Ten przepis miażdżąco wygrał w „smacznej bitwie” z kremem z pieczonych batatów. Jak widać wolicie polskie smaki 🙂
Potraktuję ten post jako zwiastun mojego programu, który już z początkiem listopada (2.11) rusza na antenie KUCHNI +. Oczywiście ZUPA – Zdrowa Ulubiona Pyszna Apetyczna – (tak nazywa się program) zaskoczy Was zupełnie nowymi przepisami których nie mam na blogu i w książce. Będą zupy o rożnych smakach i dodatkach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Oczywiście na bieżąco będę informować Was o datach emisji tutaj i na moim facebooku.
Wracajmy do naszej wygranej czyli kremu z ziemniaków. Cudownie rozgrzewa, ma kremową strukturę i wspaniały balans smaku. Taka prosta a taka pyszna, a tutaj zdjęcie „smacznej walki”
Na rozgrzane dno garnka wlać olej i obsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 3-4 minut.
Do rondla dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w talarki łodygi selera. Całość smażyć kolejne 3 minuty.
Warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na średnim ogniu do momentu kiedy zmiękną.
Zupę zmiksować na krem, dodać mleko - wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawać gorącą z plasterkiem wędzonego łososia i obficie posypaną pietruszką.
4 porcji
Składniki
Przygotowanie
Na rozgrzane dno garnka wlać olej i obsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 3-4 minut.
Do rondla dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w talarki łodygi selera. Całość smażyć kolejne 3 minuty.
Warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na średnim ogniu do momentu kiedy zmiękną.
Zupę zmiksować na krem, dodać mleko - wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawać gorącą z plasterkiem wędzonego łososia i obficie posypaną pietruszką.
Notes