Ruszamy z serią Wielkanocnych przepisów. Te Święta będą zdrowe, kolorowe i zabawne. Zdaję sobie sprawę, że w tym okresie każdy z nas ma mało czasu dlatego przepisy będą szybkie i proste. Zaczynamy od zdrowych kurczaków – są cudowne. To genialny pomysł na wspólne gotowanie z dziećmi. To cudowna zdrowa przekąska – bez dodatku cukru, mąki, jajek czy nabiału. 100% natury w takim kurczaczku?! Zaproście je na Wasz stół -nie pożałujecie ?
1 duża sztuka ? = 110 kcal
W malakserze (rozdrabniaczu) umieścić daktyle, płatki owsiane, mielone migdały, sól oraz tahini.
Całość miksować około 5 minut, aż powstanie jednolita klejąca masa.
Łyżką nabierać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć we wiórkach kokosowych, zrobić grzebienie kogucie z owoców goji, oczy z przeciętych w pół rodzynek, dzioby z pestek dyni oraz łapki z orzechów nerkowca.
daktyle jeżeli są za suche należy namoczyć w ciepłej wodzie przez około 5-10 minut - odcedzić i dopiero miksować (ja używam daktyli medjool, które tego nie potrzebują)
jeżeli masa jest za sucha należy dodać odrobinę soku, mleka lub ciepłej wody bądź więcej tahini czy oleju kokosowego. Jeżeli masa jest za mokra należy dodać odrobinę więcej składników suchych np. płatków owsianych.
daktyle można zastąpić suszonymi morelami, śliwkami lub figami
płatki owsiane można zastąpić pałatkami jaglanymi lub wiórkami kokosowymi
mielone migdały można zastąpić dowolnymi orzechami lub mąką kokosową
tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym, olejem kokosowym lub mlekiem koksowym czy sokiem z pomarańczy
14 porcji
Składniki
Przygotowanie
W malakserze (rozdrabniaczu) umieścić daktyle, płatki owsiane, mielone migdały, sól oraz tahini.
Całość miksować około 5 minut, aż powstanie jednolita klejąca masa.
Łyżką nabierać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć we wiórkach kokosowych, zrobić grzebienie kogucie z owoców goji, oczy z przeciętych w pół rodzynek, dzioby z pestek dyni oraz łapki z orzechów nerkowca.
daktyle jeżeli są za suche należy namoczyć w ciepłej wodzie przez około 5-10 minut - odcedzić i dopiero miksować (ja używam daktyli medjool, które tego nie potrzebują)
jeżeli masa jest za sucha należy dodać odrobinę soku, mleka lub ciepłej wody bądź więcej tahini czy oleju kokosowego. Jeżeli masa jest za mokra należy dodać odrobinę więcej składników suchych np. płatków owsianych.
daktyle można zastąpić suszonymi morelami, śliwkami lub figami
płatki owsiane można zastąpić pałatkami jaglanymi lub wiórkami kokosowymi
mielone migdały można zastąpić dowolnymi orzechami lub mąką kokosową
tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym, olejem kokosowym lub mlekiem koksowym czy sokiem z pomarańczy
Notes