Fusilli ze szpinakiem i moja wygrana

Wolne dni uciekają mi tak samo szybko jak ucieka lato, kolejny miesiąc i pieniądze:) Nieuleczalny chwilowo brak czasu sprawia, że tylko grzebię w głowie za wspomnieniami z wakacji. Ale czy to wszystko mi przeszkadza? Nie! Cieszę się, że tyle się dzieję. Jestem podekscytowana tym co mnie czeka i korzystam z tego co niesie mi życie.

Ten tydzień dla mnie jest cudowny. Jak pisałam w poście „Polskie Pesto” jeszcze nigdy nic nie wygrałam,a tu taka niespodzianka. W tym wypadku dosłownie „marzenia się spełniają”.

Wygrałam wkonkursie  “BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY” robot kuchenny KitchenAid w wyśnionym żółtym kolorze.

Kochani polecam Wam olej rzepakowy:) ja się w nim po takiej nagrodzie jeszcze bardziej zakochałam:)

Na dzisiaj pyszne danie – Fusilli ze szpinakiem i zielonym groszkiem – obowiązkowo z „oliwą północy”. Lekko, zdrowo i zielono!

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 200 g makaronu razowego fusilli
 400 g świeżego szpinaku
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 garście groszku zielonego
 ser Pecorino
 świeża bazylia
 sól i pieprz
 gałka muszkatołowa
 olej rzepakowy

1

Szpinak umyj i osusz, z blanszuj go we wrzątku przez około 30 sekund a następnie szybko przełóż do miski z zimna woda i lodem.

2

W mocno osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente.

3

Na rozgrzana patelnie wylej olej, a następnie szybko obsmaż pokrojona w talarki cebulę i zmiażdżony czosnek.

4

Dodaj szpinak, groszek oraz odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając świeżo zmieloną sola, pieprzem i gałka muszkatołową.

5

Podawaj z serem Pecorino (można zastąpić parmezanem) i świeżą bazylią.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 200 g makaronu razowego fusilli
 400 g świeżego szpinaku
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 garście groszku zielonego
 ser Pecorino
 świeża bazylia
 sól i pieprz
 gałka muszkatołowa
 olej rzepakowy

Przygotowanie

1

Szpinak umyj i osusz, z blanszuj go we wrzątku przez około 30 sekund a następnie szybko przełóż do miski z zimna woda i lodem.

2

W mocno osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente.

3

Na rozgrzana patelnie wylej olej, a następnie szybko obsmaż pokrojona w talarki cebulę i zmiażdżony czosnek.

4

Dodaj szpinak, groszek oraz odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając świeżo zmieloną sola, pieprzem i gałka muszkatołową.

5

Podawaj z serem Pecorino (można zastąpić parmezanem) i świeżą bazylią.

Notes

Fusilli ze szpinakiem i moja wygrana
(Wyświetlono 2 265 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)