Moja dieta czyli co jem na obiad

Jak już wiecie postanowiłam w Nowym Roku coś ze sobą zmienić. Czasami mi to wychodzi a czasami nie:) jednak staram się zdrowo odżywiać i zabierać ze sobą jedzenie do pracy.  Często na moim  stole goszczą sałaty dzisiaj proponuję wersję z grillowanym kurczakiem i pysznym dressingiem.
Zapraszam:)

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 filet z piersi kurczaka
 słodka i ostra papryka w proszku
 sól i pieprz
 1 pomidor
 po kilka listków 3 gatunków sałat (ja użyłam: roszponki, sałaty rzymskiej i sałata radicchio)
 ½ papryki żółtej
 4 pieczarki
 ½ czerwonej cebuli
 chleb pełnoziarnisty (na zdjęciu przedstawiam wersję z chlebem pszennym)
 olej rzepakowy
 1 łyżka masła
Dressing: (wszystkie składniki wymieszać)
 1 łyżka miodu
 1 łyżka cytryny
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 łyżka musztardy francuskiej
 1 łyżka musztardy Dijon
 sól i pieprz

1

Filet z piersi kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym. Paprykę ostrą i słodką oraz olej wymieszać i natrzeć tym kurczaka.

2

Kurczaka smażyć na patelni teflonowej grillowej. Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki na maśle (1/2 łyżki) oraz na kolejnej grzanki z chleba również z pozostałą ilością masła.

3

Sałatę poszarpać i ułożyć na talerzu. Na nią wyłożyć pokrojonego w ćwiartki pomidora oraz paski żółtej papryki i krążki czerwonej cebuli. Wszystko posolić i popieprzyć.

4

Na warzywa wyłożyć pokrojoną pierś kurczaka i podsmażone pieczarki. Ozdobić grzankami.

5

Całość polać przygotowanym dressingiem.

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

 1 filet z piersi kurczaka
 słodka i ostra papryka w proszku
 sól i pieprz
 1 pomidor
 po kilka listków 3 gatunków sałat (ja użyłam: roszponki, sałaty rzymskiej i sałata radicchio)
 ½ papryki żółtej
 4 pieczarki
 ½ czerwonej cebuli
 chleb pełnoziarnisty (na zdjęciu przedstawiam wersję z chlebem pszennym)
 olej rzepakowy
 1 łyżka masła
Dressing: (wszystkie składniki wymieszać)
 1 łyżka miodu
 1 łyżka cytryny
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 łyżka musztardy francuskiej
 1 łyżka musztardy Dijon
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Filet z piersi kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym. Paprykę ostrą i słodką oraz olej wymieszać i natrzeć tym kurczaka.

2

Kurczaka smażyć na patelni teflonowej grillowej. Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki na maśle (1/2 łyżki) oraz na kolejnej grzanki z chleba również z pozostałą ilością masła.

3

Sałatę poszarpać i ułożyć na talerzu. Na nią wyłożyć pokrojonego w ćwiartki pomidora oraz paski żółtej papryki i krążki czerwonej cebuli. Wszystko posolić i popieprzyć.

4

Na warzywa wyłożyć pokrojoną pierś kurczaka i podsmażone pieczarki. Ozdobić grzankami.

5

Całość polać przygotowanym dressingiem.

Moja dieta czyli co jem na obiad
(Wyświetlono 4 745 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.