Cukinia faszerowana FIT

Po dużej dawce cukru jaką Was obdarowałam  w tym tygodniu pora na coś lekkiego i w końcu słonego. Sezon na rośliny dyniowate w pełni więc korzystam z niego na całego, jednak staram się aby moje przepisy były zdrowe i „odchudzone”. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną cukinię faszerowaną mięsem. Smakuje obłędnie dzięki świeżym pomidorom, bazylii i papryczce chili.  Idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ważne jest aby cukinii nie dusić za długo w piekarniku. Ma być jędrna i tworzyć łódeczkę dla mięsa.

Zachęcam do wypróbowania:)

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

 2 cukinie
 500 g mięsa mielonego z indyka
 1 garść pomidorów koktajlowych
 3 duże pomidory
 1 szklanka przecieru pomidorowego
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 świeża bazylia
 100 g fety ligt
 2 łyżki oleju
 sól i pieprz

1

Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5 cm miąższu. Wydrążoną cukinię zostawić do farszu.

2

Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebule i czosnek. Podsmażyć aż się zeszkli. Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć.

3

Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Całość dusić około 15 min na średnim ogniu.

4

Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem

5

Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii, na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety ligt. Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 min w temperaturze 200º C.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

 2 cukinie
 500 g mięsa mielonego z indyka
 1 garść pomidorów koktajlowych
 3 duże pomidory
 1 szklanka przecieru pomidorowego
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 świeża bazylia
 100 g fety ligt
 2 łyżki oleju
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5 cm miąższu. Wydrążoną cukinię zostawić do farszu.

2

Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebule i czosnek. Podsmażyć aż się zeszkli. Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć.

3

Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Całość dusić około 15 min na średnim ogniu.

4

Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem

5

Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii, na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety ligt. Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 min w temperaturze 200º C.

Notes

Cukinia faszerowana FIT
(Wyświetlono 21 445 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)