Tarta z morelami

Lato to zdecydowanie moja ulubiona pora roku. Uwielbiam kiedy w warzywniaku aż lada ugina się od owoców i warzyw, a ilość kolorów wprawia mnie w zawrót głowy. Nigdy nie potrafię zdecydować się tylko na jeden produkt i zawsze wychodzę z pełnymi torbami. Od kilku dni moją uwagę przykuwają morele. Dla mnie są niezwykle fotogeniczne i  smaczne.

W moich planach mam zrobienie z nich konfitury z melisą, lodów, i łososia z salsą. Na dzisiaj przygotowałam tartę z ciasta francuskiego zapiekaną z ciasteczkami Amaretti, kremem na bazie śmietany i złocistymi morelami z tymiankiem. Zapowiada się pyszne śniadanie i cudowny dzień. Dla mnie dzisiaj będzie wyjątkowy o czym przekonacie się zaglądając na mój profil FB.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 opakowanie ciasta francuskiego
 500 g świeżych moreli
 3 żółtka
 50 g ciasteczek Amaretti (można zastąpić herbatnikami lub innymi ciasteczkami)
 30 g drobnego cukru
 130 g śmietany kremówki
 1 garść malin i borówek
 kilka gałązek tymianku

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra dół.

2

Do formy na tartę o średnicy 25cm wyłóż ciasto francuskie, dociśnij do dna. Na ciasto wyłóż kawałek papieru i obciąż go grochem. Wsadź do piekarnika i piecz ok 15 min.

3

Żółtka ucieraj z cukrem pudrem ok 5 min do momentu, kiedy powstanie gęsta, biała masa, a cukier dobrze się rozpuści.

4

Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj ubitą masę  z żółtek i wszystko dobrze połącz.

5

Ciasteczka Amaretti pokrusz. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, usuń groch i ponownie piecz jeszcze 5 min.

6

Morele umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.

7

Na podpieczony spód wysyp pokruszone ciastka, wyłóż morele i wszystko zalej masą ze śmietany i żółtek. Ciasto wstaw do piekarnika jeszcze na 10 min do momentu, kiedy masa zacznie robić się lekko złota. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

8

Udekoruj malinami i borówkami oraz świeżymi listkami tymianku.

Składniki

 1 opakowanie ciasta francuskiego
 500 g świeżych moreli
 3 żółtka
 50 g ciasteczek Amaretti (można zastąpić herbatnikami lub innymi ciasteczkami)
 30 g drobnego cukru
 130 g śmietany kremówki
 1 garść malin i borówek
 kilka gałązek tymianku

Przygotowanie

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra dół.

2

Do formy na tartę o średnicy 25cm wyłóż ciasto francuskie, dociśnij do dna. Na ciasto wyłóż kawałek papieru i obciąż go grochem. Wsadź do piekarnika i piecz ok 15 min.

3

Żółtka ucieraj z cukrem pudrem ok 5 min do momentu, kiedy powstanie gęsta, biała masa, a cukier dobrze się rozpuści.

4

Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj ubitą masę  z żółtek i wszystko dobrze połącz.

5

Ciasteczka Amaretti pokrusz. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, usuń groch i ponownie piecz jeszcze 5 min.

6

Morele umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.

7

Na podpieczony spód wysyp pokruszone ciastka, wyłóż morele i wszystko zalej masą ze śmietany i żółtek. Ciasto wstaw do piekarnika jeszcze na 10 min do momentu, kiedy masa zacznie robić się lekko złota. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

8

Udekoruj malinami i borówkami oraz świeżymi listkami tymianku.

Tarta z morelami

 

(Wyświetlono 54 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

9 komentarzy

  1. Avatar Kinga Kornacka 16 lipca 2013 o 12:54

    I prawidłowo, trzeba korzystać z sezonowych owoców! W dodatku taka kolorowa tarta bardzo apetycznie się prezentuje 🙂

  2. Avatar magda 16 lipca 2013 o 12:23

    A czy smietana to ma byc kremowka?

    1. admin admin 16 lipca 2013 o 22:39

      tak dokładnie. Już poprawiam w poście:) dziękuję

  3. Avatar agaj 16 lipca 2013 o 11:36

    a ta średnica to jaka ? 😉

    1. admin admin 16 lipca 2013 o 22:41

      już dopisałam w poście. 25 cm. Dziękuję za czujność 🙂

  4. Avatar Aniczka 16 lipca 2013 o 10:25

    Tarty teraz w modzie 🙂 A twoja wygląda bardzooo smacznie!

  5. Avatar magdmagdamagdaaMmmm 16 lipca 2013 o 08:46

    witam
    chciałam zapytać o jaką śmietanę chodzi, kremówkę? i jakiego typu to ciasteczka bo nie kojarzę takich może czymś zastąpię

    1. Avatar Kinga 16 lipca 2013 o 11:01

      Ciasteczka Amaretti to włoskie ciasteczka migdałowe. Powstają ze zmiksowanych migdałów, cukru i odrobiny kakao. Pozdrawiam 🙂

    2. admin admin 16 lipca 2013 o 22:43

      śmietana kremówka, ciasteczka Amaretti można zastąpić innymi np. herbatnikami lub nawet bułka tartą. Chodzi o to żeby masa jajeczno-śmietanowa nie zmiękczyła spodu.
      Dopisałam już wszystko w poście. Dziękuję:)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *