bardzo że i książka przypadła Ci do gustu. Włożyłam w nią całe moje serce. Dziękuję że to doceniłaś :*

      Odpowiedz
      1. Iwona C. 20 grudnia 2015 o 20:59

        Zatem Kingo :), z wielka przyjemnością będę zaglądać na Twojego bloga bo tak tu swojsko jak u koleżanki :). Twoje przepisy „fit” cudownie wpisują się w moją codzienność. Zatem do następnego razu. Pozdrawiam

        Odpowiedz
  12. Dosia 9 października 2013 o 14:32

    Jakiej wielkości foremka na te proporcje?

    Odpowiedz
    1. admin 10 października 2013 o 00:26

      10×20 cm

      Odpowiedz
  13. Marta 9 października 2013 o 11:59

    A ja mam pytanie a propos oleju 🙂
    czy ciasto bardzo ucierpi jak dodam go mniej? np 1/3 szklanki?
    dodałam kiedyś sporo oleju do muffinek i wyszły takie tłuste, że mam teraz stracha 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 10 października 2013 o 00:26

      nie ucierpi:)

      Odpowiedz
      1. Marta 17 października 2013 o 00:34

        Rzeczywiście, nie ucierpiało nic a nic 🙂 Jest wyśmienite. Polecam wszystkim i dziękuję za superprzepis 🙂

        Odpowiedz
  14. Domowe Wypieki 7 października 2013 o 13:51

    Twój Murzynek wygląda prawie tak samo jak mojej mamy, kiedy robiła jak byłyśmy z siostrą małe! Obficie polewała go polewą czekoladową, a orzechy dodawała do ciasta:) To mój smak dzieciństwa: jego zapach, smak – cudowny! Do dziś wspominamy z mamą moją pyzatą buźkę i rączki ubrudzone od polewy. Zmobilizowałaś mnie do pieczenia:). Zaprasza na ciacho z domową konfiturą z pomarańczy i owsianym kremem – moja wersja wykorzystania owsianki:) Tymczasem biegnę do sklepu po kakao na murzynka:)

    Odpowiedz
  15. AndźkaAndźkaAnAAnA 6 października 2013 o 18:56

    To ciasto wygląda diabelnie bosko! Jeżeli oczywiście może być takie zestawienie 🙂 Ta czerń jest cudna!
    A Żałostacji bardzo żałuję- tzn żałuję, że nie dojechałam…Buuu, ale może na zimę będzie III edycja?
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    Odpowiedz
  16. bimboł 6 października 2013 o 09:29

    Och, jak ja kocham takie ciasta! 🙂 Z jednej strony ociekają czekoladą, z drugiej są ze zdrowymi orzechami i bogatym w omega-3 olejem rzepakowym – można zajadać i wmawiać sobie, że je się na zdrowie 😉

    Odpowiedz
  17. Kinga Kornacka 5 października 2013 o 20:40

    Trochę pobiegać, apóźniej zjeść takie czekoladowe ciacho czy pobiegać a potem upiec? Największy dylemat 😀

    Odpowiedz
  18. olala 5 października 2013 o 17:14

    Mam pytanie,jedynej mąki jakiej używam to pszenna,a ostatnio kupiłam mąkę pełnoziarnistą pszenną,czy moge takiej użyć do tego ciasta?W tej proporcji,która jest w przepisie,czy jakąs inną?

    Odpowiedz
    1. admin 5 października 2013 o 19:32

      oczywiście możesz użyć tej:) jest bardzo dobra:) proporcja ta sama

      Odpowiedz
  19. ulazgi 4 października 2013 o 22:47

    a gdzie przepis na polewę?

    Odpowiedz
    1. admin 4 października 2013 o 22:51

      a nie ma:) ale zaraz może być:)
      już się pisze:)

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.