Powoli wychodzę z moich nieszczęść, co najważniejsze mocniejsza i naładowana kolejnymi pomysłami. Sierpień szykuje dla mnie ogrom pracy i w życiu „na co dzień” i w „kuchni”. Mam nadzieję, że już niebawem ujrzycie projekty nad którymi tak mocno pracuję – gwarantuję będziecie zaskoczeni. Sama nie wierzę w to co się dzieje:) Póki co trzymajcie kciuki i skuście się na kawałek pysznej tarty.
Pachnie ona latem! Przepyszna jeszcze lekko ciepła. Ciasto kruche przygotowałam z mąki pełnoziarnistej i parmezanu, a wypełniłam karmelizowanymi pomidorami i świeżymi ziołami. Boże! jak ja uwielbiam pomidory i lato i tą tartę! Kocham gotować 🙂
Smacznego:)
przepis inspirowany tartą z pomidorami z książki „Mastering The Art of Baking” by Anneka Manning
Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę.
Palcami wmieszać masło w mąkę do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę. Dodać parmezan i wymieszać.
Dodać jedno żółtko, wodę i sok z cytryny i delikatnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami.
Wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i obciążyć grochem.
Piec 20 min w temperaturze 200 C z funkcją grzania góra - dół, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 C, zdjąć obciążenie, posmarować żółtkiem i piec 10 min na złoty kolor.
Pomidory należy sparzyć i ściągnąć skórkę.
Przekroić każdy pomidor na pół i wyjąć gniazda nasienne, przekładając je do osobnej miski.
Na patelni roztopić masło, dodać cukier i ocet . Gotować ok 3 min cały czas mieszając.
Na rozgrzaną patelnię z płynem wrzucić pomidory i smażyć po ok 2 min z każdej strony do momentu kiedy zmiękną.
Zdjąć z patelni i odłożyć aby wystygły.
Na tą samą patelnię wlać przeciśnięty przez sito sok powstały przy usuwaniu gniazd nasiennych. Zagotować. Płyn zredukować, dodać świeże zioła.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć wystudzone pomidory, stroną przeciętą w dół. Całość należy piec jeszcze 20 min.
Podawać po 15 min od wyjęcia z piekarnika polane odparowanym sosem pomidorowym oraz posypane świeżymi ziołami.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę.
Palcami wmieszać masło w mąkę do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę. Dodać parmezan i wymieszać.
Dodać jedno żółtko, wodę i sok z cytryny i delikatnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami.
Wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i obciążyć grochem.
Piec 20 min w temperaturze 200 C z funkcją grzania góra - dół, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 C, zdjąć obciążenie, posmarować żółtkiem i piec 10 min na złoty kolor.
Pomidory należy sparzyć i ściągnąć skórkę.
Przekroić każdy pomidor na pół i wyjąć gniazda nasienne, przekładając je do osobnej miski.
Na patelni roztopić masło, dodać cukier i ocet . Gotować ok 3 min cały czas mieszając.
Na rozgrzaną patelnię z płynem wrzucić pomidory i smażyć po ok 2 min z każdej strony do momentu kiedy zmiękną.
Zdjąć z patelni i odłożyć aby wystygły.
Na tą samą patelnię wlać przeciśnięty przez sito sok powstały przy usuwaniu gniazd nasiennych. Zagotować. Płyn zredukować, dodać świeże zioła.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć wystudzone pomidory, stroną przeciętą w dół. Całość należy piec jeszcze 20 min.
Podawać po 15 min od wyjęcia z piekarnika polane odparowanym sosem pomidorowym oraz posypane świeżymi ziołami.