Cupcakes czyli babeczki z malinami

Kochani przepraszam Was za małą ilość wpisów na blogu. Nie jest to spowodowane moim urlopem, a wręcz przeciwnie. Sezon wakacyjny w naszej firmie powoduje mniejszą ilość rąk do pracy 🙂 a ja staram się te wszystkie ręce zastąpić. Ponadto jestem w trakcie przygotowania dwóch dla mnie bardzo ważnych i dużych projektów.  Koniec sierpnia i wrzesień będą bardzo ekscytujące. Wierzcie mi upalne dni przeszły mi koło nosa, w pracy pełną parą chodzą klimatyzatory, a brak okien sprawia, że słońce widzę tylko o wschodzie i zachodzie na stajni. Przy okazji zapraszam Was na fanpage, gdzie pokażę zdjęcia „po żniwach”.

Dzisiaj na osłodę i przeprosiny cupcakesy z malinami czyli mini babeczki po naszemu. Pyszniutkie, leciutkie i bardzo szybciutkie:)

Miłego:

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 ⅓ szklanki mąki pszennej jeżeli czekoladowe to mieszamy mąkę z kakao
 ¾ łyżeczki proszek do pieczenia
 ¼ łyżeczki soda oczyszczona
 ¼ łyżeczki sól
 ½ szklanki miękkiego masła
 ¼ szklanki cukier
 2 duże jajka
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ szklanki maślanki lub kefiru
Składniki na krem:
 250 g mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
 100 g świeżych malin

1

 Piekarnik nastawić na 175 C .

2

W małej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

3

W dużej misce, ucierać masło na puszysty krem. Stopniowo dodawać cukru ciągle ubijając ok 2 min.

4

Dodać jajka miksować aż dobrze się połączą z masą.

5

Dodawać na zmianę mieszaninę mąki, na przemian z maślanką, tak aż będzie gładkie. Podzielić ciasto równo między papilotkami.

6

Piec 18 do 20 minut lub do momentu, gdy wierzchołki sprężynę lekko.

Krem:
7

Wszystkie składniki razem zmiksować na gładką jednolitą masę.

8

Na wystudzone babeczki wykładać krem i dekorować świeżymi malinami.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 1 ⅓ szklanki mąki pszennej jeżeli czekoladowe to mieszamy mąkę z kakao
 ¾ łyżeczki proszek do pieczenia
 ¼ łyżeczki soda oczyszczona
 ¼ łyżeczki sól
 ½ szklanki miękkiego masła
 ¼ szklanki cukier
 2 duże jajka
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ szklanki maślanki lub kefiru
Składniki na krem:
 250 g mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
 100 g świeżych malin

Przygotowanie

1

 Piekarnik nastawić na 175 C .

2

W małej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

3

W dużej misce, ucierać masło na puszysty krem. Stopniowo dodawać cukru ciągle ubijając ok 2 min.

4

Dodać jajka miksować aż dobrze się połączą z masą.

5

Dodawać na zmianę mieszaninę mąki, na przemian z maślanką, tak aż będzie gładkie. Podzielić ciasto równo między papilotkami.

6

Piec 18 do 20 minut lub do momentu, gdy wierzchołki sprężynę lekko.

Krem:
7

Wszystkie składniki razem zmiksować na gładką jednolitą masę.

8

Na wystudzone babeczki wykładać krem i dekorować świeżymi malinami.

Notes

Cupcakes czyli babeczki z malinami
(Wyświetlono 755 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)