Nowy rok ruszył z kopyta! Nawet nie dał chwili na lekkie, zimowe rozluźnienie. Może i dobrze ? – zawsze powtarzam, że lepiej jak jest praca, niż jej nie ma! Całe dnie spędzam albo w drodze, albo przed komputerem, a kiedy znajdę chwilę – ruszam do kuchni i gotuję.
Każda wolna sekunda to czas na nowe plany. I tak pomiędzy jedną podróżą a przepisem postanowiłam, że blog nieco będzie się zmieniał. Nie martwcie się! Przepisy nadal będą stanowiły jego zdecydowaną większość. Chcę wprowadzić serię postów tzw. „prozdrowotnych” – roboczo przez mnie tak nazwanych ?. Będę w nich przedstawiać produkty, które mają znaczenie w diecie, podejmę się tematu opisywania walorów żywności prozdrowotnej, opisywać będę badania, którym się poddałam itd. Musicie wiedzieć, że wszystko, co pojawia się na blogu jest przeze mnie sprawdzane. Tylko te najlepsze, moim zdaniem skuteczne tematy będę opisywała. Mam nadzieję, że spodoba Wam się nowy wątek na blogu i razem prowadzić będziemy dyskusję na różne „zdrowe” tematy. Zachęcam również do śledzenia mnie na Instagramie, gdyż tam codziennie zdaję relacje z tego, co planuję i co się w danym momencie u mnie dzieje (kliknij Tutaj a trafisz na mój INSTAGRAM).
Wracając do bohaterów dzisiejszego dnia, zapraszam po przepis na pyszne ciasteczka owsiane! Zrobicie je w jednej misce dosłownie w 5 minut. Idealne na śniadanie i podwieczorek, do pracy i w drogę. ?
Do dużej miski wyłożyć pokrojone w kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość zmiksować blenderem lub ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków (wolę tę formę, gdyż pozwala ona na zachowanie kawałków banana).
Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka.
Włożyć do nagrzanego do 160 C piekarnika z funkcją grzania góra-dół na 25-30 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.
banany - można zastąpić startym jabłkiem lub ugotowanym batatem
płatki owsiane - można zastąpić dowolnymi płatkami np. jaglanymi, żytnimi, orkiszowymi
syrop klonowy - można zastąpić miodem, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym, kokosowym, ksylitolem, erytrytolem, stewią
wiórki kokosowe - można zastąpić płatkami owsianymi, mielonymi migdałami lub dowolnymi płatkami
żurawinę - rodzynkami, śliwkami, suszonymi morelami, daktylami lub wiśniami
orzechy włoskie - można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami czy nawet czekoladą gorzką
siemię lniane - można pominąć lub zastąpić nasionami chia lub babka płesznik
15 porcji
- Amount per serving
- Kalorie136
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 7.5g10%
- Sód 14mg1%
- Węglowodany 16.3g6%
- Białko 2.5g
- Wapń 13mg1%
- Żelazo 1mg6%
- Potas 146mg4%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Do dużej miski wyłożyć pokrojone w kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość zmiksować blenderem lub ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków (wolę tę formę, gdyż pozwala ona na zachowanie kawałków banana).
Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka.
Włożyć do nagrzanego do 160 C piekarnika z funkcją grzania góra-dół na 25-30 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.
banany - można zastąpić startym jabłkiem lub ugotowanym batatem
płatki owsiane - można zastąpić dowolnymi płatkami np. jaglanymi, żytnimi, orkiszowymi
syrop klonowy - można zastąpić miodem, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym, kokosowym, ksylitolem, erytrytolem, stewią
wiórki kokosowe - można zastąpić płatkami owsianymi, mielonymi migdałami lub dowolnymi płatkami
żurawinę - rodzynkami, śliwkami, suszonymi morelami, daktylami lub wiśniami
orzechy włoskie - można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami czy nawet czekoladą gorzką
siemię lniane - można pominąć lub zastąpić nasionami chia lub babka płesznik
Notes