Murzynek z orzechami. Biegaj z sercem i Żarłostacja.

Kochani przede mną niesamowity weekend. Już jutro biorę udział w charytatywnym biegu Fundacji „Biegaj z Sercem”. Cieszę się bo uwielbiam sport. Jeżeli tak mogę pomóc to dopiero czuję się wspaniale. Zachęcam wszystkich do biegania to niesamowita forma relaksu (oczywiście oprócz gotowania 🙂 ).

Natomiast w niedzielę kolejne wielkie wydarzenie –  „Żarłostacja” w Opolu (program i plakat poniżej)!!! Niesamowita inicjatywa blogerów opolskich, pełna cudownych smaków, niezapomnianej atmosfery i rożnych atrakcji. Cieszę się, że na mojej drodze stanęli tacy ludzie. Od nich zarażam się energią, pomysłami i uśmiechem! Jeżeli chcecie poczuć te klimaty obowiązkowo przybywajcie do Opola.  Gwarantuję Wam doskonałą zabawę!

Tymczasem w oczekiwaniu na te dni posilam się pysznym ciastem czekoladowym z mega dawką orzechów. Ciasto z mąki razowej, brązowego cukru i oleju – tak aby było zdrowiej i lżej. Smakuje niebiańsko ze szklanką zimnego mleka!

Kochani jak widać w ten weekend zachęcam Was do upieczenia tego ekspresowego ciasta, następnie pobiegania, a na koniec odwiedzenia nas w Opolu na „Żarłostacji”! No cóż i na koniec dodam:) taka sytuacja:)

Pozdrawiam:)

PRZYBYWAJCIE:)

Ilość porcji1 porcja

 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
 ½ szklanki kakao
 ¼ łyżeczki soli
 ¼ łyżeczki sody
 1 duże jajko
 2 białka
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić aromatem)
 ½ szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam brazylijskich i pistacji)
Polewa czekoladowa:
 100 g czekolady gorzkiej
 4 łyżki śmietany 12% do kawy

1

W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę)

2

W drugiej misce ubijaj jedno jajko z dwoma białkami około 6 min.

3

Dodaj cukier, olej i ekstrakt z wanilii ciągle ubijając.

4

Powoli dosypuj suche składniki tak aby powstała gładka masa.

5

Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:
6

Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej misce nad garnkiem z gotująca się wodą). Polewą czekoladowa dekorujemy ciasto.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
 ½ szklanki kakao
 ¼ łyżeczki soli
 ¼ łyżeczki sody
 1 duże jajko
 2 białka
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić aromatem)
 ½ szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam brazylijskich i pistacji)
Polewa czekoladowa:
 100 g czekolady gorzkiej
 4 łyżki śmietany 12% do kawy

Przygotowanie

1

W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę)

2

W drugiej misce ubijaj jedno jajko z dwoma białkami około 6 min.

3

Dodaj cukier, olej i ekstrakt z wanilii ciągle ubijając.

4

Powoli dosypuj suche składniki tak aby powstała gładka masa.

5

Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:
6

Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej misce nad garnkiem z gotująca się wodą). Polewą czekoladowa dekorujemy ciasto.

Notes

Murzynek z orzechami. Biegaj z sercem i Żarłostacja.
(Wyświetlono 3 748 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)