Deser doskonały! Połączenie składników fenomenalne! Wygląd zjawiskowy!
Eton Mess klasycznie podaje się z truskawkami, śmietaną i pokruszonymi bezami. Jednak czasami warto spróbować czegoś nowego. W domu miałam bezy, które upiekłam dzień wcześniej, piękny dojrzały ananas i dużo jogurtu naturalnego i świeżej bazylii prosto z mojego ogródka ziołowego. Powstała egzotyczna wersja, która zaskakuje smakiem. Ananas zestawiłam z brązowym cukrem, który uprzednio zblendowałam z listkami świeżej bazylii. Taka posypka świetnie sprawdza się w letnich deserach.
Już myślę o wersji mojito, kombinacji jest wiele także zachęcam Was do spróbowania i zabawy w odkrywanie własnych smaków:)
Smacznego:)
Ananas obrać i pokroić w kostkę.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać miód, soki i skórkę z limonki oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.
Cukier brązowy zblendować z listkami bazylii.
Do miski z kremem dodać 2/3 kawałków bez (jeżeli są duże połamać je). Wszystko wymieszać.
Do dużego naczynia lub kilku mniejszych wykładać w kolejności: krem śmietanowo-jogurtowy, kawałki ananasa, cukier z bazylią, krem-ananas-cukier kawałki bezy. Posypać wiórkami kokosu.
10 porcji
Składniki
Przygotowanie
Ananas obrać i pokroić w kostkę.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać miód, soki i skórkę z limonki oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.
Cukier brązowy zblendować z listkami bazylii.
Do miski z kremem dodać 2/3 kawałków bez (jeżeli są duże połamać je). Wszystko wymieszać.
Do dużego naczynia lub kilku mniejszych wykładać w kolejności: krem śmietanowo-jogurtowy, kawałki ananasa, cukier z bazylią, krem-ananas-cukier kawałki bezy. Posypać wiórkami kokosu.