Rzadko tak mam, ale uważam, że ten przepis jest fantastyczny! Uwielbiam piec bezy, robię ich miesięczne niezliczone ilości. Najśmieszniejsze jest to, że wszyscy którzy jedli moją bezę się nią zachwycają, a ja sama za nią nie przepadam i może na te wszystkie cuda które wypuściłam spod mojej ręki zjadłam jeden kawałek:)
Wypracowałam moim zdaniem jedną z najlepszych technik robienia tego ciasta. Mam kilka trików które już niebawem Wam zdradzę w specjalnym poście o „Idealnej Bezie”. A tymczasem przedstawiam moją wariację na temat ciasteczek bezowych. Smakują nieziemsko poprzez użycie do nich drobnego cukru trzcinowego. Daje on wspaniały karmelowy posmak. Krem za to jest lekki i czekoladowo-kawowy. To w 100% moje smaki i w tym wypadku zjadłam, aż nadto karmelowych bezików bo nie można się im oprzeć!
Smacznego:)
Piekarnik nastaw na temperaturę 150º C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do czystej miski wlej 2 białka i ubijaj je na najwyższych obrotach około 2 min, dodaj szczyptę soli i zmniejsz obroty miksera na średnie.
Kiedy piana będzie ubita na tzw. "miękkie wierzchołki" dodawaj po łyżce cukru na 1 minutę ubijania. Ubijaj ąż piana będzie sztywna i błyszcząca a cukier idealnie się rozpuści.
Na samym końcu dodaj łyżeczkę ekstraktu i zmiksuj.
Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówka - gwiazdka formuj beziki o średnicy około 5-6 cm.
Wstaw do piekarnika i susz około 50 min. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i studź je w nim do momentu kiedy piec osiągnie temperaturę otoczenia.
Śmietanę ubij do prawie sztywnej konsystencji.
Dodaj mascarpone, kakao, cukier, kawę i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem uważając aby nie robić tego za długo ponieważ mogą pojawić się gródki masła.
Kremem dekoruj przygotowane wcześniej beziki, na koniec posypując kakao i złotym ozdobnym cukrem
16 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastaw na temperaturę 150º C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do czystej miski wlej 2 białka i ubijaj je na najwyższych obrotach około 2 min, dodaj szczyptę soli i zmniejsz obroty miksera na średnie.
Kiedy piana będzie ubita na tzw. "miękkie wierzchołki" dodawaj po łyżce cukru na 1 minutę ubijania. Ubijaj ąż piana będzie sztywna i błyszcząca a cukier idealnie się rozpuści.
Na samym końcu dodaj łyżeczkę ekstraktu i zmiksuj.
Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówka - gwiazdka formuj beziki o średnicy około 5-6 cm.
Wstaw do piekarnika i susz około 50 min. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i studź je w nim do momentu kiedy piec osiągnie temperaturę otoczenia.
Śmietanę ubij do prawie sztywnej konsystencji.
Dodaj mascarpone, kakao, cukier, kawę i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem uważając aby nie robić tego za długo ponieważ mogą pojawić się gródki masła.
Kremem dekoruj przygotowane wcześniej beziki, na koniec posypując kakao i złotym ozdobnym cukrem