Kochani przede mną niesamowity weekend. Już jutro biorę udział w charytatywnym biegu Fundacji „Biegaj z Sercem”. Cieszę się bo uwielbiam sport. Jeżeli tak mogę pomóc to dopiero czuję się wspaniale. Zachęcam wszystkich do biegania to niesamowita forma relaksu (oczywiście oprócz gotowania 🙂 ).
Natomiast w niedzielę kolejne wielkie wydarzenie – „Żarłostacja” w Opolu (program i plakat poniżej)!!! Niesamowita inicjatywa blogerów opolskich, pełna cudownych smaków, niezapomnianej atmosfery i rożnych atrakcji. Cieszę się, że na mojej drodze stanęli tacy ludzie. Od nich zarażam się energią, pomysłami i uśmiechem! Jeżeli chcecie poczuć te klimaty obowiązkowo przybywajcie do Opola. Gwarantuję Wam doskonałą zabawę!
Tymczasem w oczekiwaniu na te dni posilam się pysznym ciastem czekoladowym z mega dawką orzechów. Ciasto z mąki razowej, brązowego cukru i oleju – tak aby było zdrowiej i lżej. Smakuje niebiańsko ze szklanką zimnego mleka!
Kochani jak widać w ten weekend zachęcam Was do upieczenia tego ekspresowego ciasta, następnie pobiegania, a na koniec odwiedzenia nas w Opolu na „Żarłostacji”! No cóż i na koniec dodam:) taka sytuacja:)
Pozdrawiam:)
PRZYBYWAJCIE:)
W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę)
W drugiej misce ubijaj jedno jajko z dwoma białkami około 6 min.
Dodaj cukier, olej i ekstrakt z wanilii ciągle ubijając.
Powoli dosypuj suche składniki tak aby powstała gładka masa.
Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.
Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej misce nad garnkiem z gotująca się wodą). Polewą czekoladowa dekorujemy ciasto.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę)
W drugiej misce ubijaj jedno jajko z dwoma białkami około 6 min.
Dodaj cukier, olej i ekstrakt z wanilii ciągle ubijając.
Powoli dosypuj suche składniki tak aby powstała gładka masa.
Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.
Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej misce nad garnkiem z gotująca się wodą). Polewą czekoladowa dekorujemy ciasto.