Po dużej dawce cukru jaką Was obdarowałam w tym tygodniu pora na coś lekkiego i w końcu słonego. Sezon na rośliny dyniowate w pełni więc korzystam z niego na całego, jednak staram się aby moje przepisy były zdrowe i „odchudzone”. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną cukinię faszerowaną mięsem. Smakuje obłędnie dzięki świeżym pomidorom, bazylii i papryczce chili. Idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ważne jest aby cukinii nie dusić za długo w piekarniku. Ma być jędrna i tworzyć łódeczkę dla mięsa.
Zachęcam do wypróbowania:)
Smacznego:)
Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5 cm miąższu. Wydrążoną cukinię zostawić do farszu.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebule i czosnek. Podsmażyć aż się zeszkli. Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć.
Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Całość dusić około 15 min na średnim ogniu.
Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem
Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii, na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety ligt. Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 min w temperaturze 200º C.
4 porcji
Składniki
Przygotowanie
Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5 cm miąższu. Wydrążoną cukinię zostawić do farszu.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebule i czosnek. Podsmażyć aż się zeszkli. Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć.
Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Całość dusić około 15 min na średnim ogniu.
Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem
Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii, na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety ligt. Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 min w temperaturze 200º C.