Deser kokosowo-limonkowy z tapioką

Ten deser to pomysł, który powstał podczas wspólnego gotowania z bratanicą Martą.  Stwierdziłyśmy, że obie uwielbiamy mleko kokosowe i limonki, a tapioka zafundowała nam niezłą zabawę. Przyjemny, egzotyczny w smaku i zabawny w swojej strukturze deser przypomina tropikalny budyń. Nie tylko on dzisiaj powstał ale również inne smakołyki, jak i pomysły dla najmłodszych które mam zamiar Wam wkrótce przedstawić. Oczywiście wszystkie zapowiedzi kolejnych niespodzianek stopniowo publikuję na moim fanpagu także zachęcam do śledzenia losów AleBabki 🙂 Czerwiec zapowiada się bardzo pracowity 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji3 porcje

 2 ½ łyżki tapioki
 3 łyżki cukru
 1 puszka mleka kokosowego
 1 limonka
 100 ml wody
 do dekoracji użyłam listków mięty i borówki

1

Tapiokę umyj pod bieżącą wodą.

2

Mleko kokosowe wymieszaj z wodą, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem. Dodaj wypłukaną tapiokę i całość gotuj na średnim ogniu ok 20 min do momentu kiedy tapioka zwiększy swoją objętość.

3

Przelej do szklanek i  udekoruj.

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size

Składniki

 2 ½ łyżki tapioki
 3 łyżki cukru
 1 puszka mleka kokosowego
 1 limonka
 100 ml wody
 do dekoracji użyłam listków mięty i borówki

Przygotowanie

1

Tapiokę umyj pod bieżącą wodą.

2

Mleko kokosowe wymieszaj z wodą, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem. Dodaj wypłukaną tapiokę i całość gotuj na średnim ogniu ok 20 min do momentu kiedy tapioka zwiększy swoją objętość.

3

Przelej do szklanek i  udekoruj.

Notes

Deser kokosowo-limonkowy z tapioką
(Wyświetlono 1 646 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)