Fusilli ze szpinakiem i moja wygrana

Wolne dni uciekają mi tak samo szybko jak ucieka lato, kolejny miesiąc i pieniądze:) Nieuleczalny chwilowo brak czasu sprawia, że tylko grzebię w głowie za wspomnieniami z wakacji. Ale czy to wszystko mi przeszkadza? Nie! Cieszę się, że tyle się dzieję. Jestem podekscytowana tym co mnie czeka i korzystam z tego co niesie mi życie.

Ten tydzień dla mnie jest cudowny. Jak pisałam w poście „Polskie Pesto” jeszcze nigdy nic nie wygrałam,a tu taka niespodzianka. W tym wypadku dosłownie „marzenia się spełniają”.

Wygrałam wkonkursie  “BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY” robot kuchenny KitchenAid w wyśnionym żółtym kolorze.

Kochani polecam Wam olej rzepakowy:) ja się w nim po takiej nagrodzie jeszcze bardziej zakochałam:)

Na dzisiaj pyszne danie – Fusilli ze szpinakiem i zielonym groszkiem – obowiązkowo z „oliwą północy”. Lekko, zdrowo i zielono!

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 200 g makaronu razowego fusilli
 400 g świeżego szpinaku
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 garście groszku zielonego
 ser Pecorino
 świeża bazylia
 sól i pieprz
 gałka muszkatołowa
 olej rzepakowy

1

Szpinak umyj i osusz, z blanszuj go we wrzątku przez około 30 sekund a następnie szybko przełóż do miski z zimna woda i lodem.

2

W mocno osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente.

3

Na rozgrzana patelnie wylej olej, a następnie szybko obsmaż pokrojona w talarki cebulę i zmiażdżony czosnek.

4

Dodaj szpinak, groszek oraz odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając świeżo zmieloną sola, pieprzem i gałka muszkatołową.

5

Podawaj z serem Pecorino (można zastąpić parmezanem) i świeżą bazylią.

Składniki

 200 g makaronu razowego fusilli
 400 g świeżego szpinaku
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 garście groszku zielonego
 ser Pecorino
 świeża bazylia
 sól i pieprz
 gałka muszkatołowa
 olej rzepakowy

Przygotowanie

1

Szpinak umyj i osusz, z blanszuj go we wrzątku przez około 30 sekund a następnie szybko przełóż do miski z zimna woda i lodem.

2

W mocno osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente.

3

Na rozgrzana patelnie wylej olej, a następnie szybko obsmaż pokrojona w talarki cebulę i zmiażdżony czosnek.

4

Dodaj szpinak, groszek oraz odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając świeżo zmieloną sola, pieprzem i gałka muszkatołową.

5

Podawaj z serem Pecorino (można zastąpić parmezanem) i świeżą bazylią.

Fusilli ze szpinakiem i moja wygrana
(Wyświetlono 385 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

9 komentarzy

  1. Avatar kakasisikaka 19 sierpnia 2013 o 08:01

    Gratuluję 🙂

  2. Avatar Nieśka 17 sierpnia 2013 o 10:48

    Uwielbiam razowy i żytni makaron, chociaż nie wszystkim one przypadają do gustu. I zielone, zielone, zielone! (szpinak nowozelandzki rośnie mi na balkonie;)). Pozdrawiam!

  3. Avatar ona 17 sierpnia 2013 o 10:30

    Gratuluje i obserwuje odkąd dowiedziałam się dzięki programowi masterchef, że prowadzisz bloga.
    Przyznam, że sama miałam ochotę na taką nagrodę, nie wiedziałm, że ten konkurs był popularny, a przecież mamy tyle zdolnych blogerów kulinarnych. W tym Ciebie mój masterchef 🙂

    1. admin admin 18 sierpnia 2013 o 00:23

      dziękuję Ci bardzo za te Ciepłe słowa :* zachęcam równiez do spróbowania sił w innych konkursach:) na tym przykładzie mogę śmiało powiedzieć że nie wierzyłam „w takie rzeczy” :)gorąco pozdrawiam 🙂

  4. Avatar Basia 17 sierpnia 2013 o 08:54

    Gratuluję! Też marzy mi się taki mikser, jest fantastyczny 🙂

    Uwielbiam Twoje zdjęcia, mogłabym się w nie wpatrywać godzinami…:)

    1. admin admin 18 sierpnia 2013 o 00:24

      Basiu bardzo Ci dziękuję! nawet nie masz pojęcia jakie to dla mnie wyróżnienie kiedy ktoś zwraca na to uwagę:) dziękuję 🙂

  5. Avatar PaPPp pPPP*ppPatrycja MiziolePatrycja Miziolekk 17 sierpnia 2013 o 08:02

    Myślałam, że to kapary a to zielony groszek 🙂 Kinga, każde Twoje zdjęcie zachęca mnie do jedzenia! 🙂 zazwyczaj Twoje potrawy modyfikuję wg tego co akurat mam w lodówce, ale przepisy są cudne :*

    1. admin admin 18 sierpnia 2013 o 00:24

      :*

  6. Avatar eli_555 17 sierpnia 2013 o 02:26

    Gratuluję wygranej. Mikser jest super. Wiem że marzenia czasem się spełniają. Ja też taki wygrałam w zeszłym roku w konkursie od Bakal-a. Pozdrawiam Elżbieta.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *