Po dużej dawce cukru jaką Was obdarowałam w tym tygodniu pora na coś lekkiego i w końcu słonego. Sezon na rośliny dyniowate w pełni więc korzystam z niego na całego, jednak staram się aby moje przepisy były zdrowe i „odchudzone”. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną cukinię faszerowaną mięsem. Smakuje obłędnie dzięki świeżym pomidorom, bazylii i papryczce chili. Idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ważne jest aby cukinii nie dusić za długo w piekarniku. Ma być jędrna i tworzyć łódeczkę dla mięsa.
Zachęcam do wypróbowania:)
Smacznego:)
Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5 cm miąższu. Wydrążoną cukinię zostawić do farszu.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebule i czosnek. Podsmażyć aż się zeszkli. Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć.
Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Całość dusić około 15 min na średnim ogniu.
Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem
Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii, na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety ligt. Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 min w temperaturze 200º C.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5 cm miąższu. Wydrążoną cukinię zostawić do farszu.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebule i czosnek. Podsmażyć aż się zeszkli. Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć.
Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Całość dusić około 15 min na średnim ogniu.
Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem
Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii, na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety ligt. Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 min w temperaturze 200º C.
Witam, czy „wydrazona” cukinie zostawic do farszu, z pestkami czy bez?
Dzień dobry, chciałam zrobić te cukinie na imprezę dla 12 gości. Czyli na 12 cukinii. Zastanawiam się czy naprawdę muszę zwiększyć proporcje pozostałych składników razy 6? Czy tego farszu i tak wychodzi więcej i mogę farszu zrobić ilość z przepisu np.razy 4? Pozdrawiam 🙂
Tak żona z robić proporcje farszu x4
mięso i warzywa podsmażane na oleju zdecydowanie FIT i ser typu feta który nawet w wersji light jest cholernie tłusty – z FIT to niema nic wspólnego
a co nie jest FIT?
Przepraszam a co w tym daniu jest FIT ?
czy obierać cukinie?
nie 🙂
Dziś gotuję, pachnie wyśmienicie 🙂 Będę wpadać częściej 🙂
:*
czy mozna zamiast cukinii zapakować mięsko w paprykę? świetny blog ?
super pomysł!
jaka jest kalorycznosc 1 porcji?
Potwierdzam pycha raz zrobilam i ciagle wracam do tego dania
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
Robiłam wczoraj jest przepyszne polecam każdemu
Zakochalam sie! Pychota! Goście zachwyceni!
Love it ! Dawno mnie tu nie było (jakieś 2 tyg) i nadrabiam zaległości 🙂 jest pyyyyysznie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;*