Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Ten przepis miażdżąco wygrał w „smacznej bitwie” z kremem z pieczonych batatów. Jak widać wolicie polskie smaki 🙂

Potraktuję ten post jako zwiastun mojego programu, który już z początkiem listopada (2.11) rusza na antenie KUCHNI +. Oczywiście ZUPA – Zdrowa Ulubiona Pyszna Apetyczna – (tak nazywa się program)  zaskoczy  Was  zupełnie nowymi przepisami których nie mam na blogu i w książce. Będą zupy o rożnych smakach i dodatkach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Oczywiście na bieżąco będę informować Was o datach emisji tutaj i na moim facebooku.

Wracajmy do naszej wygranej czyli kremu z ziemniaków. Cudownie rozgrzewa, ma kremową strukturę i wspaniały balans smaku. Taka prosta a taka pyszna, a tutaj zdjęcie „smacznej walki”

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 porcje:
 3 ziemniaki
 3 łodygi selera naciowego
 3 ząbki czosnku
 1 cebula
 1 l bulionu warzywnego
 100 ml mleka
 1 łyżka oleju rzepakowego
 200 g wędzonego łososia
 1 świeża natka pietruszki
 sól i pieprz

1

Na rozgrzane dno garnka wlać olej i obsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 3-4 minut.

2

Do rondla dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w talarki łodygi selera. Całość smażyć kolejne 3 minuty.

3

Warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na średnim ogniu do momentu kiedy zmiękną.

4

Zupę zmiksować na krem, dodać mleko - wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

5

Zupę podawać gorącą z plasterkiem wędzonego łososia i obficie posypaną pietruszką.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 4 porcje:
 3 ziemniaki
 3 łodygi selera naciowego
 3 ząbki czosnku
 1 cebula
 1 l bulionu warzywnego
 100 ml mleka
 1 łyżka oleju rzepakowego
 200 g wędzonego łososia
 1 świeża natka pietruszki
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Na rozgrzane dno garnka wlać olej i obsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 3-4 minut.

2

Do rondla dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w talarki łodygi selera. Całość smażyć kolejne 3 minuty.

3

Warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na średnim ogniu do momentu kiedy zmiękną.

4

Zupę zmiksować na krem, dodać mleko - wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

5

Zupę podawać gorącą z plasterkiem wędzonego łososia i obficie posypaną pietruszką.

Notes

Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

 

(Wyświetlono 2 664 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)