Karmelowe bezy z kremem kawowym

Rzadko tak mam, ale uważam, że ten przepis jest fantastyczny! Uwielbiam piec bezy, robię ich miesięczne niezliczone ilości. Najśmieszniejsze jest to, że wszyscy którzy jedli moją bezę się nią zachwycają, a ja sama za nią nie przepadam i może na te wszystkie cuda które wypuściłam spod mojej ręki zjadłam jeden kawałek:)

Wypracowałam moim zdaniem jedną z najlepszych technik robienia tego ciasta. Mam kilka trików które już niebawem Wam zdradzę w specjalnym poście o „Idealnej Bezie”. A tymczasem przedstawiam moją wariację na temat ciasteczek bezowych. Smakują nieziemsko poprzez użycie do nich drobnego cukru trzcinowego. Daje on wspaniały karmelowy posmak. Krem za to jest lekki i czekoladowo-kawowy. To w 100% moje smaki i w tym wypadku zjadłam, aż nadto karmelowych bezików bo nie można się im oprzeć!

Smacznego:)

Ilość porcji16 porcji

 2 duże białka o temperaturze pokojowej
 ½ szklanki drobnego cukru trzcinowego
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  łyżeczki soku z cytryny
Składniki na krem czekoladowo-kawowy:
 200 g śmietany 30% lub 36%
 200 g mascarpone
 4 łyżki kakao
 5 łyżek cukru pudru
 1 łyżka kawy instant
 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 150º C  z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2

Do czystej miski wlej 2 białka i ubijaj je na najwyższych obrotach około 2 min, dodaj szczyptę soli i zmniejsz obroty miksera na średnie.

3

Kiedy piana będzie ubita na tzw. "miękkie wierzchołki" dodawaj po łyżce cukru na 1 minutę ubijania. Ubijaj ąż piana będzie sztywna i błyszcząca a cukier idealnie się rozpuści.

4

Na samym końcu dodaj łyżeczkę ekstraktu i zmiksuj.

5

Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówka - gwiazdka formuj beziki o średnicy około 5-6 cm.

6

Wstaw do piekarnika i susz około 50 min. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i studź je w nim do momentu kiedy piec osiągnie temperaturę otoczenia.

Krem czekoladowo-kawowy:
7

Śmietanę ubij do prawie sztywnej konsystencji.

8

Dodaj mascarpone, kakao, cukier, kawę i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem uważając aby nie robić tego za długo ponieważ mogą pojawić się gródki masła.

9

Kremem dekoruj przygotowane wcześniej beziki, na koniec posypując kakao i złotym ozdobnym cukrem

Wartości odżywcze

Porcji 16

Składniki

 2 duże białka o temperaturze pokojowej
 ½ szklanki drobnego cukru trzcinowego
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  łyżeczki soku z cytryny
Składniki na krem czekoladowo-kawowy:
 200 g śmietany 30% lub 36%
 200 g mascarpone
 4 łyżki kakao
 5 łyżek cukru pudru
 1 łyżka kawy instant
 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 150º C  z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2

Do czystej miski wlej 2 białka i ubijaj je na najwyższych obrotach około 2 min, dodaj szczyptę soli i zmniejsz obroty miksera na średnie.

3

Kiedy piana będzie ubita na tzw. "miękkie wierzchołki" dodawaj po łyżce cukru na 1 minutę ubijania. Ubijaj ąż piana będzie sztywna i błyszcząca a cukier idealnie się rozpuści.

4

Na samym końcu dodaj łyżeczkę ekstraktu i zmiksuj.

5

Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówka - gwiazdka formuj beziki o średnicy około 5-6 cm.

6

Wstaw do piekarnika i susz około 50 min. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i studź je w nim do momentu kiedy piec osiągnie temperaturę otoczenia.

Krem czekoladowo-kawowy:
7

Śmietanę ubij do prawie sztywnej konsystencji.

8

Dodaj mascarpone, kakao, cukier, kawę i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem uważając aby nie robić tego za długo ponieważ mogą pojawić się gródki masła.

9

Kremem dekoruj przygotowane wcześniej beziki, na koniec posypując kakao i złotym ozdobnym cukrem

Karmelowe bezy z kremem kawowym
(Wyświetlono 193 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

11 komentarzy

  1. Avatar Just 4 października 2013 o 19:39

    🙂 ok, będzie po imieniu
    Pozdrawiam Kingo :*

  2. Avatar Just 3 października 2013 o 18:40

    Skusiłam się i…pobiegłam w końcu po ten cukier trzcinowy (oczywiście, nie dzisiaj, lecz tego dnia co pytałam o cukier 😀 ) Straszna była pogoda, więc wygramolić się do sklepu nie chciało, o nieeee!Zmusiłam się i co?Bezy były przepyszne!!!Robiłam bezy pierwszy raz w życiu i były cudowne, idealne!!!Super przepis!
    Pani Kingo, uwielbiam Panią i Pani przepisy!Codziennie tu zaglądam, codziennie!

    1. admin admin 3 października 2013 o 23:50

      :************ dziękuję za wypróbowanie i tak ciepły i miły komentarz! aż dostałam skrzydeł:) ale mi miło :* proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

  3. Avatar Patrycja Miziołek 29 września 2013 o 22:26

    te zdjęcia….. są boskie, zakochałam się. Czy możesz mi podeslac w większej rozdzielczości pierwsze zdjęcie? jestem nim oczarowana!! chcę na tapetę 😀

    1. admin admin 30 września 2013 o 23:39

      mówisz i masz:) na skrzynce:)

  4. Avatar Just 27 września 2013 o 14:07

    Witam serdecznie,
    czy zamiast cukru trzcinowego, można użyć białego? 🙂
    Pozdrawiam

    1. admin admin 29 września 2013 o 21:12

      oczywiście jednak będą bielsze i nie będą miały tego karmelowego posmaku:)

  5. Avatar Jola W. 26 września 2013 o 12:04

    Bezy bezapelacyjnie zawsze u mnie wywołują ślinotok. Twoje są rewelacyjne i proszę, zdradź ten sekrecik – zaraz wypróbuję – buziaczki – Jola W.

  6. Avatar Osia 26 września 2013 o 10:15

    Mam w domu wielu fanatyków bez, które piekę średnio co tydzień. Takie wydanie szalenie mi się podoba i już się zastanawiam o, której wybyć na zakupy po składniki:D. Piękna stylizacja zdjęcia!

    Pozdrawiam:).

  7. Avatar Patyska 26 września 2013 o 09:47

    Wspaniałe! I z kremem kawowym, niommmm… Kiedyś zrobiłam na cukrze trzcinowym (bo mi zabrakło białego ;)), ale tylko mnie smakował rezultat. Ach, te uprzedzenia! ;D

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *