Karmelowe bezy z kremem kawowym

Rzadko tak mam, ale uważam, że ten przepis jest fantastyczny! Uwielbiam piec bezy, robię ich miesięczne niezliczone ilości. Najśmieszniejsze jest to, że wszyscy którzy jedli moją bezę się nią zachwycają, a ja sama za nią nie przepadam i może na te wszystkie cuda które wypuściłam spod mojej ręki zjadłam jeden kawałek:)

Wypracowałam moim zdaniem jedną z najlepszych technik robienia tego ciasta. Mam kilka trików które już niebawem Wam zdradzę w specjalnym poście o „Idealnej Bezie”. A tymczasem przedstawiam moją wariację na temat ciasteczek bezowych. Smakują nieziemsko poprzez użycie do nich drobnego cukru trzcinowego. Daje on wspaniały karmelowy posmak. Krem za to jest lekki i czekoladowo-kawowy. To w 100% moje smaki i w tym wypadku zjadłam, aż nadto karmelowych bezików bo nie można się im oprzeć!

Smacznego:)

Ilość porcji16 porcji

 2 duże białka o temperaturze pokojowej
 ½ szklanki drobnego cukru trzcinowego
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  łyżeczki soku z cytryny
Składniki na krem czekoladowo-kawowy:
 200 g śmietany 30% lub 36%
 200 g mascarpone
 4 łyżki kakao
 5 łyżek cukru pudru
 1 łyżka kawy instant
 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 150º C  z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2

Do czystej miski wlej 2 białka i ubijaj je na najwyższych obrotach około 2 min, dodaj szczyptę soli i zmniejsz obroty miksera na średnie.

3

Kiedy piana będzie ubita na tzw. "miękkie wierzchołki" dodawaj po łyżce cukru na 1 minutę ubijania. Ubijaj ąż piana będzie sztywna i błyszcząca a cukier idealnie się rozpuści.

4

Na samym końcu dodaj łyżeczkę ekstraktu i zmiksuj.

5

Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówka - gwiazdka formuj beziki o średnicy około 5-6 cm.

6

Wstaw do piekarnika i susz około 50 min. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i studź je w nim do momentu kiedy piec osiągnie temperaturę otoczenia.

Krem czekoladowo-kawowy:
7

Śmietanę ubij do prawie sztywnej konsystencji.

8

Dodaj mascarpone, kakao, cukier, kawę i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem uważając aby nie robić tego za długo ponieważ mogą pojawić się gródki masła.

9

Kremem dekoruj przygotowane wcześniej beziki, na koniec posypując kakao i złotym ozdobnym cukrem

Wartości odżywcze

16 porcji

Serving size

Składniki

 2 duże białka o temperaturze pokojowej
 ½ szklanki drobnego cukru trzcinowego
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  łyżeczki soku z cytryny
Składniki na krem czekoladowo-kawowy:
 200 g śmietany 30% lub 36%
 200 g mascarpone
 4 łyżki kakao
 5 łyżek cukru pudru
 1 łyżka kawy instant
 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 150º C  z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2

Do czystej miski wlej 2 białka i ubijaj je na najwyższych obrotach około 2 min, dodaj szczyptę soli i zmniejsz obroty miksera na średnie.

3

Kiedy piana będzie ubita na tzw. "miękkie wierzchołki" dodawaj po łyżce cukru na 1 minutę ubijania. Ubijaj ąż piana będzie sztywna i błyszcząca a cukier idealnie się rozpuści.

4

Na samym końcu dodaj łyżeczkę ekstraktu i zmiksuj.

5

Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówka - gwiazdka formuj beziki o średnicy około 5-6 cm.

6

Wstaw do piekarnika i susz około 50 min. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i studź je w nim do momentu kiedy piec osiągnie temperaturę otoczenia.

Krem czekoladowo-kawowy:
7

Śmietanę ubij do prawie sztywnej konsystencji.

8

Dodaj mascarpone, kakao, cukier, kawę i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem uważając aby nie robić tego za długo ponieważ mogą pojawić się gródki masła.

9

Kremem dekoruj przygotowane wcześniej beziki, na koniec posypując kakao i złotym ozdobnym cukrem

Notes

Karmelowe bezy z kremem kawowym
(Wyświetlono 1 304 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)