Włoskie ciasto z jabłkami

W powietrzu czuję już jesień i tak w sumie to się cieszę. Kocham ją dla smaku jabłek, dla grzybów, dla orzechów włoskich, które co roku zbieram szykując zapasy na zimę.  Choć moje lato za szybko mija, staram się na chwilę zatrzymać je w słoikach. W moim rodzinnym domu rośnie ogromna jabłoń i własnie teraz triumfalnie pokazuje co jeszcze potrafi. Jabłka, które daje co roku są najlepsze jakie jadłam w życiu. Ilość owoców sprawia, że gałęzie same podają je nam do rąk. U nas nic się nie zmarnuje 🙂 poobijane jabłka trafiają dla koni,  bardzo dojrzałe na zimowe musy, a te jędrne, żółciutkie chodzą ze mną do pracy. Mój mąż jest największym fanem szarlotki tym razem musiał spróbować jej we włoskim wydaniu. Zapraszam na torta di mele morbida.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 175 g mąki pszennej
 75 g cukru
 75 g masła
 1 duże jajko
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ szklanki mleka
 300 g jabłek
 cukier Muscovado do posypania

1

Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na funkcje grzania góra-dół i temperaturę  180 C.

2

Masło ucieraj mikserem, aż będzie puszyste i białe ok 6 min. Dodaj cukier i dalej ucieraj.

3

Po około 3 minutach dodaj roztrzepane jajko. Cały czas miksując dodaj mleko oraz przesianą wraz z proszkiem mąkę.

4

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

5

Przełóż do foremki, posyp cukrem Muscovado i piecz 30 min.

Składniki

 175 g mąki pszennej
 75 g cukru
 75 g masła
 1 duże jajko
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ szklanki mleka
 300 g jabłek
 cukier Muscovado do posypania

Przygotowanie

1

Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na funkcje grzania góra-dół i temperaturę  180 C.

2

Masło ucieraj mikserem, aż będzie puszyste i białe ok 6 min. Dodaj cukier i dalej ucieraj.

3

Po około 3 minutach dodaj roztrzepane jajko. Cały czas miksując dodaj mleko oraz przesianą wraz z proszkiem mąkę.

4

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

5

Przełóż do foremki, posyp cukrem Muscovado i piecz 30 min.

Włoskie ciasto z jabłkami
(Wyświetlono 3 813 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

9 komentarzy

  1. Aneta 6 lipca 2016 o 23:13

    dobre, fajne i pyszne ciasto

    Odpowiedz
    1. admin 9 lipca 2016 o 09:55

      bardzo się cieszę dziękuję :*

      Odpowiedz
  2. Pati 31 sierpnia 2013 o 07:13

    Choć dwoję się i troję w wymyślaniu ciast, moja rodzinka i tak najbardziej lubi ciasta ucierane, szczególnie z jabłkami… A ja uwielbiam tę skorupkę z cukru…

    Odpowiedz
  3. ania k. 29 sierpnia 2013 o 20:33

    Mozna piec z termoibiegiem? W moim piekarniku gora-dol zwykle kończy sie zakalcem 😉

    Odpowiedz
    1. admin 30 sierpnia 2013 o 12:55

      można ale temperaturę należy obniżyć o 10 C

      Odpowiedz
  4. mona 29 sierpnia 2013 o 10:17

    Kinguś a gdzie kupić cukier Muscovado?

    Odpowiedz
    1. admin 30 sierpnia 2013 o 12:55

      w dużych marketach lub dobrych delikatesach

      Odpowiedz
  5. Kinga Kornacka 28 sierpnia 2013 o 12:14

    Ja co prawda jeszcze czuję letnią atmosferę, ale jabłka, cynamon… szarlotka jest dla mnie dobra w każdej porze roku 🙂

    Odpowiedz
  6. Patrycja Miziołek 27 sierpnia 2013 o 00:01

    Kinga kochane oddam królestwo, żeby choć na 1 dzień znaleźć się u Ciebie w domu i sprobować Twoich pyszności!! 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *