Lato to zdecydowanie moja ulubiona pora roku. Uwielbiam kiedy w warzywniaku aż lada ugina się od owoców i warzyw, a ilość kolorów wprawia mnie w zawrót głowy. Nigdy nie potrafię zdecydować się tylko na jeden produkt i zawsze wychodzę z pełnymi torbami. Od kilku dni moją uwagę przykuwają morele. Dla mnie są niezwykle fotogeniczne i smaczne.
W moich planach mam zrobienie z nich konfitury z melisą, lodów, i łososia z salsą. Na dzisiaj przygotowałam tartę z ciasta francuskiego zapiekaną z ciasteczkami Amaretti, kremem na bazie śmietany i złocistymi morelami z tymiankiem. Zapowiada się pyszne śniadanie i cudowny dzień. Dla mnie dzisiaj będzie wyjątkowy o czym przekonacie się zaglądając na mój profil FB.
Smacznego:)
Piekarnik nastaw na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra dół.
Do formy na tartę o średnicy 25cm wyłóż ciasto francuskie, dociśnij do dna. Na ciasto wyłóż kawałek papieru i obciąż go grochem. Wsadź do piekarnika i piecz ok 15 min.
Żółtka ucieraj z cukrem pudrem ok 5 min do momentu, kiedy powstanie gęsta, biała masa, a cukier dobrze się rozpuści.
Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj ubitą masę z żółtek i wszystko dobrze połącz.
Ciasteczka Amaretti pokrusz. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, usuń groch i ponownie piecz jeszcze 5 min.
Morele umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
Na podpieczony spód wysyp pokruszone ciastka, wyłóż morele i wszystko zalej masą ze śmietany i żółtek. Ciasto wstaw do piekarnika jeszcze na 10 min do momentu, kiedy masa zacznie robić się lekko złota. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Udekoruj malinami i borówkami oraz świeżymi listkami tymianku.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastaw na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra dół.
Do formy na tartę o średnicy 25cm wyłóż ciasto francuskie, dociśnij do dna. Na ciasto wyłóż kawałek papieru i obciąż go grochem. Wsadź do piekarnika i piecz ok 15 min.
Żółtka ucieraj z cukrem pudrem ok 5 min do momentu, kiedy powstanie gęsta, biała masa, a cukier dobrze się rozpuści.
Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj ubitą masę z żółtek i wszystko dobrze połącz.
Ciasteczka Amaretti pokrusz. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, usuń groch i ponownie piecz jeszcze 5 min.
Morele umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
Na podpieczony spód wysyp pokruszone ciastka, wyłóż morele i wszystko zalej masą ze śmietany i żółtek. Ciasto wstaw do piekarnika jeszcze na 10 min do momentu, kiedy masa zacznie robić się lekko złota. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Udekoruj malinami i borówkami oraz świeżymi listkami tymianku.
I prawidłowo, trzeba korzystać z sezonowych owoców! W dodatku taka kolorowa tarta bardzo apetycznie się prezentuje 🙂
A czy smietana to ma byc kremowka?
tak dokładnie. Już poprawiam w poście:) dziękuję
a ta średnica to jaka ? 😉
już dopisałam w poście. 25 cm. Dziękuję za czujność 🙂
Tarty teraz w modzie 🙂 A twoja wygląda bardzooo smacznie!
witam
chciałam zapytać o jaką śmietanę chodzi, kremówkę? i jakiego typu to ciasteczka bo nie kojarzę takich może czymś zastąpię
Ciasteczka Amaretti to włoskie ciasteczka migdałowe. Powstają ze zmiksowanych migdałów, cukru i odrobiny kakao. Pozdrawiam 🙂
śmietana kremówka, ciasteczka Amaretti można zastąpić innymi np. herbatnikami lub nawet bułka tartą. Chodzi o to żeby masa jajeczno-śmietanowa nie zmiękczyła spodu.
Dopisałam już wszystko w poście. Dziękuję:)