Włoskie ciasto z jabłkami

W powietrzu czuję już jesień i tak w sumie to się cieszę. Kocham ją dla smaku jabłek, dla grzybów, dla orzechów włoskich, które co roku zbieram szykując zapasy na zimę.  Choć moje lato za szybko mija, staram się na chwilę zatrzymać je w słoikach. W moim rodzinnym domu rośnie ogromna jabłoń i własnie teraz triumfalnie pokazuje co jeszcze potrafi. Jabłka, które daje co roku są najlepsze jakie jadłam w życiu. Ilość owoców sprawia, że gałęzie same podają je nam do rąk. U nas nic się nie zmarnuje 🙂 poobijane jabłka trafiają dla koni,  bardzo dojrzałe na zimowe musy, a te jędrne, żółciutkie chodzą ze mną do pracy. Mój mąż jest największym fanem szarlotki tym razem musiał spróbować jej we włoskim wydaniu. Zapraszam na torta di mele morbida.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 175 g mąki pszennej
 75 g cukru
 75 g masła
 1 duże jajko
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ szklanki mleka
 300 g jabłek
 cukier Muscovado do posypania

1

Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na funkcje grzania góra-dół i temperaturę  180 C.

2

Masło ucieraj mikserem, aż będzie puszyste i białe ok 6 min. Dodaj cukier i dalej ucieraj.

3

Po około 3 minutach dodaj roztrzepane jajko. Cały czas miksując dodaj mleko oraz przesianą wraz z proszkiem mąkę.

4

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

5

Przełóż do foremki, posyp cukrem Muscovado i piecz 30 min.

Składniki

 175 g mąki pszennej
 75 g cukru
 75 g masła
 1 duże jajko
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ szklanki mleka
 300 g jabłek
 cukier Muscovado do posypania

Przygotowanie

1

Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na funkcje grzania góra-dół i temperaturę  180 C.

2

Masło ucieraj mikserem, aż będzie puszyste i białe ok 6 min. Dodaj cukier i dalej ucieraj.

3

Po około 3 minutach dodaj roztrzepane jajko. Cały czas miksując dodaj mleko oraz przesianą wraz z proszkiem mąkę.

4

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

5

Przełóż do foremki, posyp cukrem Muscovado i piecz 30 min.

Włoskie ciasto z jabłkami
(Wyświetlono 170 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

9 komentarzy

  1. Avatar Aneta 6 lipca 2016 o 23:13

    dobre, fajne i pyszne ciasto

    1. admin admin 9 lipca 2016 o 09:55

      bardzo się cieszę dziękuję :*

  2. Avatar Pati 31 sierpnia 2013 o 07:13

    Choć dwoję się i troję w wymyślaniu ciast, moja rodzinka i tak najbardziej lubi ciasta ucierane, szczególnie z jabłkami… A ja uwielbiam tę skorupkę z cukru…

  3. Avatar ania k. 29 sierpnia 2013 o 20:33

    Mozna piec z termoibiegiem? W moim piekarniku gora-dol zwykle kończy sie zakalcem 😉

    1. admin admin 30 sierpnia 2013 o 12:55

      można ale temperaturę należy obniżyć o 10 C

  4. Avatar mona 29 sierpnia 2013 o 10:17

    Kinguś a gdzie kupić cukier Muscovado?

    1. admin admin 30 sierpnia 2013 o 12:55

      w dużych marketach lub dobrych delikatesach

  5. Avatar Kinga Kornacka 28 sierpnia 2013 o 12:14

    Ja co prawda jeszcze czuję letnią atmosferę, ale jabłka, cynamon… szarlotka jest dla mnie dobra w każdej porze roku 🙂

  6. Avatar Patrycja Miziołek 27 sierpnia 2013 o 00:01

    Kinga kochane oddam królestwo, żeby choć na 1 dzień znaleźć się u Ciebie w domu i sprobować Twoich pyszności!! 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *