Pyszne ciasteczka owsiane

Nowy  rok ruszył z kopyta! Nawet nie dał chwili na lekkie, zimowe rozluźnienie. Może i dobrze ?  – zawsze powtarzam, że lepiej jak jest praca, niż jej nie ma! Całe dnie spędzam albo w drodze, albo przed komputerem, a kiedy znajdę chwilę –  ruszam do kuchni i gotuję.

Każda wolna sekunda to czas na nowe plany. I tak pomiędzy jedną podróżą a przepisem postanowiłam, że blog nieco będzie się zmieniał. Nie martwcie się! Przepisy nadal będą stanowiły jego zdecydowaną większość. Chcę wprowadzić serię postów tzw. „prozdrowotnych” – roboczo przez mnie tak nazwanych ?. Będę w nich przedstawiać produkty, które mają znaczenie w diecie, podejmę się tematu opisywania walorów żywności prozdrowotnej, opisywać będę badania, którym się poddałam itd. Musicie wiedzieć, że wszystko, co pojawia się na blogu jest przeze mnie sprawdzane. Tylko te najlepsze, moim zdaniem skuteczne tematy będę opisywała. Mam nadzieję, że spodoba Wam się nowy wątek na blogu i razem prowadzić będziemy dyskusję na różne „zdrowe” tematy. Zachęcam również do śledzenia mnie na Instagramie, gdyż tam codziennie zdaję relacje z tego, co planuję i co się w danym momencie u mnie dzieje (kliknij Tutaj a trafisz na mój INSTAGRAM).

Wracając do bohaterów dzisiejszego dnia, zapraszam po przepis na pyszne ciasteczka owsiane! Zrobicie je w jednej misce dosłownie w 5 minut. Idealne na śniadanie i podwieczorek, do pracy i w drogę. ?

Ilość porcji15 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia27 minutCałkowity czas40 minut

 1 ½ dojrzałego banana (ok 180 g)
 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 ½ łyżeczki cynamonu
 2 łyżki syropu klonowego
 180 g  płatków owsianych
 50 g wiórków kokosowych
 50 g żurawiny suszonej
 30 g orzechów włoskich
 1 łyżka siemienia lnianego
 1 szczypta soli

1

Do dużej miski wyłożyć pokrojone w kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość zmiksować blenderem lub ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków (wolę tę formę, gdyż pozwala ona na zachowanie kawałków banana).

2

Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

3

Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka.

4

Włożyć do nagrzanego do 160 C piekarnika z funkcją grzania góra-dół na 25-30 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.

Możliwości:
5

banany - można zastąpić startym jabłkiem lub ugotowanym batatem

6

płatki owsiane -  można zastąpić dowolnymi płatkami np. jaglanymi, żytnimi, orkiszowymi

7

syrop klonowy - można zastąpić miodem, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym, kokosowym, ksylitolem, erytrytolem, stewią

8

wiórki kokosowe - można zastąpić płatkami owsianymi, mielonymi migdałami lub dowolnymi płatkami

9

żurawinę - rodzynkami, śliwkami, suszonymi morelami, daktylami lub wiśniami

10

orzechy włoskie - można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami czy nawet czekoladą gorzką

11

siemię lniane - można pominąć lub zastąpić nasionami chia lub babka płesznik

Wartości odżywcze

Porcji 15


Ilość na porcję
Kalorie 136
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 7.5g12%
Sód 14mg1%
Potas 146mg5%
Węglowodany 16.3g6%
Białko 2.5g5%

Wapń 13%
Żelazo 1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 ½ dojrzałego banana (ok 180 g)
 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 ½ łyżeczki cynamonu
 2 łyżki syropu klonowego
 180 g  płatków owsianych
 50 g wiórków kokosowych
 50 g żurawiny suszonej
 30 g orzechów włoskich
 1 łyżka siemienia lnianego
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Do dużej miski wyłożyć pokrojone w kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość zmiksować blenderem lub ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków (wolę tę formę, gdyż pozwala ona na zachowanie kawałków banana).

2

Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

3

Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka.

4

Włożyć do nagrzanego do 160 C piekarnika z funkcją grzania góra-dół na 25-30 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.

Możliwości:
5

banany - można zastąpić startym jabłkiem lub ugotowanym batatem

6

płatki owsiane -  można zastąpić dowolnymi płatkami np. jaglanymi, żytnimi, orkiszowymi

7

syrop klonowy - można zastąpić miodem, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym, kokosowym, ksylitolem, erytrytolem, stewią

8

wiórki kokosowe - można zastąpić płatkami owsianymi, mielonymi migdałami lub dowolnymi płatkami

9

żurawinę - rodzynkami, śliwkami, suszonymi morelami, daktylami lub wiśniami

10

orzechy włoskie - można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami czy nawet czekoladą gorzką

11

siemię lniane - można pominąć lub zastąpić nasionami chia lub babka płesznik

Pyszne ciasteczka owsiane ?

 

(Wyświetlono 19 515 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

91 komentarzy

  1. Basia 7 sierpnia 2019 o 09:07

    Pani Kingo!
    Uwielbiam Pani przepisy! To kolejny przepis który „sprawdziłam” i jak zawsze okazał się strzałem w dziesiątkę! 🙂
    Pyszności!

  2. onxl 2 czerwca 2019 o 23:00

    Takie ciasteczka jako alternatywa do pracy/szkoły zamiast niezdrowych szybkich przekąsek to coś co lubie najbardziej.

  3. Alicja 12 lutego 2019 o 10:47

    ja ostatnio robiłam podobne tylko użyłam masła orzechowego i bananów jako masy

  4. zuzaclick 6 lutego 2019 o 09:23

    Hej, szybkie pytanie – czy płatki owsiane można zastąpić otrębami owsianymi?

    1. admin 6 lutego 2019 o 15:28

      tak

  5. Kasia M 19 listopada 2018 o 20:32

    Re we la cja!
    Takie przepisy uwielbiam – proste, szybkie i zdrowe 😀
    Zrobiłam z płatków owsianych, jak i jaglanych – obie wersje wyszły baaardzo dobrze 🙂 Dziękuję!

    1. admin 30 listopada 2018 o 17:20

      dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂

  6. Kasia 23 października 2018 o 19:05

    Pyszne !!! Piękę juz kolejna porcje. Z podwójnej ilości składników 🙂 wczorajsze zniknęły błyskawicznie 🙂

    1. admin 30 listopada 2018 o 17:42

      aaaa cudownie
      dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂

    2. Marcelina 11 maja 2020 o 18:11

      Zapach ciasteczek unoszący się w domu jest obłędny :). Mój mąż przyszedł sprawdzić co się dzieje w kuchni. Ciasteczka przepychota.

  7. Aneta 19 października 2018 o 16:54

    Witam! Właśnie zrobiłam ciasteczka. Nie chciały mi się kleić? ? piekłam je 30 min na termoobiegiem i wyszły trochę miękkie w środku. Co jest nie tak? Mam nowy piekarnik i nie mogę ogarnąć funkcji góra dół ?

    1. Angelika 25 kwietnia 2020 o 21:11

      Ja też miałam taki sam problem

  8. christinawilliams 13 października 2018 o 13:21

    Nice post. It is really an interesting and important topic you are talking about. You writing style is also unique and good. Keep it up.

  9. Natalia 10 października 2018 o 12:44

    W weekend dostałam te ciasteczka od siostry… Sa przepyszne, właśnie będę je znowu piekła! 🙂 Aaa no i pierwszy raz spotykam się z listą zamiennikow, super pomysł! 🙂

  10. Paulina494 28 września 2018 o 12:55

    Świetna sprawa z tymi zamiennikami i kaloryką, a ciasteczka PYSZNE !

  11. Elżbieta 9 września 2018 o 22:40

    Ciasteczka upieczone. Dziękuje za przepis. Bardzo prosty i pyszny. W najbliższych dniach ciasteczka zasilą śniadaniówkę mojej córki:)

  12. Iza 5 sierpnia 2018 o 11:55

    Ciasteczka przepyszne!! Wyjelam je przed chwilą z piekarnika i właśnie narzeczony je ostatnie! Proponowane zamienniki są świetna alternatywa dla osób które chca zrobić coś pysznego i pozywnego ze składników, które mają w domu. Mniam 🙂

  13. Sylwia 2 sierpnia 2018 o 14:25

    136 kcal przypada na jaką wagę ciastka? w gramach

  14. Marzena 25 czerwca 2018 o 19:13

    Co dodać zamiast syropu klonowanie? Czy miód może być?

    1. Marzena 25 czerwca 2018 o 19:15

      Oczywiście syropu klonowanie chodziło.

    2. admin 6 lipca 2018 o 19:58

      tak może być

    3. admin 16 lipca 2018 o 20:14

      tak

  15. Kasia 17 maja 2018 o 22:23

    Ciasteczka są obłędne 🙂 robię je z wykorzystaniem rodzynek zamiast żurawiny i słonecznikiem zamiast orzechów. Wszystkie ciasteczka z Twoich przepisów robią furorę wśród gości a ja sama zajadam się nimi codziennie. Poproszę o więcej przepisów łatwych, szybkich i wegańskich. I dziękuję za listę zamienników – bardzo ułatwiają pieczenie mamie alergika 🙂

  16. Karolina 18 marca 2018 o 17:08

    Ciasteczka są rewelacyjne! U mnie powiedziały trochę dłużej w piekarniku i w temperaturze 170 st. Dodałam gorzkiej czekolady, zamiast wiórek których nie miałam dodałam zmielone migdały, zamiast żurawiny wrzuciłam rodzynki i wyszły doskonałe. Chrupiące, delikatne słodkie, idealne do lunchboxa na drugie śniadanie. Kinga – dzięki za świetny przepis, na pewno powtórzę 🙂

    1. admin 20 marca 2018 o 15:07

      Karolina nawet nie masz pojęcia jak się cieszę. Dziękuję za komentarz i za wypróbowanie przepisu. Oczywiście polecam się na przyszłość.

  17. Renata 5 marca 2018 o 22:22

    Czy ciastka są chrupiące czy raczej bardziej miękkie?
    Wygladają na chrupiące, a ja jak zwykle robilam z bananem z innych przepisów to ciagnely się potwornie..

  18. Natalia 2 marca 2018 o 23:39

    Jutro mam zamiar upiec 2gi raz i mam pytanie- czy mogę oliwe z oliwek zastąpić olejem kokosowym? Pozdrawiam ??

    1. admin 4 marca 2018 o 18:59

      tak oczywiście

  19. Kituleczkat 26 lutego 2018 o 16:56

    Uwielbiam Panią i Pani przepisy! Ciasteczka wyszły przesmażone! Dziękuje, że podaje Pani różne zamienniki to jest bardzo pomocne. Buziaki

    1. Kituleczkat 26 lutego 2018 o 16:56

      Przesmaczne 😉

      1. admin 28 lutego 2018 o 12:19

        🙂

    2. admin 28 lutego 2018 o 12:19

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz i proszę zwracać się do mnie po imieniu :*

  20. Małgosia 24 lutego 2018 o 15:37

    Supeerr! Dzisiaj wieczorem wjeżdzają do piekarnika!

    1. admin 25 lutego 2018 o 08:17

      koniecznie daj znać czy się udały i czy smakowały?

  21. Justyna 17 lutego 2018 o 12:17

    Boskie!!! ??? zamiast orzechów płatki migdałowe ? coś czuję, że będę często korzystać z tego przepisu ?

  22. Mada 11 lutego 2018 o 18:28

    Coś pysznego! Właśnie spróbowałam, są jeszcze ciepłe ☺
    Co prawda zmieniłam troszkę przepis, ale baza jest ta sama. Nie dodałam wiórków, za to dużą ilość pestek dyni i słonecznika. Pycha!!!

  23. Ewelina 10 lutego 2018 o 20:57

    Czy można użyć płatków owsianych błyskawicznych? Jesli tak to czy gramatura taka sama jak zwykłych? Pozdrawiam 🙂

    1. admin 11 lutego 2018 o 11:42

      tak można – gramatura taka sama

  24. Marcelina 4 lutego 2018 o 17:00

    Ciastka wyszly miekkie, co mogłam zrobic nie tak?

    1. admin 5 lutego 2018 o 11:38

      płatki np. błyskawiczne mogą spowodować takie stan 🙂 również za długie mieszanie składników czy zbyt krótkie pieczenie

  25. Sara 4 lutego 2018 o 14:30

    Mama pytanie czy jeśli używam funkcji w piekarniku z termoobiegiem to czy tez mam nastawić na 160 stopni

    1. admin 4 lutego 2018 o 16:33

      lepiej obniżyć temperaturę o 10 C

      1. Sara 7 lutego 2018 o 18:33

        Ciasteczka wyszły przepyszne! Dziękuje za przepis?

        1. admin 8 lutego 2018 o 15:48

          wspaniale 🙂 – dziękuję za komentarz 🙂

  26. Marzena 3 lutego 2018 o 23:45

    Witaj.
    Czy siemię lniane w ziarenkach czy może mielone.

    1. admin 4 lutego 2018 o 11:44

      może być mielone

  27. Patrycja 1 lutego 2018 o 22:08

    Dziekuje za odpowiedź: -))

  28. Aleksandra 31 stycznia 2018 o 10:52

    Ciastka rewelacyjne . Wczoraj zrobione ,dziś nic już nie zostało 🙁
    Trzeba zrobić drugą porcję 🙂

    1. admin 1 lutego 2018 o 12:59

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂

  29. Patrycja 26 stycznia 2018 o 21:13

    Witam Pani Kingo, ja mam pytanie z innej beczki 😉 od dłuższego czasu mam spory zapas habermusu orkiszowego i nie mam pojecia do czego moglabm go uzyc? Interesuje mnie jakie produkty moglabym nim zamienic np w wypiekach? Jest on niestety malo popularny i nie znalazlam informacji na ten temat:( Pozdrawiam

    1. admin 1 lutego 2018 o 13:13

      polecam go w zastępstwie płatków owsianych górskich – to ześrutowane ziarno orkiszu więc fantastycznie sprawdzi się w roli owsianki. W ciastach można dodawać do wypieków jednak tu poleciłabym aby go bardziej zmiksować w młynku do kawy. Postaram się wrzucić kilka przepisów w najbliższym czasie.

  30. zaanka 25 stycznia 2018 o 22:10

    Kinga a widzisz, tak się składa że od razu pytanie związane z Twoim nowym pomysłem dotyczącym opisywania tzw super food, mi sięnasunelo Otóż czy po dodaniu do ciasta siemie lniane tudzież babka płesznik nie tracą swoich właściwości Jesli tak, to który z tych produktów używać zważając na maksymalne wykorzystanie wartości odżywczych produktu

    1. admin 1 lutego 2018 o 13:28

      już odpowiadam 🙂 – oczywiście taki post również pojawi się na blogu.
      Ziarna siemienia lnianego są odporne na wysoką temperaturę- dlatego można je prażyć i piec. Istnieją badań które potwierdzają, że kwasy omega 3 zawarte w siemieniu poddane wysokiej temperaturze 150 stopni C pozostają stabilne. Poza tym wysoka temperatura niszczy cyjany.
      Więcej szczegółów będzie w poście

  31. Kata 25 stycznia 2018 o 17:10

    I jeszcz pytanko – czy istnieje jakiś sposób, żeby zapobiec przypalaniu się rodzynek?

    1. admin 1 lutego 2018 o 13:29

      można je namoczyć w soku z pomarańczy, odcedzić i dodać do ciasta

  32. Kata 25 stycznia 2018 o 17:09

    Potwierdzam – też nie mam talentu, a wyszły świetnie.
    Tylko o wiele więcej ich niż 15, w ogóle nie zmieściły mi się na raz na blachę, więc do drugiej połowy domieszałam kakao. Na razie siedzą w piekarniku, ale pachną i wyglądają bosko.
    Trochę tylko za suche ciasto mi wyszło, nawet po dodaniu całych 2 bananów (ponad 200 g). Do połowy z kakao dodałam następnego całego banana (więc w sumie chyba z dobrych 300 g) i ciasto było o wiele bardziej homogeniczne. Ale banany nie były aż takie bardzo dojrzałe, więc może miały mniej soku.
    W każdym razie fajny przepis, na pewno będę tu wracać.

    1. admin 1 lutego 2018 o 13:30

      polecam się na przyszłość 🙂

      1. Kata 3 marca 2018 o 21:07

        Melduję, że te kakaowe z takiego rozmamłanego ciasta były o wiele gorsze pod względem konsystencji (bo pod innym względem były spalone 😉 kakao to nie dla takich amatorów jak ja, trudno rozpoznać, kiedy ciasto jest upieczone).
        Ale dzisiaj robię powtórkę, na pewno tym razem będzie lepiej, rodzynki namoczę, zobaczymy, co z tego wyjdzie. No i dziękuję za obie odpowiedzi. 🙂

        1. admin 4 marca 2018 o 18:57

          koniecznie daj znać 🙂 trzymam kciuki za powodzenie 🙂

  33. Jakub 25 stycznia 2018 o 12:30

    Świetne ciasteczka nawet dla tych, którzy nie mają talentu kulinarnego 🙂

    1. admin 1 lutego 2018 o 13:30

      🙂 dziękuję za wypróbowanie 🙂

  34. Jadzia 24 stycznia 2018 o 16:14

    Proste, a na pewno bardzo smaczne. Wypróbuję 🙂

    1. admin 1 lutego 2018 o 13:33

      polecam 🙂

  35. Zuzanna 24 stycznia 2018 o 07:05

    Pani Kingo,
    Zastąpiłam banan jabłkiem, bo akurat nie miałam w domu bananów- ale ciastka nie chciały się kleić 🙁 dodałam jajko i już było ok. Miałam ciastka z jajkiem i bez i te z jajkiem lepsze- miały strukturę ciastka 🙂 ale i tak są ok, chociaż następnym razem zamiast oliwy dodam olej kokosowy (nie lubię smaku oliwy) no i zrobię je z bananem, może będą się lepiej kleić:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    1. admin 1 lutego 2018 o 13:36

      następnym razem można dodać siemienia – ono zastąpi jajko – i sklei całość

  36. Malgosia 22 stycznia 2018 o 19:54

    Świetny przepis! Szczególnie super, ze jest bez jajka, bo mój syn jest na diecie bezjajecznej. Zmieniłam o tyle, ze zmieliłam płatki, wiórki i orzechy w thermomixie na moze nie miał, ale drobne grudki, bo moje dziecko woli takie ciastka. Dodałam jeszcze dwie łyżki sezamu bo miałam pod ręka! Naprawdę super przepis! Dzięki 🙂

    1. admin 23 stycznia 2018 o 15:48

      polecam się na przyszłość 🙂

  37. Ania 22 stycznia 2018 o 19:36

    Ciasteczka rewelacyjne, co prawda zmodyfikowalam je pod to co akurat miałam w swoich zapasach 🙂 ciasto wylizywałam z palców 🙂

    1. admin 23 stycznia 2018 o 15:47

      uwielbiam takie komentarze 🙂

  38. Agnieszka 21 stycznia 2018 o 19:44

    Witam.
    Dziś kupiłam książkę Fit słodkości oraz obserwuję przepisy.
    Jedynie czego mi brakuje lub nie zauważyłam jest brak kcal na szt. mniej wiecej oczywiście. Poza tym petarda

    1. admin 23 stycznia 2018 o 15:47

      Agnieszko – zgada się – nie podaję kaloryczności na sztukę w książce – na blogu już to zmieniłam i najnowsze przepsiy taką informację psoiadają.
      Oczywiście w nowych książkach takie informacje będą podawane – obiecuję 🙂

  39. Patrycja 21 stycznia 2018 o 18:20

    Właśnie zjadłam iiii…. poczułam niebo!! Robiłam już wiele razy ciasteczka owsiane ale te ciasteczka to po prostu poezja smaku ??
    Bardzo dziękuję Pani Kingo za to, że od teraz mogę się cieszyć ciasteczkami owsianymi własnej roboty a nie kupnymi jak to było do tej pory ?

    1. admin 23 stycznia 2018 o 15:46

      Pani Patrycjo – na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
      Bardzo się cieszę że przepis przypadł do smaku – postaram się wrzucać jak najwięcej szybkich, lekkich i zdrowszych przepisów
      Dziękuję za komentarz :*

  40. Michał 21 stycznia 2018 o 12:49

    Czy plastyki owsiane należy zaparzyć ?

    1. admin 21 stycznia 2018 o 16:53

      nie 🙂

  41. Maria 21 stycznia 2018 o 10:52

    Kinga, czy oliwę można zastąpić olejem kokosowym?

    1. admin 21 stycznia 2018 o 12:10

      tak

    1. admin 21 stycznia 2018 o 12:10

      dokładnie 🙂

  42. Kasia 20 stycznia 2018 o 20:25

    Dziś upieczone i… z trudem nie zjedzone wszystkie na raz 😀 Są przepyszne! Jadłam jak jeszcze były ciepłe – chrupiące z wierzchu, miękkie w środku… Cudowne, dziękuję! <3

    1. admin 21 stycznia 2018 o 12:06

      aaaaaaaa super! nawet nie wiesz jak się cieszę :* dziękuję :*

  43. Zosia 20 stycznia 2018 o 18:52

    Właśnie się pieką!

    1. admin 21 stycznia 2018 o 12:06

      koniecznie daj znać czy Ci smakowały 🙂 ?

  44. Aga 19 stycznia 2018 o 19:32

    Kinga, uwielbiam Twoje przepisy! Zawsze wszystko wychodzi pyszne i robi furorę wśród gości ? ciastek owsianych jeszcze nie robiłam, ale jutro to nadrobię ❤️ Pozdrawiam cieplutko ?

    1. admin 21 stycznia 2018 o 12:03

      Aga nawet nie wiesz ile energii dają mi takie komentarze 🙂 dziękuję :*

  45. Karolina 19 stycznia 2018 o 18:39

    Właśnie wysłałam męża po banany, bo akurat ich nie miałam i zaraz upiekę te ciasteczka:) Kinga…. najbardziej uwielbiam w Tobie to, że podajesz pod przepisami zamienniki… to ogromny plus! Dla mnie jesteś dzięki temu wiarygodna, nie udajesz, że gotowanie to konkretny przepis i koniec. Pokazujesz, że w gotowaniu trzeba mieć duszę, intuicję, że każdy może sobie poradzić… I to takie fajne, że pomimo, iż nie mam jakiegoś składnika, mogę dać rodzinie pyszne ciasteczka bo wystarczy jakaś mała zamiana… Super! Pełen luz, naturalność … Buziaki 🙂

    1. admin 21 stycznia 2018 o 12:03

      KArolino nawet nie masz pojęcia jak się cieszę, że doceniłaś tą listę zamienników 🙂 dziękuję Ci za każde miłe słowo!to wiele dla mnie znaczy :*

      1. Pat 15 sierpnia 2018 o 13:24

        Tak tak ta lista jest najlepsza. Ja tu glowkuje skąd syrop, jak i co, a tu mam gotowa odpowiedź. Dzięki wielkie za przepis (akurat szukam na ciasteczka do przedszkola) i tą cudowną listę.

    2. SlimBerry 17 lutego 2019 o 18:52

      Dokładnie. Dobrze, że publikowane są zamienniki pod przepisem. Czasem jest ciężko odnaleźć cokolwiek w sklepie…

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *