Tarta pełnoziarnista z karmelizowanymi pomidorami

Powoli wychodzę z moich nieszczęść, co najważniejsze mocniejsza i naładowana kolejnymi pomysłami. Sierpień szykuje dla mnie ogrom pracy i w życiu „na co dzień” i w „kuchni”. Mam nadzieję, że już niebawem ujrzycie projekty nad którymi tak mocno pracuję – gwarantuję będziecie zaskoczeni. Sama nie wierzę w to co się dzieje:) Póki co trzymajcie kciuki i skuście się na kawałek pysznej tarty.

Pachnie ona latem! Przepyszna jeszcze lekko ciepła. Ciasto kruche przygotowałam z mąki pełnoziarnistej i parmezanu, a wypełniłam karmelizowanymi pomidorami i świeżymi ziołami.  Boże! jak ja uwielbiam pomidory i lato i tą tartę!  Kocham gotować 🙂

Smacznego:)

przepis inspirowany tartą z pomidorami z książki  „Mastering The Art of Baking” by Anneka Manning

Ilość porcji1 porcja

Składnik na ciasto kruche:
 (foremka o średnicy 25 cm)
 1 ¾ szklanki przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki startego parmezanu
 ½ łyżeczki soli
 125 g zimnego masła
 2 żółtka
 2 łyżki soku z cytryny
 1 łyżka zimnej wody
 do posmarowania formy: 2 łyżki otrąb i 1 łyżka masła
Składniki wypełnienia tarty:
 8 pomidorów rzymskich ( można użyć dowolnej odmiany)
 1 łyżka cukru brązowego
 1 łyżka octu balsamicznego
 30 g masła
 sól i pieprz
 świeże zioła: oregano, tymianek, bazylia

Przygotowanie ciasta kruchego:
1

Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę.

2

Palcami wmieszać masło w mąkę do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę. Dodać parmezan i wymieszać.

3

Dodać  jedno żółtko, wodę i sok z cytryny i delikatnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolite.

4

Ciasto zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.

5

Ciasto rozwałkować  na grubość ok 3 mm i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami.

6

Wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i obciążyć grochem.

7

Piec 20 min w temperaturze 200 C z funkcją grzania góra - dół, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 C, zdjąć obciążenie, posmarować żółtkiem i piec 10 min na złoty kolor.

Wypełnienia tarty:
8

Pomidory należy sparzyć i ściągnąć skórkę.

9

Przekroić każdy pomidor na pół i wyjąć gniazda nasienne, przekładając je do osobnej miski.

10

Na patelni roztopić masło, dodać cukier i ocet . Gotować ok 3 min cały czas mieszając.

11

Na rozgrzaną patelnię z płynem wrzucić pomidory i smażyć po ok 2 min z każdej strony do momentu kiedy zmiękną.

12

Zdjąć z patelni i odłożyć aby wystygły.

13

Na tą samą patelnię wlać przeciśnięty przez sito sok powstały przy usuwaniu gniazd nasiennych. Zagotować. Płyn zredukować, dodać świeże zioła.

14

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć wystudzone pomidory, stroną przeciętą w dół. Całość należy piec jeszcze 20 min.

15

Podawać po 15 min od wyjęcia z piekarnika polane odparowanym sosem pomidorowym oraz posypane świeżymi ziołami.

Składniki

Składnik na ciasto kruche:
 (foremka o średnicy 25 cm)
 1 ¾ szklanki przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki startego parmezanu
 ½ łyżeczki soli
 125 g zimnego masła
 2 żółtka
 2 łyżki soku z cytryny
 1 łyżka zimnej wody
 do posmarowania formy: 2 łyżki otrąb i 1 łyżka masła
Składniki wypełnienia tarty:
 8 pomidorów rzymskich ( można użyć dowolnej odmiany)
 1 łyżka cukru brązowego
 1 łyżka octu balsamicznego
 30 g masła
 sól i pieprz
 świeże zioła: oregano, tymianek, bazylia

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta kruchego:
1

Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę.

2

Palcami wmieszać masło w mąkę do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę. Dodać parmezan i wymieszać.

3

Dodać  jedno żółtko, wodę i sok z cytryny i delikatnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolite.

4

Ciasto zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.

5

Ciasto rozwałkować  na grubość ok 3 mm i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami.

6

Wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i obciążyć grochem.

7

Piec 20 min w temperaturze 200 C z funkcją grzania góra - dół, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 C, zdjąć obciążenie, posmarować żółtkiem i piec 10 min na złoty kolor.

Wypełnienia tarty:
8

Pomidory należy sparzyć i ściągnąć skórkę.

9

Przekroić każdy pomidor na pół i wyjąć gniazda nasienne, przekładając je do osobnej miski.

10

Na patelni roztopić masło, dodać cukier i ocet . Gotować ok 3 min cały czas mieszając.

11

Na rozgrzaną patelnię z płynem wrzucić pomidory i smażyć po ok 2 min z każdej strony do momentu kiedy zmiękną.

12

Zdjąć z patelni i odłożyć aby wystygły.

13

Na tą samą patelnię wlać przeciśnięty przez sito sok powstały przy usuwaniu gniazd nasiennych. Zagotować. Płyn zredukować, dodać świeże zioła.

14

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć wystudzone pomidory, stroną przeciętą w dół. Całość należy piec jeszcze 20 min.

15

Podawać po 15 min od wyjęcia z piekarnika polane odparowanym sosem pomidorowym oraz posypane świeżymi ziołami.

Tarta pełnoziarnista z karmelizowanymi pomidorami
(Wyświetlono 92 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

16 komentarzy

  1. Avatar Małgosia 20 stycznia 2018 o 08:57

    a orkiszowa typu 2000?:-) zapomniałam dodać;-)

    pozdrawiam serdecznie

    1. admin admin 21 stycznia 2018 o 12:05

      może być – sama często w tym przepisie używam takich mąk

  2. Avatar Małgosia 20 stycznia 2018 o 08:53

    Proszę powiedzieć czy mąka pełnoziarnista typu 1850 jest w porządku? czy inna mąką np. orkiszowa może być?
    pozdrawiam serdecznie!

    1. admin admin 21 stycznia 2018 o 12:04

      tak typ 1850 jak najbardziej! orkiszowa też może być

  3. Avatar Gabrysia 6 stycznia 2017 o 12:43

    Przepis na ciasto najlepszy jaki dotąd testowała! Tarta miękka i przepyszna 🙂 Wypełnienie do tarty wybrałam inne, ale wreszcie znalazłam idealny przepis na spód <3

    Pozdrawiam serdecznie!

    P.S. Kingo, to dopiero mój pierwszy komentarz na Twojej stronie (a zaglądam tu bardzo często), ale dotychczas żaden Twój przepis mnie nie rozczarował 🙂

    1. admin admin 6 stycznia 2017 o 13:59

      Gabrysiu dziękuję za te słowa – pierwszy Twój komentarz ale dla mnie jeden z najcenniejszych 🙂 dziękuję 🙂

  4. Avatar Iwona C. 26 stycznia 2016 o 21:07

    Czy da się Kingo czymś zastąpić masło w spodzie?

    1. admin admin 26 stycznia 2016 o 22:42

      możesz zastąpić olejem koksowym ale w formie stałej

  5. Avatar misia 1 sierpnia 2013 o 21:02

    a czy pomidory nie puszczą zbyt wielu soków w trakcie pieczenia i nie rozmiękczy to całej tarty?
    zawsze jak robię tarty z choćby odrobiną pomidorów to mam ten problem i zastanawiam się jak to jest w tym przypadku.
    pozdrawiam 😉

    1. admin admin 1 sierpnia 2013 o 22:06

      pomidory są wydrążone i odparowane na patelni. Jeżeli chcesz uniknąć rozmoknięcia ciasta wystarczy podsypać je przed wyłożeniem pomidorów otrębami lub bułka tartą.

  6. Avatar Viola 31 lipca 2013 o 16:18

    czy parmezan można zastąpić innym serem?

    1. admin admin 31 lipca 2013 o 22:57

      tak, ale z rodzaju długo-dojrzewających np. polski Bursztyn

  7. Avatar Kinga Kornacka 30 lipca 2013 o 23:12

    Ostatnio jem dużo pomidorów, więc tym bardziej podoba mi się ta oryginalna propozycja 🙂

  8. Avatar Karolina 30 lipca 2013 o 22:57

    pół szklanki soli czy pół łyżeczki? 🙂 popraw proszę 🙂

    1. admin admin 31 lipca 2013 o 11:16

      poprawione:) dzięki

  9. Avatar ulazgi 30 lipca 2013 o 22:52

    i ja uwielbiam pomidory, tarta wspaniała!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *