Cukinia faszerowana FIT

Po dużej dawce cukru jaką Was obdarowałam  w tym tygodniu pora na coś lekkiego i w końcu słonego. Sezon na rośliny dyniowate w pełni więc korzystam z niego na całego, jednak staram się aby moje przepisy były zdrowe i „odchudzone”. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną cukinię faszerowaną mięsem. Smakuje obłędnie dzięki świeżym pomidorom, bazylii i papryczce chili.  Idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ważne jest aby cukinii nie dusić za długo w piekarniku. Ma być jędrna i tworzyć łódeczkę dla mięsa.

Zachęcam do wypróbowania:)

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

 2 cukinie
 500 g mięsa mielonego z indyka
 1 garść pomidorów koktajlowych
 3 duże pomidory
 1 szklanka przecieru pomidorowego
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 świeża bazylia
 100 g fety ligt
 2 łyżki oleju
 sól i pieprz

1

Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5 cm miąższu. Wydrążoną cukinię zostawić do farszu.

2

Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebule i czosnek. Podsmażyć aż się zeszkli. Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć.

3

Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Całość dusić około 15 min na średnim ogniu.

4

Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem

5

Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii, na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety ligt. Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 min w temperaturze 200º C.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 2 cukinie
 500 g mięsa mielonego z indyka
 1 garść pomidorów koktajlowych
 3 duże pomidory
 1 szklanka przecieru pomidorowego
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 świeża bazylia
 100 g fety ligt
 2 łyżki oleju
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5 cm miąższu. Wydrążoną cukinię zostawić do farszu.

2

Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebule i czosnek. Podsmażyć aż się zeszkli. Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć.

3

Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Całość dusić około 15 min na średnim ogniu.

4

Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem

5

Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii, na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety ligt. Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 min w temperaturze 200º C.

Cukinia faszerowana FIT
(Wyświetlono 21 290 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

18 komentarzy

  1. Agnieszka 26 sierpnia 2018 o 11:09

    Witam, czy „wydrazona” cukinie zostawic do farszu, z pestkami czy bez?

    Odpowiedz
  2. Magda 30 lipca 2018 o 23:54

    Dzień dobry, chciałam zrobić te cukinie na imprezę dla 12 gości. Czyli na 12 cukinii. Zastanawiam się czy naprawdę muszę zwiększyć proporcje pozostałych składników razy 6? Czy tego farszu i tak wychodzi więcej i mogę farszu zrobić ilość z przepisu np.razy 4? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 31 lipca 2018 o 10:10

      Tak żona z robić proporcje farszu x4

      Odpowiedz
  3. Paweł 10 kwietnia 2018 o 10:22

    mięso i warzywa podsmażane na oleju zdecydowanie FIT i ser typu feta który nawet w wersji light jest cholernie tłusty – z FIT to niema nic wspólnego

    Odpowiedz
  4. Olas 4 grudnia 2017 o 21:11

    a co nie jest FIT?

    Odpowiedz
  5. Szakal 23 listopada 2017 o 16:54

    Przepraszam a co w tym daniu jest FIT ?

    Odpowiedz
  6. Aga 28 sierpnia 2017 o 15:49

    czy obierać cukinie?

    Odpowiedz
    1. admin 1 września 2017 o 17:07

      nie 🙂

      Odpowiedz
  7. Grochens 19 sierpnia 2017 o 13:18

    Dziś gotuję, pachnie wyśmienicie 🙂 Będę wpadać częściej 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:20

      :*

      Odpowiedz
  8. meg 7 sierpnia 2017 o 21:13

    czy mozna zamiast cukinii zapakować mięsko w paprykę? świetny blog ?

    Odpowiedz
    1. admin 8 sierpnia 2017 o 16:18

      super pomysł!

      Odpowiedz
  9. Sylwia 24 lipca 2017 o 15:19

    jaka jest kalorycznosc 1 porcji?

    Odpowiedz
  10. Sylwia 24 marca 2016 o 23:40

    Potwierdzam pycha raz zrobilam i ciagle wracam do tego dania

    Odpowiedz
    1. admin 25 marca 2016 o 15:37

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  11. monia 9 października 2013 o 14:05

    Robiłam wczoraj jest przepyszne polecam każdemu

    Odpowiedz
  12. Karola 30 września 2013 o 19:44

    Zakochalam sie! Pychota! Goście zachwyceni!

    Odpowiedz
  13. Patrycja Miziołek 29 września 2013 o 22:25

    Love it ! Dawno mnie tu nie było (jakieś 2 tyg) i nadrabiam zaległości 🙂 jest pyyyyysznie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;*

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.